Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 25 februari 2008.

Cultuurmaandag, 25 februari 2008

Strijd der zware metalen

Metal is in Fryslân nog altijd de populairste muziekstijl. Poppodium Romein in Leeuwarden weet dat ook en heeft in zijn tweejarig bestaan al een behoorlijke reputatie in het land opgebouwd als metalpodium. De Friese liefhebbers van het stevige genre komen dus flink aan hun trekken, want regelmatig staan er grote namen uit de metalscene op het podium van de voormalige Westerkerk. En de opkomst is altijd goed, want het publiek is trouw. Dus ook als er eens wat minder bekende bands spelen, is de zaal meestal goed gevuld. Zo ook afgelopen zaterdag, toen de Friese voorronde van de landelijke Metal Battle werd gehouden. De strijd der zware metalen kent zijn eigen landelijke wedstrijd, met elf voorrondes in het land. Gezien de status van Fryslân als metalprovincie wordt hier zelfs de halve finale gehouden (op 8 maart ook in Romein) met de voorrondewinnaars van Groningen, Flevoland, Drenthe en Overijssel. De finale is uiteindelijk in Poppodium Atak in Enschede waar de EHBO (de Enschedese Head Bangers Organisatie) de organisatie in handen heeft.

Cultuurmaandag, 25 februari 2008

Luisterversie ‘De Oerpolder’ nu ook te downloaden

Leeuwarden - Het luisterboek Leafde en leed út de oerpolder van Hylke Speerstra is niet alleen op cd verkrijgbaar, maar ook via internet. De Haarlemse downloadshop Luisterrijk heeft de uitgave in het assortiment opgenomen waardoor het boek nu te downloaden is. Volgens Luisterrijk is dit het eerste Friese luisterboek dat op deze wijze verkrijgbaar is.

Cultuurmaandag, 25 februari 2008

Extra uitvoering ‘Anatevka’ in Broeksterwoude

Broeksterwoude - Toneelvereniging It Moat Kinne in Broeksterwoude/De Valom komt met een extra voorstelling van het toneelstuk Anatevka. Deze extra uitvoering is op donderdag 13 maart om 20.00 uur in dorpshuis De Pipegeal. De Friese versie van de Broadway-klassieker uit de jaren zestig is al acht avonden ruimschoots uitverkocht.

Cultuurmaandag, 25 februari 2008

De harde strijd van een verloren onschuld

Als volwassen acteurs in de huid gaan kruipen van kinderen, krijgt dat doorgaans iets geforceerds: een overbelast spel in een spel. Iets wat het overigens altijd wel goed doet op knetterende bonte avonden. Dus bij de aankondiging dat Tryater het televisiedrama van de Britse auteur Dennis Potter (1935-1994) Blue Remembered Hills op het repertoire zou nemen, onder de titel Brân! Brân!, hield ik mijn hart vast. Potter laat dit stuk door volwassenen spelen en een Joop Wittermans in korte broek; daar moet je toch niet aan denken! Of Marijke Geertsma in een babydoll; er zijn mildere vormen van buikkramp. En toch, eerlijk is eerlijk, vanaf het moment dat de zeven acteurs de ‘heuvel fan doe’ bestormen met hun verbeelde speelsheid, raak je intens geboeid en word je in ontroering meegezogen naar een kindertijd die als het ware ook jouw biografie heeft bepaald. De stoerheid, het verdriet, de kinderlijke sensaties, de eenvoud van bestaan, het geluk van het moment maar ook de onderkoelde wreedheid: het zijn herinneringen die je de polsslag van je jeugd weer laten voelen.

Cultuurmaandag, 25 februari 2008

Indrukwekkende ‘Dachau Messe’

Met het programma Muziek in het concentratiekamp werd zaterdag de expositie Enkele reis Dachau, die het Titus Brandsma Museum in 2007 had opgezet, afgesloten. Zaterdag, 23 februari, was het ook op de kop af 127 jaar geleden dat pater Titus Bransma niet ver van de Martinikerk in Bolsward werd geboren. Wegens zijn geestelijke verzet tegen de nazi’s werd hij in 1942 opgepakt. Hij overleed in datzelfde jaar in Dachau. Absoluut hoogtepunt in dit programma was de uitvoering van de Dachau Messe, een mis geschreven door de Duitse monnik Gregor Schwake.

Economiemaandag, 25 februari 2008

Staking bij 6 Friese metaalbedrijven

Heerenveen - De stakingen bij Friese bedrijven in de kleinmetaal zijn vanmorgen van start gegaan. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond Friesland hebben zes Friese bedrijven met in totaal bijna vijfhonderd medewerkers, platgelegd. De actie is onderdeel van estafettestakingen. De vakbonden willen hiermee de werkgevers dwingen met een beter cao-bod te komen.

Hoofdartikelmaandag, 25 februari 2008

Kritiek op het kabinet...

FNV-voorzitter Jongerius mengt zich in het koor dat zich heeft opgesteld om het eerste jaar van het kabinet Balkenende-Bos-Rouvoet te evalueren. Het oordeel van de vakbondsvrouw is negatief. Ze vindt dat het kabinet maatschappelijke onderwerpen laat liggen en te veel de oren laat hangen naar werkgevers. Het kabinet negeert de vakbeweging.

Regiomaandag, 25 februari 2008

Een auto pimpen en hem dan aan gort rijden

Leeuwarden - Al heel wat complimentjes heeft Eelke van der Zwaag uit Haulerwijk gehad voor zijn opgeknapte, antieke Opel Admiral ambulance uit 1975. De van nieuwe blauwe en oranje verf glimmende wagen is een van de vele auto’s die te pronk staat tijdens de auto- en motorsportbeurs in het WTC Expo in Leeuwarden. ,,Het kan nu nog even.”

Regiomaandag, 25 februari 2008

Lof voor vertrekkende Cazemier

Burgemeestser Dongeradeel verruilt ambtsketen voor Omrop Fryslân

Regiomaandag, 25 februari 2008

Lemmer akkoord met zwembadplan

Lemmer - De gemeente Lemsterland gaat een vergunning verstrekken voor de bouw van een strandpaviljoen en een ondergronds zwembad aan de rand van het IJsselmeer. Het plan hiervoor is gemaakt door ondernemer Feike Vaartjes uit Bantega.

Regiomaandag, 25 februari 2008

‘Kindopvang is gewoon geworden’

Leeuwarden - Een kind een paar dagen per week naar de opvang brengen is totaal normaal geworden, stellen kinderdagverblijven. Steeds meer kinderen worden naar de dagopvang gebracht. Opvangcentra melden stijgingen van meer dan 10 procent van het aantal kinderen.

Regiomaandag, 25 februari 2008

Opnieuw ligt een notitie over het Provinciehuis op straat

Leeuwarden - Alweer is een vertrouwelijke notitie over de nieuwbouw van het provinciehuis beland bij Friese media. De Leeuwarder Courant schreef zaterdag dat het project zeven tot tien miljoen euro duurder uitvalt, en nooit gebouwd kan worden voor de prijs die Provinciale Staten daar in 2005 voor hebben vastgesteld: 61,4 miljoen euro. De notitie is opgesteld door het provinciale hoofd financiën J. van der Ster, die in het stuk de vraag zou stellen of het zin heeft om nog meer voorbereidingskosten te maken voor de bouw, als duidelijk is dat het nieuwe provinciehuis toch niet gebouwd kan worden voor het taakstellende budget. De gestegen kosten zouden niet alleen het gevolg zijn van de mislukte aanbesteding van afgelopen najaar, maar ook van problemen in de constructie.

Geloof & Kerkmaandag, 25 februari 2008

Omslag NBV Pietersma op Tsjechische Bijbel

Leeuwarden - De omslag die kunstenaar Henk Pietersma maakte voor De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) komt op een nieuw te verschijnen Tsjechische bijbel. Het Bijbelgenootschap in Tsjechië was zeer enthousiast over het ontwerp dat de Leeuwarder maakte voor de in 2004 verschenen Nederlandse bijbelvertaling.

Geloof & Kerkmaandag, 25 februari 2008

Worstelen met de economie

Leeuwarden - Kerken worstelen met de vraag hoe christenen moeten omgaan met de economie. Theologen en kerkgangers worden steeds vaker geconfronteerd met de vragen die economische verhoudingen en mondialisering met zich meebrengen. In Nijmegen is binnenkort een grote conferentie over het thema.

Geloof & Kerkmaandag, 25 februari 2008

Bijbelbezit toegenomen na komst NBV

Oosterwolde - Het bijbelbezit in Nederland is sinds de introductie van De Nieuwe Bijbelvertaling licht toegenomen. Dat vertelde directeur CeesJan Visser van het Nederlands Bijbelgenootschap zaterdag op de Regiodag in Oosterwolde. Ook mensen die twijfelen lezen de Bijbel. Structureel lezen - elke dag een gedeelte en van ‘kaft tot kaft‘ - neemt af. Minder mensen lezen de Bijbel thuis.

Geloof & Kerkmaandag, 25 februari 2008

Friese versie strip Jezus Messias

Leeuwarden - Er komt een Friese editie van Jezus Messias, het bekende stripboek over het leven van Jezus van Willem de Vink. Komende maand moet het boek verschijnen. Uitgever Wycliffe Bijbelvertalers is ook nog altijd op de Afrikaanse markt actief met Jezus Messias.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Schamele oogst bij Worldcup

Heerenveen - Voor de Nederlanders draaide de Worldcupfinale in Heerenveen dit weekeinde om eindzeges en startbewijzen voor de WK afstanden in Nagano. Toen gisteren de rook was opgetrokken was de totale oogst qua eindzeges ronduit schamel te noemen: alleen op de achtervolging, met Sven Kramer, was er sprake van een oranjegekleurde eindzege.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Marrit Leenstra is tweede Friezin die WK junioren wint

Changchun - Marrit Leenstra had één groot doel dit seizoen: wereldkampioene worden bij de junioren. De 18-jarige Wijckelse, die dit seizoen onverwacht haar doorbraak bij de senioren beleefde, slaagde in haar missie. Met drie afstandzeges werd de Friezin in het Chinese Changchun Leenstra na Elma de Vries de tweede Friese wereldkampioene bij de juniores. Het feest werd compleet gemaakt met goud op de ploegenachtervolging.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Aris blameert zichzelf tegen Rotterdam

Leeuwarden - Het was niet best wat Aris Friesland zaterdag het publiek voorschotelde. De Leeuwarder basketballers lieten het tegen Rotterdam na een aardige serie van drie wedstrijden weer eens helemaal afweten. Zonder de zieke topscorer Roy Booker leek er iets van apathie in de pleg te kruipen. ,,Dit kost me jaren van mijn leven”, verzuchtte coach Tony Vandenbosch na afloop.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Laat de koppen maar rollen

Marco van Basten wordt de elfde trainer van Ajax, tussenpausen meegerekend, in twaalf jaar tijd. Geen enkele trainer diende zijn contract uit. Tel daar bij op dat in die periode ook technisch directeuren als Leo Beenhakker en Louis van Gaal zelf voortijdig de wijk namen en dat algemeen directeur Frank Kales moest vertrekken, en het mag duidelijk zijn dat er al jaren een hoop gedoe is in Amsterdam. O ja, en de beursgang is al vanaf het begin een ramp, de Arena heeft nooit de weemoed naar De Meer kunnen wegnemen en het gras is er nog nooit op voetbal berekend geweest.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Dubbelslag voor Helling in Finland

Kuopio - Niet Bob de Vries uit Haule won het eindklassement in de World Grand Prix, maar Casper Helling sloeg zaterdag in Finland zijn slag. De schaatser uit Wageningen won de afsluitende wedstrijd over 200 kilometer op het Kallavesimeer. Hij was in de slotkilometers gewoon te sterk voor medekoplopers Martijn van Es, de Fransman Tristan Loy en Sint Nykster Jeroen de Vries die vierde werd.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Jelle Wiersma wint titel met unieke zegereeks

Folkert Groenveld tweede bij FK dammen Fries spel

Sportmaandag, 25 februari 2008

Franeker/Wânswert speelt nu barrage voor plek in ereklasse

Wânswert - Het kon eigenlijk niet meer misgaan. Maar zoals AZ vorig seizoen in de laatste competitieronde de titel liet liggen en het Nederlands elftal in 1983 Spanje toch nog met 12-1 zag winnen van Malta en daarmee niet naar het EK in Frankrijk ging, zo verging het de dammers van Franeker/Wânswert zaterdag. Wat een formaliteit leek eindigde in een deceptie. Het Volendam van Ton Sijbrands pakte alsnog het kampioenschap in de hoofdklasse A.

Sportmaandag, 25 februari 2008

Sneu verlies Heerenveen tegen ‘kleintje’

Heerenveen - Na het gelijkspel in Almelo leed sc Heerenveen gisteren opnieuw puntenverlies tegen een ‘kleintje’. Dat was niet voor het eerst dit seizoen en ditmaal viel de eer te beurt aan het tegen degradatie strijdende NEC. In de extra tijd kreeg de ploeg van Gertjan Verbeek - die driekwart van het duel met een man minder speelde - nul op het rekest en dat was sneu.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties