Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 25 november 2002.

Bijschriftmaandag, 25 november 2002

Beleving van tijd

Zaterdag schreef ik over het Kerkelijk Jaar. Met mijn catechisanten had ik eens een gesprek over hoe je de tijd kunt indelen.

Cultuurmaandag, 25 november 2002

Inspirerende Play-in Friesch Dagblad

Leeuwarden - Indrukwekkend was het zaterdag in de Grote Kerk te Leeuwarden. Daar deden zo’n 180 mensen mee aan alweer de derde Friesch Dagblad Play-in. Na Bach en Verdi werden dit keer psalmen en liederen van dr Bernard Smilde gezongen, onder de titel De Tsjerke sjongt, yn it jubileumjier fan Bernard Smilde (80).

Cultuurmaandag, 25 november 2002

Simone Lamsma in Parijs zesde op vioolconcours

Parijs – Simone Lamsma uit Burgum is zaterdag zesde geworden op het Long-Thibaud concours in Parijs. Ze wint daarmee 3000 euro.

Economiemaandag, 25 november 2002

Prijzen voor landbouwgrond flink gedaald

Leeuwarden – De prijs van landbouwgrond is dit jaar fors gedaald. In het eerste halfjaar van 2002 daalde de gemiddelde marktwaarde van agrarische grond met 5,6 procent tot 35.400 euro per hectare.

Hoofdartikelmaandag, 25 november 2002

Omroep, Jorritsma, Leeuwarden

Het politieke einde van mevrouw Jorritsma is aanstaande; ze wil na de verkiezingen niet terug als Kamerlid en minister worden voor de VVD zat er al niet meer in. Maar Jorritsma wil nog een keer van zich laten horen en wel over de publieke omroep. Vorige week heeft ze haar wijsheden over het publieke bestel en over de commerciële omroepen over Nederland uitgestort.

Hoofdartikelmaandag, 25 november 2002

Leefbaar Nederland en Ratelband

Van de politiek een circus maken om stemmen te trekken. Dat lijkt zo’n beetje de bedoeling van het bestuur van Leefbaar Nederland toen het de marketing-goeroe Ratelband polste voor het lijsttrekkerschap van de partij. Die positie was al toebedeeld aan Fred Teeven, de voormalige officier van justitie en huidig fractie voorzitter van de LN-fractie van twee Kamerleden.

Regiomaandag, 25 november 2002

Zevenduizend extra verpleeghuisplaatsen

Zeist – Woonzorg Nederland gaat in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland verzorgingstehuizen ombouwen tot verpleeghuizen. Binnen vier jaar zullen zevenduizend extra verpleeghuisplaatsen gerealiseerd worden. Tegelijkertijd gaat Woonzorg Nederland ongeveer 9000 driekamerappartementen bouwen voor senioren.

Regiomaandag, 25 november 2002

Harde aanpak veelplegers niet altijd effectief

Leeuwarden/Zoetermeer – De politie is te optimistisch over de harde aanpak van zogeheten veelplegers. Dat stellen wetenschappers van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) in Zoetermeer.

Regiomaandag, 25 november 2002

‘Carnicabijen besmet door varromijt’

Schiermonnikoog - De bijenpopulatie in het Carnicastation op Schiermonnikoog is de afgelopen weken met tienduizenden bijen afgenomen. De Stichting Carnica vermoedt dat de Varromijt de oorzaak is van de mysterieuze verdwijning.

Regiomaandag, 25 november 2002

Zachte winters brengt IJsbond in rode cijfers

Leeuwarden – Het uitblijven van een winter waarin volop geschaatst kan worden, heeft ervoor gezorgd dat de Friesche IJsbond in de rode cijfers terecht is gekomen.

Regiomaandag, 25 november 2002

Doet u mij maar één Movado Elliptica Ltd.

Joure – Dus die Mavodo Elliptica Limited Edition kost 155.000 euro? ,,Nee’’, verbetert de Jouster juwelier Willemsma snel, ,,165.000 euro’’.

Regiomaandag, 25 november 2002

Verpleeghuis heeft zin in verhuizing

Dokkum – Bouwvakkers zijn vorige week begonnen met het strippen van het oude verpleeghuis Talma Sionsberg in Dokkum: de asbest is verwijderd, het asfalt op het dak is er afgehaald. Eind deze week komen de zware machines en gaan de muren tegen de vlakte.

Regiomaandag, 25 november 2002

‘Had ik maar eerder hulp durven vragen’

Leek – Veel geleerd heeft ze de afgelopen jaren, de 58-jarige Lidy Paalman-Schonewille uit Leek. ,,En minstens zoveel afgeleerd’’, vult ze meteen aan. Ruim vijftien jaar geleden mislukte een oogoperatie, en raakte ze blind. Over haar strijd om haar handicap te accepteren, heeft ze een boekje geschreven. Zij ziet… ik niet. Hond, humor, handicap heet het 48 pagina’s tellende boekje.

Regiomaandag, 25 november 2002

Zandput Haskerveen te diep

Leeuwarden – De Vries Joure Infrastructuur is te lang doorgegaan met zand zuigen in de zandwinput Haskerveenpolder. Daardoor is de oever afgekalfd, en is er onder water een gevaarlijk steil talud ontstaan. De provincie Fryslân dreigt met een dwangsom, omdat het bedrijf te traag is met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2002

‘We kunnen er niet van slapen’

Amersfoort - De Nederlandse Raad van Kerken steunt het initiatief van de interkerkelijke werkgroep De Nachtwacht uit Deventer. Die houdt in de nacht van 14 en 15 december een wake voor asielzoekers die al heel lang in Nederland verblijven en volgens de werkgroep op humanitaire gronden recht hebben op een verblijfsvergunning.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2002

Triosynode: periode van overgang vijf jaar

Lunteren – De triosynode van de Samen-op-Wegkerken heeft zaterdag besloten dat de overgangstermijn voor de Protestantse Kerken in Nederland (PKN) vijf jaar bedraagt.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2002

Verhalen en vieringen voor kinderen

In deze tijd van oecumene zijn er toch nog heel wat beperkingen op dat gebied. Echt geruisloos gaan fusies niet, zoals we bijna elke dag in de krant kunnen lezen, en ook de godsdienstige opvoeding verschilt nog wel per denominatie.

Geloof & Kerkmaandag, 25 november 2002

Oude Groninger Kerken verwerft vijftigste kerk

Groningen – De Stichting Oude Groninger kerken heeft onlangs de vijftigste kerk verworven. Het gaat om de hervormde kerk van Overschild.

Sportmaandag, 25 november 2002

Nynke Klopstra verbijt pijn en grijpt judotitel

Amsterdam – Nynke Klopstra heeft zaterdag in Amsterdam voor de vijfde keer de nationale titel gepakt in de klasse tot 48 kilogram, maar de uit Gytsjerk afkomstig 29-jarige judoka moest daarvoor wel behoorlijk door de pijngrens gaan.

Sportmaandag, 25 november 2002

Faalangst lijkt Ids Postma parten te spelen

Heerenveen – De teleurstelling spatte van zijn gezicht en gedesillusioneerd verliet hij het wedstrijdijs. Waar Erben Wennemars Thialf op zijn kop kreeg door op de 1500 meter zijn eigen baanrecord met bijna een seconde scherper te stellen tot 1.46,63, daar had Ids Postma zich op de schaatsmijl naar zijn slechtste klassering ooit geharkt.

Sportmaandag, 25 november 2002

Ajax komt nog te vroeg voor Heerenveen

Heerenveen – Met negen punten uit de laatste vier duels hoopte SC Heerenveen klaar te zijn voor de confrontatie met koploper Ajax. Maar de ploeg van trainer Foppe de Haan bleek zaterdagavond niet in staat het de regerend landskampioen echt moeilijk te maken. De tweestrijd met de Amsterdamse formatie kwam derhalve te vroeg voor Friezen.

Sportmaandag, 25 november 2002

Volksclub Dokkum lachend veld af

Dokkum - Be Quick Dokkum hoeft er nog niet mee op te houden en trainer Richard Elsinga kan gewoon met de auto terug naar Joure. Bij de club werd wat afgedold in de aanloop van het bekerduel tegen zaterdag zevendeklasser Dokkum. De underdog kreeg zeker kansen om voor een stunt te zorgen, maar meer ellende bleef de grote Dokkumer broer bespaard.

Sportmaandag, 25 november 2002

Eindelijk zege Blauw Wit’34

Leeuwarden – Sinds de intrede van Claus Roosenburg als hoofdtrainer eind juli van dit jaar had Blauw Wit’34 nog niet één keer gewonnen. Zaterdag was het eindelijk zo ver voor de Leeuwarder eersteklasser die ondanks een slechte wedstrijd afrekende met Holwierde. Daardoor verliet Blauw Wit’34 de laatste plaats en klom weer wat op de ladder.

Sportmaandag, 25 november 2002

Harkemase Boys is onwennig

Harkema – Uit de luidspeakers schalde voorafgaand aan de wedstrijd tussen Harkemase Boys en DVS’33 een ludieke voorspelling. ,,De einduitslag wordt 3-0’’. Een luid gejuich steeg op van De Dijk aan sportpark De Bosk in Harkema.

Sportmaandag, 25 november 2002

‘Nergens staat dat het eerste voorrang heeft’

Oudega (W). – Het derde elftal van voetbalvereniging Oudega-W (Wymbritseradiel) speelde zaterdagmiddag op eigen veld een competitiewedstrijd, maar het daarna geplande duel van het eerste tegen Woudsend werd afgelast omdat het veld te slecht zou zijn voor verdere proeve van bekwaming.

Sportmaandag, 25 november 2002

Junioren Aris strijden voor handhaving

Leeuwarden – Voor het eerst in de historie van basketbalclub Aris uit Leeuwarden spelen de junioren op het hoogste niveau, in de eredivisie. Vorig jaar gepromoveerd met een goede lichting in een kwalitatief zwakke competitie.

Sportmaandag, 25 november 2002

Henk Angenent brengt kampioenen in lastig parket

Heerenveen – Het schaatsseizoen is nog maar net een paar weken op gang, of de jaarlijks terugkerende discussies over skate-offs en aanwijsplaatsen laaien weer op. Met dank aan Henk Angenent.

Sportmaandag, 25 november 2002

Haico Bouma schaatst zich weer uit schaduw

Den Haag – Haico Bouma reed zaterdagavond in Den Haag eindelijk weer een keer uit de schaduw. De 32-jarige marathonschaatser uit Wolvega toonde zich na 150 ronden tevreden met de derde plaats, en moest in de finale alleen de Fransman Cédric Michaud en Jan Maarten Heideman uit Oldebroek voor laten gaan.

Weermaandag, 25 november 2002

Bewolkt

Vanavond is het bewolkt met af en toe regen. Het kwik zakt niet verder dan 6 graden, bij een matige wind die draait van oost naar zuidwest. Morgen is het bewolkt met nog wat regen, later komt er misschien nog even wat zon, bij 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties