Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 25 november 2008.

Cultuurdinsdag, 25 november 2008

Friese kunstwerken naar kunstbeurs in Amerika

Leeuwarden - Werk van de Leeuwarder kunstenaar Gerard Boersma is in januari te zien op de prestigieuze kunstbeurs Los Angeles Art Show in Los Angeles. De Amstel Gallery in Amsterdam is voor de beurs geselecteerd en zal twaalf schilderijen van Boersma tentoonstellen. Dat heeft de Friese kunstenaar gisteren bekendgemaakt. Het is volgens hem voor het eerst dat een Nederlandse galerie is uitgenodigd voor deze kunstbeurs.

Cultuurdinsdag, 25 november 2008

Getijdenboek herenigd dankzij Kingma Stichting

Leeuwarden - Twee delen van een vijftiende eeuws getijdenboek waarvan de ene helft al jaren in het bezit was van het Fries Museum, zijn herenigd. De Ottema- Kingma Stichting heeft in Londen de andere helft van dit zogenoemde Gockinga-handschrift verworven, waardoor het op perkament geschreven boek, nu compleet is. Dat heeft de Ottema Kingma Stichting (OKS) bekendgemaakt. Het handschrift dateert uit de periode 1440-1460 en is in Brugge vervaardigd door een anonieme meester. Vanwege zijn manier van illustreren kreeg hij de naam ‘Meester met de Spleetogen’. Onderzoek heeft aangetoond dat het boek al ruim tweehonderd jaar in twee delen bewaard werd. Zowel de OKS als het Fries Museum hebben hun deel in bruikleen gegeven aan Tresoar.

Cultuurdinsdag, 25 november 2008

Moderne interpretaties op bloempiramides

Amsterdam - Veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam toont sinds gisteren een collectie moderne ‘bloempiramides’ van Koninklijke Tichelaar Makkum. Het gaat om vier hedendaagse interpretaties van het beroemde zeventiende-eeuwse ontwerp van een bloemenvaas in de vorm van een piramide.

Economiedinsdag, 25 november 2008

Jouster reclamebureaus gaan samen verder

Joure - Bethlehem Reklame en Letterlux Lichtreklame uit Joure gaan fuseren. Door de samengang ontstaat een bedrijf met zeventien medewerkers. Vanaf januari verhuizen de medewerkers van Letterlux fasegewijs naar het pand van Bethlehem. Het gebouw van Letterlux wordt verkocht.

Economiedinsdag, 25 november 2008

Per gebied ruimte voor veehouder vaststellen

Den Haag - Alleen op regionaal niveau kan worden bepaald of er ruimte is voor de oprichting of uitbreiding van een veehouderij in of nabij natuurgebied. Dit is van belang voor twee- tot vierduizend boeren, wiens bedrijf gevestigd is binnen een afstand van circa dertig kilometer van een officieel natuurgebied.

Economiedinsdag, 25 november 2008

‘Europese leningen onbereikbaar voor mkb’

Amsterdam - Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) kan geen gebruik maken van leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) omdat Nederlandse banken hun rol van intermediair niet vervullen. Dat stelde MKB-Nederland gisteren. ,,Die leningen zijn bedoeld voor het mkb, maar de ondernemers kunnen er nu niet bij. Wij willen dat natuurlijk wel’’, aldus een woordvoerster. In september verhoogde de EU het bedrag in de geldpot voor Europese bedrijven van 5 naar 7,5 miljard euro.

Hoofdartikeldinsdag, 25 november 2008

Het integratieprobleem...

Heeft het zin allochtone ouders via de school van hun kinderen op taalcursus te sturen? Nee, zeggen taalkundigen. Ouders die een cursus Nederlanders volgen, leren daar nooit echt goed Nederlands. En als ze half-Nederlands en half-Marokkaans tegen hun kinderen spreken, leren die het Nederlands nooit goed.

Regiodinsdag, 25 november 2008

‘Ziekenhuizen Fryslân onder één bestuur’

Leeuwarden/Heerenveen - De bestuurlijke fusie tussen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen kan de opstap zijn richting één groot Fries ziekenhuisbestuur. Dat zegt MCL-bestuursvoorzitter John van Eijndhoven in een toelichting op de samenwerking met Heerenveen.

Regiodinsdag, 25 november 2008

Geldnood bij thuiszorg door huishoudhulp

Sneek - Thuiszorg Zuidwest-Friesland komt in de problemen door de huishoudelijke hulp die zij levert in de Zuidwesthoek. De tarieven die twee jaar geleden zijn vastgesteld, blijken te laag. De cliëntenraad van de thuiszorg heeft een brandbrief gestuurd.

Regiodinsdag, 25 november 2008

Gemeenten redden Caparis

Leeuwarden - De sociale werkplaats Caparis is gered. De gemeenteraad van Leeuwarden is gisteren als laatste van de acht betrokken gemeenten akkoord gegaan met het reddingsplan van Caparis. Eenmalig geeft de gemeente 1,3 miljoen euro aan de veelgeplaagde onderneming, zodat die uit de rode cijfers kan komen.

Regiodinsdag, 25 november 2008

Raad ziet wel wat in Middels wiet-idee

Drachten - Een meerderheid van de gemeenteraad van Smallingerland staat niet onwelwillende tegenover het idee van burgemeester Middel om de cannabisteelt in gemeentelijke handen te nemen, als Den Haag dat goedkeurt. ,,Alles beter dan het huidige gedoogbeleid.”

Regiodinsdag, 25 november 2008

Met je mp3 in naar de gevels van Leeuwarden staren

Leeuwarden - Wist u dat Esscher geboren is in het Princessehof? Of dat achter die mooie gevel van Breedstraat 65 de joodse marktkoopvrouw Roosje Cohen woonde? Deze en andere weetjes zijn verpakt in de derde wandelroute van Aed Levwerd.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 november 2008

31.000 mensen schrijven samen bijbel

New York - Het is monnikenwerk, maar ze doen het niet alleen. 31.173 mensen zijn in de Verenigde Staten bezig een handgeschreven versie van de bijbel te maken.

Geloof & Kerkdinsdag, 25 november 2008

Voetbaltrainer Ron Jans bij Groninger baptistengemeente

Groningen - Voetbaltrainer Ron Jans van FC Groningen is zondagavond te gast bij de Vrije Baptistengemeente te Groningen.

Sportdinsdag, 25 november 2008

De heilzame werking van bewegen op recept

In het voorwoord van Runningtherapie, het standaardwerk voor lopers en professionals stelt Gerard Nijboer, onder meer oud-Europees kampioen marathon, dat steeds meer wetenschappers tot de conclusie komen dat fysiek fitte mensen minder kans lopen op depressies. ‘Het gelijk van de voorlopers op dit gebied’, aldus Nijboer, ‘wordt eindelijk boven tafel gehaald.’ Twee van deze koplopers zijn de auteurs van het boek: Bram Bakker en Simon van Woerkom. De laatste is fysiotherapeut en startte in 2003 de eerste cursus runningtherapie, waarvoor hij vanaf 2006 psychiater en auteur Bram Bakker inhuurde voor gastlessen.

Sportdinsdag, 25 november 2008

Jong Heerenveen verslaat de koploper

Heerenveen Jong Heerenveen heeft gisteravond op sportpark Skoatterwâld koploper NEC met 2-1 verslagen. Op een prima bespeelbare grasmat kwam de ploeg van trainer Hans de Jong in de 34e minuut op voorsprong door een treffer van Paulo Henrique. In de 78e minuut breidde Luciano Narsingh de voorsprong uit. Namens de Nijmeegse formatie deed Dominique Scholten met een fraaie vrije trap nog wat terug, maar de punten bleven in Fryslân.

Sportdinsdag, 25 november 2008

Stroetinga vierde na eerste dag Zesdaagse van het Noorden

Zuidlaren Baanwielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop staat met zijn Duitse partner Andreas Beikirch na de eerste dag in de Zesdaagse van het Noorden op de vierde plaats. Aan de leiding gaat het Spaanse wielerduo Juan Llaneras/Carlos Torrent.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties