Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 25 juli 2007.

Agendawoensdag, 25 juli 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 25 juli 2007

Dj Mastino beste provinciale deejay

Leeuwarden - Martijn Groenwoud alias dj Mastino heeft zaterdag de finale van de Northern Dance Experience gewonnen. De finale van de provinciale dj-contest vond plaats tijdens het Audioshock festival op het gemeentelijk evenemententerrein in Leeuwarden. Op het festival kwamen zo’n tweeduizend bezoekers af, zo liet de organisatie gisteren weten.

Cultuurwoensdag, 25 juli 2007

Hulde voor Klaas Jan Mulder

,,Het werk geeft de luisteraar het gevoel van harmonische zeeziekte”, schreef de Schlesische Zeitung in 1906 over Max Regers Phantasie für Orgel über den Choral ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ (op. 52, 2). Toen Reger in september 1900 negentien dichtbeschreven foliovellen aan zijn vriend en mentor Karl Straube had toegezonden, betekende dat feitelijk de definitieve doorbraak van Reger - ofschoon de waardering toen nog niet algemeen was.

Dossierwoensdag, 25 juli 2007

SKS afgelast: het is niet anders

Earnewâld - Het SKS-skûtsjesilen wordt dit jaar in hooguit tien, en niet in elf wedstrijden beslist. De derde wedstrijd bij Earnewâld werd gisteren een uur voor de start door de ‘min-waarrie’ afgelast vanwege de harde wind. Zeilen met verwachtingen van windkracht zes tot acht zou onverantwoord zijn. De veertien schippers stonden volgens Pieter Brouwer van de ‘rie’ volledig achter het besluit.

Economiewoensdag, 25 juli 2007

‘Iedere nieuwe sjees wordt uiteindelijk erfstuk’

Kollum - Aan het einde van een bedrijventerrein in Kollum met verschillende nieuwe gebouwen, is de wagenmakerij van Jaap Veenstra (46) en Gerda van der Meer gevestigd. Het ambacht is op het Friese platteland bijna uitgestorven, maar Veenstra heeft de komende jaren nog voldoende werk. ,,We hebben opdrachten voor de komende twee jaar; nieuwbouw van verschillende Friese sjezen en tussendoor reparatieklussen. Want daar moet altijd tijd voor zijn”, vertelt de eigenaar.

Economiewoensdag, 25 juli 2007

Miljoenen voor aandelen Triodos Bank

Zeist - Triodos Bank heeft met de uitgifte van een miljoen nieuwe aandelen 67 miljoen euro binnengehaald. Dat heeft de bank, die vooral belegd in duurzame fondsen, gisteren bekend gemaakt. Door de uitgifte is het eigen vermogen gegroeid met 67 miljoen euro waar in ieder geval een groei van dertig miljoen was beoogd.

Expowoensdag, 25 juli 2007

Aldeboarn, Atelier Anutosh: expo werken Anutosh Gudrun, t/m 26 aug.

Hoofdartikelwoensdag, 25 juli 2007

Centrales, klimaat...

De westerse wereld is in de ban van de klimaatsveranderingen. Die zijn vooral het gevolg van het handelen van de mens, ofwel: van diens enorme energieverbruik, met als consequentie de uitstoot van stoffen die de ozonlaag aantasten. En dat zorgt op zijn beurt voor opwarming. Deze, al te simpele, voorstelling van zaken doet het goed bij politici als motief om allerlei maatregelen te nemen. De wetenschap is ook in de ban van de grote veranderingen en onderzoekt van alles. Bijvoorbeeld het effect van wormen. Die stoten lachgas af en dat gas is nog veel schadelijker dan CO2. Wat nu te doen, met al die wormen? Het publiek is in verwarring over al die verontrustende verhalen en ziet in iedere forse regenbui het gelijk van de onheilsprofeten.

Regiowoensdag, 25 juli 2007

Hegewiersterfjild geschikt voor vogels

Harlingen - Natuurmonumenten gaat klei afgraven in de nieuw aangekochte delen van het natuurgebied Hegewiersterfjild bij Harlingen. De organisatie wil daarmee het gebied geschikter maken voor wad- en weidevogels. Door het weggraven van klei ontstaat een nat weidegebied.

Regiowoensdag, 25 juli 2007

Zomer al zeldzaam nat

Leeuwarden - Het extreem natte weer zet bij Wetterskip Fryslân de wereld op zijn kop. Wordt er normaal tijdens de zomermaanden water uit het IJsselmeer ingelaten om het peil in de Friese boezem op niveau te houden, deze zomer doet het waterschap niets anders dan water wegpompen. In juli is al bijna drie keer meer regen gevallen dan normaal het geval is.

Regiowoensdag, 25 juli 2007

Natuurmuseum dicht

Groningen - Het Natuurmuseum Groningen sluit per 1 januari 2008 op last van de gemeente. Het is na het Anatomisch Museum en het Volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw het derde museum in een paar jaar tijd dat door de gemeente wordt opgedoekt. Volgens PvdA-wethouder Van Schie heeft het museum te weinig gedaan om een meer educatieve koers te varen. Een meerderheid in de raad steunde haar voorstel om per 1 januari 2008 het museum aan de Praediniussingel te sluiten.

Regiowoensdag, 25 juli 2007

De hele stad profiteert van één wijk

Leeuwarden - Projecten die de wijk Heechterp/Schieringen aangenamer maken om te wonen, zullen worden gekopieerd in andere wijken van Leeuwarden. Zo wil de gemeente voorkomen dat alleen een klein deel van de stad opknapt van de miljoenen die Den Haag uittrekt voor veertig probleemwijken, waarvan Heechterp er één is.

Sportwoensdag, 25 juli 2007

Volop nieuws onder de zon bij de Sneekweek

Sneek - Om van een nieuwe start te spreken gaat wellicht wat ver, maar feit is dat men achter de schermen van de 72ste Sneekweek niet stilgezeten heeft. Met een nieuwe voorzitter van het wedstrijdcomité én een nieuwe wedstrijdleider maakt de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) zich op voor het grootste zeilvenement van Nederland, dat volgende week zaterdag wordt weggeschote

Sportwoensdag, 25 juli 2007

Turnster Ewald wint zilver op EJOF

Belgrado Turnster Marrit Ewald heeft gisteren een zilveren medaille behaald op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). De Leeuwardense, die uitkomt voor Turncentrum Sportstad Heerenveen, vormde samen met Anne Tritten en Wyomi Masela de Nederlandse turnploeg voor de landenwedstrijd. Het drietal eindigde daarin achter Oekraïne als tweede, maar voor Roemenië (brons) en ook Rusland. Ewald, wiens Heerenveense trainer Gerben Wiersma ook in Belgrado is, plaatste zich met een score van 55.300 punten ook voor de meerkampfinale van morgen. Vrijdag komt ze bovendien in actie in de toestelfinale op brug en wellicht ook sprong.

Sportwoensdag, 25 juli 2007

Marathonschaatsster Sterk gaat naar DSB

Hallum - Marathonschaatsster Maria Sterk uit Hallum rijdt komende winter voor DSB. Sterk neemt de plaats in van Daniëlle Bekkering, die naar Frisia vertrekt. Sterk treft bij DSB onder anderen nationaal kampioene Elma de Vries uit Haule.

Sportwoensdag, 25 juli 2007

Cambuur zeer ontevreden over gelijkspel

Garderen - Het is even een klein dompertje op de doorgaans goede sfeer in de Cambuurselectie. Een goede oefenperiode zegt dan weliswaar niet alles, maar een paar smaakmakende uitslagen zijn meestal goed voor de moraal. Cambuur speelde gisteren in Garderen met 1-1 gelijk tegen de beloften van De Graafschap. En dat voelde bij veel spelers als een tegenvaller.

Sportwoensdag, 25 juli 2007

Opstappen Formsma komt als verrassing

Heerenveen - Zo heb je als SC Heerenveen 23 jaar een voorzitter (Riemer van der Velde) en zo moet je binnen driehonderd dagen alweer op zoek naar een nieuwe preses. Koos Formsma hakte de afgelopen veertien dagen op zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk de knoop door en stelde afgelopen weekeinde de Raad van Commissarissen op de hoogte van zijn besluit om per direct op te stappen als directievoorzitter. ,,Wij waren volledig verrast door het besluit. Er waren ook geen signalen in die richting”, aldus Bart van der Meer, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Weerwoensdag, 25 juli 2007

Buien

Vanmiddag zijn er opklaringen, maar neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Vanavond en vannacht volgen buien, mogelijk met onweer. Het wordt 21 graden. Morgen is er meer bewolking, later op de dag of in de avond buien. Het wordt 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties