Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 maart 2012.

Cultuurmaandag, 26 maart 2012

Expositie over Rinsema’s langer te zien in Drachten

Drachten | De expositie Thijs/Evert Rinsema avant-garde in Drachten in Museum Drachten is een maand langer te bezichtigen. De overzichtstentoonstelling over het werk van de Drachtster broers Thijs en Evert Rinsma wordt zo goed bezocht, dat het museum besloten heeft deze te verlengen tot en met 22 april. Tot nu toe hebben bijna tienduizend bezoekers de expositie bezocht. Museum Drachten verwacht woensdag de tienduizendste bezoeker te verwelkomen.

Cultuurmaandag, 26 maart 2012

Filmavond in papier-maché schip van Winters

Leeuwarden | Op het papier-machéschip van kunstenaar Marten Winters vindt vrijdag een filmavond plaats. In het schip zijn korte films te zien met als rode draad de fascinatie voor ‘het ruime sop’. Het wordt met onder meer kunstvideo’s, YouTubefilmpjes en arthousefilms ,,een avontuurlijke mix van genres”, aldus organisatoren Winters en RGBfilms. Deelnemers varen per praam vanaf de binnenstad naar industrieterrein West Leeuwarden waar het schip ter reparatie ligt.

Hoofdartikelmaandag, 26 maart 2012

Gevaar op provinciale wegen en de politiek

Het verkeer in de Friese bebouwde kom is hier en daar veiliger. Dat blijkt uit onderzoek over de jaren 2007 - 2009. Dat is goed nieuws, al blijft er veel te wensen over en blijft er alle reden tot grote verontwaardiging over het rijgedrag van sommigen.

Regiomaandag, 26 maart 2012

Weekeinde vol uitgaansgeweld in Fryslân

Leeuwarden | De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag negen stappers aangehouden wegens uitgaansgeweld in Leeuwarden. Zowel in de Oude Doelesteeg als in de Prins Hendrikstraat liep het uit de hand. De politie moest daar ingrijpen om de orde te herstellen. Agenten werden daarbij geschopt, geslagen en beledigd. Geen van hen raakte gewond.

Regiomaandag, 26 maart 2012

Quotum kievitseieren tegen de verwachting in bereikt

Earnewâld | Het quotum van 5939 kievitseieren is gistermiddag bereikt. Dit tegen de verwachting van Mark Brouwer, voorzitter van de Bond Friese Vogel Wachten (BFVW). ,,Het druppelde in een keer binnen.”

Regiomaandag, 26 maart 2012

Plannen voor een nieuw filmfestival in de zomer

Leeuwarden | Een groep van zo’n twintig Leeuwarders wil deze zomer een filmfestival organiseren in Leeuwarden. Het idee voor een zomerfestival ontstond vorige week woensdag toen bekend werd dat het Noordelijk Film Festival - dat jaarlijks in november in Leeuwarden wordt gehouden - dit jaar niet zou doorgaan. De organisatie zou niet genoeg vrijwilligers en geld hebben om het festival te kunnen houden én in maart 2013 te verhuizen naar het in aanbouw zijnde Fries Museum.

Regiomaandag, 26 maart 2012

Goede zwemmer is nog geen goede strandwacht

Stiens | ,,Wat was je tijd?” Het is deze zaterdag de meest gestelde vraag in zwembad It Gryn in Stiens. Tachtig mensen bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) auditie voor strandwacht op een van de vier Waddeneilanden.

Regiomaandag, 26 maart 2012

Gooi ze niet weg die oude films, wie weet komen ze nog op tv

Oud filmmateriaal dat op zolder ligt te versloffen, kan heus van bijzondere waarde zijn. Vooral als het laat zien hoe een plaats, zeg Sneek, er vroeger uitzag.

Geloof & Kerkmaandag, 26 maart 2012

Friesch Dagblad lanceert www.hetgoedeleven.com

Utrecht | Het Friesch Dagblad lanceert vrijdag in Utrecht op de beurs Kerk & Gemeente de nieuwe website voor christelijk Nederland: www.hetgoedeleven.com. Het accent ligt op nieuws over geloven, kerk, theologie en samenleving.

Geloof & Kerkmaandag, 26 maart 2012

Dovenpastoraat protesteert tegen bezuiniging PKN

Groningen | De Interkerkelijke Commissie voor doven te Groningen (IC-Groningen) heeft in een brief aan de synodeleden van de Protestantse Kerk protest aangetekend tegen de voorgenomen bezuiniging op het dovenpastoraat.

Geloof & Kerkmaandag, 26 maart 2012

Muziekmarathon Lollum levert 2850 euro op

Lollum | De vijfde Lollumer Muziekmarathon heeft (netto) 2850 euro opgebracht. 24 uur lang klonk er afgelopen weekeinde live muziek in de gereformeerde kerk in Lollum. De opbrengst van het benefietgebeuren gaat naar stichting Sviatoslav, die zich inzet voor gehandicapte kinderen in Tadzjikistan. Bijzonder was dat heel psalm 119 werd gezongen. Veertig zangers en zangeressen uit de hele provincie waren hiervoor gisteren in de vroege ochtend naar Lollum gekomen. Onder de bezielende leiding van Rixt Witteveen zongen zij binnen een uur alle 66 coupletten. De marathon werd gistermorgen afgesloten met een kerkdienst.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Rondje Wytgaard

Uit ‘tactische overwegingen’, zo meldde het e-mailbericht, zou het klassieke rondje Wytgaard dit jaar niet aan de achterzijde van de voormalige herberg Brún Peerdsje beginnen maar bij de eerste ‘hikkepeal’ aan de Fopma’s reed. Ik kon me er wel wat bij voorstellen. Jarenlang had ik Hellinga’s Grêft omgelopen om tot de conclusie te komen dat in het aangrenzende omgeploegde perceel maïsland enkel lege nesten ons ten deel zouden vallen.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Manier waarop ‘Langs de Lijn’ de spanning opbouwt, is erg knap

Het NOS-radioprogramma Langs de Lijn beleefde gisteren uitzending 10.000. Een begrip. Toch?

Sportmaandag, 26 maart 2012

Heerenveen recht rug voor competitieslot

Heerenveen | Na de nederlagen tegen PSV heeft sc Heerenveen de rug gerecht voor de finale van de competitie. De formatie van trainer Ron Jans bewees met 4-1 tegen VVV-Venlo dat ze ook kan winnen nu het echt moet.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Zand in motor hindert ONS niet tegen Drachtster Boys

Sneek | Groots was het zeker niet, maar ONS Sneek heeft zaterdag in de jacht op de titel in de hoofdklasse C geen steek laten vallen tegen Drachtster Boys (2-0). Daardoor blijft de ploeg van trainer Jan Vlap koploper WHC op de hielen zitten.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Bos verrast met tweede plaats in de Omloop van de Veenkoloniën

Veendam | Jan Bos verraste zaterdag iedereen en vooral zichzelf met de tweede plaats in de Omloop van de Veenkoloniën, de tweede wielerklassieker van de noordelijke clubcompetitie. De 26-jarige student uit Bontebok hoefde in Veendam alleen Rudy Vriend uit Schagen voor te laten gaan. Niels de Blaauw uit Gieten completeerde het podium.,,Dizze klassiker hie ik noch nea riden’’, analyseerde Jan Bos. ,,Ik wist dat it in swiere koers wie mei smelle dykjes en in soad draaie en keare. Dêrom hie ik foarôf net folle fan mysels ferwachte.’’

Sportmaandag, 26 maart 2012

Sneek deelt in finale tik uit aan Sliedrecht Sport

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek zijn gisteravond de finale van de playoffs om de landstitel begonnen met een klinkende 3-0 (25-19 , 25-22 en 29-27) zege. In drie straight sets werd Sliedrecht Sport, dat nog geen 23 uur eerder regerend kampioen VC Weert had onttroond, in een afgeladen ‘halve’ Sneker sporthal afgeserveerd. Het ‘stuntteam’ van trainercoach Petra Groenland verwierf zich door de zege een mooie uitgangspositie in de best-of-five-serie.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Wissmann wint weer NK probleemoplossen

Nunspeet | Dolf Wissmann is zaterdag in Nunspeet voor de twaalfde keer in zijn carrière Nederlands kampioen schaakprobleemoplossen geworden.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Aris na verlening onderuit tegen Nijmegen

Leeuwarden | Lasaulec Aris heeft zaterdagavond na verlenging haar meerdere moeten erkennen in Nijmegen (90-99). In een basketbalspektakel van de bovenste plank hadden de Leeuwarders in extremis geen antwoord meer op de Gelderse dadendrang. Daardoor wacht de ploeg van coach Erik Braal al vijf duels achtereen op een zege, al is Aris nog wel in de race voor plek vijf in de eredivisie.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Heren VC Sneek pakken titel in eerste divisie A

Zwolle | Het herenteam van VC Sneek heeft zich zaterdag verzekerd van kampioenschap in de eerste divisie A. De uitwedstrijd tegen Bas Autowas in het Deltion College te Zwolle werd met 0-4 (16-25, 16-25, 21-25, 22-25) gewonnen door de Snekers, die twee speelronden voor het competitieslot de titel pakten.

Sportmaandag, 26 maart 2012

Tjalsma prolongeert titel in Champions Trophy

Wolvega | De beste rijder van dravers in Nederland is Hiltje Tjalsma. De amatrice die opgroeide in Blauwhuis won zaterdagavond op de drafbaan Victoria Park in Wolvega voor het tweede opeenvolgende jaar de Champions Trophy. In deze koers klimmen elk jaar de kampioen en vicekampioen uit vijf rijdercategorieën op de sulky. In het verleden wonnen meestal de profs, maar die tijd is voorbij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties