Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 25 november 2004.

Achtergronddonderdag, 25 november 2004

Communitarisme is bruikbaar

Een morele dialoog? Europa als waardengemeenschap? Waarom zouden we ons daar mee bezig moeten houden? Dat was ongeveer de sfeer rond 7 september, toen Jan Peter Balkenende, minister-president van Nederland en fungerend voorzitter van de Europese Unie, in de Haagse Ridderzaal de eerste van een vijftal conferenties over ‘Europesewaarden’ belegde. Motto van de conferenties: Europe, a beautiful idea .

Analysedonderdag, 25 november 2004

Hamas werkt aan de macht

De militante beweging Hamas werkt achter de schermen hard aan de toekomst. Door het meedoen aan de volgende lokale en parlementsverkiezingen hoopt Hamas de macht te versterken. De presidentsverkiezingen van 9 januari komen te vroeg, en kunnen de positie van de beweging alleen maar ondermijnen.

Bijschriftdonderdag, 25 november 2004

Toeschouwer

De toeschouwer zegt: ,,Er staat een muur tussen mij en de wereld.’’

Cultuurdonderdag, 25 november 2004

Compacte catwalk Raspoetin

De belangstelling voor de nationale en internationale geschiedenis ondergaat vandaag de dag een soort gewetensrevival. Niet alleen in populaire televisieprogramma’s, maar ook in de literatuur (Geert Mak), de journalistiek én in het theater. De voorstelling Raspoetin (met klemtoon op de middenklinkers) door theatergroep La Kei Producties is daarvan een sprekend voorbeeld.

Cultuurdonderdag, 25 november 2004

Schuchtere Schubert door Folke Nauta

Waar ligt het aan als je bij het inzetten van een pianowerk je adem inhoudt vanwege de prachtige klank? Het kan aan de pianist liggen - of aan de piano. In de Leeuwarder Harmonie zou het dezer dagen zo maar aan de vleugel kunnen liggen. Die is immers nog maar een week of drie oud, althans een week of drie in Leeuwarden aanwezig. En hij klinkt prachtig.

Economiedonderdag, 25 november 2004

Batavus verliest kort geding van Vriend

Leeuwarden - Batavus mag zijn dealers niet verbieden om fietsen door te verkopen aan Vriend. Vriend verkoopt Batavus-fietsen voor een veel lagere prijs via zijn internetsite www.bikemotion.nl. Enkele jaren geleden stopte Batavus onder druk van een grote klant met de levering aan Vriend. Vanaf dat moment kocht Vriend zijn fietsen bij andere Batavus-deaers. Batavus stak hier een stokje voor en verbood zijn dealers de fietsen door te verkopen. Batavus gaf aan bang te zijn voor een lagere leveringskwaliteit. De rechter oordeelde vandaag dat Vriend voldoende had aangetoond een goede leverancier te zijn.

Economiedonderdag, 25 november 2004

‘Oudere boer moet jongere meer steunen’

Stroe - Oudere boeren moeten hun ervaring in het omgaan met zorgen meer delen met hun jongere collega's. Dat was gisteren dé boodschap op de ontmoetingsdag van Contact Christen Agrariërs.

Economiedonderdag, 25 november 2004

Besluit diertransport ‘kleine stap vooruit’

Brussel - ,,Een kleine stap vooruit.’’ Zo karakteriseert europarlementariër A.J. Maat het deze week genomen besluit van de ministers van Landbouw over het welzijn van dieren tijdens transporten van levend vee. ,,In maart was al duidelijk dat we waarschijnlijk zouden verliezen op verscherping van controles, opleidingen en sancties.”

Economiedonderdag, 25 november 2004

Café Nobel Tweede van Nederland

Doetinchem - Café Nobel in Ballum, Ameland, is tweede geworden bij de verkiezing van het Nederlandse café van het jaar, georganiseerd door Horeca-vakblad Misset Horeca. Winnaar werd café De Mug in Middelburg. De tweede Friese kroeg op de lijst is de Ierse pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden, op nummer zeventien. In de Café Top-100 staan in totaal zeven Friese cafés.

Economiedonderdag, 25 november 2004

Drie Friese bakkers in finale verkiezing

Gouda - Drie Friese bakkers zitten in de finale van de verkiezing van de Bakkerij van het jaar. Uit tachtig inschrijvingen koos de jury tien finalisten. De Friese finalisten zijn De Korenbloem uit Sneek, Gosse Tjoelker uit Drachten en Korenaar uit Surhuisterveen. De Bakkerij van het jaar wordt bekend gemaakt tijdens de Bakkerijdagen op 1 en 2 maart volgend jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 25 november 2004

De Van der Laans…

,,Ik ontraad de Kamer ten zeerste om deze motie aan te nemen. Ik zal het kabinet ook voorstellen, haar niet uit te voeren.’’

Regiodonderdag, 25 november 2004

Fryslân gedoogt ten onrechte overuren Sonac

Sumar – De provincie Fryslân heeft jarenlang ten onrechte overwerk in de weekeinden door slachtafvalverwerkingsbedrijf Sonac in Sumar gedoogd. Dat blijkt uit de uitspraak die de Raad van State gisteren heeft gedaan.

Regiodonderdag, 25 november 2004

‘Jammerlijk en irritant dat ze zich uitleven’

Akkrum – Al jaren is het leugenbankje aan het Heechein in Akkrum onderwerp van strijd tussen de verschillende groepen die er gebruik van maken. Overdag zitten de ouderen van het dorp er de waan van de dag te bespreken. Aan het eind van de middag en ’s avonds, als ze hun kans schoonzien, bevolken groepjes jeugd het bankje. Het dorpsbelang zoekt inmiddels naar een eigen plekje voor de jongeren.

Regiodonderdag, 25 november 2004

Fryslân gaat spoor mogelijk alsnog zelf aanbesteden

Leeuwarden – Als er geen experimentele gelijkvloerse overweg mag komen ter hoogte van bedrijventerrein Kie in Franeker op de spoorlijn tussen Leeuwarden en Harlinger Haven, dan gaat de provincie Fryslân de aanbesteding voor het treinvervoer alsnog in eigen handen nemen. De provincie doet de aanbesteding voor zes noordelijke lijnen samen met Groningen, vervoerders kunnen zelfs al intekenen op het bestek. Fryslân heeft echter een clausule opgenomen dat het de aanbesteding kan staken als de overgang in Franeker ongelijkvloers moet worden.

Regiodonderdag, 25 november 2004

Verlate vorstin opent Museum Belvédère

Oranjewoud – Koningin Beatrix speelde een halve thuiswedstrijd, gisteren in Oranjewoud. Ze opende Museum Belvédère van Thom Mercuur op het nieuwe gedeelte van Landgoed Oranjewoud, in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje-Nassau.

Regiodonderdag, 25 november 2004

Ried heeft heimwee naar de bomen

Ried – Ried heeft heimwee, heimwee naar de grote bomen die jarenlang de toegangswegen tot het dorp sierden. Tot vorig jaar stonden er 85 populieren langs de Berlikumerweg. Nu staan er nog maar vijftien.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 november 2004

Over de keuzes bij vertalen

Leeuwarden – ,,Bijbelvertalen is heel ambachtelijk werk, wikken en wegen. Soms tijden tobben voor je weer drie verzen verder bent.’’ Dat zei neerlandicus Clazien Verheul woensdagavond in Leeuwarden bij de Beyers Naudé-lezing, die gewijd was aan De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV).

Sportdonderdag, 25 november 2004

Voorzitter Friese dambond stapt op

Drachten – Hein de Vries uit Drachten is opgestapt als voorzitter van de Dambond Fries Spel. De voorzitter wilde een algemeen rookverbod tijdens alle wedstrijden onder auspiciën van de Dambond, maar de meerderheid van de driehonderd leden stemde daar op 29 oktober tijdens een bijzondere ledenvergadering tegen. De meerderheid zag meer in het voorstel van Lollum en Jorwert, die een rookverbod af willen laten hangen van de beheerders van de locatie waar wordt gespeeld. ,,Ik vind het niet meer van deze tijd om te roken tijdens wedstrijden. Ook bij denksporten als schaken en ‘gewoon’ dammen wordt niet meer gerookt’’, aldus De Vries. Volgens hem rookt tijdens de wedstrijden een minderheid van de deelnemers. ,,Sommige leden hebben last van astma en voor hen is het niet leuk als er wordt gerookt.’’ Cor Kooistra uit Nijland is aangesteld als interim-voorzitter.

Sportdonderdag, 25 november 2004

Heerenveen acht zich zeker niet kansloos tegen Stuttgart

Heerenveen – SC Heerenveen kan vanavond in de tweede wedstrijd van de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi tegen VfB Stuttgart niet beschikken over Mika Väyrynen. De 22-jarige Fin ondervindt nog te veel hinder van een hamstringblessure. Desondanks acht trainer Gertjan Verbeek zijn formatie zeker niet kansloos in de confrontatie met de Duitse ploeg van Matthias Sammer. ,,Er liggen zeker mogelijkheden om een goed resultaat te behalen’’, denkt Verbeek.

Sportdonderdag, 25 november 2004

Matthias Sammer verwacht een heksenketel

Heerenveen – ,,Ik heb niet zoveel zinnigs te melden’’, zegt Matthias Sammer tegen het verzamelde groepje – meest Duitse – journalisten langs de zijlijn. De hoofdtrainer van VfB Stuttgart heeft niet zoveel trek in interviews na een lange vermoeiende dag. En waarom zou hij ook, want een dag eerder heeft de Duitse oefenmeester in de doordeweekse persconferentie al uitgebreid tekst en uitleg gegeven aangaande de missie naar Heerenveen. Sammer staat voor kwaliteit en als hij dat niet kan leveren, dan laat hij het liever.

Weerdonderdag, 25 november 2004

Morgen regen

Vanmiddag kan het kwik oplopen naar een 5 graden. Vanavond en vannacht is het eerst vrij helder met lichte vorst. Er kan vannacht mist ontstaan met kans op gladheid. Morgenochtend eerst mist, al snel gevolgd door regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties