Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 maart 2007.

Achtergrondmaandag, 26 maart 2007

Gespeelde boosheid over een raketschild

Europa is verdeeld over de plaatsing van een raketschild. Oost-Europese landen vinden elke extra bescherming mooi meegenomen. Andere landen zijn bang dat Rusland boos wordt. Moskou laat deze kans lekker te stoken in Europa niet voorbij gaan.

Cultuurmaandag, 26 maart 2007

Knappe reconstructie van ‘Zeven Woorden’

De uitvoering van De Zeven Laatste Woorden van Christus aan het Kruis van Joseph Haydn zaterdagavond was in feite een reconstructie van de oorspronkelijke opzet. In 1786 ontving Haydn een opdracht uit Spanje om een serie orkestwerken te componeren die tijdens de Paasvieringen in de kerk van Santa Cueva in Cádiz gebruikt zouden worden. Hier was het traditie dat de priester tijdens de vastenweek volgens een goed geordend ritueel de laatste woorden van Christus aan het kruis uitsprak om daar vervolgens over te preken. ’s Middags om 12.00 uur werden de deuren gesloten en begon de muziek.

Cultuurmaandag, 26 maart 2007

Achtste editie van Parnas Muziekconcours

Meer dan vijftig leerlingen van Parnas, Centrum voor de kunsten in Leeuwarden streden zaterdag tijdens het Parnas Muziekconcours in vier verschillende categorieën om de hoogste eer. De achtste editie van het concours vond zaterdag plaats in de Fenix Kerk in Leeuwarden. Er werden verschillende muziekstijlen gespeeld, van pop tot lichte muziek en klassiek.

Cultuurmaandag, 26 maart 2007

Iedereen een eerste prijs op solistenconcours

Leeuwarden - Het Provinciaal Solistenconcours voor blazers en slagwerkers heeft zaterdag alleen eerste prijzen of hoger opgeleverd. Alle 46 ‘solisten’ kregen minimaal 80 punten van de jury. Het concours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) werd gehouden in de Herman van Veen zaal van ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 26 maart 2007

Gedreven ‘Matthäus Passion’

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach wordt ook dit jaar weer op verschillende plaatsen in Fryslân uitgevoerd. Gistermiddag was de eerste uitvoering in de Martinikerk in Franeker door het Noordkoor onder leiding van Hoite Pruiksma en met begeleiding van Concerto d’Amsterdam. Het was niet alleen de eerste uitvoering in Fyslân dit jaar, maar ook de eerste keer dat dit werk in Franeker werd uitgevoerd.

Cultuurmaandag, 26 maart 2007

Sterke Nederland - België

,,Wie heeft meer dan vierhonderd kilometer gereisd om ons hier te zien spelen?” Het blijft stil in de zaal. Om zeker te zijn dat hij ook verstaan wordt door eventueel meegereisde Waalse fans herhaalt Pascal Deweze, frontman van

Dossiermaandag, 26 maart 2007

Het toppunt van dominantie in de verdediging


Economiemaandag, 26 maart 2007

Univé begint keten hypotheekwinkels

Burgum - Univé Friesland gaat een keten van hypotheekwinkels openen onder de naam Mijn Hypotheek. Dat maakte manager Commerciële Zaken Henk de Jong bekend. De verzekeraar wil met de hypotheekwinkels een betere greep krijgen op de verzekeringsklanten. Volgens De Jong heeft Univé veel ,,woninggerelateerde verzekeringen”, zoals brand-, opstal- en inboedelverzekeringen. Ook wil Univé een ,,graantje meepikken” van de lucratieve hypothekenmarkt.

Hoofdartikelmaandag, 26 maart 2007

Het feestje in Europa...

De paus heeft zijn afkeuring laten blijken over de al te wereldlijke viering van vijftig jaar Europese Unie. Met geen woord is gerept over de christelijke wortels van Europa. En dat, aldus de paus, is niet alleen een ontkenning van de wordingsgeschiedenis van Europa, maar het is ook een aankondiging van een identiteitscrisis. Hij noemde het ontbreken van enige verwijzing naar het christendom een teken van afvalligheid.

Regiomaandag, 26 maart 2007

Een gelukkig gezinsleven, daar gaat het om

Wolvega - Ze lijkt een stil en kwetsbaar vrouwtje, zoals ze in daar in haar kamer in Klein Lindestede zit. Maar als je dichtbij komt zitten en wat luid tegen haar spreekt, ontpopt Johanna Poepjes-Pen - vandaag wordt ze honderd - zich als een pittige en humoristische dame. Trots vertelt ze dat ze als het even kan nog haar eigen afwas doet: ,,Al doe ik er soms wel de halve dag over.”

Regiomaandag, 26 maart 2007

CU hekelt aanbesteding

Regiomaandag, 26 maart 2007

Nog nooit was Sneek zó schoon

Sneek - ,,Sommige weggegooide dingen blijven hier heel lang liggen, hoor”, zegt de achtjarige Auke Fennema uit Sneek wijselijk. Met zijn prikker struint hij zaterdagochtend over het Schareiland, in het Snitsermar. ,,En glas, dat blijft voor eeuwig liggen. Lang hè?”

Regiomaandag, 26 maart 2007

Ook op de dirigent letten als je niet zingt

Maak van ongeoefende knaapjes in iets meer dan tien weken een solide jongenskoor, dat samen met het volwassenenkoor van de Christelijke Hogeschool Nederland de Mattheüs Passion kan opvoeren. Dat was de opdracht voor een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Nederland in Leeuwarden. De studenten gingen op wervingscampagne langs de christelijke basisscholen in de stad en kregen 29 enthousiaste aanmeldingen. De groep kreeg elke woensdagmiddag zangles en uitleg over het verhaal van de passie van J.S. Bach. Zaterdag oefenden ze voor het eerst met zowel koor als orkest.

Regiomaandag, 26 maart 2007

Groningen: ook geld voor ‘arm’ dorp

Leeuwarden - Gemeenten in Noordoost-Groningen balen ervan dat minister Vogelaar (Wonen, Wijken) extra geld uittrekt voor achterstandswijken in grote steden. Op het platteland zijn ook genoeg problemen, vinden zij. Om een vuist te kunnen maken in Den Haag wil de provincie optrekken met Fryslân. Maar de Friezen zien het probleem niet.

Geloof & Kerkmaandag, 26 maart 2007

Willow Creek-conferentie over kerkvernieuwing

Amersfoort - Als de kerk niet vlug chaotisch wordt, en een openheid biedt waar onvolmaakte mensen zich welkom weten, zal ze sterven. Volgens John Burke, voorganger van een kerk in de Amerikaanse stad Austin is daarom een flinke cultuuromslag nodig. ,,Dat is de eigenlijke strijd van de kerk van vandaag.”

Geloof & Kerkmaandag, 26 maart 2007

‘Meer samenwerken binnen classes PKN’

HANNEKE GOUDAPPEL

Sportmaandag, 26 maart 2007

BCV ziet weer titelkansen

Burgum – BCV leek dit seizoen een lamgeslagen bokser, maar na een grondige improvisatie van trainer Willem Brouwer heeft de ploeg de smaak weer te pakken. Wykels Hallum was zaterdag de vierde ploeg op rij die werd verslagen en opeens denken de Burgumers dat er misschien dit seizoen zelfs nog een hoofdprijs in zit. De titel dus.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Jubileum vieren vanuit de kelder

Hommerts-Jutrijp - De 81-jarige Jan Haagsma weet het nog goed. ‘Zijn’ club HJSC (Hommerts Jutrijper Sport Combinatie) verkocht een aantal decennia terug het oude clubgebouw en bulkte plotsklaps van het geld. ,,De club had toen meer geld dan Cambuur”, herinnert de oud-secretaris en consul van de vereniging zich.

Sportmaandag, 26 maart 2007

SC Joure zit in de problemen

Joure - SC Joure gaat een spannend competitieslot tegemoet in de derde klasse A. De Sweach bleef zaterdag eenvoudig op de been en onderstreepte met de winst dat de club SC Joure het momenteel niet breed heeft. Zowel de zaterdag- als de zondagtak laat het sportief afweten en dat sijpelt door in een omgeving waarin tot voor kort gezamenlijk gejuicht werd.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Weer misstap Harkemase Boys

Harkema - Niemand die er bij Harkemase Boys tot ver in het huidige seizoen van uitging, maar het is toch echt zo: een ontmoeting met het degradatiespook van de hoofdklasse C komt dichter en dichter bij.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Topklassers zijn lang onderweg in Wolvega

Wolvega - Vier minuten en tien seconden duurde zaterdagavond de koers voor de topklasse op de Drafbaan van Wolvega. Dat is rijkelijk lang, zelfs voor een koers over de stayersafstand van 3100 meter. Via lachwekkende tussentijden kwam Uncle Joe’s Jet in een kilometertijd van 1.20,7 als eerste over de streep. Alleen de paarden in de beginnersklasse gingen langzamer.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Aris weer op play off-plek

Leeuwarden - Het was tekenend, de manier waarop Weert-speler Maarten Esveldt na het verlies tegen Woon!Aris het thuisfront informeerde. ,,We hebben verloren met zeven punten verschil, maar eigenlijk waren het er twintig.” Niettemin staan de Leeuwarder basketballers na de zege weer op een plek die recht geeft op de play-offs.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Vandenbussche ‘profiteert’ niet van rel

Leeuwarden - Brian Vandenbussche heeft zaterdag niet in actie hoeven te komen voor het Belgisch nationale elftal. De doelman van SC Heerenveen zag vanaf de bank met lede ogen aan dat Portugal een maatje te groot was voor onze zuiderburen (4-0).

Sportmaandag, 26 maart 2007

Doellijncamera’s bij AZ - Heerenveen

Sportmaandag, 26 maart 2007

Ledenaantal van KNKB blijft dalen

Franeker - Het ledenaantal van de Koninklijke Nederlands Kaats Bond (KNKB) blijft dalen. Uit de jaarstukken van de KNKB blijkt dat het aantal leden in 2006 met 467 is afgenomen. Dat bericht de website www.kaatsen.nl.

Sportmaandag, 26 maart 2007

Van den Berg wellicht niet naar EK turnen

Leeuwarden - Berber van den Berg heeft de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK turnen zaterdag in Twello laten schieten. De Heerenveense voelde zich mentaal niet goed genoeg om serieus mee te doen en hakte in de ochtend na overleg met trainer Gerben Wiersma de knoop door. Of ze bij volgende wedstrijd meedoet, weet ze nog niet. Daar is na zaterdag nog één plek te vergeven bij de vrouwen, want Lichelle Wong, Verona van de Leur en Sanne Wevers plaatsten zich in Twello al voor de Europese titelstrijd, die eind april in Amsterdam wordt gehouden.

Weermaandag, 26 maart 2007

Stralend weer


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties