Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 april 2014.

Economiezaterdag, 26 april 2014

Ex-schaatser Lubbers brengt passie in beeld

Een wereldrecord op de duizend meter, gouden plakken: ooit hoopte geboren Sneker Marco Lubbers te schitteren op de Spelen. Inmiddels verdient de ex-schaatser zijn geld met het maken van films.

Hoofdartikelzaterdag, 26 april 2014

Koningsdag zal de natie blijven verbinden

Geen Koninginnedag vandaag, maar Koningsdag. En een paar dagen eerder dan we gewend waren. Het zal vast nog even wennen blijven, zo stevig zit de term ĎKoninginnedagí in ons geheugen geprent.

Regiozaterdag, 26 april 2014

Mijn familie dacht na de oorlog dat ik al lang gefusilleerd was

Schiermonnikoog | Joke Folmer (90) werd ter dood veroordeeld voor haar hulp aan geallieerde piloten. Het vonnis werd niet voltrokken. In de chaos van de slag bij Arnhem, in september 1944, raakten de papieren kwijt. ,,Waarom heb ik zo veel geluk gehad en de anderen nietĒ, vraagt de negentigjarige Joke Folmer zich hardop af op het terras bij haar huis op Schiermonnikoog, waar ze nu veertig jaar woont. Als pilotenhelpster smokkelde ze zoín driehonderd mensen de grens over. Tot haar arrestatie in april 1944.

Regiozaterdag, 26 april 2014

Jonkheer brengt middeleeuwen tot leven

Spannum | Met het bezoek van de middeleeuwse jonkheer Sybrant Goffes Roorda en zijn vrouw Haringh Hottinga en dochter Ymck werd gisteren voor de leerlingen van de christelijke basisschool De Tarissing in Spannum de geschiedenis tot leven gebracht. De jonkheer opende niet alleen de Koningsspelen, maar organiseerde ook middeleeuwse gevechten en vertelde over zijn bijzondere grafsteen in de kerk.

Regiozaterdag, 26 april 2014

REC nog dit jaar gevuld met afval uit buitenland

Leeuwarden | Afvalsturing Friesland NV - de verwerkingspoot van Omrin - gaat nog dit jaar ook buitenlands afval verbranden in de reststoffenenergiecentrale (REC) in Harlingen. Dat staat in het persbericht over het jaarverslag, dat gisteren met de aandeelhouders, de meeste Friese gemeenten, is besproken.

Regiozaterdag, 26 april 2014

Tunnelloos Europaplein, dat is geen optie

Leeuwarden | Ook al heeft de gemeenteraad de keuze uit twee varianten voor het Europaplein, voor het college is er maar ťťn optie. Alleen de eigen variant met een verhoogde rotonde en drie fietstunnels is aanvaardbaar. Het alternatief van de Vereniging Monument Europaplein stuit op principiŽle bezwaren bij het college van B en W, zegt wethouder Thea Koster. ,,Als de gemeenteraad kiest voor die optie, met fietsers in de voorrang op de oversteekplaatsen, dan zouden we een plein maken dat in onze ogen levensgevaarlijk is.Ē

Regiozaterdag, 26 april 2014

112 Friezen krijgen een koninklijk lintje

Leeuwarden | 112 inwoners van Frysl‚n hebben gisteren ter gelegenheid van Koningsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat zijn er acht meer dan vorig jaar, toen er 104 Friezen waren die een lintje ontvingen.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Bouwmeester staat koppositie af in HyŤres

HyŤres | Marit Bouwmeester uit Warten heeft gisteren de koppositie bij de olympische zeilweek in HyŤres verloren. De zeilster kwam op de voorlaatste dag in de Laser Radial als negentiende en vierde binnen. Daardoor zakte ze naar de derde plaats, met een achterstand van vijf punten op de Wit-Russische Tatiana Drozdovskaja. De Belgische Evi van Acker staat tweede met een voorsprong van twee punten op Bouwmeester. Vandaag is de afsluitende medalrace, met dubbele punten.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Fries dammen

Hans Jansen aan kop in grootmeestertoernooi

Sportzaterdag, 26 april 2014

AriŽns en De Vries slaan slag in Marathon Cup

Emmeloord | De Wolvegaster Crispijn AriŽns en Elma de Vries uit Haule hebben de seizoensouverture van de Marathon Cup gewonnen. AriŽns was zijn ploegmaten Gary Hekman en Rick Smit voor in Emmeloord. Bij de vrouwen toonde De Vries zich de sterkste. Zij was concurrenten Janita Crediet, Iris van der Stelt en ploeggenoten Foske Tamar van der Wal en Sharon Hendriks te snel af.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Westra op tijd fit voor Luik-Bastenaken-Luik

Luik | Lieuwe Westra uit Tijnje gaat morgen gewoon van start in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De Astana-coureur kwam woensdag in de Waalse Pijl hard ten val, maar is op tijd hersteld. Hij hield aan het ongeluk hechtingen in knie en elleboog over. Naast Westra starten ook zijn provinciegenoten Bauke Mollema (Leeuwarden/Belkin), Pieter Weening (Harkema/Orica-Greenedge) en Tom-Jelte Slagter (Nij Beets/Garmin-Sharp) in de laatste voorjaarsklassieker.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Vrouwen Heerenveen verliezen van koploper

Luik | De voetbaldames van sc Heerenveen hebben gisteravond in de Beneleague verloren van koploper Standard Luik. Uit in BelgiŽ gingen de dames van trainster Jessica Torny met 3-0 onderuit. De doelpunten van de Luikse formatie werden gemaakt door Vanity Lewerissa (twee) en Aline Zeler. Door de winst verstevigde Standard de koppositie. De ploeg heeft een voorsprong van drie punten op naaste belager Twente. Heerenveen bezet met 40 punten uit 21 duels de vierde plaats.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Winst in Frankrijk voelt als doorbraak voor Postma

HyŤres | Tussen zijn intensieve trainingen voor de Volvo Ocean Race door, heeft Finnzeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple vroegtijdig de titel veroverd bij de olympische zeilweek in HyŤres. De ervaren Fries verzekerde zich gisteren al van de eindzege in het klassement.

Sportzaterdag, 26 april 2014

Kum gaat er niet met pet naar gooien

Voor Chris Kum was Goede Vrijdag niet zoín goede dag. De 28-jarige verdediger kreeg van sc Heerenveen te horen dat hem geen nieuw contract zou worden aangeboden. ,,Maar ik ga er niet met de pet naar gooien.Ē

Sportzaterdag, 26 april 2014

Zeinstra van bank Emmen naar basis in Kuip

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Harm Zeinstra als doelman van FC Emmen op de reservebank zat in het Cambuur-stadion. Hij ziet zijn toenmalige werkgever met 4-0 onderuit gaan en Cambuur de een na laatste stap zetten naar promotie. Een jaar later staat de wereld van Zeinstra er compleet anders voor. ,,Je knippert drie keer met de ogen en je staat morgen als basisspeler van Cambuur in De Kuip tegen Feyenoord.Ē

Sportzaterdag, 26 april 2014

Gonzales brengt ONS in finale van districtsbeker

Sneek | Voor het eerst in zijn bestaan heeft ONS Sneek de finale van de noordelijke districtsbeker bereikt. In eigen huis werd MSC met 2-1 verslagen door een goal van Curty Gonzales in blessuretijd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties