Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 oktober 2013.

Economiedonderdag, 24 oktober 2013

Trippl maakt van je telefoon of tablet een kunstwerk

Leeuwarden | De markt voor smartphones en tablets is sterk groeiende. Stap een trein of schoolgebouw binnen en bijna iedereen heeft een gadget in zijn of haar handen. Het bedrijf Trippl uit Leeuwarden speelt in op deze groei en levert kunstzinnige en kwalitatief sterke skins en wraps voor laptops, smartphones en tablets. Medeoprichter Amir Bouanane: ,,Het moet perfect zijn.”

Hoofdartikeldonderdag, 24 oktober 2013

Zwarte Piet, racisme en hetslavernijverleden

Sinterklaasfeest als terugkeer naar de slavernij. Dat beeld duikt op in de plotseling opgelaaide discussie over Zwarte Piet. Die is volgens sommigen de verbeelding van de negerslaaf, zoals die in vroeger eeuwen figureerde bij de Europese elite. Platen, schilderijen en gravures laten taferelen zien waarop een jonge zwarte de rol van page vervult. De jonge zwarte page is later Zwarte Piet geworden. De kledij waarin de zwarte page vaak werd afgebeeld diende daarbij als voorbeeld.

Regiodonderdag, 24 oktober 2013

Bosatlas toont snelle Makkumer surfers

Leeuwarden | De uitgetekende route van een meeuw die een dag lang op zoek is naar voedsel en drie kaarten van Nederland waarin per tijdstip staat weergegeven waar mensen met hun mobiele telefoon aan het bellen waren. Dat zijn de meest opvallende kaarten in de nieuwste editie van de Bosatlas: Nederland van boven.

Regiodonderdag, 24 oktober 2013

Reservaat voor orchidee onder de paddenstoelen

Rotstergaast | Zo’n vijftig hectare van natuurgebied de Rotstergaaster Wallen bij Heerenveen is aangewezen als wasplatenreservaat. In het gebied komen 25 soorten wasplaten (oftewel graslandpaddenstoelen) voor en dat is uniek in Nederland, aldus Staatsbosbeheer. Wasplaten gedijen doorgaans goed in schraal grasland. Volgens de natuurbeheerder is het met de instelling van het reservaat voor het eerst dat een gebied wordt beschermd ten behoeve van de ontwikkeling van wasplaten.

Regiodonderdag, 24 oktober 2013

Hoe een verzetsheld in zeer korte tijd in ongenade kon vallen

Gerard Reeskamp, een flamboyante drogist uit het Gooi, raakt tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet. Eind 1940 verkast hij naar Fryslân. Na de oorlog wordt hij met lof overladen. Al snel valt hij echter in ongenade.

Regiodonderdag, 24 oktober 2013

Trippl maakt van je telefoon of tablet een kunstwerk

Amir Bouanane en Michiel Mentink springen in op de populariteit van smartphones, tablets en laptops. Met hun bedrijf Trippl ontwerpen ze skins en wraps (zeg nooit ‘hoesjes’).

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2013

Leeuwarden moet weer toekomen aan christen-zijn in mooie stad

In De Schakel in Leeuwarden werd gisteravond door ds. René van den Beld, voorzitter van de visitatiecommissie, het advies toegelicht dat de PeliKoepel-gemeente zelfstandig verder zou kunnen gaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2013

Felle tegengeluiden op verzelfstandiging PeliKoepelgemeente

Leeuwarden | Veel vragen en tegengeluiden klonken er woensdagavond op de informatieavond in Leeuwarden van de landelijke visitatiecommissie over het advies tot verzelfstandiging van de PeliKoepelgemeente.

Sportdonderdag, 24 oktober 2013

Via NK afstanden kan Bergsma zich eindelijk weer naar liefde schaatsen

Om het olympisch vuur te laten branden, kwam bij Jorrit Bergsma deze zomer zelfs de liefde tijdelijk op een lager pitje te staan. Bij de NK afstanden ziet hij dit weekeinde voor het eerst wat die opofferingen hem brengen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties