Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 april 2008.

Cultuurdonderdag, 24 april 2008

Terschellings Oerol lanceert dagarrangement

Terschelling - Oerol komt met een dagarrangement voor bezoekers van het tiendaagse cultuurfestival op Terschelling. Het zogenoemde Oerol op de Bonnefooi Dagarrangement bestaat uit een bootretour, een dagpas voor festivalterrein de Westerkeyn en een boekje met vouchers voor theater- en kunstprojecten. Het pakketje wordt samen met rederij Doeksen en CJP Terschellings Oerol Festival aangeboden, zo heeft de Oerol-organisatie bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 24 april 2008

Hoogwaardige zang van het Kamerkoor

Het is een muzikaal waagstuk van het Nederlands Kamerkoor om een koorconcert te vullen met een typisch Engelse religieuze compositie uit de zestiende eeuw. Toch heeft het koor dat lef. Gisteravond stortte het zich in Leeuwarden op de The Great Service van William Byrd (1540-1623). Dit professionele, uit 22 zangers bestaande ensemble, stond ditmaal onder leiding van de internationaal vermaarde Britse dirigent Paul Hillier.

Economiedonderdag, 24 april 2008

West-Europa als landbouwgebied van de wereld

Sneek – West-Europa heeft alle mogelijkheden om het landbouwgebied van de wereld te worden. Dat beeld schetste oudminister van Landbouw Cees Veerman gisteren op het agrarisch seminar georganiseerd door AB Fryslân in Sneek. Vooral de invloed van het weer de komende decennia zal daarin bepalend zijn.

Hoofdartikeldonderdag, 24 april 2008

Voorjaarsoverleg...

Het waren redelijk vrolijke gezichten bij het begin van het voorjaarsoverleg, tussen regering en sociale partners. De afgelopen weken was de spanning een beetje opgelopen over de uitgangspunten voor het overleg. Die is het meest zichtbaar aan de opvattingen over het al dan niet verhogen van het btw-tarief, van 19 naar 20 procent.

Regiodonderdag, 24 april 2008

Minister slikt bezwaren Centrale As in

Den Haag - Minister Cramer van Milieu heeft haar bezwaren tegen aanleg van de Centrale As tussen Dokkum en Nijega ingetrokken. Dat blijkt uit een brief die ze gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vandaag komt de Centrale As aan de orde in de Kamer. Een meerderheid steunt de aanleg.

Regiodonderdag, 24 april 2008

Zaailand mag van raad meer geld kosten

Leeuwarden - De meerderheid van de gemeenteraad van Leeuwarden is bereid 8,5 miljoen euro extra uit te trekken voor het project Nieuw Zaailand. Ook hield het college van B en W gisteravond het vertrouwen van de meeste raadsleden. Als de raad niet akkoord was gegaan, was dat het einde geweest van het project en waarschijnlijk ook van het college.

Regiodonderdag, 24 april 2008

Fries aanvalsplan jeugd en drank

Leeuwarden - De Friese overheden en hulpverleningsdiensten trekken vanaf deze zomer samen ten strijde tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Dat moet gebeuren door strenge regels te stellen en die te handhaven, en door meer voorlichting te geven over de gevaren van alcohol. Het plan kost de provincie drie miljoen euro.

Regiodonderdag, 24 april 2008

De tongen komen los bij ‘freedzje’ of ‘opsitte’

Burgum - ,,Witsto wol wat freedzje is, of opsitte.” Nee? Nou, vroeger waren dit heel normale begrippen en wie in een verpleeghuis hierover begint, krijgt de tongen los.

Regiodonderdag, 24 april 2008

Aanleg Centrale As is het vaarwel van de Friese Wouden

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de Centrale As. Mag de vierbaansweg tussen Dokkum en Nijega er komen of is het een te grote inbreuk op het Nationale Landschap van de Friese wouden? Gisteren pleitte hoogleraar transitiestudies aan de Universiteit Wageningen Jan Douwe van der Ploeg in deze krant voor de aanleg van de weg; het zou goed zijn voor de leefbaarheid én de verkeersveiligheid. Vandaag de mening van Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging voor Nederlands Cultuurlandschap. De Centrale As is volgens hem op meerdere manieren slecht voor het Nationaal Landschap. Niet alleen worden wallen en singels aangetast door de weg zelf, maar de dorpen om de snelweg heen zullen groeien, waardoor nog meer natuur moet worden opgegeven.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Bangmapartij steeds minder in trek

Weidum De Bangmapartij in Weidum is steeds minder populair onder de kaatsers. Aan de 57ste uitvoering van de traditionele seizoensopening nemen komende zondag slechts 32 parturen deel. In 2003 stonden er nog 42 parturen op de lijst. Wommels en Bolsward behoren ondermeer tot de opvallendste afwezigen. Minnertsga, die de klassieker sinds 1994 maar liefst zeven maal won, is met de kaatsers Klaas Anne Terpstra, Hijlke Bruinsma en Chris Wassenaar ook nu weer een van de favorieten. Andere kanshebbende parturen zijn onder meer. Dronrijp, Berlikum, Witmarsum en Leeuwarden. Het begint in Weidum al om negen uur. De loting is als volgt: Loting: 1. Goutum - 2. Beetgum, 3. Ried - 4. Buitenpost, 5. Grou - 6. Amsterdam, 7. Easterlittens - 8. Sneek, 9. Stiens - 10. Oude Bildtzijl, 11. Hartwerd - 12. Schettens/Longerhouw, 13. Leeuwarden - 14. Weidum, 15. Holwerd - 16. Itens, 17. Akkrum - 18. Minnertsga, 19. Heerenveen - 20. Dronrijp, 21. Goënga - 22. Witmarsum, 23. Arum - 24. Ee, 25. Tzummarum - 26. Easterein, 27. Moarra-Lioessens - 28. Franeker, 29. Sint Annaparochie - 30. Sint Jacobiparochie, 31. Makkum - 32. Berlikum.

Sportdonderdag, 24 april 2008

SC Cambuur trekt de provincie in

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden trekt de komende maand de provincie in. In het totaal speelt de formatie van trainer Jurrie Koolhof nog zes oefenduels. Het eerste duel wordt komende zaterdag in Drachten gespeeld, wanneer zondag derdeklasser ONB (in de competitie al uitgespeeld) de tegenstander is. De opbrengst van het duel gaat naar de stichting Kika (Kinderen Kankervrij). Het restant van het oefenprogramma ziet er als volgt uit: 15 mei: vv Ouwe Syl - SC Cambuuur, 17 mei: SC Cambuur - Kika Allstars, 19 mei: St. Annaparochie - SC Cambuur, 20 mei: Leeuwarder amateurelftal - SC Cambuur (op velden Blauw Wit’34) en 28 mei: HCSC Den Helder - SC Cambuur.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Joure kampioen zonder te spelen

Leeuwarden - Sc Joure keert na één seizoen terug in de hoofdklasse. De formatie van trainer Wieb Rodenhuis kreeg gisteravond het kampioenschap in de eerste klasse F in de schoot geworpen, nadat de Jousters verzuimden het zelf eerder al af te maken tegen Hoogeveen en Erica, dat in punten nog gelijk kon komen. Die beide ploegen troffen elkaar gisteravond in een inhaalduel, dat in 0-0 eindigde, waardoor Joure zonder te spelen kampioen werd.

Sportdonderdag, 24 april 2008

‘Levenslang’ voor kampioenenmaker Theo de Vries

Dokkum - Drie jaar geleden is het pas, toen voetbalvereniging Dokkum het kampioenschap in de zesde klasse zaterdag vierde. Tegelijkertijd speelde stadsgenoot Be Quick in de tweede klasse. Een schril contrast tussen beide clubs, maar in de jaren daarop zette Dokkum een bijzondere inhaalrace in. Wanneer Be Quick komende zaterdag het kampioenschap in de derde klasse mis loopt, is de kans groot dat Dokkum volgend seizoen zijn eerste stadsderby krijgt.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Ajax - sc Heerenveen op 5 mei

Heerenveen De tweede wedstrijd in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League tussen sc Heerenveen en Ajax wordt op maandagavond 5 mei in Amsterdam gespeeld. Het duel, dat om 20.15 uur begint, was oorspronkelijk vastgesteld voor zondag 4 mei.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Schaker Werle blijft winnen op EK

Plovdiv Schaker Jan Werle uit Beetsterzwaag heeft gisteren ook zijn derde partij op het EK in het Bulgaarse Plovdiv gewonnen. De 24-jarige Nederlander was met de zwarte stukken na 82 zetten te sterk voor Gabriel Sargissian uit Georgië.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Nederlandse zeilers doen goede zaken

Hyères De Nederlandse zeilers hebben het gisteren goed gedaan bij de olympische zeilweek in het Franse Hyères. Windsurfer Casper Bouman nam de leiding in zijn specialiteit. Datzelfde deden de broers Sven en Calle Coster in de 470. Pieter-Jan Postma (Terkaple) had het in de Finn klasse moeilijk. Hij werd dertiende en achtste.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Nederlandse vrouwen spelen gelijk

Maasmechelen Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft gisteravond in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap met 2-2 gelijkgespeeld tegen België.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Nominatie voor Leenstra

Arnhem Schaatsster Marrit Leenstra uit Wijckel is samen met zwemster Ranomi Kromowidjojo en beachvolleybalster Daniëlle Remmers zijn door NOC*NSF genomineerd voor de titel Talent van het Jaar 2008. Uiteindelijk kiest de Nederlandse sportpers, samen met de topsporters met een High Potential-status en de topsportbestuursleden van NOC*NSF, uit deze nominaties het Talent van het Jaar.

Sportdonderdag, 24 april 2008

Knegt en Breeuwsma in Oranje

Leeuwarden De Friese shorttrackers Sjinkie Knecht en Daan Breeuwsma (Aldeboarn) zijn weer opgenomen in de Nationale Trainingsselectie Shorttrack voor het seizoen 2008-2009. Die selectie telt tien shorttrackers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties