Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 april 2010.

Cultuurmaandag, 26 april 2010

Friezin publieksprijs, Belg wint Christina Concours

Den Haag - Dineke Nauta uit Easterwierrum heeft een tweede prijs gewonnen in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Daarnaast wist de zeventienjarige saxofoniste de publieksprijs in de wacht te slepen. De nationale finale van het muziekconcours voor talentvolle jonge muzikanten was gistermiddag in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Cultuurmaandag, 26 april 2010

Bente Groeneveld wint finale SjONG

Dokkum - De zeventienjarige Bente Groeneveld uit Makkum heeft zaterdag in theater DOK18 in Dokkum de finale van Sjong gewonnen. De scholiere van het Bogerman in Sneek won met het lied Lúster, de Friese vertaling van Beyoncé’s Listen.

Cultuurmaandag, 26 april 2010

Eerste lichting koordirigenten afgestudeerd

Heerenveen - De nieuwe basisopleiding koordirectie van Keunstwurk heeft tien eerste afgestudeerden opgeleverd. De groep deed zaterdag examen in het Centrum voor de Kunsten A7 in Heerenveen. De nieuwe dirigenten zijn in vier maanden opgeleid door cursusleider Gerben van der Veen. Onder meer directietechniek en muziektheorie kwamen aan bod tijdens de cursus.

Cultuurmaandag, 26 april 2010

Drie brassbands winnen Gouden Spiker Bokaal

Bakkeveen - De Nije Bazún uit Britsum, de Bazuin uit Donkerbroek en brassband Speelt Wel uit Suawoude hebben zaterdag een Gouden Spiker Bokaal gewonnen. De brassbands, die uitkwamen in respectievelijk de derde, vierde en vijfde divisie, deden mee aan het Gouden Spiker Festival voor brassbands in Bakkeveen.

Hoofdartikelmaandag, 26 april 2010

CDA, PvdA, VVD...

Zo langzamerhand zijn de posities ingenomen voor de verkiezingsstrijd van 9 juni. De traditioneel grote partijen hebben hun congres gehad en hebben zich in slagorde opgesteld.

Regiomaandag, 26 april 2010

Friezen massaal eropuit door lenteweer

Makkum - Het fraaie lenteweer heeft dit weekeinde voor veel drukte gezorgd. Het was gemiddeld 21 graden en er stond een zacht windje. Friezen trokken er massaal op uit. Vooral de attractieparken deden het goed, maar ook op de stranden was het druk.

Regiomaandag, 26 april 2010

Ziekenhuizen alerter op geslagen kind

Leeuwarden - De Friese ziekenhuizen gaan signalen van kindermishandeling voortaan vaker en beter melden. Dat hebben de directies met elkaar afgesproken. Ziekenhuizen elders in het land hebben al ervaring met zo’n manier van werken. Resultaat: hulp voor vele tientallen kinderen die thuis werden mishandeld.

Regiomaandag, 26 april 2010

Het stoerste dat een scout leert: kampvuur maken

Leeuwarden - De binnenstad van Leeuwarden werd zaterdagmiddag overspoeld door scouts. Ze vierden met de manifestatie Scout it Out! het eeuwfeest van wat vroeger de Padvinderij heette. En dat heeft met name één toekomstige bruid geweten.

Regiomaandag, 26 april 2010

Al 65 jaar een gelukkig huwelijk: ‘It kin net better’

Balk - Een week voor de bevrijding gingen ze in ondertrouw, een week na de bevrijding traden ze in het huwelijk. Vandaag vieren Berend en Sjoeke Falkena dat ze 65 jaar getrouwd zijn.

Regiomaandag, 26 april 2010

Friezen trokken zeemansgezin erdoor

Harlingen - Friezen hebben in de Tweede Wereldoorlog zegeltjes geplakt om de gezinnen van zeelui, die door de oorlog geen geld meer kregen, te steunen. Hoewel de actie maar van januari tot juli 1944 duurde, hebben de Friezen met hun zegels 700.000 tot 750.000 gulden bijeengespaard.

Geloof & Kerkmaandag, 26 april 2010

Bethel Drachten wil hoelahoep-record

De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten wil graag in het Guinness Book Of Records komen. Hoe? Met een opmerkelijk record: achthonderd tieners die tegelijk gaan hoelahoepen. Op 14 mei moet het record worden gevestigd.

Geloof & Kerkmaandag, 26 april 2010

‘Ik zie deze paus niet zo snel ‘Yes, we can’ roepen’

Rome - Vanaf vandaag praten ruim driehonderd katholieke bisschoppen, priesters, kerkelijke perschefs, seculiere communicatiespecialisten en journalisten in Rome drie dagen lang over media, katholieke identiteit en dialoog. Katholiek media-adviseur Eric van den Berg doet verslag van het congres.

Geloof & Kerkmaandag, 26 april 2010

President Obama bezoekt evangelist Billy Graham

Asheville - De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren een bezoek gebracht aan de evangelist Billy Graham, de geestelijk adviseur van tal van Amerikaanse staatshoofden. Het was voor het eerst dat de twee elkaar ontmoetten, meldden Amerikaanse media. Obama ontmoette Graham in diens optrek bij Asheville in de staat North Carolina. Tijdens het ruim half uur durende bezoek praatten en baden de twee.

Sportmaandag, 26 april 2010

Aris droomt na stunt van de landstitel

Leeuwarden - Aris heeft zaterdag het voorlopige hoogtepunt uit zijn bestaan gevierd door het grote Den Bosch in een bomvol Kalverdijkje voor de tweede keer af te drogen. De Leeuwarder basketbalclub mag zich nu voor het eerst tot de beste vier van Nederland rekenen. Bergen op Zoom is het volgende obstakel.

Sportmaandag, 26 april 2010

Hofmeier wil Leenstra en Nauta graag binnenhalen

Hoogeveen - De schaatsploeg van Hofmeier lijkt voor komend seizoen uitgebreid te worden met Marrit Leenstra. De TVM-schaatsster uit Wijckel staat nadrukkelijk in de belangstelling van het team, dat de beslissing heeft gemaakt om zich volledig op het allrounden te richten. Ook Jong Oranje-schaatsster Yvonne Nauta uit Uitwellingerga mag rekenen op warme belangstelling van Hofmeier.

Sportmaandag, 26 april 2010

‘Verrassende winst van Aris is het kenmerk van topsport’

Goed, Den Bosch was niet op volle oorlogssterkte tijdens de basketbalplay-offs tegen De Friesland Aris. Maar de Leeuwarders hadden nog nooit een rol van betekenis in de ontknoping van een seizoen gespeeld. Met Den Bosch werd juist de meest vermogende en bovendien Aris’ moederclub van het toneel geveegd. Het bereiken van de halve finale werd alom genoemd tot het absolute hoogtepunt in de historie. Ook zo verbaasd over de prestatie?

Sportmaandag, 26 april 2010

KWV Frisia: 150 jaar vertier voor groot en klein

Met de voorjaarswedstrijden is het wedstrijdseizoen voor de Koninklijke Watersport Vereniging (KWV) Frisia afgelopen weekeinde officieel begonnen. Een bijzonder jaar voor de Grouster vereniging, die stil staat bij het 150-jarige bestaan. Dat is ook het getal dat centraal staat bij de diverse activiteiten die Frisia de leden in het jubileumjaar zal voorschotelen.

Sportmaandag, 26 april 2010

Eerste bekerfinale in 1993 zet Heerenveen op voetbalkaart

In 1993 bereikt sc Heerenveen voor het eerst in de clubhistorie de finale van het KNVB bekertoernooi. Met het bereiken van de eindstrijd verwerft de club van voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan een plaats op de nationale voetbalkaart. Eerst is daar de massale exodus naar de Rotterdamse Kuip. Die wordt enkele weken later gevolgd door de promotie naar de eredivisie, waardoor Heerenveen zich definitief schaart bij de crème de la crème van het Nederlands voetbal.

Sportmaandag, 26 april 2010

Heerlijk veilige oorlog

Voetbal is oorlog, weten we al een jaartje of veertig. En heus niet alleen bij ons. Dus laten we elkaar niet voor de gek houden met het fabeltje dat het in andere landen zoveel beter is en dat de supporters elkaar daar respecteren.

Sportmaandag, 26 april 2010

Zwaluwen heeft de titel binnen

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen is zaterdag kampioen geworden van de tweede klasse I door de nummer twee van de ranglijst Oeverzwaluwen te verslaan. De titel was een kwestie van tijd voor de ploeg van de afscheid nemende trainer Johan Grootte. De hoofdstedelingen liepen tot nu toe tegen slechts één nederlaag op en sleurden met overmacht de titel binnen.

Sportmaandag, 26 april 2010

FVC zet eerste voet op laatste trede

Leeuwarden - Handhaven, topzes, promotie, kampioenschap. Hoe dieper in het seizoen, hoe hoger FVC de lat legde. De eerste drie treden werden reeds bestegen; op de laatste is de eerste voet gezet.

Sportmaandag, 26 april 2010

Kampioenschap Bergum met rouwrand

Bergum - Bergum beleeft een succesjaar in de tweede klasse K. Hoe relatief de goede voetbalprestaties zijn, werd vorige week op tragische wijze benadrukt. Jeugdspeler Redmar Smedema (16) overleed en heel Bergum werd in diepe rouw gedompeld.

Sportmaandag, 26 april 2010

DFD kan doel weer bijstellen

Oentsjerk - In de eerste helft van de veldcompetitie gingen de korfballers van DFD uit van een plaatsje bij de eerste twee en dus promotie naar de overgangsklasse. Na de thuiszege zaterdag op ROG, durfde coach Stoker uit te spreken dat de Trynwâldsters best eens kampioen kunnen worden in de eerste klasse B.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties