Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 maart 2005.

Achtergronddonderdag, 24 maart 2005

Overheid te gehaast met veranderingen

De overheid heeft te veel haast bij het invoeren van veranderingen. De Wet Maatschappelijke Opvang is daar een voorbeeld van.

Achtergronddonderdag, 24 maart 2005

Alleen terreur bestrijden binnen rechtsorde

Het is principieel onjuist om terroristen buiten de rechtsorde te plaatsen: het tast de essentie van onze rechtsstaat aan én het creëert slechts een voedingsbodem voor radicale groeperingen, stelt Martin Kuijer. Hij aanvaardt vandaag het ambt van bijzonder hoogleraar rechten van de mens aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hieronder volgt een bewerking van zijn oratie.

Bijschriftdonderdag, 24 maart 2005

Met andere ogen

Probeer maar eens een hooggeplaatst persoon te interesseren voor jouw probleem.

Cultuurdonderdag, 24 maart 2005

‘Ballyhoo!’ is vat vol creativiteit en energie

Het is nog niet zo eenvoudig om een tweede voorstelling te maken na een eclatant debuut en dat succes te evenaren. Vaak zie je bij de jonge aanstormende talenten dat zij bezwijken onder de druk van de impresariaten om maar snel met een follow-up te komen in de slipstream van hun succes. Dat leidt in vele gevallen tot een magere oogst. Dit overkomt gelukkig niet de Ashton Brothers, die ook nog maar net komen kijken. Deze Ballyhoo! overtreft zelfs in zekere zin hun stuk De tragiek van de Onderman . Nog meer komt het multi-getalenteerde vierspan uit de verf: deze jongens zijn de ware opvolgers van Mini & Maxi.

Economiedonderdag, 24 maart 2005

Winst Friesland Bank stijgt 37 procent

Leeuwarden - De winst van Friesland Bank is in 2004 met 37 procent gestegen tot ruim 72 miljoen euro. Het totale groepsvermogen van de bank steeg van 858 miljoen euro naar ruim een miljard euro. Dat maakte Friesland Bank vandaag bekend. Voor 2005 verwacht de bank een bescheiden groei in de vraag naar bancaire diensten en een scherpe concurrentie tussen de banken. Wel denkt de bank ook in 2005 verder te groeien. Ook verwacht Friesland Bank een hogere winst.

Economiedonderdag, 24 maart 2005

Europa zet liberalisering diensten door

Brussel – De plannen van voormalig Europees commissaris Bolkestein voor liberalisering van de dienstensector in de EU blijven grotendeels overeind. Dinsdag leek er nog een stevige aanpassing aan te komen. In een tekst die de EU-staats- en regeringsleiders gisteren overeenkwamen, blijven de belangrijkste voorstellen van Bolkestein echter gehandhaafd.

Hoofdartikeldonderdag, 24 maart 2005

De politieke waagschaal

D66 heeft een minister zien vertrekken, maar de invloed van de partij in het kabinet wordt groter. Dat is de werkelijkheid in de komende dagen. Fractieleider Dittrich zal het vertrek van de twee overgebleven bewindslieden in de waagschaal stellen: als hij geen garanties krijgt voor voldoende macht en steun in het kabinet, trekt hij minister Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan terug en dan heeft Balkenende een dik probleem. Tegelijkertijd moet worden bedacht dat ook D66 geen belang heeft bij een kabinetscrisis; want hoeveel kiezers zal Dittrich kunnen trekken bij verkiezingen? Het wordt wikken en wegen, de komende dagen.

Regiodonderdag, 24 maart 2005

Frisia mag toch verder gaan met zoutwinning

Franeker – Frisia Zout mag toch nog wat zout winnen uit haar eerste concessiegebied, ‘Barradeel I’. Bovendien zullen boeren in de omgeving van Sexbierum en Tzummarum verplicht worden om door hun land de aanleg toe te staan naar een zoutleiding naar het nieuwe veld, ‘Barradeel II’. De provincie zal het Rijk over die beide onderwerpen positief adviseren.

Regiodonderdag, 24 maart 2005

Fryslân koopt vloot

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben een nieuw wagenpark aangeschaft ter waarde van ruim 4,2 ton. De Friese limousines zijn opnieuw groter en duurder dan de dienstauto’s van alle ministers, staatssecretarissen, gedeputeerden en Commissarissen van de Koningin. Bovendien is het aantal limo’s uitgebreid van drie naar vijf. Met een consumentenprijs van ongeveer 85.000 euro zijn de Friese dienstwagens (twee BMW’s van de 7-serie en drie Audi’s type A8) per stuk zeker 20.000 euro duurder dan de auto’s waarin andere provincies hun gedeputeerden, en waarin departementen hun bewindslieden vervoeren.

Regiodonderdag, 24 maart 2005

Politie blijft onder toezicht

Leeuwarden – De politie Fryslân blijft financieel onder toezicht staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het korps worstelt met een ongezond hoge schuldenlast. De minister schiet met een eenmalige bijdrage van twee miljoen euro te hulp.

Regiodonderdag, 24 maart 2005

Kunstproject rond bomen

Oldeberkoop – De kunstmanifestatie Open Stal krijgt deze zomer als belangrijkste onderdeel een grote expositie rond het thema ‘Bomen’. Op initiatief van Landschapsbeheer Friesland maken veertig beeldende kunstenaars en zestig schrijvers en dichters elk een kunstwerk, die de hele maand augustus in en rond Oldeberkoop te zien zullen zijn.

Regiodonderdag, 24 maart 2005

Rust op de vliegbasis door tijdelijke verhuizing

Leeuwarden - Vliegbasis Leeuwarden zit midden in een mega-operatie. Niet een in de lucht deze keer, maar vooral op de grond. In verband met de renovatie van de start- en landingsbanen verhuist een groot deel van het personeel en materieel naar Vliegbasis Twenthe. Tegelijkertijd vaardigt Leeuwarden vliegtuigen af naar de Canarische Eilanden voor oefeningen in het kader van de NATO Response Force (NRF) en levert de basis F-16’s voor een 24-uurs stand-by-taak in de Baltische Staten. Vrachtwagens rijden af en aan. Het is storm voor de stilte als het ware, want vanwege al deze activiteiten zal er drie maanden niet worden gevlogen vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 maart 2005

Vijftien keer belijdenis op zondag

Sloten – Afgelopen kerkseizoen was er in de protestantse gemeenten van Sloten en Wijckel twee keer een grote evangelisatiecursus. In totaal liefst achttien avonden. De deelname was boven verwachting: de eerste keer 35 en dit voorjaar veertig deelnemers. Zondag doen vijftien van hen belijdenis.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 maart 2005

Vrouwen verenigd door versleten quilts

Beetsterzwaag - Kort na de Tweede Wereldoorlog ontving An Keuning-Tichelaar een lading quilts uit de Verenigde Staten om te gebruiken bij de opvang van Russische mennonieten. Toen de vluchtelingen na een jaar vertrokken, bewaarde zij de quilts als aandenken. Een Amerikaanse boekhandelaarster uit Amsterdam, Lynn Kaplanian-Buller, zorgt er vele jaren later voor dat dezelfde quilts worden tentoongesteld in de Verenigde Staten. Volgende week vrijdag is de opening. Hoe negentien versleten quilts het verhaal van twee vrouwen met elkaar verbindt.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 maart 2005

‘Kerk & Milieu’ raakt subsidie van VROM kwijt

Utrecht – Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft de subsidie ingetrokken voor het project Kerk & Milieu van de landelijke Raad van Kerken. De Raad overweegt nu het gelijknamige blad alleen nog maar digitaal uit te geven. ,,Opheffing is vooralsnog niet aan de orde. We moeten ons wel bezinnen op de toekomst. Een definitieve besluit valt in de loop van dit jaar, bij de vaststelling van het beleidsplan voor 2006 en daarna”, aldus voorzitter Ineke Bakker van de Raad van Kerken.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

VIOD maakt er een happening van in ‘pyjama-party’ Urk

Driesum – Vierdeklasser VIOD maakte zich dinsdagavond geen enkele illusie op het bereiken van de achtste finales van de Amstel amateurcup. Daarvoor is het kwaliteitsverschil met hoofdklasser Urk veel te groot. De club uit het tweelingdorp Driesum-Wouterswoude heeft zich voorgenomen er een happening van te maken. En te genieten van deze unieke tweestrijd, die als klap op de vuurpijl ook nog eens op eigen veld wordt gespeeld.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Bertus Folkertsma timmert aan de track

Tzummarum - Ambitieus is hij zeker, de 27-jarige motorcoureur Bertus Folkertsma uit Tzummarum. Uiterlijk onbewogen, maar onderhuids brandt een trots vuur. Paasmaandag barst het seizoen voor ‘Brutus’ Folkertsma, de coming man in het Nederlandse racecircuit, op het Asser TT-circuit weer los.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Schuiteman verlengt contract

Leeuwarden - Bernard Schuiteman speelt ook volgend seizoen bij Cambuur Leeuwarden. De 31-jarige verdediger heeft zijn aflopende contract met één seizoen verlengd.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Gevoelig verlies Jong Cambuur

Leeuwarden - Het belofteteam van Cambuur Leeuwarden heeft dinsdagavond op eigen veld een gevoelig verlies geleden. In de strijd om de tweede plaats verloren de Leeuwarders met 1-2 van Haarlem.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Adriaan Inia twee keer in Europa in actie

Zeist - Assistent-scheidsrechter (grensrechter) Adriaan Inia uit Gytsjerk is door de Europese voetbalbond UEFA voor twee belangrijke Europese wedstrijden aangewezen.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Jelmer Mullender naar Harkemase Boys

Dokkum - Jelmer Mullender (21) uit Dokkum speelt volgend seizoen bij Harkemase Boys.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Jeroen Drost mijmert al over WK onder 20

Enschede – Jeroen Drost valt dit seizoen van de ene verbazing in de andere. De pas achttienjarige linkerverdediger van SC Heerenveen mocht in zijn eerste jaar bij de A-selectie al enkele keren aan het ‘grote werk’ ruiken. Nu weer is de verdediger uit Kampen geselecteerd voor een oefenstage met het Nederlands elftal onder twintig jaar in de aanloop naar het WK dat deze zomer in ons land wordt gehouden.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Een uur lang schaatsen met het verstand op nul

Hallum – Marathonschaatsster Maria Sterk (25) uit Hallum doet dinsdag in ijsstadion Thialf in Heerveen een aanval op het (officieuze) werelduurrecord schaatsen. Sinds 16 november 1987 is dat record met 34 kilometer en 507,30 meter in handen van Lilian van Tol.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Harkemase Boys start verbouw kantine

Harkema - Voetbalclub Harkemase Boys start halverwege volgende maand met de verbouw van de kantine. Het huidige onderkomen voldoet qua grootte niet meer aan de eisen van de tijd.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Gelijkspel onder 19 tegen Oostenrijk

Matosinho s – Het Nederlands elftal onder 19 heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in het kader van een vierlandentoernooi in Portugal gelijkgespeeld tegen Oostenrijk.

Sportdonderdag, 24 maart 2005

Veel beslissingen bij FK dammen

Leeuwarden – In de zesde ronde van de halve finale van het FK dammen eindigden woensdagavond in café ’t Anker in Leeuwarden maar liefst zes van de gespeelde zeven partijen (Taeke Kooistra en Sietse Nagel treffen elkaar vanavond) in een beslissing.

Weerdonderdag, 24 maart 2005

Later regen(buien)

Het is eerst stralend weer en het wordt warm met maximumtemperaturen rond 18 graden. In de loop van de middag komt er geleidelijk meer bewolking voor en vanavond volgt er regen of mogelijk enkele (onweers)buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties