Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 26 januari 2006.

Bijschriftdonderdag, 26 januari 2006

Vriendelijkheid

Niet twisten, maar vriendelijk zijn tegenover iedereen.

Cultuurdonderdag, 26 januari 2006

Friese schrijver Pieter Terpstra (86) overleden

Leeuwarden – De Friese schrijver Pieter Terpstra is in de nacht van woensdag op donderdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon donderdag bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 26 januari 2006

KSBuurke vertrekt uit centrum Leeuwarden

Leeuwarden - Het bedrijf Copy Service KSBuurke verlaat na een periode van bijna zestig jaar de panden aan Bij de Put in de Leeuwarder binnenstad. ,,We zijn hier al net na de Tweede Wereldoorlog neergestreken, maar zijn nu aan het rondkijken naar een locatie op een industrieterrein’’, aldus Ton Plomp, mede-eigenaar en directeur.

Economiedonderdag, 26 januari 2006

Banen weg bij DHL in Noorden

Drachten – Bij de vestigingen van DHL in Leeuwarden en Groningen verdwijnen 32 banen. Dat heeft CNV-bestuurder R. Heins gisteren gemeld. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er in Leeuwarden verdwijnen. De meeste banen (24) verdwijnen bij het transportbedrijf in de loodsen.

Economiedonderdag, 26 januari 2006

Van der Meulen pas met 95 jaar met pensioen

Damwoude - Wekelijks komt Ate van der Meulen nog een kopje koffie drinken bij ’t Blommewinkeltsje in het winkelcentrum in Damwoude. Hij houdt dan de voorraad droogstukken en het arrangement zijdebloemen bij en vult die zonodig aan. Van der Meulen maakt de stukken zelf en levert eenmaal in de maand een nieuwe voorraad. ,,Een mooie aanvulling op het assortiment voor onze winkels in Damwoude en Veenwouden’’, geeft eigenaresse Pietsje Groen aan. Van der Meulen gaat er nog graag mee door. ,,De dokter heeft me gezegd dat ik pas over tien jaar met pensioen mag gaan’’, grapt hij. Vandaag viert de ondernemer, die zich nog lang niet oud voelt, zijn 85ste verjaardag. Gisteren trakteerde hij Groen met haar personeel op gebak. Een bijzondere handelsrelatie die al ruim twintig jaar duurt.

Hoofdartikeldonderdag, 26 januari 2006

Afghanistan, de Britten…

Bij de missie naar Afghanistan gaat het om grote dingen. Het land wordt verdeeld door strijdende lokale machthebbers, de Taliban probeert de wurgende greep op het land te houden en overal in het land kunnen zo maar opleidingskampen worden ingericht, bedoel om mensen vanuit de hele wereld te trainen in het terrorisme. En her en der leven terroristen die hun tijd afwachten om hun dodelijke activiteiten uit te voeren. Mensenrechten zijn er een vodje papier, pogingen om de economische structuur te herstellen, worden bewust getorpedeerd. Vluchtelingen uit het letterlijk en figuurlijk onherbergzame Afghanistan roepen landen als Nederland op om hun land niet in de steek te laten. Ze hebben er vertrouwen in dat bijvoorbeeld Britse en Nederlandse troepen de bevolking met meer respect benaderen dan de Amerikaanse en dat daardoor een basis kan ontstaan voor concrete wederopbouw van het land.

Regiodonderdag, 26 januari 2006

Eerder in Parijs dan in Drachten

Amersfoort – Een ‘zweeftrein’ naar het noorden van Nederland, een betere intercityverbinding, of iets heel anders om de economische achterstand van het Noorden weg te werken. Het kabinet neemt er in april een standpunt over in. Gisteren lichtte minister Peijs van Verkeer en Waterstaat in gesprek met inwoners van het ‘Zuiderzeelijngebied’ alvast een tipje van de sluier op. Of de magneetzweefbaan wel een eerlijke kans krijgt, wil Reinoud den Hartog uit Lelystad weten. Onbekend maakt immers onbemind, en even daarvoor heeft J. Breimer uit Leeuwarden zich afgevraagd of je wel een fiets of een ladder mee kan nemen in een superbus of een zweeftrein. Misschien dat daarom de deelnemers aan een enquęte in meerderheid opwaardering van de intercityverbinding tussen Schiphol en Groningen verkiezen boven een zweefbaan, redeneert hij.

Regiodonderdag, 26 januari 2006

Een poppetje in een eigenwijs handelsstadje

Sneek – Dat hij maar drie burgemeesters zag gaan en komen, zegt niets over de staat van dienst van voorlichter Henk van der Winden van de gemeente Sneek. Burgemeesters blijven Sneek nu eenmaal lang trouw, en die deugd heeft Van der Winden – tot zijn eigen verrassing – overgenomen. Morgen gaat hij na dik drie decennia met vervroegd pensioen.

Regiodonderdag, 26 januari 2006

Recreatie op vrij boerenland

Dokkum – Veel boeren in Dongeradeel voelen wel iets voor een nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling die mogelijk in deze gemeente zal worden toegepast. Deze integrale gebiedsontwikkeling koppelt landbouwverbeteringen aan versterking van recreatie, waterbeheersing en natuur.

Regiodonderdag, 26 januari 2006

Wachtkamers EHBO vol met brekebeentjes

Drachten – De nieuwe stagiairs van ziekenhuis Nij Smellinghe zijn meteen goed ingewerkt. Maar liefst dertig patiënten met botbreuken kreeg het ziekenhuis gisteren binnen. ,,We hebben van acht tot zes constant doorgewerkt. Het was echt aanpoten’’, vertelt arts Lot Jansen.

Regiodonderdag, 26 januari 2006

Verslaafden mogen spuiten in dagopvang

Leeuwarden – Als de Leeuwarder raad geen keuze kan maken over een locatie voor een spuitruimte, dan gaat opvanginstelling SMO Fryslân toestaan dat drugsverslaafden zelf harddrugs in drie van de opvangvoorzieningen gebruiken.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 januari 2006

Ontdekkingsreis in een gebroken land

Utrecht - Nog enkele weken dan laten Jan en Cocky Finnema en hun drie kinderen Nederland achter zich. Ze vertrekken naar Rwanda waar de voormalige Makkumer predikant zal gaan werken bij het Centrum voor Opleiding en Documentatie in Kigali. Afwisselend gaan Jan en Cocky voor het Friesch Dagblad schrijven over hun ervaringen. Een kennismaking.

Sportdonderdag, 26 januari 2006

Samaras moet seizoen bij Heerenveen afmaken

Zeist – Georgios Samaras mag niet tussentijds vertrekken naar Manchester City en moet het voetbaljaar afmaken bij SC Heerenveen. Dat heeft de arbitragecommissie van de KNVB woensdagavond in Zeist bepaald. De Griekse aanvaller had een arbitrageprocedure aangespannen tegen zijn huidige club om tussentijds te kunnen overstappen naar Engeland.

Sportdonderdag, 26 januari 2006

Bieuwe Pruiksma in voorselectie amateur-elftal

Zeist – Bieuwe Pruiksma is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands amateur-elftal voor spelers onder 23 jaar.

Sportdonderdag, 26 januari 2006

Volleybalsters Sneek voer voor psychologen

Sneek - De eredivisievolleybalsters van VC Sneek wacht zaterdag het thuistreffen met mede-degradatiekandidaat VVC uit Vught. Na dertien wedstrijden heeft hekkensluiter Sneek nog maar twee punten behaald, VVC slechts vier. Trainer Olof van der Meulen heeft er inmiddels een sportpsycholoog bijgehaald om de dames mentaal op het juiste spoor te zetten.

Sportdonderdag, 26 januari 2006

Geleen is Flyers weer de baas in extra tijd

Heerenveen – Net als drie dagen geleden verloor Vadeko Flyers woensdagavond de thuiswedstrijd tegen Ruijters Eaters uit Geleen. En opnieuw gebeurde dat in overtime , de extra tijd. Het werd uiteindelijk 2-3 (1-0, 1-0, 0-2, 0-1) in het voordeel van de Limburgers.

Sportdonderdag, 26 januari 2006

Ema de Vries wint criterium op Weissensee

Weissensee - Elma de Vries is woensdag op de Oostenrijkse Weissensee winnaar geworden van een criterium. De schaatsster uit Haule toonde zich de snelste in de massasprint. De Duitse Friederike Gehring eindigde als tweede, Maria Sterk uit Hallum werd derde. Bij de mannen ging de zege naar Andres Landman uit de Time Out-schaatsploeg. De schaatser uit Amsterdam toonde zich de snelste van een kopgroep van zestien man. Joost Vink en Martijn van Es werden respectievelijk tweede en derde.

Weerdonderdag, 26 januari 2006

Perioden met zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties