Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 oktober 2003.

Achtergrondzaterdag, 25 oktober 2003

Europese Unie moet veranderen, wil ze meespelen

Als de Europese Unie zelf niet verandert, kan zij nooit een goed meewerken om de kloof tussen arme en rijke landen te verkleinen, blijkt uit een rapport.

Analysezaterdag, 25 oktober 2003

Balkenende niet nalatig

Ondanks kritiek van Wouter Bos kwam minister-president Balkenende zonder kleerscheuren door het debat over het functioneren van de AIVD inzake de kwestie-Mabel Wisse Smit. Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dat het kabinet de affaire goed heeft aangepakt. Minister Remkes zegde een sterkte-zwakteanalyse van de AIVD toe.

Bijschriftzaterdag, 25 oktober 2003

Adviseur

Ik leer en onderwijs u aangaande weg die gij gaan moet, ik raad u, mijn oog is op u.

Hoofdartikelzaterdag, 25 oktober 2003

Verhouding kerk en staat…

Het was een opmerkelijk bericht, deze week: mensen in Nederland vinden in meerderheid dat de overheid de kerken moet ondersteunen in hun maatschappelijke functie. Het onderzoeksbureau Kaski heeft dat geconcludeerd na een representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking.

Regiozaterdag, 25 oktober 2003

Monument voor Stellingwerver joden

Noordwolde - De inwoners van Noordwolde hebben er een bijzonder monument bij. Op de joodse begraafplaats aan de Schapendrift werd gisteren een monument onthuld. De gedenkplaat herinnert aan de 38 in de Stellingwerven geboren joden die niet terugkeerden na de oorlog. Het monument werd onthuld door burgemeester Heite van Weststellingwerf en Lesterhuis van Ooststellingwerf. De onthulling viel samen met de afronding van de restauratie van de begraafplaats. Ook werd de herstelde begraafplaats overgedragen aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Regiozaterdag, 25 oktober 2003

Alders: zweeftrein ook zonder EU-geld

Groningen - De aanleg van de Zuiderzeelijn, de snelle treinverbinding tussen Randstad en het Noorden, komt niet in gevaar nu de verbinding geen Europese subsidie krijgt. Dat heeft Groninger commissaris van de koningin Alders gisteren gezegd. Hij is tevens voorzitter van de Stuurgroep Zuiderzeelijn. Volgens Alders legt het missen van de EU-subsidie geen grotere druk op de bijdrage van het Rijk (2,73 miljard) en de regio (0,23 tot 1,2 miljard, afhankelijk van de gekozen variant), omdat die bedragen al zijn vastgesteld. SP, FNP, GrienLinks, ChristenUnie/SGP en GBF in Fryslân willen op 3 november debatteren over de zaak.

Regiozaterdag, 25 oktober 2003

‘Week geslagen vrouw los van eigen cultuur’

Leeuwarden – De Nederlandse overheid moet allochtone vrouwen die geslagen worden, helpen los te komen van de cultuur die hen onderdrukt. De vrouwen moeten steun krijgen bij het opbouwen van een zelfstandig leven. Als dat betekent dat ze hun familie nooit meer zien en een eenzaam bestaan leiden, dan is dat maar zo. Die eenzaamheid moeten ze maar op de koop toe nemen.

Regiozaterdag, 25 oktober 2003

Milieunorm beperkt kansen scheepswerven

Osingahuizen – Middelgrote scheepswerven in Fryslân hebben nauwelijks toekomst in Fryslân. Strenge (geluids-) normen maken het hen onmogelijk uit te breiden. Geschikte nieuwe locaties zijn er nauwelijks - of ze zijn veel te duur. Na de malaise onder de grote scheepsbouwers lijken nu ook kleinere werven het onderspit te delven.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 oktober 2003

FD-Periodieken neemt uitgave ‘Geandewei’ over

Leeuwarden – FD-Periodieken, een dochter van de Friesch Dagblad Holding, wordt de uitgever van het Friese kerkblad Geandewei. Donderdagavond stemde de Provinciale Synode Friesland (PROS) unaniem in met het besluit om de eindverantwoordelijkheid en het eigendom over te dragen aan FD-Periodieken.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 oktober 2003

Van een huisaltaar en de bijbel als orakelboek

De term ‘materieel christendom’ is ontstaan in Amerika. Hoewel het christendom een beweging is van de geest, wordt het geloof zichtbaar en tastbaar in kerkgebouwen en kunstvoorwerpen. ‘Materieel christendom’ omvat het veel bredere onderzoeksterrein van al die gebruiksvoorwerpen, afbeeldingen, gebouwen en landschappen die een plaats hebben in het gedragspatroon van de gelovigen en vanuit het christelijk geloof een speciale betekenis krijgen.

Geloof & Kerkzaterdag, 25 oktober 2003

Nooit uitgeleerd bij het jodendom

Beetsterzwaag - De verhouding van de kerk tot het jodendom is van belang, dat wordt vandaag de dag wel erkend. Maar hoe zat dat vlak na de Tweede Wereldoorlog? Jan Roest, bestuurslid van de Olterterperkring, herinnert zich nog goed hoe argwanend de gevestigde kerken destijds stonden tegenover het jodendom. ,,Dat is nu wel anders. Maar bezinning blijft nodig,’’ zegt Roest, die zaterdag met ‘zijn’ Olterterperkring jubileert.

Sportzaterdag, 25 oktober 2003

Van Hoving opnieuw in basis Heerenveen

Heerenveen – Linkerverdediger Erik Edman mist zaterdag ook het duel tegen NEC. De Zweedse international die tegen PSV ook al verstek moest laten gaan, kampt nog steeds met de naweeën van een ingegroeide teennagel. Hij zal net als in Eindhoven worden vervangen door de twintigjarige Stephan van Hoving, die sterk debuteerde.

Sportzaterdag, 25 oktober 2003

Huurling Arjan Ebbinge hoopt op betere tijden met NEC

Nijmegen – Voor het eerst sedert ruim tien maanden betreedt Arjan Ebbinge zaterdag het Abe Lenstrastadion weer eens als veldspeler. De 28-jarige verdediger die dit seizoen op huurbasis uitkomt voor NEC is nog steeds eigendom van Heerenveen, maar weet nu al dat zijn toekomst niet in Fryslân ligt. Ebbinge tekende al een contract tot 2006 bij de Nijmeegse club die vanavond zal proberen het geschonden blazoen weer wat op te poetsen.

Sportzaterdag, 25 oktober 2003

Excelsior speelt Cambuur van kastje naar muur

Leeuwarden - De euforie rond de aardige prestaties van Cambuur Leeuwarden de laatste weken is weer verdwenen. Excelsior legde de ploeg van Dick de Boer vrijdag op de pijnbank.

Weerzaterdag, 25 oktober 2003

Opklaringen

Vandaag wisselen opklaringen en een enkele winterse bui elkaar af. De temperatuur loopt op naar ongeveer 8 graden en de westenwind is matig en in het kustgebied soms vrij krachtig. Morgen is de kans op een bui iets kleiner.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties