Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 mei 2014.

Hoofdartikelzaterdag, 24 mei 2014

Christelijk in de marge, met vitale kern

Bijna alles wat christelijk is, staat onder druk en/of bevindt zich in de marge. Minder mensen leven in en met een belijnd geloof en de instituties die daarbij horen, worden kleiner. Veel plaatselijke kerken stoppen veel energie om de boel overeind te houden; het beleid gaat uit van krimp. Christelijke politieke partijen vormen getalsmatig een kleine minderheid; christelijke media bevinden zich in de marge van het medialandschap; christelijke scholen verschieten van kleur en christelijke maatschappelijke organisaties zijn kleine spelers geworden; en in het publieke debat wordt het begrip christelijk steeds minder gehoord.

Regiozaterdag, 24 mei 2014

Eisen tot half jaar celstraf in zaak Lodeweges-rellen

Leeuwarden | Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren gevangenisstraffen tot zes maanden onvoorwaardelijk geŽist tegen vier mannen uit Leeuwarden. De verdachten waren betrokken bij de ongeregeldheden in en rond het Cambuurstadion nadat toenmalige hoofdtrainer Dwight Lodeweges zijn vertrek van SC Cambuur naar rivaal sc Heerenveen aankondigde.

Regiozaterdag, 24 mei 2014

Meisje (7) uit Surhuisterveen niet meer op ic

Twijzel | Het zevenjarige meisje uit Surhuisterveen dat gewond raakte bij het dug-outongeluk in Twijzel ligt niet meer op de intensive care. Het gaat iets beter met haar, meldde de gemeente Achtkarspelen gistermiddag. Het meisje blijft voorlopig wel in het ziekenhuis voor verder herstel.

Regiozaterdag, 24 mei 2014

Lyme is onderschat gezondheidsprobleem

Leeuwarden | De Tweede Kamer heeft deze week een burgerinitiatief aangenomen voor meer onderzoek naar de ziekte van Lyme. Een patiŽnt met lyme en een patiŽnt met de co-infectie bartonella vertelden hun ervaringen in het Friesch Dagblad. Tot slot reageert dermatoloog Rob Blanken van het Kenniscentrum Borrelia in MCL. ,,De ziekte van Lyme is in elk geval een onderschat gezondheidsprobleem.Ē

Regiozaterdag, 24 mei 2014

Tim Douwsma deed het het liefst op de makkelijke manier

In Nederland was de in Wijnjewoude geboren 26-jarige Tim Douwsma al redelijk bekend. Hij brak in 2007 door met zijn vijfde plaats in de talentenjacht So You Wanna Be a Popstar van SBS6. Ook zette hij met een rol in de film De hel van í63, over de barre Elfstedentocht van dat jaar, zijn eerste schreden in zijn carriŤre als acteur. In 2012 nam hij met Monique Smit een album op en toerde hij met haar door Nederland en BelgiŽ. Sinds dit jaar presenteert hij AVRO Junior Dance.

Regiozaterdag, 24 mei 2014

Met een zeldzame ziekte val je bijna overal buiten de boot

Grou | Tik op Google het syndroom van Parry-Romberg in en er komen voornamelijk Engelstalige medische websites tevoorschijn die uitleggen wat de aandoening inhoudt. De 22-jarige Rixt van der Horst uit Grou is een van de weinige mensen in Nederland die lijden aan deze zeldzame ziekte, waarbij het bindweefsel en vet in het gezicht wordt afgebroken. Bij Rixt is de rechterhelft van haar gezicht aangetast. Haar wang begint langzaam in te deuken. Er is geen medicijn. ,,Artsen weten niet wat de oorzaak is. Er is heel weinig over bekend over de ziekte of het verloop ervan, en er wordt ook niet veel onderzoek naar gedaan omdat er weinig geld voor isĒ, vertelt Rixt.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2014

Musical Paulus zorgt voor verbinding in Leeuwarden

Leeuwarden | Altijd de apostel Paulus al eens willen ontmoeten? Dat kan dit weekend in De Fontein in Leeuwarden. Althans: een moderne versie van de bekende, maar door sommigen ook verguisde apostel. De Leeuwarder protestantse wijkgemeenten Rondom de Grote Kerk, Adelaar-Regenboog en Fenix/GoedeHerder brengen driemaal de musical Met de groeten van Paulus.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2014

Term vrijgemaakt is overbodig

Ede | De toevoeging Ďvrijgemaaktí in de naam van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) kan in de toekomst achterwege blijven. Dat stellen de deputaten herziening kerkorde van (een commissie binnen de GKV) in een rapport voor de synode.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 mei 2014

Tsjerke League: sport verbroedert in Opeinde

Vanavond trappen in Lissabon Atletico Madrid en Real Madrid af voor een Madrileense broederstrijd in de finale van de UEFA Champions League. In Frysl‚n vindt een heel andere strijd plaats: de Tsjerke League.

Sportzaterdag, 24 mei 2014

Vrouwen sc Heerenveen spelen gelijk tegen Ajax

Heerenveen | Het vrouwenteam heeft gisteravond voor tweeduizend toeschouwers in het Abe Lenstrastadion gelijkgespeeld tegen Ajax. Charissa Burgwal bracht de thuisclub al in de vierde minuut uit een hoekschop op voorsprong. Desiree van Lunteren bracht de Amsterdammers voor rust langszij, waarna Mandy Versteegt Ajax kort na de pauze zelfs op een 1-2 bracht. Op slag van tijd bezorgde Ingrid Schuiten de Friese toeschouwers met de gelijkmaker toch nog een goed gevoel.

Sportzaterdag, 24 mei 2014

Opmars van Postma in Medemblik duurt voort

Medemblik | Zeiler Pieter-Jan Postma heeft een dag voor de medalrace de koppositie gepakt in de Finn-klasse bij de Delta Lloyd Regatta. De Fries won gisteravond de enig gevaren race in zijn klasse en nam daarmee de koppositie over van de Duitser Phillip KasŁske. Beiden gaan zaterdag de medalrace in met twaalf punten. Het zeilevenement op het IJsselmeer werd gisteren danig gehinderd door het uitblijven van wind. Daar had ook Postma last van; hij kon pas ís avonds het water op.

Sportzaterdag, 24 mei 2014

Koster wint bij vrouwen in de Ronde van Haren

Haren | Anouska Koster uit De Westereen is gisteravond winnaar geworden van de Ronde van Haren. De 20-jarige Friezin toonde zich sterker dan Leonie Lubbinge uit Drachten. Willeke de Jong (Ubbena) completeerde het podium bij de vrouwen. Bij de mannen deden de Friezen niet mee om de eindzege. De overwinning ging daar naar de Drent Stan Wijkel (Holsloot). Hij hield in de spurt van een groep van vier Adrie Lindeman uit Assen en John Meeu-wisse uit Leek achter zich.

Sportzaterdag, 24 mei 2014

Mister Frisia houdt het voor gezien


Sportzaterdag, 24 mei 2014

Reijnen moet Leeuwin doen vergeten bij SC Cambuur

Leeuwarden | EtiŽnne Reijnen moet bij Cambuur de opvolger worden van de naar Utrecht vertrokken centrumverdediger Ramon Leeuwin. Reijnen (27) komt transfervrij over van AZ. Als hij de medische keuring maandag goed doorstaat, tekent de oud-speler van Zwolle een contract voor twee jaar in Leeuwarden. Reijnen speelde 3,5 seizoen voor AZ.

Sportzaterdag, 24 mei 2014

Noppert van Heerenveen naar Breda: twee Jouster keepers voor NAC

Heerenveen/Breda | Daar waar sc Heerenveen twee ScandinaviŽrs onder de lat heeft staan, zullen bij NAC Breda komend seizoen twee Friezen strijden om een plaats tussen de palen. Sterker nog: na Jelle ten Rouwelaar gaat opnieuw een Jouster doelman de kleuren van de Bredanaars verdedigen. Keeper Andries Noppert (20) maakt deze zomer de overstap van het Friese Haagje naar het Rat Verlegh Stadion en tekent vermoedelijk een contract voor twee jaar. De doelman heeft een mondeling akkoord bereikt. Alleen een handtekening ontbreekt nog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties