Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 augustus 2010.

Cultuurdonderdag, 26 augustus 2010

Kunstencentrumin Sneek begint een musicalkoor

Sneek - Het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk in Sneek begint volgende maand met een musicalkoor voor volwassenen. Onder leiding van dirigente en zangdocente Nienke de Heer repeteert dit nieuwe koor wekelijks anderhalf uur aan musicalrepertoire, zo heeft het kunstencentrum bekendgemaakt.

Hoofdartikeldonderdag, 26 augustus 2010

Pensioenen, beschuldigingen...

Werknemers in Nederland hebben geen keuze: meedoen met het pensioen is verplicht. Die verplichting leidt er niet toe dat de deelnemers aan de pensioenfondsen precies weten waar ze aan toe zijn. Het pensioenstelsel is zo ingewikkeld, dat verreweg de meeste deelnemers geen besef hebben van wat ze uiteindelijk aan pensioen krijgen. De pensioenfondsen weten zelf ook niet wat het nu ingelegde geld, de pensioenpremie, uiteindelijk oplevert. De periode waarin premies worden betaald is tientallen jaren en niemand kan voorspellen wat er in al die tijd gebeurt. Daarom hebben de pensioenfondsen een systeem ontwikkeld voor het ‘schatten’ van de waardeontwikkeling van hun vermogen. In 2006 is de grondslag voor die ‘schatting‘ gewijzigd. Die wijziging houdt onder meer in dat de waarde van ingelegde premies over zo veel jaren wordt berekend aan de hand van de actuele rentestand. Die is nu extreem laag, met als effect dat de rekensom slecht uitpakt. Het effect van de lage rente in die rekensom is groot. Eén procent lagere rente nu betekent dat er tientallen procent extra premie moet worden ingelegd om straks het gewenste kapitaal opgebouwd te hebben. Of de uitkering moet worden verlaagd. Andersom geldt ook: een procent hogere rente nu betekent straks een hoger eindkapitaal. Tenzij wordt besloten om die procent hogere rente te gebruiken voor vermindering van de premie of voor een hogere uitkering.

Regiodonderdag, 26 augustus 2010

Zaailand wordt een tapijt

Leeuwarden - Het nieuwe Zaailand-plein in Leeuwarden wordt een sfeervol ‘tapijt’ van natuursteen, met plek voor bomen en terrassen.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2010

Haaije Feenstra: ‘Nu had ik dienstencentrum nooit gekocht’

Leeuwarden - Had directeur Haaije Feenstra van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk vandaag het Landelijk Dienstencentrum moeten kopen, dan had hij het niet gedaan. ,,Ik zou nooit een gebouw kopen waarvoor op voorhand huurders nodig zijn”, zegt hij in opinieblad Woord & Dienst dat morgen verschijnt.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2010

Evangelisch Werkverband begint eigen Bijbelschool

Leeuwarden/Drachtstercompagnie - Op elf plaatsen in Nederland gaat volgende maand de nieuwe Bouwstenen Bijbel School (BBS) van het Evangelisch Werkverband (EWV) van start. Leeuwarden en Drachtstercompagnie bijten in Fryslân de spits van de tweejarige cursus af. Het idee van de BBS ontstond doordat de vernieuwingsbeweging in de Protestantse Kerk vanuit Gemeente Groei Groepen nogal eens de vraag naar verdieping kreeg.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 augustus 2010

Bond predikanten: studieverlof is er niet voor om bij te komen

Utrecht - Voor de zomer besliste de kerkvergadering van de Protestantse Kerk dat het oude studieverlof verdwijnt. Tobias Bos, directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP), blikt in het nieuwste nummer van Predikant en Samenleving terug op dat besluit dat veel predikanten niet echt verwelkomden.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Afke Hijlkema: goed, beter, allerbeste

Weidum - Goed, beter, de allerbeste. Op Afke Hijlkema stond het afgelopen anderhalf decennium geen maat. In de arena waar ze haar grootste kaatstriomfen vierde, nam ze gisteren in stijl afscheid.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Met Helmholt zit het in aanloop naar het NK wel goed

Grijpsker - De fierljepwedstrijd van gisteravond in Grijpskerk was niet alleen de laatste kans om nog verschuivingen in het klassement over het hele seizoen te bewerkstelligen, maar ook de generale voor het NK van zaterdag in Buitenpost. En zoals altijd kwam de een daarin beter voor de dag dan de ander. Met de vorm van de winnaar in de topklasse, Bart Helmholt, zit het in elk geval wel goed.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Bronzen beeld voor Hijlkema

Weidum Voorafgaan aan haar vijftiende en laatste Frouljus PC werd Afke Hijlkema gisteren door kaatsvereniging Nije Kriich uit Weidum geëerd met een unieke prijs.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Oppewal wereldkampioen tijdrijden

Sankt - Johann Rein Oppewal uit Sneek is gisteren wereldkampioen tijdrijden geworden bij de veteranen in het Oostenrijkse Sankt Johann. In de categorie 64- tot 70-jarigen snelde Oppewal na twintig kilometer naar een tijd van ruim 27 en een halve minuut. Daarmee was hij één seconde sneller dan de Duitser Reinhard Scheer. Peter Trumheller (eveneens afkomstig uit Duitsland) werd met ruim vier seconden achterstand op Oppewal derde.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

De Vries derde in Ronde van Winsum

Winsum - Harm de Vries is gisteravond derde geworden in de Ronde van Winsum.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Van der Ziel wint Visserijdagenloop

Harlingen Albert van der Ziel heeft gisteravond de Visserijdagenloop in Harlingen op zijn naam geschreven.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Geen files, maar wel een onoverkomelijke hobbel

Capelle - Om kwart over één zette zondaghoofdklasser Sneek Wit Zwart gistermiddag koers richting Capelle aan den IJssel. De club wilde niet het risico nemen vast te lopen in een van de talrijke files die de Randstad dagelijks teisteren. Trainer Johan Groote c.s. kregen niet te maken met files, wel met een onoverkomelijke hobbel. Topklasser Capelle was een maatje te groot voor Sneek Wit Zwart in de eerste ronde van het KNVB bekertoernooi: 4-0.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Harkemase Boys verliest in beker vooral van zichzelf

Hoorn - FC Volendam was de ploeg geweest waar Harkemase Boys eind september tegen zou spelen áls er gisteren gewonnen was in het KNVB-bekerduel met Hollandia. In plaats van een ritje naar Harkema kan de eerstedivisionist zich echter opmaken voor een streekderby tegen de zondagtopklasser uit Hoorn. Harkemase Boys verloor namelijk gisteren van Hollandia: 4-2. Beter gezegd: ze verloor vooral van zichzelf. Vier tegengoals, vier keer een cadeautje. Of zoals trainer Henk de Jong naderhand zei: ,,Sinterklaas is drie maanden eerder in het land.”

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Van der Heijden moet van ene op andere dag stoppen met voetballen

Hoorn - De uitschakeling in de KNVB-beker was gisteren voor Harkemase Boys teleurstellend. Maar treuriger dan het verliezen van de wedstrijd, was het verliezen van een speler. Want reserve Ronald van der Heijden kleedde zich gisteren voor het laatst om voor een voetbalwedstrijd. Hij moet per direct stoppen, om medische redenen. Van der Heijden meldde het nieuws gisteren voorafgaand aan het duel met Hollandia en hij was na afloop zichtbaar aangeslagen en emotioneel.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Flevo Boys na zege tegen Baronie door in de beker

Emmeloord - Na een teleurstellende seizoenstart heeft topklasser Flevo Boys gisteravond in de eerste ronde van het KNVB bekertoernooi voor eigen publiek revanche genomen. De Emmeloorder formatie van trainer Willem Brouwer versloeg op eigen veld De Baronie met minimaal verschil. De polderclub mag in de tweede ronde opnemen tegen eredivisionist Vitesse.

Sportdonderdag, 26 augustus 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties