Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 25 juli 2008.

Cultuurvrijdag, 25 juli 2008

Franse romantiek op het orgel

Een volledig Frans programma op het orgel van de Koepelkerk in Leeuwarden is niet zo’n slecht idee. Het is een puur romantisch orgel waarop de orgelmuziek uit de Franse romantiek en de laatromantiek prima te spelen is. De uit Zeeland afkomstige organist Bram Beekman gaf gisteravond een concert op het orgel van de Gebr. Vermeulen uit Alkmaar-Weert uit 1935; een concert dat bestond uit composities van Franse componisten als Duruflé, Franck, Guilmant en Widor.

Cultuurvrijdag, 25 juli 2008

Jong toptalent geeft gratis concerten in Leeuwarden

Leeuwarden - Het Hofplein en de Blokhuispoort in Leeuwarden zijn binnenkort het decor voor jong klassiek toptalent. The International Holland Music Sessions en KPMG organiseren gratis toegankelijke openluchtconcerten die zijn bedoeld om internationale talenten meer podiumervaring te geven. Een maand lang zijn er in het hele land gratis concerten van internationale toptalenten.

Cultuurvrijdag, 25 juli 2008

Film ‘De Brief voor de Koning’ trekt al 75.000 bezoekers

Leeuwarden - De film De Brief voor de Koning van regisseur Pieter Verhoeff heeft in de eerste week meer dan 75.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de distributeur van de film gemeld. De familiefilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt dat met de Griffel der Griffels is bekroond.

Economievrijdag, 25 juli 2008

Rendac haalt kadavers in warm weekeinde op

Sumar - Kadaverwerker Rendac uit Sumar rijdt dit weekeinde extra om kadavers op te halen. Vanwege het verwachte warme weer zal Rendac in geheel Nederland morgen het dode vee ophalen dat via de normale procedure wordt aangemeld. Kadavers die na vrijdagnacht twee uur worden aangemeld, worden opgehaald. Onder normale omstandigheden worden kadavers na dit tijdstip op de eerste werkdag (maandag) opgehaald. Uitzondering op de uitbreiding zijn de kleine kadavers die normaliter in vaten worden aangeboden, zoals biggen, lammeren en pluimvee. Deze worden op de afgesproken reguliere vatenophaaldagen verzameld.

Economievrijdag, 25 juli 2008

Grasgroei herstelt snel na regenperiode

Leeuwarden - Melkveehouders zijn na de regen van de afgelopen weken druk bezig met de oogst van een nieuwe snee gras. ,,Het is onvoorstelbaar hoe snel het grasland zich herstelt na de grote hoeveelheid water die er is gevallen”, zegt melkveehouder en LTO-bestuurder Siebren Reitsma. ,,Het gras groeit hier in de omgeving van Piaam prima. Ik heb echter nog geen beeld hoe het gaat met de groei elders in de provincie. Duidelijk is wel dat er grote verschillen zijn door de grondsoort en de hoeveelheid water die er dit voorjaar is gevallen.”

Economievrijdag, 25 juli 2008

Eerst de papierwinkel, morgen is de veekeuring

Leeuwarden - Voor tientallen kinderen van melkveehouders in Noordoost Fryslân zal het vannacht een kort nachtje worden. Voor de vijfde keer wordt morgen op de boerendag in Driesem/Wouterswoude een rundveekeuring georganiseerd. ,,Dat betekent vroeg er uit en nog een laatste poetsbeurt", vertelt Egbert Anne Andringa, voorzitter van de Veekeuring Noord-Friesland. ,,De keuring is echt voor kinderen bedoeld, al speelt natuurlijk voor de ouders ook wel een beetje het competitie-element mee”, erkent hij.

Economievrijdag, 25 juli 2008

Einde Friesland Vlees lijkt nabij

Leeuwarden - Slachterij Friesland Vlees lijkt nu definitief de deuren te sluiten. Gisteren werd er voor de laatste keer geslacht. Dat is bevestigd door onder anderen leverancier VanDrie Group en transportbedrijf De Boer Veetransport uit Witmarsum. De directie van Friesland Vlees wilde geen commentaar geven of het bedrijf nu definitief haar deuren sluit. Wel wordt het personeel begin volgende week ingelicht over de toekomst van het bedrijf.

Economievrijdag, 25 juli 2008

Pootaardappel bedreigd door virusziekten

Leeuwarden - Akkerbouwers in Fryslân moeten rekening houden met een sterke toename van virusziekten onder hun pootaardappelen. Daarvoor waarschuwt LTO Noord. Door de lange periode van droogte hebben boeren hun planten langer laten doorgroeien dan werd geadviseerd. Ze hebben dit gedaan in de hoop toch voldoende kilo’s te krijgen. Een groter risico op virusziekten en deklassering van hun pootgoed is het gevolg.

Hoofdartikelvrijdag, 25 juli 2008

Obama geliefd in Europa...

Berlijn was gisteren de vijfde tussenstop in de ‘wereldtour’ van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Hij was al in Kabul, Bagdad, Amman en Jeruzalem. Parijs en Londen volgen nog. De reis langs een reeks hoofdsteden en staatshoofden moet Amerikaanse kiezers die denken dat de relatief jonge senator uit Illinois onervaren is op buitenlands gebied, op andere gedachten brengen.

Regiovrijdag, 25 juli 2008

Lemmer pakt één thuiszege

Lemmer - Driemaal had Ale Zwerver van het Lemster skûtsje dit jaar de kans om een thuiszege te behalen. Gistermorgen schreef hij de inhaalwedstrijd van Stavoren op zijn naam door met grote voorsprong als eerste te eindigen. Tweede werd Joure, terwijl debutant Auke de Groot van de Súdwesthoek verrassend het brons binnensleepte.

Regiovrijdag, 25 juli 2008

Heerenveen en Sneek beide eerste

Lemmer - Met een gedeelde eerste plaats gaan Douwe Visser van Sneek en Pieter Brouwer van Heerenveen vandaag de finale van de SKS in. Het is zaak voor beide schippers om voor de concurrent te finishen. Dan zijn ze kampioen.

Regiovrijdag, 25 juli 2008

Tijd voor praatjes met oude bekenden in de sluis

We wachten in ons leven heel wat af: voor de kassa, bij de dokter, op de trein, in de sluis. Het Friesch Dagblad wacht deze zomer op verschillende plekken een tijdje mee. Vandaag: de Lemstersluis

Regiovrijdag, 25 juli 2008

Met een zware dame van 280 kilo de lucht in

Joure - Mensen die op het viaduct bij afslag Joure-West naar luchtballonnen willen kijken, worden aanvankelijk door de politie aangesproken, maar vlak voor zeven uur ’s avonds hebben toch tientallen automobilisten zich daar een plekje eigen gemaakt. De klapstoelen uit de auto; ze zitten er helemaal klaar voor.

Regiovrijdag, 25 juli 2008

4,5 miljoen euro extra voor de zorg in Fryslân

Leeuwarden - De Friese instellingen voor verpleeghuiszorg en thuiszorg hebben 4,5 miljoen euro extra mogen verdelen. Daarnaast is nog eens 4,86 miljoen euro van de ene naar de andere instelling gesluisd, meldt het Friese Zorgkantoor. Ondanks de extra miljoenen wordt er tegen het einde van het jaar toch nog een tekort verwacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties