Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 maart 2006.

Economievrijdag, 24 maart 2006

‘Stel dat hier de bulldozer alles platschuift’

Lauwersoog – Net in de belangrijkste boekingsperiode voor de toeristensector brak in Noordoost-Fryslân mond- en klauwzeer uit. Gevolg was dat het aantal boekingen voor de zomerperiode sterk afnam. ,,Voor ons betekende dit een terugloop in het aantal overnachtingen met ongeveer twintigduizend. In andere jaren zaten we gemiddeld rond de honderdduizend.” Aan het woord is campinghouder Jelle Bos van Camping Lauwersoog. Tijdens de uitbraken kwam de camping gelijk in het toezichtgebied te liggen.

Economievrijdag, 24 maart 2006

Conflict bij topfokker Wergea duurt voort

Wergea – Het zakelijk conflict tussen topfokker T. van der Ploeg in Wergea en Exploitatiemaatschappij Tollebekerhout uit Heerenveen sleept zich voort. Deze week bepaalde de rechter in Leeuwarden dat het beslag op het vee moet worden opgeheven. Tollebekerhout had beslag laten leggen omdat Van der Ploeg nog steeds weigert grond terug te kopen ter waarde van 5,5 miljoen euro vermeerderd met kosten en rente. Volgens een woordvoerder van Tollebekerhout worden de komende weken nieuwe stappen gezet om het geld toch te kunnen ontvangen. ,,Een mogelijkheid is wellicht om beslag te laten leggen op de melkgelden van Van der Ploeg en eventueel beslag te laten leggen op privé-goederen.”

Economievrijdag, 24 maart 2006

Meer werknemers nodig bij Achmea na sterke groei

Leeuwarden – Verzekeringsconcern Avero Achmea moet meer mensen aannemen om te kunnen voldoen aan de sterke groei van de zorgverzekeringstak. Vorig jaar kreeg het bedrijf er ruim 240.000 nieuwe klanten bij.

Economievrijdag, 24 maart 2006

CR Delta schrapt in vier jaar 150 banen

Arnhem – De komende vier jaar schrapt veeverbeteringsorganisatie CR Delta 150 banen. Nu nog zijn er 735 arbeidsplaatsen bij de organisatie in Nederland. In Nederland en Vlaanderen heeft het bedrijf negenhonderd mensen in dienst. De banen verdwijnen voor het grootste gedeelte door natuurlijk verloop. ,,Voor een klein gedeelte gaat het om gedwongen ontslagen”, verwacht een woordvoerder van het bedrijf.

Hoofdartikelvrijdag, 24 maart 2006

Werkende vrouwen…

De Partij van de Arbeid wil dat hoogopgeleide vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding terugbetalen, als ze na hun studie niet kiezen voor een baan. Dit verkondigde Sharon Dijksma, vice-voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, deze week in Forum , het periodiek van werkgeversvereniging VNO-NCW.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Plan afvaloven in Harlingen

Harlingen – Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft plannen gemaakt voor de bouw van een afvalverbrandingsoven met een energiecentrale in Fryslân. Naast het bestaande Omrin-terrein de Wierde bij Oudehaske wordt de haven van Harlingen genoemd als mogelijke locatie. Harlingen is in beeld vanwege een eventuele samenwerking met de zoutfabriek Frisia.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Friezen gaan massaal op aaisikersverlof

Leeuwarden – Aaisikers hebben voor volgende week massaal vrij genomen. Door de kou van deze week en het uitblijven van kievitseieren hebben veel eierzoekende vogelwachters opname van vrije dagen uitgesteld. De verwachting is dat het volgende week druk wordt op het land. Vogelkundig medewerker Willem Bil verwacht dat het vanaf dinsdag ,,ljipaaien reint’’. De natuur kan in een week tijd enorm veranderen. Eén zacht en mild regentje zal de eileg bij de kieviten versnellen. ,,It lân is no noch hartstikkene dea en brún. As it treft wurdt it nije wike yn ien klap grien.’’

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Wethouder Dantuma niet terug in college

Damwoude – Wethouder Dantuma van Dantumadeel moet op zoek naar een nieuwe baan. Dantumadeel ’82, een van de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, blijft zeer waarschijnlijk buiten het college.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Sneek moet beslissen over opmerkelijk graf

Sneek – De gemeente Sneek moet een besluit nemen over het graf van een joods echtpaar dat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Fryslân. Volgens de afdeling burgerzaken zijn de grafrechten verlopen en niet verlengd door de rechthebbenden.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

PvdA’er Veenstra niet in college ‘Buitenpost’

Buitenpost - PvdA-wethouder Veenstra van Achtkarspelen keert niet terug in het college van B en W. Bij de gang van zaken rond de invulling van het nieuwe dagelijks bestuur voelt Veenstra zich ‘verneukt’ door het bestuur en de fractie van zijn partij. Veenstra pakt evenmin het gemeenteraadswerk weer op. Ook zegt hij het lidmaatschap van de PvdA op.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

‘Us mem tocht al: wat moatte al dy soldaten hjir?’

Dokkum - ,,Wat is dat voor een geweer? Zitten er kogels in? Heeft u ook een mes bij u? Mag ik zien? Heeft u ook een granaat?’’ Mike Bosman (10) uit Dokkum vraagt een soldaat die bij hem door de straat in de wijk Fűgellân loopt de oren van het hoofd. De militair, die zich in Dokkum voorbereidt op zijn missie in Afghanistan, beantwoordt alle vragen van het jongetje rustig. ,,Ze hebben ook kampeerspullen bij zich’’, weet Hylke de Jong, vriendje van Mike. ,,En een telefoon en doeken om een kamp op te slaan. En ze hebben een mitrailleur!’’

Regiovrijdag, 24 maart 2006


Regiovrijdag, 24 maart 2006

Friese bestuurders sluiten ogen voor terugloop bevolking

Leeuwarden – Bestuurders in Fryslân weigeren hun beleid in te stellen op een daling van het aantal inwoners. Hoewel bevolkingsafname een ontwikkeling is die heel Europa treft en in Nederland als eerste in de plattelandsprovincies zichtbaar wordt, blijven Friese wethouders uitgaan van groei. Nieuwe, realistische prognoses van de deskundigen leveren slechts ,,boze gezichten’’ op: ,,Een gemeente wil gewoon groeien. Als dat niet lukt, heb je het als bestuurder niet goed gedaan: dat zit vast tussen de oren.’’

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Trouwen met liefde en humor

Marrum – Een huwelijk voltrekken kan niet zonder humor en niet zonder liefde voor de mensen. Gerben Koldijk kan het weten, want hij heeft twintig jaar lang paren in de echt verbonden. Dinsdag neemt hij afscheid als Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) bij de gemeente Ferwerderadiel.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Friezen vaak in ziekenhuis

Leeuwarden – Friezen zijn over het algemeen best gezond, maar belanden toch relatief vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM. Limburgers hebben het meest te kampen met gezondheidsklachten. Het sterftecijfer in deze provincie is ook erg hoog.

Regiovrijdag, 24 maart 2006

Kamer houdt SAR-heli’s in Leeuwarden

Terschelling/Leeuwarden - De kans is groot dat de SAR-helikopters van de luchtmacht op de Vliegbasis Leeuwarden blijven gestationeerd. Een Kamermeerderheid is ervan overtuigd dat een verhuizing naar Den Helder geen goed idee is. Dat bleek gisteren tijdens een bezoek van de Kamercommissie Defensie aan Leeuwarden en Terschelling.

Sportvrijdag, 24 maart 2006

Ook aftellen naar sportieve climax is begonnen bij Cambuur

Leeuwarden – Meer dan ooit is het deze week de dood of de gladiolen geweest voor Cambuur. Niet alleen wat betreft het voortbestaan van de club, maar zeker ook sportief. Want de climax van het voetbalseizoen wordt vanavond bereikt en wellicht nog uitgesmeerd over het weekeinde, tot zondagmiddag kwart over vier. Winnen van Veendam en hopen dat AGOVV zondag niet wint van Go Ahead Eagles; het resultaat zou de zesde periodetitel zijn. Optimisten vieren in hun gedachten al feest, realisten wijzen op de goede vorm waarin de Apeldoorners verkeren. En scenario’s? Die zijn er genoeg.

Sportvrijdag, 24 maart 2006

Cambuur moet hopen op gunst van crediteuren

Leeuwarden - De definitieve redding van Cambuur is dichterbij dan ooit. De gemeente Leeuwarden, de Bierhuisgroep (Riedstra c.s.) en woningcorporatie Accolade werden het gisteren eens over verkoop van het stadion en daarmee is een flinke stap gezet. Er is nog één ‘maar’: enkele crediteuren weigeren een deel van hun vorderingen op te geven. Zij staan nu al onder grote druk om te buigen.

Sportvrijdag, 24 maart 2006

Flyers slaat hard terug in Nijmegen

Nijmegen - De finale tussen Flyers en Nijmegen met als inzet het landskampioenschap bereikt zaterdagavond haar climax. Heerenveen trok de stand in de spannende serie vrijdag tegen Emperors weer gelijk (2-2). Juist in het uitverkochte Triavum hervonden de ijshockeyers van Brian de Bruijn hun oude vorm en sloeg Flyers hard terug na het verlies van zondag.

Sportvrijdag, 24 maart 2006

Heel Cambuur is morgen even Go Ahead-fan

Leeuwarden – Cambuur heeft de climax in de strijd om de zesde periode eigenhandig uitgesteld tot morgenmiddag kwart over vier. Dan is duidelijk of Cambuur de periode wint of AGOVV. In een spektakelstuk deed de ploeg gisteren wat ze moest doen: winnen van Veendam. En dus is morgen heel Cambuur voor even fan van Go Ahead Eagles.

Weervrijdag, 24 maart 2006

Bewolking en regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties