Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 mei 2007.

Cultuurdonderdag, 24 mei 2007

.Nieuw Fries Jongerenkoor

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft er een nieuw jongerenkoor bij. Het Fries Jongerenkoor is opgericht door Fedde de Vries en Audrey Stielstra van Vocaal Ensemble Cantatrix in Dokkum met de bedoeling de jeugd te stimuleren om te zingen. ,,Het hele idee is eigenlijk ontstaan uit een weddenschap”, zegt Fedde de Vries. ,,Er werd mij door bewindslieden verteld dat er geen zangtalenten meer zijn in Fryslân. Dat geloof ik niet. Ik nam me voor om binnen een jaar te bewijzen dat er wel degelijk genoeg talent is in de provincie. Om dat te ontdekken moet je als koren wel zélf aan de slag.”

Cultuurdonderdag, 24 mei 2007

Avonturen van Tomke in het Bildts

Sint Annaparochie - Het Friese kinderboek Tomke en Romke op reis komt uit in het Bildts. De stichting Ons Bildt heeft de belevenissen van de, ook van televisie bekende, peuter Tomke in het Bildts vertaald. Het boekje wordt woensdag 6 juni in de bibliotheek in Sint Annaparochie gepresenteerd.

Dossierdonderdag, 24 mei 2007

Eigenlijk geen tijd voor die eindexamens

In Fryslân doen dezer dagen 7399 scholieren eindexamen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die ondertussen al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag: Robert Poortinga heeft zijn eerste twee examens erop zitten, en moet weer snel door naar pianoles.

Dossierdonderdag, 24 mei 2007

De mooiste tijd van het jaar voor een conciërge

Heerenveen/Bolsward - Het is eigenlijk de mooiste tijd voor het jaar, vindt conciërge Jelle Paulus van het Bornego College in Heerenveen. Na afloop van een examen blijven de leerlingen op de vmbo-locatie Beugel altijd zo gezellig napraten. ,,De sfeer is anders”, vindt hij. ,,De leerlingen hebben hier een paar jaar op school gezeten en realiseren zich dat die tijd ten einde is. Dan kijken ze er ineens wat anders tegen aan.”

Economiedonderdag, 24 mei 2007

Twee verdachten in veemarktzaak

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee personen vervolgen die verdacht worden op de veemarkt in Leeuwarden de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren te hebben overtreden. Een andere verdachte, die werkt op de veemarkt, wordt wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd. Dat heeft het functioneel parket in Den Haag gisteren bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 24 mei 2007

ALLERT VAN DER HOEVEN

Hoofdartikeldonderdag, 24 mei 2007

De fouten van een partij...

De mannenbroeders in het bestuur van de Friese ChristenUnie hebben een probleem. Er is van alles misgegaan met de kandidaatstelling van een gedeputeerde in het provinciaal bestuur. De aanvankelijke kandidaat is gepasseerd op bepaald onzorgvuldige manier; het bestuur is gebogen voor de ‘wens’ van de coalitiepartijen (lees: het bestuur heeft zichzelf in een positie gebracht waarin het zich kon laten chanteren) om niet de kandidaat van de ChristenUnie, maar de onderhandelaar van die partij als gedeputeerde beschikbaar te stellen. En de ‘nieuwe’ kandidaat heeft last van gedoe rond een kort geding waarin de rechter hem een verwijt maakt betreffende het opnemen van telefoongesprekken zonder dat de betrokkenen dat wisten. De kwestie heeft binnen en buiten de partij veel losgemaakt, zo veel dat het landelijke partijbureau te hulp is geschoten: de directeur van het partijbureau is naar Fryslân afgereisd om te ‘souffleren.’

Regiodonderdag, 24 mei 2007

Commissie onderzoekt collegedeelname van CU

Leeuwarden - Een commissie gaat onderzoeken wat er bij de ChristenUnie in Fryslân allemaal fout is gegaan in het hele proces vanaf de kandidaatstelling voor de provinciale verkiezingen tot aan de deelname aan het college van Gedeputeerde Staten. De commissie komt onder leiding te staan van oud-Tweede Kamerlid Dick Stellingwerf. Dat is gisteravond besloten op een roerige extra ledenvergadering van de ChristenUnie. Een motie om uit het college te stappen, kreeg onvoldoende steun. Het bestuur gaf gisteravond in een besloten vergadering in de Kurioskerk in Leeuwarden tekst en uitleg over de wijze waarop de ChristenUnie in het nieuwe college met CDA en PvdA is gestapt. Het nieuwe college wordt woensdag geďnstalleerd, met Piet Adema als gedeputeerde voor de ChristenUnie. Vooral het passeren van de aanvankelijk door het bestuur naar voren geschoven kandidaat-gedeputeerde Sicco Boorsma ten faveure van lijsttrekker en onderhandelaar Adema riep bij de achterban veel kritische vragen op.

Regiodonderdag, 24 mei 2007

‘Den Haag erg blij met verdeeldheid’

Leeuwarden - Bestuurlijke samenwerking tussen de noordelijke provincies staat op losse schroeven. De provincie Groningen wil de vier grote gemeenten in Noord-Nederland - Leeuwarden, Groningen, Emmen en Assen - onderbrengen in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), maar de provincies Fryslân en Drenthe zien daar volgens Gronings Commissaris van de Koningin Alders vooralsnog weinig in. Op 4 juli is er volgens Alders een ,,cruciaal overleg” tussen de colleges van Gedeputeerde Staten van de noordelijke provincies.

Regiodonderdag, 24 mei 2007

Friese fietsers maken samen routeplanner

Regiodonderdag, 24 mei 2007

Poiesz zet pendelbus in

Appelscha - De klanten van de afgebrande Poiesz supermarkt in Appelscha kunnen hun boodschappen halen in de vestiging in Oosterwolde. Sinds gisteren rijden er vier busjes tussen de twee dorpen in Ooststellingwerf. Bedrijfsleider Andries Oenema van de Poiesz in Appelscha laat de bussen rijden zolang de nieuwe winkel - die al in aanbouw was - nog niet gereed is.

Regiodonderdag, 24 mei 2007

Crisis bij IFKS om keuring

Heeg - Het bestuur van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skűtsjesilen (IFKS) heeft gisteravond een nieuwe keuringscommissie benoemd. Dat was nodig nadat de leden van de Commissie Generaal (CG) te kennen hadden gegeven voorlopig de keuringstaken niet meer uit te voeren. De CG is een uitvoerend orgaan en regelt alles rond de IFKS-wedstrijden.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 mei 2007

700 doopsgezinden naar Ameland

Hollum - De doopsgezinden uit Fryslân trekken volgende week zondag massaal naar Ameland. Daar wordt een gemeentedag gehouden voor de mennisten. De belangstelling is overweldigend. Er hebben zich al tussen de 600-700 volwassenen en kinderen aangemeld. Het aantal doopsgezinden in Fryslân ligt op ruim 2000. Daarmee gaat bijna een derde naar de landdag toe.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 mei 2007

‘Jeugdwerk: bodem onder de taart’

Zeist - Het houdt veel jeugdwerkers en andere gemeenteleden bezig: hoe betrek je jongeren in deze tijd bij de kerk, en hoe bereik je ze met het Evangelie? Het boek Mooie mensen. Investeren in sterk jeugdwerk bevat veel inspirerende voorbeelden van jeugdwerk. Een tweeluik over het boek en het gelijknamige symposium dat onlangs in Zeist werd gehouden. Vandaag deel 2: relatiegericht jeugdwerk.

Sportdonderdag, 24 mei 2007

Cambuur verplettert Foarút

Menaldum Cambuur Leeuwarden heeft gisteravond op sportpark Schatzenburg bij Menaldum zaterdag zesdeklasser Foarút verplettert: 16-0.

Sportdonderdag, 24 mei 2007

Pijper vertrekt bij Wolverhampton

Rinsumageest Grasbaanraces Theo Pijper fan Rinsumageest vertrekt na dit seizoen bij zijn Engelse werkgever Wolverhampton Wolves.

Sportdonderdag, 24 mei 2007

Rentree van Van den Berg

Rinsumageest Berber van den Berg maakt komend weekeinde tijdens de Lugano Cup haar rentree bij het wedstrijdturnen. De afgelopen maanden meldde de Friese turnster zich vanwege motivatieproblemen af voor een aantal wedstrijden.

Sportdonderdag, 24 mei 2007

Kamstra op weg naar titelprolongatie

Bolsward Titelverdediger Jippe Kamstra is hard op weg zijn Friese schaaktitel te prolongeren. In de vierde ronde won Kamstra van Sipke de Hoop, waardoor hij na vier ronden nu de enige schaker is met de volle winst.

Sportdonderdag, 24 mei 2007

Auke Postma sterkste in Bosloop

Wijnjewoude De 16 kilometer lange ODV Bosloop in Wijnjewoude leverde gisteravond een zege op voor Auke Postma. Toch ging René Jaasma aanvankelijk aan de leiding, maar de Drachtster overschatte zijn krachten en werd na acht kilometer afgelost door Postma.

Weerdonderdag, 24 mei 2007

Warm en zonnig

Het wordt vanmiddag ongeveer 22 graden en vrij zonnig, met wel op de wadden bewolking, maar overal droog weer. Morgen blijft het warm en vrij zonnig, maar er is verandering op komst. Het wordt morgen ongeveer 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties