Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 25 januari 2014.

Cultuurzaterdag, 25 januari 2014

Ryptsjerker pianist slaagt cum laude

Ryptsjerk | Hessel bij de Leij (23) uit Ryptsjerk is deze week cum laude geslaagd voor zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Prins Claus Conversatorium in Groningen. De pianist studeerde bij Paul Komen en Nata Tsvereli en speelde tijdens zijn afstudeerconcert werken van Beethoven, Chopin en Saint-Saëns. De jury beloonde het werk van de jonge pianist met een 10. ‘Tijdens zijn studie heeft Hessel een ontwikkeling doorgemaakt die fenomenaal te noemen is’, aldus het juryrapport.

Economiezaterdag, 25 januari 2014

Aannemer Friso krijgt groot werk Centrale As

Sneek | Aannemer J.J. de Vries in Sneek, onderdeel van Friso Bouwgroep, heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een aquaduct, brug en kunstwerken bij Burgum. Die infrastructuur valt onder het middendeel van De Centrale As.

Hoofdartikelzaterdag, 25 januari 2014

Week van de eenheid: ophef over interview

Buiten de betrekkelijk kleine kring van meelevende kerk-leden is ze niet zo opgevallen: de ‘rel’ rondom een interview van kardinaal Eijk van de Rooms-Katholieke Kerk en de reactie daarop van enkele protestanten, onder wie dr. A.J. Plaisier, de secretaris van de PKN, de grootste protestantse kerk in ons land. In een gesprek met het Reformatorisch Dagblad deed de kardinaal uitspraken over het concilie van Trente, een vergadering van bisschoppen, vooral naar aanleiding van het optreden van Luther. Luther wilde hervormingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk en deed inzichten op die afweken van de rooms-katholieke leer. Hij werd de kerk uitgezet en zijn opvattingen werden ‘vervloekt’, een term die in de Rooms-Katholieke Kerk onder meer betekent: wie die ‘valse leer’ aanhangt, wordt buiten de gemeenschap van de kerk geplaatst. De uitspraken over de leer van Luther werden gedaan tijdens het concilie van Trente. Een vraag aan kardinaal Eijk was: gelden de vervloekingen van dat Concilie vandaag ook nog? Zijn antwoord was, kort door de bocht geformuleerd: ja. De kardinaal gelooft dat de ‘geloofswaarheden’ van Trente nog steeds gelden. Onder anderen dr. Plaisier van de PKN was niet ‘gecharmeerd’ van de inhoud van de tekst in de krant en deed een publieke oproep aan de kardinaal tot een gesprek, maar die weigerde.

Regiozaterdag, 25 januari 2014

Aanbesteding Thialf moet mogelijk over

Heerenveen | De rechter moet beoordelen of Thialf OG de aanbestedingsprocedure voor een vernieuwd ijsstadion correct heeft doorlopen. Drie van de vier afgewezen kandidaat-bouwers voor Nieuw Thialf hebben bezwaar aangetekend. Zij vechten de voorlopige gunning aan Ballast Nedam aan.

Regiozaterdag, 25 januari 2014

Autodieven slaan veel vaker toe in Fryslân

Leeuwarden | Het aantal diefstallen van auto’s en andere voertuigen in Fryslân is voor het eerst in jaren fors gestegen. Uit cijfers van de landelijke Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) blijkt dat er vorig jaar zo’n 370 voertuigen zijn gestolen. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder, toen er 330 auto’s, aanhangers en gemotoriseerde tweewielers verdwenen. Landelijk daalde het aantal gestolen voertuigen juist licht, met zo’n 2,3 procent.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Aukes na KZ aan de slag bij DVO in Bennekom

Bennekom | De Grouster korfbaltrainer Gerald Aukes (48) gaat komend seizoen aan de slag bij DVO in Bennekom. De oud-coach van LDODK uit Gorredijk is nu nog werkzaam bij topclub Koog Zaandijk (KZ). Die club komt net als LDODK en DVO tijdens de zaalcompetitie uit op het hoogste niveau in de Korfballeague. Eerder liet Aukes al weten na dit seizoen afscheid te nemen van KZ. Die ploeg bezet momenteel de zesde positie, voor DVO (7e) en LDODK (8e).

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Eenvoudige winst voor Flyers tegen Herentals

Heerenveen | De ijshockeyers van UNIS Flyers hebben gisteravond eenvoudig afgerekend met Herentals. In eigen huis bleek de Friese formatie met 8-2 te sterk voor de Belgische opponent. De ploeg van coach Chris Eimers had alleen de eerste twintig minuten wat te duchten van de tegenstander. Na een 4-2 tussenstand liepen de Friezen vervolgens simpel uit. Kevin Bruijsten was aan Flyers-zijde het meest doeltreffend. Hij wist drie keer te scoren. Flyers bezet momenteel de derde plaats.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Roeges verrast wedders in Willem H Geersen Prijs

Wolvega | Met een winnaar van 40 tegen 1 kende de eerste topkoers van het nieuwe drafjaar op Victoria Park gisteravond een daverende verrassing. Niet de favoriet Bas J, maar de grote outsider Cherie DL trok op de drafbaan van Wolvega namelijk aan het langste eind. De merrie werd in de prognoses nauwelijks serieus genomen als het ging om de overwinning en dat bleek een behoorlijke misvatting.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Henk versus Henk: twee assistenten, vijf vragen

Ze heten beide Henk, zijn beide Fries en zijn beide de rechterhand van de hoofdtrainer. Het verschil: de een werkt bij Cambuur, de ander bij sc Heerenveen. Morgen staan ze tegenover elkaar in de Friese derby. Twee assistent-trainers, vijf vragen.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Scoren in de derby, Meijer deed ’t voor beide

Beverwijk | Zomaar een mooie huiskamervraag: wie scoorden ooit voor zowel Cambuur als sc Heerenveen in een derby? Juist: John van Wensveen en Hennie Meijer. Die laatste deed dat zelfs in één jaar: 1994. Het Friesch Dagblad ging op zoek naar de nu 51-jarige Meijer, die zijn goals en belevenissen bij beide clubs in de derby’s nog niet is vergeten.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Mogelijke comeback van Lurling bij sc Heerenveen

Heerenveen | Anthony Lurling (36) verkast mogelijk van NAC Breda naar sc Heerenveen. De Friezen onderzoeken de mogelijkheden om de aanvaller tussentijds over te nemen. Lurling heeft in Breda nog een contract tot het einde van dit seizoen, maar mag vertrekken nu hij gebrouilleerd is met trainer Nebojsa Gudelj.

Sportzaterdag, 25 januari 2014

Cambuur hoopt op Hemmen, Heerenveen is fit

Heerenveen/Leeuwarden | Wie de 22 spelers zijn die morgen in het Cambuurstadion aan de aftrap staan van de 52e Friese derby in competitieverband, is nog niet duidelijk. Zowel Cambuurtrainer Dwight Lodeweges als zijn collega Marco van Basten van sc Heerenveen wilden gistermiddag nog niets kwijt over hun basiself. Wel over de derbysfeer en het belang van een overwinning.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties