Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 september 2010.

Cultuurvrijdag, 24 september 2010

‘Minder geregistreerde musea door bezuiniging’

Leeuwarden - Het aantal geregistreerde musea in Fryslân zal dalen als de provincie bezuinigt op de subsidie voor de Museumfederatie. Dat zei museumconsulent Mirjam Pragt gisteren in een reactie op de provinciale begroting voor 2011. In die begroting staat dat de subsidie voor het project Museumregistratie (momenteel 50.000 euro) volgend jaar met 20.000 euro daalt. ,,Die bezuiniging was mij nog niet bekend”, aldus Pragt.

Cultuurvrijdag, 24 september 2010

Project van zwerfboeken nu ook in Friese variant

Leeuwarden - Na Australië, Amerika en Nederland heeft nu ook Fryslân zijn eigen zwerfboekenproject. Commissaris van de Koningin Jorritsma introduceerde het sweefboek woensdag in de statenvergadering op het provinciehuis in Leeuwarden, in het kader van de Moanne fan it Fryske Boek die nog duurt tot en met 2 oktober.

Economievrijdag, 24 september 2010

Boeren halen meer geld uit verbreding van bedrijf

Den Haag - Boeren halen hun inkomsten steeds meer uit nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of als zorgboerderij. Het aantal multifunctionele bedrijven nam niet toe, maar de omzet steeg in de periode 2007-2009 met 30 procent naar 411 miljoen euro. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. ,,Het inkomen van de gemiddelde agrariër daalde in 2009. Dat de multifunctionele landbouw het beter doet, is goed voor de gehele agrarische sector en voor Nederland. Opvallend is ook dat door groei van de multifunctionele landbouw de relatie tussen boer en maatschappij herstelt”, zei voorzitter Roel Cazemier.

Economievrijdag, 24 september 2010

‘Lagere uitkering voor de oudere gepensioneerde’

Drachten - Oudere gepensioneerden moeten een lagere uitkering krijgen, stelt financieel topman van de Rabobank, Bert Bruggink. Dit om het Nederlandse pensioenstelsel in stand te kunnen houden. ,,Op hoge leeftijd heb je minder nodig. Hoe ouder je wordt, hoe minder pensioen je krijgt”, zei Bruggink gisteren bij de Prinsjesdaglezing op de Zakenbeurs in Drachten.

Economievrijdag, 24 september 2010

‘Onzekerheid blijft de economie remmen’

Drachten - Een hogere hypotheekrente of een lagere. Dat maakt niet uit. Als er maar duidelijkheid over komt. Dat zei Bert Bruggink, landelijk financieel bestuurder van Rabobank, gisteren in de Prinsjesdaglezing van de bank op de Zakenbeurs in Drachten. Voor een opleving van de woningmarkt moet er snel helderheid komen over de overheidsbezuinigingen. Onzekerheid houdt de bestedingen van consumenten, de investeringen van ondernemers en de woningmarkt in zijn greep, aldus Bruggink.

Hoofdartikelvrijdag, 24 september 2010

Ontzorgen...

Ongeveer vierhonderdduizend Friezen plus honderdduizend mensen buiten de provinciegrens zullen zich toch even achter de oren hebben gekrabd. ‘Hun’ zorgverzekeraar gaat fuseren met een bijna tien keer zo grote club die tot nu toe een grote concurrent was. Wat zal dat in de toekomst voor hen gaan betekenen?

Regiovrijdag, 24 september 2010

FIFA-koning bouwt zelf een voetbalveld

Oosterwolde - Absalom Warkor gaat dit weekend voor prolongatie van zijn Nederlandse titel FIFA-game spelen op de X-Box 360. Als student leert hij computerspellen te ontwerpen.

Regiovrijdag, 24 september 2010

Fries niet afhankelijk van Grondwet

Leeuwarden - Het advies van de Raad van State om het Fries en het Nederlands beide niet in de Grondwet op te nemen, wordt in Fryslân niet als grote tegenslag ervaren. Voor de versterking van de positie van het Fries liggen meer wegen open.

Regiovrijdag, 24 september 2010

Weinig fiducie in plan Raadhuisplein

Drachten - De gemeenteraad van Smallingerland is allerminst overtuigd van de manier waarop burgemeester en wethouders de nieuwbouw van het Raadhuisplein in Drachten willen bekostigen.

Regiovrijdag, 24 september 2010

‘Der wurdt wol tocht dat dy stien der al ieuwen leit’

Warns - De herdenking van de Slach bij Warns bereikt morgen de pensioengerechtigde leeftijd. In september 1945 kwamen een paar honderd Friezen op initiatief van een groepje ‘Fryske Bewegers’ voor de eerste keer bijeen op het Reaklif.

Regiovrijdag, 24 september 2010

Achmea steekt miljoenen in De Friesland

Leeuwarden - De Friesland Zorgverzekeraar fuseert met Achmea. Het enige voorbehoud is nog de goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit - NMa. De naam van De Friesland verandert niet en ook vallen er geen ontslagen. Wel steekt Achmea miljoenen euro’s in de Friese zorgverzekeraar, die nu zeker vijf jaar vooruit kan.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 september 2010

Megakoor terug naar de basis

Drachten - Voor de vierde keer treedt het projectkoor Get Connected dit najaar op. Na een jaar van rust en in een wat kleinschaliger setting geeft het megakoor twee optredens. Het enthousiasme is weer groot: zo’n zeventig mensen hebben zich al aangemeld. Het doel is hetzelfde als bij het begin: ,,dwars door kerkmuren heen zingen”.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 september 2010

Heruitgave kinderconcert op dvd van Elly & Rikkert

Hoorn - Bij Disky Entertainment is een dvd verschenen met een live-concert van het bekende zangduo Elly & Rikkert. Het betreft een heruitgave.

Sportvrijdag, 24 september 2010

Heerenveen en Cambuur loten Brabantse clubs

Breda - Voetbalminnend Fryslân hoopte op een Friese bekerderby, maar die komt er niet. Bij de loting voor de vierde ronde van de KNVB beker, gisteravond laat in Breda, koppelde het lot sc Heerenveen aan NAC en SC Cambuur aan RKC Waalwijk. Lastige, maar niet onneembare Brabantse hordes.

Sportvrijdag, 24 september 2010

Kroon wil vooral zichzelf zijn als coach

Hans Kroon kreeg deze zomer een telefoontje van het Flyers-bestuur. De ijshockeyer zou geen aanbieding krijgen voor het nieuwe seizoen. De club moest fors bezuinigen en wilde de routinier niet beledigen met een lagere aanbieding. Kroon was pissig. Een half uur later weer telefoon. Of Kroon geen zin had om coach te worden. ,,Ik was nog kwaad, maar vroeg bedenktijd. Na een half uur dacht ik: waarom niet?”

Sportvrijdag, 24 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties