Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 juli 2005.

Bijschriftdinsdag, 26 juli 2005

God of

Mammon is een van oorsprong Aramees woord dat via de bijbel zelfs tot ons taalgebruik is doorgedrongen.

Hoofdartikeldinsdag, 26 juli 2005

Benzineoorlog

Wie neemt de beslissingen in Nederland? Die vraag wordt weer spannend nu de ANWB zich gemengd heeft in de ‘benzinestrijd’, die enkele weken geleden is geopend door de Telegraaf . Die krant meldde iedere dag hoe ernstig de automobilist lijdt onder de stijgende benzineprijs: tien procent in een halfjaar. Nu de ANWB zich ook publiekelijk heeft gemengd in het koor van de klagers – onder meer door een brief aan minister Zalm – is er sprake van een breed front. Er zijn al tachtigduizend protesthandtekeningen binnen. De goeroe van de enquêtes, Maurice de Hond, heeft geconstateerd dat driekwart van de Nederlanders de hoge benzineprijs meer dan zat is.

Regiodinsdag, 26 juli 2005

Uitbreiding archeologische routes Fryslân

Sneek - Het netwerk van archeologische fiets- en wandelroutes in Fryslân wordt de komende jaren flink uitgebreid. Ook komen er meer archeologische informatiecentra (steunpunten) in de provincie. Er worden routes met steunpunten opgezet in Harkema, Sneek en

Regiodinsdag, 26 juli 2005

In een museumhaven hoort geen vaste brug

Leeuwarden – Het is hier een cháos, klinkt het paniekerig over de portofoon. Havenmeester Robert Rinzema lacht. ,,Chaos is toch fantastisch. Dan gebeuren er de leukste dingen op het water.” Leeuwarden vierde gisteravond dat de Museumhaven voor historische schepen werd geopend. In Fryslân heeft Terherne een museumhaven. Ook Sloten wil zo’n haven.

Regiodinsdag, 26 juli 2005

Gebrek aan insecten breekt zwaluwen op

Schiermonnikoog – De zwaluwen (sweltsjes) op Schiermonnikoog hebben moeite om voedsel voor hun jongen te vinden. Door het aanhoudende koele weer zijn er te weinig vliegen en andere insecten te vinden, waardoor de ene na de andere jonge zwaluw op kampeerboerderij De Kooiplaats uit het nest wordt gegooid.

Regiodinsdag, 26 juli 2005

‘Korven maken is goed voor de geest’

In de zomerserie Het ambacht brengt het Friesch Dagblad oude, vaak van ouder op kind overgedragen ambachten in beeld.

Regiodinsdag, 26 juli 2005

Gelukkige tweede zege De Koe

Heeg - Met een enorme dosis geluk voer Peter de Koe van de Hoop op Zegen uit Franeker gisteren op het Heegermeer naar zijn tweede IFKS-overwinning in de A-klasse. Na twee stormachtige wedstrijddagen was het dobberen geblazen bij Heeg. Delmer Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip werd tweede en Tony Brundel van de Lytse Lies uit Gaastmeer derde.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 juli 2005

Intens luisterend en steeds in gesprek met de traditie

Welk (studie-)boek inspireert predikanten bij hun werk? Het Friesch Dagblad vroeg diverse voorgangers om daar over te schrijven. Vandaag: ds A.J. van Binsbergen uit Stiens.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 juli 2005

Vaticaan wil

Vaticaanstad – Het Vaticaan wil de Latijnse (rooms-katholieke) patriarch van Jeruzalem vervangen. Volgens het persbureau Catholic World News wordt de huidige aartsbisschop van Jeruzalem mgr Michel Sabbah opgevolgd door mgr Fouad Twal, de huidige aartsbisschop van Tunis.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 juli 2005

Wereldrecordpoging op Flevo Festival

Liempde – Op het aankomende Flevo Festival (van 11 tot 14 augustus in het Brabantse Liempde) wordt een poging ondernomen het wereldrecord ballonprikken te breken.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 juli 2005

GOR-kerken hoeven niet te evangeliseren

Utrecht – Gereformeerde kerken moeten alleen actief evangeliseren als de situatie dat toelaat. Dat heeft de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) gisteren besloten op de slotdag van de vierjaarlijkse assemblee in Utrecht.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 juli 2005

Letterkundige, hervormer, melancholicus

Johannes Calvijn (1509-1564) behoort tot degenen die niet zozeer een beweging of school hebben gesticht, als wel een heel tijdperk. Zijn naam is voorgoed verbonden aan de geschiedenis van Europa sinds het ontstaan van de zogeheten Nieuwe Tijd. In een nieuwe biografie kunnen we weer lezen dat met name de Angelsaksische wereld er met zijn buit vandoor is gegaan.

Weerdinsdag, 26 juli 2005

Hardnekkige wolken

Vandaag zijn er hardnekkige wolken, maar kan de zon vooral in de kustgebieden af en toe eens doorbreken. Het wordt 18 of 19 graden en het blijft droog. Er waait een matige noordwestenwind. Morgen is er opnieuw bewolking, aanvankelijk ook af en toe zon en later op de dag volgt regen bij 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties