Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 26 februari 2003.

Agendawoensdag, 26 februari 2003

Uitagenda

Uitagenda voor de week van 27 februari tot en met 5 maare.

Analysewoensdag, 26 februari 2003

Frankrijk mag Amerika graag de voet dwars zetten

,,Ondanks alle politieke spanningen over Irak tussen de Verenigde Staten en Frankrijk zijn Washington en Parijs nog steeds bondgenoten’’, zei de zegsman van de Amerikaanse president Bush maandag. Dat Witte Huiswoordvoerder Ari Fleischer het nodig vond dit te benadrukken, wijst er op dat er wel degelijk meer aan de hand is. Want iets dat vanzelfsprekend is, hoeft niet apart te worden genoemd. Volgens Fleischer bestaat er een verschil van mening tussen Frankrijk en de VS over de ‘benadering van het gebruik van geweld’, maar is de Amerikaanse president ervan doordrongen dat de landen van West-Europa en de landen van Oost-Europa bondgenoten zijn van de VS.

Bijschriftwoensdag, 26 februari 2003

Aftobben

En toen Hij zag dat zij zich aftobden

Cultuurwoensdag, 26 februari 2003

Amicitia Theater heet vanaf nu Cine Sneek

Sneek – Het Amicitia Theater te Sneek heeft een nieuwe naam: Cine Sneek. De naam zou eigenlijk pas in 2006 worden ingevoerd wanneer Amicitia haar theatertak afstoot en alleen nog verder gaat als bioscoop.

Economiewoensdag, 26 februari 2003

Ongeruste boeren niet gerustgesteld

Wirdum - De dit jaar twintig jaar bestaande vereniging van ongeruste boeren neemt telkens in ledental af, maar dat betekent niet dat er geen reden meer is ongerust te zijn. Integendeel, de onrust wordt alleen maar groter omdat steeds meer boeren het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Economiewoensdag, 26 februari 2003

Redding Getronics is zeer twijfelachtig

Ook in Nederland zijn ondernemingen die na een korte periode van bloei in moerasachtig gebied terechtkomen. De weg terug naar het veilige punt van vertrek blijft echter onvindbaar, omdat hun begeleiding in deze bedroevend slechte tijd in de handen blijkt te liggen van leiders en adviseurs die de problemen te snel boven het hoofd zijn gegroeid.

Expowoensdag, 26 februari 2003

Exposities

Komende en lopende exposities

Hoofdartikelwoensdag, 26 februari 2003

De non-issues…

De magneetzweefbaan (mzb) is een ‘non-issue’: geen onderwerp om woorden aan vuil te maken. Dat roepen heden ten dage de kopstukken van CDA, PvdA en VVD in Fryslân. En met tegenzin begeven ze zich vanmiddag naar het Provinciehuis voor een spoeddebat over dit niksthema, dat is aangevraagd door de verenigde oppositie. Deze extra Statenvergadering, mopperen de groten, is niet meer dan een verkiezingsstunt van GrienLinks, FNP, ChristenUnie/SGP, D66 en Gemeentebelangen Friesland.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

Wegenaanleg stilgelegd door gebrek aan geld

Leeuwarden – Rijkswaterstaat mag geen nieuwe verplichtingen aangaan voor aanleg, onderhoud en beheer van wegen. De rijksinstantie zit in geldnood, en heeft alle regionale diensthoofden gesommeerd onmiddellijk te stoppen met geld uitgeven. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit heeft voor projecten in Fryslân.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

‘Uitspraak Ameland helpt elke asielzoeker’

Ameland – De uitspraak die bepaalt dat een aantal asielzoekers nog even op Ameland mag blijven, helpt álle asielzoekers. Dat zegt hoofddocent vreemdelingenrecht A. van Kalmthout vandaag in een interview met de Volkskrant .

Regiowoensdag, 26 februari 2003

Patiënten in Groningen lopen kans op hiv

Groningen - In het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn patiënten die een blaasonderzoek hebben ondergaan, mogelijk besmet geraakt met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, of met hepatitis B of C. Het ziekenhuis heeft ruim vijfhonderd patiënten opgeroepen voor onderzoek.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

Roestig uurwerk straks weer pronkstuk

Ginnum – Eeuwenlang hoefden de inwoners van Ginnum maar een blik op de kerktoren |te werpen om te weten hoe laat het was. De wijzers op het uurwerk uit 1564 gaven exact de tijd aan en om het uur lieten de klokken van zich horen. Vijfentwintig jaar geleden stopte het uurwerk. De roest had de raderen van het oudje stilgezet. |De inwoners van Ginnum, een dorp met ruim honderd inwoners in het noordwesten van Fryslân, willen al jaren dat de klok wordt gerestaureerd. Dit jaar is het dan eindelijk zover. Dorpsbelang De Flieterpen heeft een subsidie |gekregen van bijna zesduizend euro om de klok te laten maken.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

Nieuw vakantieschip doet Sneek even aan

Sneek - Het was een goede zet van de Stichting Varende Recreatie om hun nieuwe boot op 6 februari door Maxima te laten dopen. Het was de eerste officiële plechtigheid voor de kersverse prinses. Overal waar de Prins Willem Alexander nu in Nederland afmeert, kennen mensen daardoor het schip, dat bedoeld is om mensen uit verpleegtehuizen een plezierige varende vakantie te bieden. ,,Het is een maximaal Maxima-effect’’, zegt directeur J. Tromp.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

De uitspraak die de bezetting uitdaagde

Leeuwarden – Leny Heymeijer was pas veertien. Toch kan zij zich het Leeuwarder arrest nog goed herinneren. Op 25 februari 1943 sprak het Leeuwarder gerechtshof het arrest uit in de strafzaak tegen een dief. Deze man was voor negen maanden bestraft. Het hof nam afstand van deze uitspraak en veroordeelde de dief tot vier maanden cel. Dit betekende dat hij onmiddellijk werd vrijgelaten, want de vier maanden had hij al vol gemaakt. Gisteren was het precies zestig jaar geleden dat het Leeuwarder arrest in het Paleis van Justitie werd uitgesproken. Dit werd herdacht op dezelfde plek. Centraal bij de herdenking stond het boek Om des gewetens wille, dat geschreven werd door Herman Hermans, vice-president van het gerechtshof.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

Slooteigenaren hekkelen beter

Buitenpost – Eigenaren van watergangen hebben hun sloten beter schoongemaakt dan vorig jaar het geval was. De waterschappen Lauwerswâlden en Sevenwolden hebben rond de afgelopen jaarwisseling minder waarschuwingen hoeven versturen aan de eigenaren van watergangen dan eind 2001. Ook hebben de waterschappen zelf minder sloten hoeven hekkelen dan vorige jaren.

Regiowoensdag, 26 februari 2003

‘Zweeftreindebat retorisch stuntje’

Drachten – Burgemeester Van der Zaag van Smallingerland doet het ter discussie stellen van de Friese bijdrage van 200 miljoen euro voor de magneetzweeftrein af als lege woordenpraal. ,,Het is een stuntje van de kleine partijen die kennelijk zo vlak voor de provinciale statenverkiezingen geen andere onderwerpen kunnen vinden en daarom de magneetzweefbaan maar op de agenda zetten’’, aldus Van der Zaag.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 februari 2003

‘Lieteboek’ komt op cd-rom

Leeuwarden - Het Boekencentrum is van plan het 25-jarige Lieteboek foar de Tsjerken op cd-rom uit te geven. Dezelfde uitgeverij is nu reeds bezig om het Liedboek voor de Kerken op cd-rom te zetten, waaraan waarschijnlijk ook de Evangelische Liedbundel en Zingend Geloven toegevoegd worden. Met deze uitgaven is het voor plaatselijke kerken gemakkelijker om liturgieën te maken.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 februari 2003

Frans Wijenberg: een vredestichtende reiziger

In Fryslân is de Franciscaanse pastoor Franciscus Xaverius Servatius Wijenberg vooral bekend als de honkvaste pastoor van Wolvega, Steggerda, Frederiksoord sinds 1975. Wijenberg, die geboren werd op 7 juli 1930 in Maastricht, overleed zaterdag in Utrecht.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 februari 2003

De verworpen Messias en het lijden van Israël

Afgelopen december verscheen van prof. dr A. van de Beek, hoogleraar aan de VU, De kring om de Messias. Israël als volk van de lijdende Heer .

Geloof & Kerkwoensdag, 26 februari 2003

Jeugd Lioessens blijft wakker voor goed doel

Lioessens – De jeugd van Lioessens gaat komend weekend wakker liggen voor het goede doel.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 februari 2003

Pastores Heerenveen testen rampenplan

Heerenveen – Voorgangers van verschillende kerken, humanistische raadsvrouwen en de Turkse imam van Heerenveen hebben een rampenplan getest.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

Schaatsbond is nog niet klaar met Angenent

Heerenveen - De wedstrijd duurde dinsdagmiddag 13 minuten, 50 seconden en 81 honderdste van een seconde. Inzet was een startbewijs voor het WK afstanden in Berlijn. Maar ook al had Henk Angenent een wereldrecord gereden, dan nog was hij niet zeker van deelname.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

Peter de Vries naar DSB, Ruud Borst naar Frisia

Heerenveen - Marathonschaatser Peter de Vries uit Oranjewoud rijdt volgend seizoen in het pak van DSB. Zijn plaats bij Frisia wordt ingenomen door Ruud Borst uit Sint Nicolaasga, die dit seizoen voor DSB schaatste.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

De Haan houdt vast aan winnend elftal

Heerenveen – Sportclub Heerenveen start woensdagavond in Utrecht met hetzelfde elftal dat tien dagen geleden De Graafschap met 1-5 klopte. Omdat de selectie behoudens Allan Bak en Abgar Barsom gevrijwaard is van blessures ziet de trainer uit Nes geen enkele reden zijn elftal tegen FC Utrecht te wijzigen.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

McDonald gooit het roer volledig om

Leeuwarden – Cambuur-trainer Rob McDonald heeft zijn elftal voor het competitieduel woensdagavond in Venlo tegen VVV flink gewijzigd in vergelijking met het team dat afgelopen vrijdag zo knullig verloor van FC Den Bosch (0-3). Zo keren onder meer Manuel Bölstler, Ties Heldens en Lionel Lord terug in het elftal en speelt Kenan Durmusoglu weer in de achterste linie.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

Van den Berg houdt op FK schaken voor jeugd riant de kop

Sneek – Harmen van den Berg uit Beetsterzwaag is na vier ronden nog altijd de trotse koploper op het Fries kampioenschap schaken voor jeugd in Sneek. Van der Berg won dinsdag ook zijn derde en vierde partij, waardoor hij zonder puntverlies de kop heeft in de hoogste categorie.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

Zesde zege op rij Jong Cambuur

Leeuwarden - Jong Cambuur Leeuwarden heeft dinsdagavond in het eigen stadion de zesde opeenvolgende overwinning geboekt in de reserve eerste divisie voor beloften elftallen. HFC Haarlem werd met een 3-1 nederlaag naar Haarlem gezonden.

Sportwoensdag, 26 februari 2003

Krens nieuwe trainer CVVO

Lemmer – Simon Krens is volgend seizoen trainer van zaterdag derde klasser CVVO uit Lemmer.

Weerwoensdag, 26 februari 2003

Vrijwel wolkeloos

Het is vrijwel volop zonnig en pas later vanmiddag kunnen er een paar (hoge) wolken binnen komen schuiven. De temperatuur loopt op naar 9 graden en de zuidelijke wind is zwak tot matig. Vannacht vriest het niet meer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties