Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 24 september 2003.

Agendawoensdag, 24 september 2003

De uitagenda van 25/09 tot 01/10-2003

Bijschriftwoensdag, 24 september 2003

Heiligen

We gebruiken het woord ‘heilig’ in verschillende betekenissen! Iemand die de schijn ophoudt eerlijk te zijn noemen we schijnheilig.

Cultuurwoensdag, 24 september 2003

Interessante pop van Friese bodem op Freeze Festival

Festivals in heel Nederland hebben dit jaar te kampen met grote problemen. Zo zag Pinkpop een grote rits sterren de andere Europese festivals verkiezen boven Landgraaf, kon ook het immer succesvolle North Sea Jazzfestival in Den Haag dit jaar niet bijgeschreven worden als één van de meest vernieuwende edities en kampte Lowlands met een toeschouwertekort. In Fryslân lijkt dat probleem zich niet echt voor te doen. Wâldrock was sneller uitverkocht dan ooit en ook Freeze, het jaarlijks terugkerende popevenement in De Harmonie in Leeuwarden, lijkt dit jaar sterk uit de hoek te komen.

Cultuurwoensdag, 24 september 2003

Stillevens van een huismus

Terwijl zijn klasgenootjes op de lagere school piloot of brandweerman wilden worden, droomde Martin Sijbesma ervan om kunstschilder te worden. De drang was sterk: hoewel hij niet genoeg vooropleiding had voor een kunstacademie en nooit voor de zekerheid van betaald werk in een andere richting koos, kan hij na jaren van noeste arbeid in soms tochtige optrekjes zijn eigen brood als kunstschilder verdienen. Het verhaal van een huismus die stillevens schildert.

Cultuurwoensdag, 24 september 2003

De lêste Brief: in foarstelling dy’t lêst as in boek

Se sizze it elkoar rjocht foar de raap, se binne hurd, konfrontearjend, mar efkes letter hawwe se de dikste wille, binne se tear en leaf; it binne emoasjonele uterings dy’t elkoar yn ’e teaterfoarstelling De lêste Brief yn hurd tempo opfolgje. De betiden heftige sênes is de jonge Amsterdamske regisseur Guido Kleene net frjemd. Want krekt dy stoere jongerewrâld is bekend terrein foar him; hy wurket yn syn teaterproduksjes al jierren mei pubers.

Economiewoensdag, 24 september 2003

Tien banen weg bij Noppert Beton Sumar

Sumar – Bij Noppert Beton in Sumar verdwijnen tien van de 95 arbeidsplaatsen. De werkplekken vervallen in zowel de productie als op kantoor. Dat heeft directeur Rintje Noppert bekendgemaakt. Oorzaak van de sanering bij Noppert Beton is de malaise in de bouwsector. Volgens CNV-bestuurder Piet Fortuin was de krimp ‘onontkoombaar’. ,,De betonwereld heeft op het moment forse problemen’’, aldus Fortuin. De CNV-bestuurder zegt dat met name door het wegvallen van grote bouwprojecten en een dieptepunt in de woningbouw veel toeleveringsbedrijven, zoals beton- en steenleveranciers, in de problemen komen.

Economiewoensdag, 24 september 2003

Liberalisering suikerhandel op komst

Het eerste voorstel tot liberalisering van de suikermarkt betreft voortzetting van het huidige stelsel tot na 2006. Vanaf dat moment kunnen de armste ontwikkelingslanden meer suiker in de EU afzetten zonder invoerrechten te hoeven betalen.

Expowoensdag, 24 september 2003

Aldeboarn, Aldheidsskeamer Uldrik Bottema: wisselexpositie van Reny Jonker-Watzema uit Lelystad: alles over de koe en een tentoonstelling van boerderijen in en rond Aldeboarn, t/m 30 sept.

Hoofdartikelwoensdag, 24 september 2003

Jeugdwerk in de kerk…

Het ministerie van VWS zet het mes in de subsidies aan heel veel instellingen. Per 1 januari krijgen 130 instellingen geen geld meer, van de scoutingorganisatie tot de bond van klootschieters. Heel veel instellingen passen niet meer in ‘het beleid van het ministerie’, aldus minister Hoogervorst. De maatregel moet hem 130 miljoen euro opleveren. Het ministerie moet de komende vier jaar bijna vierhonderd miljoen euro bezuinigen. Voor de organisaties voor kerkelijk jeugdwerk is het een hard gelag. Zij raken een groot deel van hun inkomsten kwijt.

Regiowoensdag, 24 september 2003

Jeugd nu bij gemeentehuis

Grootegast – Het samenscholingsverbod voor jongeren bij de Albert Heijn in Grootegast heeft slechts geleid tot een verplaatsing van de overlast. De jeugd verzamelt zich nu op andere plekken, waaronder het gemeentehuis.

Regiowoensdag, 24 september 2003

Zorg op elke plek ‘utopie’

Sneek - De bezuinigingen die de overheid wil doorvoeren in de gezondheidszorg zijn onontkoombaar. Technische innovaties maken de zorg zo duur, dat het onbetaalbaar wordt om op elke plek de basisvoorzieningen te creëren.

Regiowoensdag, 24 september 2003

Comenius gaat bouwen

Leeuwarden – Het Comeniuscollege wil een nieuwe vbo-school bouwen op de locatie Zamenhof aan de noordoostkant van Leeuwarden. De havo- en vwo-afdelingen komen samen op het huidige complex Achter De Hoven. In Leeuwarden-Zuid verrijst een zogenoemd instroompunt. De school heeft 18 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.

Regiowoensdag, 24 september 2003

Vogelopvangcentrum wil naar Moddergat

Moddergat - Vogelopvangcentrum De Fûgelpits verhuist mogelijk van Anjum naar Moddergat. De familie Wiersma heeft het oog laten vallen op een voormalige varkenshouderij aan de Mokselbankwei. De verhuizing is financieel nog niet rond. Er is een tekort van twee ton. Maar Fûgelpitsbeheerder Gaatske Wiersma is optimistisch over het welslagen van het plan.

Regiowoensdag, 24 september 2003

‘Fryslân krijgt geen extra steun van Rijk’

Heerenveen – Fryslân hoeft voorlopig niet te rekenen op extra geld van het Rijk, om de werkgelegenheid in de provincie mee te stimuleren. Impulsen aan zwakke regio’s zijn weinig zinvol, zei minister De Geus van Sociale Zaken gisteravond in Heerenveen. ,,Extra steun heeft regio’s nooit versterkt.’’

Regiowoensdag, 24 september 2003

Steun PvdA en D66 voor Esther-comité

Kollumerzwaag - ,,Heel blij’’ zijn de demonstranten uit Kollumerzwaag met de aandacht die ze gisteren kregen voor hun protesten tegen de uitzetting van plaatsgenote Esther uit Nigeria.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 september 2003

EO stopt na dit seizoen met 25+-conferenties

Leeuwarden – De Evangelische Omroep stopt na dit seizoen met de populaire 25+-conferenties. Dat heeft de EO woensdag bevestigd. Het gaat om een bezuinigingsmaatregel. De drie conferenties die voor dit seizoen op De Bron in Dalfsen zijn gepland, gaan nog wel door. Per keer komen er zo’n vijfhonderd mensen naar de conferenties. Eerder maakte de EO al bekend dat er wordt bezuinigd op radioprogramma’s, personeel en internetactiviteiten.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 september 2003

Jeugdsoos als ‘soort hangplek’

Burgum - De jongeren van Burgum die nog niet naar de kroeg of de discotheek mogen, kunnen in de weekeinden al 25 jaar terecht in De Foarikker bij de gereformeerde kerk. Het jubileum van de jeugdsoos wordt zaterdag gevierd.

Sportwoensdag, 24 september 2003

Tony Alberda komt steeds beter in het ritme

Drachten – Tony Alberda was zaterdag met drie treffers in de thuiswedstrijd tegen CSV Apeldoorn één van de productiefste aanvallers.

Sportwoensdag, 24 september 2003

Kooistra mengt zich in selectiestrijd WK zeilen

Cadiz - Marjon Kooistra en Petra de Goederen hebben gisteren op het WK een lange zeildag met een positief gevoel afgesloten. Dankzij de knappe eerste plaats in de negende race en de negende positie in de tiende manche steeg het tweetal van de vijftiende naar de negende plaats.

Sportwoensdag, 24 september 2003

Ale Geert de Vries held van Cambuur

Haarlem – Met 17 tegengoals in nog geen drie volledige wedstrijden kende doelman Ale Geert de Vries vorig jaar een rampseizoen. Maar het kan verkeren in e voetballerij.

Sportwoensdag, 24 september 2003

Heerenveen draait tegen AZ rollen om

Heerenveen – Twee keer stonden SC Heerenveen en AZ deze maand al tegenover elkaar. Twee keer won de Alkmaarse ploeg met 3-1.

Weerwoensdag, 24 september 2003

Koude nacht

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en het wordt koud met minima rond 5 graden. Morgen is de zon er opnieuw, met temperaturen ban rond de 18 graden, bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties