Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 25 januari 2012.

Cultuurwoensdag, 25 januari 2012

Friezin tweede in Nationale Gedichtenwedstrijd

Hartwerd | Kate Schlingemann uit Hartwerd heeft de tweede prijs gewonnen in de derde Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. De Friezin kreeg gisteren in de Amsterdamse Stadsschouwburg een cheque van vijftienhonderd euro uitgereikt voor haar gedicht Bemoeizorg.

Economiewoensdag, 25 januari 2012

Touchscreens ATT voor Leeuwarden behouden

Leeuwarden | De werknemers van touchscreenmaker ATT in Leeuwarden kunnen opgelucht ademhalen. Het bedrijf blijft behouden voor de stad. Overnamepartij Hummel AG wil de kennis van de betrokken mensen gebruiken om in de komende drie jaar de productie zelfs meer dan te verdubbelen. Het personeelsbestand zou moeten groeien van vijftien naar zestig.

Economiewoensdag, 25 januari 2012

Containerschip momenteel een onzekere investering

Harlingen | De containerscheepvaart maakt de ergste crisis in vijftig jaar door. Waar gemiddeld zevenduizend euro per dag werd verdiend aan een schip, is dat nu tweeduizend. Herstel zal zich pas in 2014 doorzetten. Dat zegt directeur Sander Schakelaar van rederij JR Shipping in Harlingen.

Economiewoensdag, 25 januari 2012

Bedrijvenbeurs in Harkema wordt groter van opzet

Harkema | In Harkema wordt op 9, 10 en 11 mei de derde editie van een bedrijvenbeurs gehouden. Na twee keer Expo Harkema mikt de organisatie nu op ondernemers uit een groter gebied. ,,Vandaar ook dat we dit keer verder willen onder de naam Expo Achtkarspelen”, zegt woordvoerder Richard Brouwer. ,,Het streven is nu 140 exposanten te trekken.”

Economiewoensdag, 25 januari 2012

Personeel A&R Carton Sneek voor de poort

Sneek | Werknemers van het grafische bedrijf A&R Carton in Sneek hebben vanochtend actie gevoerd voor een betere cao. Bonden en werkgevers hebben hun gesprekken daarover voorlopig gestaakt. De vakbonden eisen 2,5 procent meer loon en willen dat giftige oplosmiddelen in de sector verboden worden. Werkgevers zouden daar niet serieus over willen praten. Werkonderbrekingen, stakingen en andere acties volgen in februari als een ultimatum van de bonden afloopt.

Hoofdartikelwoensdag, 25 januari 2012

Een olieboycot om Iran tot inkeer te brengen

De Europese Unie wil Iran treffen waar het zeer doet. In de portemonnee. Om het regime in Teheran onder druk te zetten om geen atoombom te ontwikkelen, heeft de EU besloten geen olie meer van Iran te kopen. Of het boycotwapen praktisch gezien veel oplevert, valt te bezien. Iran vindt mogelijk door smokkel nieuwe wegen om de olie af te kunnen zetten. China zal er in ieder geval van profiteren. Peking doet niet mee aan het embargo en kan door het wegvallen van de Europese afnemers bij Iran een lagere prijs bedingen. Verder is Europa nog meer afhankelijk van het evenmin prettige regime in Saudi-Arabië dat meer olie gaat leveren aan Europa.

Regiowoensdag, 25 januari 2012

Voor het eerste deze winter gaat het even serieus vriezen

Het gaat vriezen. De weerkaarten laten voor na het weekend een winters beeld zien. Eerst lichte en later matige vorst met ook overdag temperaturen onder nul. Over de duur en aard van de vorstperiode valt niet veel te zeggen.

Regiowoensdag, 25 januari 2012

Meer brommers gestolen in Fryslân in 2011

Leeuwarden | De groei van het aantal gestolen brom- en snorfietsen zette vorig jaar door. Er verdwenen er landelijk 16.869, tegen 14.984 in 2010. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die de cijfers vandaag publiceerde, verdween vorig jaar een op de zestig brom-of snorfietsen.

Regiowoensdag, 25 januari 2012

Feest na omstreden kickboksgala afgelast

Leeuwarden | De geplande afterparty van het kickboksgala in Leeuwarden gaat zaterdag niet door. Duizend kaarten waren er voor het feest in Club Noa beschikbaar, maar de horecazaak schrapt het evenement.

Regiowoensdag, 25 januari 2012

Colleges gaan door met Friese Meren

Joure | De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Skarsterlân, Gaasterlân-Sleat en Lemsterland houden vast aan een ambtelijke fusie per 1 januari 2013. Eerder deze week gingen de gemeenteraden niet akkoord met de ambtelijke fusie omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn over de consequenties.

Regiowoensdag, 25 januari 2012

Iris en Doutzen tóch familie

De misschien wel bekendste Friezinnen van dit moment blijken toch familie van elkaar te zijn. De winnares van The Voice Of Holland Iris Kroes uit Drachten is het achter-achter-achternichtje van het internationale topmodel Doutzen Kroes uit Eastermar. Een onderzoek van Tresoar bevestigt dit. Iris reageerde op Twitter: ‘Ik lees dus net dat ik far away familie ben van Doutzen. Leuk dat het uitgezocht is’. Daarnaast zijn ze beiden ook familie van voormalig ijsmeester en voorzitter van de Elfstedentocht Henk Kroes. De link tussen Doutzen en Iris Kroes ligt bij Jan Warners Kroes en Trijntje Bruin(s), die op 10 maart 1793 trouwden in Oldemarkt (Ov). De beide zonen Jacob en Warner van dit echtpaar trokken als verveners naar Fryslân.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 januari 2012

Kerkleden moeten ‘eigenaar’ worden van nieuwe visienota

In Utrecht wordt donderdagmiddag de officiële nieuwe visienota van de Protestantse Kerk in Nederland gepresenteerd. Dr. Sake Stoppels geeft tien vuistregels voor visie.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 januari 2012

Presentatie nieuwe visienota Protestantse Kerk

Utrecht | Op het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht wordt donderdagmiddag de nieuwe visienota van de Protestantse Kerk in Nederland gepresenteerd. Vertegenwoordigers van plaatselijke gemeenten ontvangen een eerste exemplaar van de visienota uit handen van dr. Arjan Plaisier.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 januari 2012

Wijk van de kaart

Het was weer eens zo ver afgelopen week. Het nieuws stond bol van een steekpartij waarbij een meisje van veertien en haar vader betrokken waren. Het meisje is zelfs na een week aan haar verwondingen overleden. Dader was een jongen van vijftien jaar die werd aangemoedigd door een oudere man.

Sportwoensdag, 25 januari 2012

Jong Heerenveen ten onder tegen nog puntloze NEC/Oss

Heerenveen | Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond op sportpark Skoatterwâld een smadelijke nederlaag geleden tegen de reserves van de puntloze hekkensluiter NEC/FC Oss: 2-3. De gasten hadden in de voorhoede het gerenommeerde aanvalsduo Stef Nijland/Melvin Platje opgesteld en juist zij maakten het verschil. Nijland maakte in de blessuretijd de winnende treffer uit een vrije trap, nadat kort daarvoor Abdisalam Ibrahim (NEC/FC Oss) en Faysal Shayesteh van Heerenveen de rode kaart hadden gezien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties