Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 november 2010.

Cultuurvrijdag, 26 november 2010

Expo bijbelse taferelen van Ruurd Wiersma

Leeuwarden - In de Grote Kerk in Leeuwarden wordt in december werk tentoongesteld van de naïeve kunstenaar Ruurd Wiersma (1904-1980). Te zien zijn bijbelse taferelen in uitbundige, primaire kleuren, onder de titel De vrolijke bijbel van Ruurd Wiersma. Dat heeft de voorzitter van de commissie kerk en kunst gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 26 november 2010

Initiator Media Art Festival Wim Bors overleden

Sint Jacobiparochie - Graficus en videokunstenaar Wim Bors (1939) is gisteren in zijn woonplaats Sint Jacobiparochie overleden. Dat heeft kunsthistoricus en goede vriend Huub Mous vanochtend gemeld. Bors was in de jaren negentig initiator van het Media Art Festival Friesland. Hij organiseerde het festival tot vijf jaar geleden toen hij het stokje overgaf aan zijn dochter Nadine. Wim Bors was al enige tijd ernstig ziek.

Cultuurvrijdag, 26 november 2010

Dwarsligger van Jongbloed in Spanje gelanceerd

Heerenveen - Na Nederland, kan nu ook Spanje kennismaken met de dwarsliggerboekjes van uitgeverij Jongbloed in Heerenveen. De Spaanse uitgeverij Ediciones B heeft de exploitatierechten van het boekje gekocht en lanceerde deze week negen titels. Dat heeft Jongbloed gisteren bekendgemaakt. In Spanje heet de dwarsligger librino.

Economievrijdag, 26 november 2010

‘Sterker dier in plaats van antibiotica’

Den Haag - Dieren in de veehouderij moeten sterker worden waardoor er minder antibiotica ingezet hoeft te worden. Dat is een van de belangrijke conclusies van de Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij bij het advies om het antibioticagebruik in de veehouderij de komende jaren sterk terug te dringen. Het advies is gisteren aan staatssecretaris Bleker van Landbouw aangeboden.

Economievrijdag, 26 november 2010

Prijs voor Tichelaar Aardewerk voor idee biodiversiteit

Amsterdam – Aardewerkbedrijf Tichelaar uit Makkum heeft een aanmoedigingsprijs van duizend euro gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het bedrijf heeft een project bedacht voor vleermuisverblijven als compensatie voor het verdwijnen van gebruikelijke onderkomens door sloop en renovatie.

Hoofdartikelvrijdag, 26 november 2010

Slecht presterend ProRail

De eerste sneeuwvlokjes van het winterseizoen zijn gevallen en veel burgers vragen zich bezorgd af hoe het de komende wintermaanden zal gaan met het treinverkeer. Hoe vaak zullen we te maken krijgen met uitval van de intercity? Ook in de Tweede Kamer is deze vraag de afgelopen dagen aan de orde geweest. Net als burgers ergeren politieke partijen zich aan het slechte functioneren van spoorbeheerder ProRail. Aanleiding voor de politiek vormde niet alleen de naderende winter, maar ook de grote problemen van afgelopen weekend met het treinverkeer rond Utrecht. Na een relatief kleine brand in het gebouw van de verkeersleiding strandden vrijdag duizenden reizigers. De hele informatievoorziening viel eveneens weg. Twitterende reizigers konden elkaar meer vertellen over wat er was gebeurd dan het spoorwegpersoneel.

Regiovrijdag, 26 november 2010

Niet verrast om uitspraak Centrale As

Leeuwarden - It Fryske Gea en de Friese Milieufederatie - twee bezwaarmakers tegen de aanleg van de Centrale As - zijn blij met de uitspraak van de Raad van State (RvS). Die bepaalde gisteren dat er gestopt moet worden met de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe weg die Noordoost-Fryslân beter bereikbaar moet maken.

Regiovrijdag, 26 november 2010

‘Nieuw Thialf is broodnodig voor sporttoekomst Fryslân’

Heerenveen - De toekomst van de sport in Fryslân is voor een groot deel afhankelijk van de bouw van een nieuw Thialfstadion. Dat stelt Bernard Fransen van de Club. ,,Linksom of rechtsom, dat nieuwe Thialf moet er komen”, aldus Fransen, die met de Club van 28 probeert het sportniveau in het land te verhogen en uiteindelijk de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen.

Regiovrijdag, 26 november 2010

Eilanden trekken op met ex-Antillen

Terschelling - De Waddeneilanden kunnen de onduidelijkheid die heerst over de precieze status van de nieuwe Nederlandse eilandgemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) in hun voordeel benutten. De regering zou meteen voor alle eilandgemeenten een uitzonderingspositie kunnen creëren.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2010

Opnieuw Kamervragen over bedreigde christenen

Den Haag - Kamerleden van SGP, ChristenUnie, D66 en PVV hebben gisteren vervolgvragen gesteld over bedreigingen en geweld tegen christelijke asielzoekers. Ze nemen geen genoegen met de antwoorden minister Leers (Immigratie en Asiel) over misstanden in asielzoekerscentra.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2010

Van kerkgangers naar moderne monniken

Soest - Wie zoekt naar regelmaat, onthaasting en spiritualiteit kan vanaf zondag meedoen met een morgengebed via internet. Het internetgebed is een initiatief van Johan Ter Beek, die ook een eigentijdse monastieke leefregel heeft ontwikkeld. De hedendaagse kerkganger moet worden omgeschoold tot moderne monnik.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2010

Musicalgroep Urk komt met film over wonderen

Urk - Na de musicalfilm De vervulde profetie komt Stichting Musicalgroep Urk met de Bijbelse speelfilm Wonderbaarlijk - Bidden om een wonder. Vrijdagavond is de première in De Koningshof op Urk.

Sportvrijdag, 26 november 2010

De kaatsbond schort WK een jaar op tot 2012

Franeker - De Koninklijke Nederlands Kaats Bond (KNKB) heeft de organisatie van het wereldkampioenschap kaatsen dat in 2011 in Franeker gehouden zou worden één jaar uitgesteld. De kaatsbond kampt met een gat in de begroting van meer dan 80.000 euro. Dat werd gisteren op de Algemene Najaarsvergadering in Franeker bekend.

Sportvrijdag, 26 november 2010

Van Welij is op de hoogte van pijntjes bij Cambuur

Coen van Welij introduceerde dit seizoen de ‘Zonnegroet’ bij SC Cambuur Leeuwarden. Dat is een power yoga-oefening waarbij alle spieren van top tot teen opgewarmd en flexibeler worden. Dat is wel een beetje het ding van de 53-jarige Van Welij, die te boek staat als sportmasseur en yoga-docent. Sinds dit seizoen maakt hij deel uit van de medische staf van de Leeuwarder eerstedivisionist. ,,Het is niet zo dat ik zo goed ben dat er geen blessures meer zijn. Zo werkt dat niet.’’

Sportvrijdag, 26 november 2010

Aris naar kwartfinale in beker en lijkt over dip heen

Leeuwarden - De basketballers van De Friesland Aris hebben zich gisteravond geplaatst voor de kwartfinales van het bekertoernooi. In sporthal het Kalverdijkje werd Landstede Zwolle overtuigend verslagen. Een mooie opsteker voor Pete Miller en zijn ploeg, die de laatste vier duels op rij in competitieverband hadden verloren. Aris lijkt over de dip heen.

Sportvrijdag, 26 november 2010

De Jong op bank

Leeuwarden - Henk de Jong zal vanavond in de thuiswedstrijd van SC Cambuur tegen RBC Roosendaal voor het eerst plaats nemen op de bank als assistent van hoofdtrainer Alfons Arts. ,,We spelen thuis, dus dan ben ik ook weer mooi op tijd thuis. Zo is het mooi te combineren”, zei de Drachtster gisteren na de laatste training. Het was tevens de laatst training op de Hertgang, want met ingang van maandag gaat de selectie naast het stadion trainen bij Leeuwarden. Cambuur kan in het duel met RBC weer beschikken over verdediger Robert van Boxel. Hij komt terug van een blessure en vervangt de geschorste Zdenko Kaprálik, die in het uitduel in Eindhoven de rode kaart kreeg. Opstelling: Meul; Van Ree, Van Boxel, Hese en Rustenberg; Beekmans, Van der Heide en Guijt; Maachi, Koç en Diaz.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties