Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 augustus 2006.

Agendazaterdag, 26 augustus 2006

Klassiek

Georgisch Volgende week donderdag treedt het Georgisch Ensemble Dzmebi op in de Sint Peterskerk in Twijfel. Het ensemble bestaat uit vijf studenten van het conservatorium van Tblisi. Het repertoire van Dzmebi is zeer uitgebreid en kan variëren van vrolijke volks- en dansmuziek tot religieuze muziek, romantische liedjes, zeer oude traditionele volks- en instrumentale muziek. Het concert van Dzmebi begint om 20.00 uur.

Cultuurzaterdag, 26 augustus 2006

Voor één dag een ster in het circus

Nieuwehorne - Op het grasveldje op de Brink in Nieuwehorne staat een circustent. Erg druk is het er vrijdagochtend nog niet. Logisch, want er is ook nog geen voorstelling. Die moet eerst worden gecreëerd, samen met kinderen uit het dorp.

Cultuurzaterdag, 26 augustus 2006

Wilschut wint prijs beste christelijke kinderboek

Zwolle - Schrijver Arjan Wilschut heeft Het Hoogste Woord 2006 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor het beste christelijke kinderboek voor zijn debuut De Adelaar en de Koning. Dat heeft de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB) gisteren bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 26 augustus 2006

Geen ziekte blauwtong in Fryslân

Leeuwarden - De dreiging van een uitbraak van de veeziekte blauwtong is voorlopig van de baan. De onderzochte bloedmonsters van boerderijen in Tersoal en bij IJlst zijn negatief getest op de ziekte. Het ministerie van Landbouw heeft het exportverbod op levend vee nog niet opgeheven. In de loop van de dag valt die beslissing waarschijnlijk.

Economiezaterdag, 26 augustus 2006

‘Soms staat een koe uit zichzelf niet op’

Leeuwarden - ,,Als een koe omvalt, komt het wel eens voor dat ze zelf niet meer overeind komt”, zegt melkveehouder en voormalig CDA-raadslid S. Tamminga uit Leeuwarden. ,,En dan helpt een duwtje met de veedrijversstok. Dat is in ieder geval beter dan slaan met een touw of een stok.” Tamminga heeft niet veel begrip voor de ophef over de behandeling van koeien op de veemarkt. ,,Ik heb deze week wel andere dingen aan mijn hoofd gehad: blauwtong en het opheffen van de subsidies op duurzame energie, terwijl ik over vier weken een tweede biogasinstallatie binnen krijg. En ik had de rook van de brand in Bilgaard in mijn stallen.”

Economiezaterdag, 26 augustus 2006

‘Dieronvriendelijkste kabinet sinds WOII’

Leeuwarden - Het is geen toeval dat de Stichting Dierenrecht juist nu naar buiten komt met de misstanden die zij waarnamen op de veemarkten in Leeuwarden en Utrecht, erkent Hans Baaij van de Stichting Dierenrecht.

Expozaterdag, 26 augustus 2006

Aldeboarn, Doopsgez. kerk: quilt-expositie, t/m 17 sept.

Hoofdartikelzaterdag, 26 augustus 2006

Geloof, wetenschap...

Er is massale belangstelling voor de landelijke debatreeks over geloof en wetenschap. In 2005 ontstond ophef over de opvatting van minister Van der Hoeven dat het zinnig kan zijn om de verschillen tussen, en de relatie van geloof en wetenschap aan de orde te stellen. Deze opvatting werd hier en daar versmald tot het oordeel dat de minister een ‘domme gelovige’ is, die, als we niet oppassen, de evolutieleer uit het lespakket laat halen en daarvoor in de plaats de onzin verplicht stelt van de scheppingsleer of de leer van het Intelligent Ontwerp (in die leer wordt gesproken over (de noodzaak van) een ontwerper achter de werkelijkheid van de kosmos).

Regiozaterdag, 26 augustus 2006

Analoog signaal blijft maand langer

Regionale tv komt toch op de satelliet

Regiozaterdag, 26 augustus 2006

‘Ik koe sleatsje springe as in mirakel’

Heerenveen - ,,Ik sjoch noch de eintsjes swimmen, mei dy lytse piekjes der efteroan. Ik wie op de boat mei myn broer en wat freonen. Sy setten my gewoan oan it stjoer. Doe ha ik de hiele tiid de boat bestjoerd.” De ogen van Hinke Bouma-Wijnja lichten op bij de herinnering. Honderd jaar wordt ze morgen. In zorgcentrum HeremaState in Heerenveen zit ze in haar vaste stoel in de kamer, zojuist teruggekomen van de kapper. Ze heeft een leven achter de rug waarin ze veel heeft ondernomen. Zo voer ze op 89- en 93-jarige leeftijd met een luchtballon, waar ze genoot van het uitzicht op de paarden, die ze als kleine beestjes op de grond zag staan.

Regiozaterdag, 26 augustus 2006

Winkelier en klant krijgen volop steun

Leeuwarden - ,,De Aldi mag weer open!” Theo Copini van de ondernemersvereniging Bilgaard zegt het opmerkelijk vrolijk. Er kan zelfs een grapje af: ,,Niet dat ik reclame wil maken hoor, maar wil je het wel even in de krant zetten?” Hoe het met zijn eigen juwelierszaak is, heeft Copini nog niet kunnen vaststellen. De politie heeft vrijdagmiddag weliswaar het onderzoek afgerond naar de brand die donderdagnacht het grootste deel van de Bilgaardpassage in de as legde, maar de resten zijn zeker tot maandag verboden gebied, ook voor winkeliers. ,,Ze willen voorkomen dat er in het weekeinde ramptoerisme op gang komt.”

Sportzaterdag, 26 augustus 2006

Heerenveen blij na loting UEFA Cup: geen Oost-Europa

Heerenveen - Van de vijf mogelijke tegenstanders in de eerste ronde van de UEFA Cup was de eerste keus van SC Heerenveen gisteren, bij de loting in Monaco: het Zweedse Artridaberg. Een Scandinavisch tripje is de Friezen echter niet gegund. Maar het werd evenmin een Oost-Europese bestemming - zoals de laatste jaren - met CSKA Sofia als gevaarlijkste klant.

Sportzaterdag, 26 augustus 2006

Setúbal onbekende club met rijke historie

Heerenveen - Spijkerharde verdediging en loerend op de counter. Als wij Nederlanders aan het Portugese voetbal denken zijn dat de eerste associaties die in ons opkomen. De knock-out die Fernando Coutú (Porto) ooit aan Feyenoord-boegbeeld John de Wolf uitdeeld zal niet snel vergeten worden. Ze zijn ook vaak gemeen en hoe dan ook geduchte tegenstanders.

Sportzaterdag, 26 augustus 2006

Scherjon tegen De Groot: een titanenstrijd in fierljepland

Leeuwarden - De strijd om de nationale titel vormt vanmiddag in IJlst de climax van een nu al historisch fierljepseizoen. Hannes Scherjon en Jaco de Groot waren dit jaar twee van de grootste smaakmakers. Een Fries tegen een Hollander, explosiviteit tegen kalmte: het is Scherjon tegen De Groot, een echte titanenstrijd tussen twee nu al grote kampioenen. Maar vandaag zal één van hen de verliezer zijn op het NK.

Sportzaterdag, 26 augustus 2006

Jongsma doet slap Cambuur de das om

Leeuwarden – Uitgerekend de grillige Anton Jongsma, vorig seizoen soms furore makend bij Harkemase Boys, deed Cambuur gisteravond tegen FC Zwolle de das om door twee goals. De aanhang eiste min of meer de eerste zege. Maar technisch manager Peter de Roo vond hem niet goed genoeg en dan zie je wat er gebeurd. Het was slappe hap bij Cambuur

Sportzaterdag, 26 augustus 2006

Helmholt ook op eigen schans voorbij de ‘20’

Burgum - Bijna alles wat Bart Helmholt zich dit fierljepseizoen ten doel kon stellen, haalde hij. Diverse records, het beste klassement ooit, meer dan een dozijn aan negentien-meternoteringen; noem maar op. Ook het springen van twintig meter lukte hem, afgelopen zaterdag in Winsum. Maar in eigen huis op de schansen van Burgum vlammen met een ‘20’ zou ook mooi zijn. Gisteravond lukte het de 24-jarige Hurdegarypster in de laatste klassementswedstrijd van het seizoen om ook dat doel te realiseren. Niemand kon hem stoppen en de vraag is wie Helmholt zaterdag van de Nederlandse titel moet weerhouden.

Weerzaterdag, 26 augustus 2006

Onbestendig

Vandaag hebben we opnieuw te maken met enkele, soms felle buien mogelijk met onweer en veel regen. Ook breekt de zon nu en dan even door en dan wordt het nog 21 graden bij een zwakke tot matige wind uit noord tot noordwestelijke richtingen.Wateroverlast, met dit begrip hebben veel gebieden de afgelopen dagen en weken weer kennis gemaakt. Plensregens vielen gisteren onafgebroken in delen van het land en in Vlaanderen wordt mogelijk de noodtoestand uitgeroepen vanwege de enorme hoeveelheden water, soms is er sprake van een meter water!


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties