Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 mei 2005.

Bijschriftdonderdag, 26 mei 2005

Eer is teer

Er is in Bethlehem koren op de akker en brood bij de bakker, heerlijk geurig gerstebrood.

Cultuurdonderdag, 26 mei 2005

Drie wonderen van een lastige feeks

Vader heeft een fors probleem. Twee huwbare dochters, waarvan hij de een niet aan de straatstenen kwijt kan. De jonge vrouw gedraagt zich verschrikkelijk. Maar vader gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij bedenkt een dubbelslag: pas als hij de lastige kwijt is mag ook de ander aan de man. En omdat de jongste, de ander, een aantrekkelijke, wulpse, dame is, staan er kandidaten genoeg in de rij om dit varkentje te wassen. Maar hoe vind je een geschikte man voor zo’n feeks?

Dossierdonderdag, 26 mei 2005

Stress

Dames en heren, wat een spanning! Een pure afslachting deze examens. Een aanslag op zowel je hersenen als je fysieke gesteldheid. Stelt u zich eens voor: Van negen tot half vijf, met een pauze van anderhalf uur, onafgebroken, ingespannen nadenken!

Dossierdonderdag, 26 mei 2005

Bereken de kans op neerslag

Buitenpost – ,,Leuk maar pittig’’. Dat is de korte, maar duidelijke omschrijving die Jeroen Wiersma uit Zwaagwesteinde geeft van het wiskunde-examen. De vwo’er aan het Lauwers College in Buitenpost zag aanvankelijk erg op tegen het examen. ,,Wiskunde is niet mijn beste vak’’, verklaart hij.

Economiedonderdag, 26 mei 2005

Nieuwe regels voor dierenwelzijn

Parijs – Er zijn internationale normen vastgelegd voor het dierwelzijn bij transport, slacht en ruiming. Gisteren werd daarover door 167 landen overeenstemming bereikt. Het betekent dat de Europese aandacht voor dit onderwerp ook wereldwijd steeds meer een punt van aandacht vormt. Voor Nederland verandert er in eerste instantie weinig.

Economiedonderdag, 26 mei 2005

IDée ICT neemt Broekhuis Noord over

Assen/Leeuwarden – Opleidingsbedrijf Idée ICT heeft een meerderheidsbelang genomen in collegabedrijf Broekhuis Noord. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend.

Economiedonderdag, 26 mei 2005

Crystalic verkocht voor 6,7 miljoen euro

Leeuwarden - Het kantoorgebouw Crystalic is op de veiling gisteren verkocht voor 6,7 miljoen euro. Koper is het vastgoedbedrijf Sipkema uit Capelle aan den IJssel. Sipkema wil nog niet zeggen wat de nieuwe bestemming van het gebouw is. Het gebouw is geveild omdat de eigenaar in financiële problemen is geraakt. In de eerste ronde van de veiling was het hoogste bod 6,5 miljoen euro.

Economiedonderdag, 26 mei 2005

‘The Sting’ Sneek blij met eerste week

Sneek – De nieuwe modewinkel van The Sting aan het Schaapmarktplein in Sneek is in zijn eerste week een populair gespreksonderwerp bij de bezoekers van de binnenstad. Vooral het nieuwe uiterlijk van de winkel trekt de aandacht. De blokkendoos van de voormalige V&D is vervangen door een karakteristieke gevel.

Hoofdartikeldonderdag, 26 mei 2005

Fryslân vermarkten...

Het gemeentebestuur van Leeuwarden en het provinciebestuur trekken opnieuw de portemonnee voor ‘een stukje merk-ontwikkeling’. De stichting Expeditie Leeuwarden krijgt bijna anderhalve ton om de provinciehoofdstad ,,nog beter op de kaart te zetten’’. Veel is dat kennelijk niet - de stichting heeft meteen al laten weten dat er ook geld van bedrijfsleven en instellingen bij moet en dat de provincie en de gemeente ook de komende jaren in de buidel moeten blijven tasten.

Regiodonderdag, 26 mei 2005

Ambtenaar moet avanceren

Leeuwarden – Gemeenten dreigen de komende jaren in grote geldnood te komen door bezuinigingen van het Rijk. De afgelopen jaren is de productiviteit van gemeenteambtenaren afgenomen, en de kosten van gemeentebesturen zijn door de dualisering fors toegenomen. Als de uitkering die ze van het Rijk krijgen kleiner wordt, moeten de gemeenten hetzelfde werk voor minder geld gaan leveren: harder werken dus.

Regiodonderdag, 26 mei 2005

‘Pleegkind moet kunnen delen in onze luxe’

Hoe belandt een griffier van de gemeente Arnhem bij Bureau Jeugdzorg in Fryslân. Die stap is kleiner dan die lijkt, stelt de nieuwe directeur Jan-Dirk Sprokkereef. Betrokken is hij in elk geval. De 37-jarige inwoner van Hattem staat op de wachtlijst voor een pleegkind. Sprokkereef is op zoek naar zingeving, ook in zijn werk. De baan bij Bureau Jeugdzorg is dan ook een heel bewuste keuze. ,,Ik ben hier nu een week aan het werk en ik voel me al helemaal op mijn plaats.’’

Regiodonderdag, 26 mei 2005

Huisartsenstaking leidt niet tot problemen, wel tot drukte

Boazum/Sneek – De staking van de huisartsen heeft gisteren geleid tot meer werk bij de dokterswachten en de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen, maar veroorzaakte geen grote problemen. Veel eerste-hulpafdelingen hadden extra personeel ingezet. Ambulances moesten iets vaker uitrukken dan gebruikelijk. Volgens Ambulance Zorg Nederland leidde dit echter nergens tot acute problemen.

Regiodonderdag, 26 mei 2005

Fusie ziekenhuizen hoeft van Sneek niet

Sneek – Ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten beslissen dit jaar of zij gaan fuseren.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 mei 2005

Zet armoede op de agenda

Leeuwarden – De werkgroep Arme Kant van Friesland gaat alle kerken en parochies in de provincie oproepen om dit jaar op 16 oktober, de zondag van de armoede, stil te staan bij het probleem van de armoede dichtbij. Dat maakte voorzitter ds Dinie Stavenga-van der Waals woensdagavond bekend op de tweede conferentie van de werkgroep in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 mei 2005

Naar de feesten van Sint Nicolaas in Bari

Wybrich Bakker uit Ryptsjerk werkt een jaar als diaconaal vrijwilliger in een bejaardenhuis van de protestantse (Waldenser) kerk in het Noord-Italiaanse bergdorp Torre Pellice. In het Friesch Dagblad bericht ze regelmatig over haar ervaringen.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 mei 2005

Vrijmetselaars kopen gereformeerde kerk Hoornsterzwaag

Hoornsterzwaag - De gereformeerde kerk aan de Schoterlandseweg in Hoornsterzwaag is verkocht aan de Vrijmetselarij uit Heerenveen. Het gebouw dateert uit 1956, en kwam toen in de plaats van een oud kerkje dat een jaar eerder door brand werd verwoest. De bijbehorende pastorie is jaren geleden al verkocht.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 mei 2005

De kogel in de kroon van Maria

Rome - Het befaamde beeld van de Maria van Fatima (Portugal) komt zaterdag 4 juni naar Italië voor een korte rondreis langs de meest bekende Maria-bedevaartsoorden. Op zich al een bijzondere gebeurtenis, maar de Romeinse officier van Justitie, Rosario Priore, is vooral opgetogen omdat specialisten van de technische recherche nu de kans lijken te krijgen om het kroontje van dat Mariabeeld te kunnen onderzoeken.

Weerdonderdag, 26 mei 2005

Zomers


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties