Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 februari 2005.

Bijschriftzaterdag, 26 februari 2005

Simon Jansen

Jezus gaf aan een van zijn discipelen de bijnaam Petrus. Het zou logisch zijn als wij hem Simon Jansen noemden.

Cultuurzaterdag, 26 februari 2005

Tryater viert jubileum met ‘Lytse Fűgel’

Leeuwarden - Tryater bestaat in september veertig jaar. Om dat jubileum te vieren brengt het Friese theatergezelschap vanaf maart de muzikale komedie De op & delgong fan Lytse Fűgel op de planken. De premičre van de jubileumvoorstelling is op 11 maart in De Lawei in Drachten.

Cultuurzaterdag, 26 februari 2005

‘Brak Hart’ verplichte kost voor de cd-kast

Eiland was het laatste, prima album van de Friese troubadour Sido Martens. De opvolger Brak Hart is door Martens in eigen beheer uitgebracht in een oplage van honderd exemplaren. Dat is enerzijds jammer, want je moet er snel bij zijn om nog een exemplaar te kunnen bemachtigen via zijn website. Anderzijds is het leuk voor de bezitters van dit album, want die hebben een waar collectors item in handen.

Cultuurzaterdag, 26 februari 2005

De Bazuin Oentsjerk op galafeest van EBK

Oentsjerk – De Bazuin uit Oentsjerk onder leiding van Klaas van der Woude verzorgt op Koninginnedag een deel van de galahappening op de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) in Groningen. De Friese topbrassband treedt op na de beroemde Black Dyke Band op het podium van de Martinihal.

Cultuurzaterdag, 26 februari 2005

Catalogus van Noorderlicht 2004 uitgebracht in VS

Leeuwarden - De catalogus bij Nazar , de Noorderlicht-manifestatie 2004 over Arabische fotografie, wordt uitgebracht in de Verenigde Staten. Dat heeft de organisatie van Noorderlicht bekendgemaakt. Het fotoboek is overgenomen door de gerenommeerde Amerikaanse fotoboekenuitgeverij Aperture.

Cultuurzaterdag, 26 februari 2005

Keunstwurk houdt audities voor

Leeuwarden - Keunstwurk houdt op zaterdag 5 maart audities voor het Fries Jongerenkoor. Dat heeft de organisatie voor kunst in Fryslân deze week gemeld. De audities zijn bedoeld voor jongeren van veertien tot en met 25 jaar, die van maart tot en met oktober mee willen doen aan het koorproject van Keunstwurk. Het is de bedoeling dat het Fries Jongerenkoor in die periode vier keer optreedt, onder meer in De Harmonie en de Grote Kerk in Leeuwarden.

Economiezaterdag, 26 februari 2005

Veerman: helft regels landbouw afgeschaft

Den Haag – Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt in ruim een jaar tijd 50 procent van de LNV-regelingen afgeschaft te hebben. Na de intrekking vandaag van een twintigtal maatregelen zijn er minder dan achthonderd regelingen over, aldus het ministerie. Boeren merken nog niet veel van een vermindering van het aantal regels, constateert G. Kooistra, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Noord, provincie Fryslân.

Economiezaterdag, 26 februari 2005

Politie stopt stunt met verboden katapulten

Bolsward – Ook een kinderkatapult valt onder de wapenwet en mag dus niet zomaar verhandeld worden. Of weggegeven, zoals banketspecialist Van de Leur uit Bolsward gisteren ontdekte.

Economiezaterdag, 26 februari 2005

Noordelijke bioboeren massaal naar Biofach

Neurenberg – Op de internationale vakbeurs voor biologische landbouw hebben tientallen Noordelijke boeren en tuinders gisteren hun sector gepresenteerd. Onder hen ook beleidsmakers, zoals gedeputeerde Andriesen van de provincie Fryslân.

Economiezaterdag, 26 februari 2005

Haven Harlingen nu automatisch in beeld

Harlingen – De havenmeesters van Harlingen zien vanaf maandag altijd precies op een computerscherm welke schepen op de verschillende ligplaatsen liggen en welke havenmondpassages er zijn. Al deze scheepsbewegingen worden automatisch geregistreerd door een computerprogramma, dat speciaal voor de Harlinger haven is ontwikkeld.

Hoofdartikelzaterdag, 26 februari 2005

Geestelijk leiderschap…

De roep om ‘geestelijk leiderschap’ klinkt. Althans, dat kan worden begrepen uit artikelen in kerkelijke bladen. Mensen in en buiten de kerken hebben behoefte aan oriëntatie in hun individuele bestaan en in dat van de samenleving.

Regiozaterdag, 26 februari 2005

Gemeenten worstelen met mestvergisting

Leeuwarden - Friese gemeenten weten niet wat ze aan moeten met aanvragen voor de bouw van mestvergistingsinstallaties. Hoort zo’n installatie thuis op het boerenerf of is een bedrijventerrein een betere plek? Van een gestroomlijnde vergunningverlening is geen sprake. Het wachten is op een notitie van de provincie. Er zijn vijftig aanvragen ingediend.

Regiozaterdag, 26 februari 2005

‘Het Zaailand, dat is onbegrijpelijk’

Leeuwarden – Hij was zeker vijftien jaar niet in Leeuwarden geweest. Onlangs kwam daar verandering in. Professor Wim Denslagen reisde naar de Friese hoofdstad ter voorbereiding van de spreekbeurt, die hij gisteravond hield op uitnodiging van het architectenplatform Attiek, en werd daar niet vrolijk van. Denslagen, werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht in de Theorie en Geschiedenis en schrijver van het boek Romantisch modernisme, Nostalgie in de monumentenzorg , wandelde anderhalf uur door de Leeuwarder binnenstad.

Regiozaterdag, 26 februari 2005

Meer Friezen hebben zorg nodig

Leeuwarden – De vraag naar zorg zal de komende jaren in Fryslân sterk toenemen. Tot 2020 groeit het aantal mensen dat zorg nodig heeft met 24 procent. Door de toenemende zorgbehoefte zullen er meer aangepaste woningen moeten worden gebouwd.

Regiozaterdag, 26 februari 2005

Insinuaties belangenverstrengeling beu

Kollumerzwaag – Directeur Mient van der Zaag van Taxicentrale NOF, tevens raadslid van het CDA, vraagt zich of het in Kollumerland nog mogelijk is tegelijk ondernemer en raadslid te zijn. Hij wil met de hoofdvestiging van zijn bedrijf in Kollumerzwaag verkassen, maar vrijstelling van het bestemmingsplan op de nieuwe locatie laat op zich wachten. Van der Zaag voelt zich overdreven kritisch gevolgd door de gemeente en dat neemt hij vooral zijn collega-raadsleden kwalijk. Hij overweegt zijn raadslidmaatschap in te leveren. ,,Om van alle insinuaties over belangenverstrengeling af te zijn.”

Geloof & Kerkzaterdag, 26 februari 2005

Maatjesproject (ex)gedetineerden

Leeuwarden – Solidair Friesland gaat op verzoek van de geestelijke verzorging in gevangenis De Marwei proberen een maatjesproject op te zetten voor gedetineerden en ex-gedetineerden. Dat vertelt maatschappelijk activeringswerker Jan Bosman van Solidair Friesland in het jubileumboek Geloven op maandag van zijn organisatie. Het boek werd vrijdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Sint Nicolaasga, waarmee tevens de viering van het vijftigjarige bestaan van Solidair Friesland in 2004 feestelijk werd afgesloten.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 februari 2005

Levenstijd van God gekregen

Vlieland - Bijna zes jaar stond ds Harry Pals (52) als predikant op Vlieland. Zondag neemt hij afscheid. Hij wordt weer dominee op ‘de vaste wal’: in Doesburg. Een terugblik op het predikantschap op een waddeneiland. ,,Ik heb eraan moeten wennen om ‘randfiguur’ te zijn in de dorpsgemeenschap.”

Geloof & Kerkzaterdag, 26 februari 2005

‘Kerken blijven angstvallig stil’

Amsterdam – Kerken moeten het opnemen voor moslims nu ze maatschappelijk zo vaak in het verdomhoekje gedrukt worden. Dat betoogde oud-burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam op de eerste VIP05-avond in zalencentrum Felix Meritis. ,,Laten predikanten, synodes of bisschoppen zich in het debat mengen. Juist nu zouden de kerken het moeten opnemen voor een minderheidsgroep als de moslims. Het gaat om mede-Amsterdammers die hier wonen en werken.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 26 februari 2005

Hedendaagse taal

De Nieuwe Bijbelvertaling is uit. Zestien miljoen Nederlanders staan klaar om hun oordeel te vellen. Tot welke nieuwe inzichten en ontdekkingen komen zij? Een serie leeservaringen in de NBV. Deel 15.

Sportzaterdag, 26 februari 2005

Cambuur neemt leiding in stand derde periode

Venlo - Een heerlijke revanche, zo kun je de winst van Cambuur Leeuwarden op VVV wel omschrijven. De Venlonaren wonnen eind vorig jaar onverdiend in Leeuwarden en pakten en passent de eerste periodetitel. Vrijdag waren de rollen omgekeerd, deed Cambuur heel goede zaken voor de derde periode, maar won bovenal zeer verdiend.

Sportzaterdag, 26 februari 2005

Het wordt spannend voor Michel Breuer

Heerenveen - De een z’n dood is de ander z’n brood. In de praktijk van het betaald voetbal komt dat gezegde bijna dagelijks aan de orde. In de moordende concurrentiestrijd om een basisplaats staan spelers te trappelen om open gevallen plaatsen in te nemen. De 24-jarige Michel Breuer weet er alles van, want een maand geleden stond de dit seizoen van Excelsior overgekomen verdediger te trappelen van ongeduld om zijn kunsten te kunnen vertonen aan het grote publiek.

Weerzaterdag, 26 februari 2005

Winters

Vandaag is het winters weer met af en toe lichte sneeuw en in de kustgebieden ook kans op wat lichte regen. De noord tot noordoostenwind is matig en neemt later vanmiddag iets toe. Het wordt 3 graden. Vannacht vriest het 4 ŕ 5 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties