Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 december 2010.

Cultuurvrijdag, 24 december 2010

Tweede editie Moanne fan it Fryske Boek

Leeuwarden - De Moanne fan it Fryske Boek vindt volgend jaar plaats van vrijdag 16 september tot zondag 22 oktober. Hylke Speerstra zal het cadeauboek schrijven. Dat hebben organisatoren stichting It Fryske Boek en historisch en letterkundig centrum Tresoar bekendgemaakt. De instanties organiseren de activiteit voor de tweede keer. Het is de bedoeling dat vijf weken lang allerlei literaire activiteiten rondom Friestalige boeken in de provincie plaatsvinden.

Cultuurvrijdag, 24 december 2010

Poolse metalband Vader op Dokk’em Open Air

Dokkum - Na Alestorm en Pagan’s Mind is ook de Poolse metalband Vader gecontracteerd voor de zesde editie van Dokk’em Open Air op 27 en 28 mei. Een Friese metalband zal het tweedaagse metalfestival in Dokkum openen. Dokk’em Open Air organiseert hiervoor samen met Friesland Pop een talentnight, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Vijf Friese metalbands strijden op 6 mei om deze plek in Poppodium Romein. Bands die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich tot 1 april inschrijven.

Cultuurvrijdag, 24 december 2010

Golden Earring gelast concerten af

Leeuwarden - Rockband Golden Earring gelast al zijn concerten af die tot en met mei stonden gepland, waaronder drie in Fryslân. Reden hiervoor is dat gitarist en zanger George Kooymans stemproblemen heeft. Dat liet concertorganisator Mojo gisteren weten.

Economievrijdag, 24 december 2010

40 miljoen voor nieuw landbouwonderzoek

Den Haag - Nederland trekt veertig miljoen euro uit voor vernieuwend landbouwkundig onderzoek. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) stelt dit bedrag voor komend jaar beschikbaar aan negen instituten van de Wageningen Universiteit. ,,Dit geld maakt meer basisonderzoek mogelijk”, aldus Verhagen. ,,Met de kennis die dit oplevert, blijven we wetenschappelijk voorop lopen en kunnen onze land- en tuinbouw ook op langere termijn blijven meedoen in de wereldtop.”

Hoofdartikelvrijdag, 24 december 2010

Kerst, de realiteit...

Zolang Kerst wordt gevierd aan het einde van het jaar, zolang zijn er verhalen verteld over die wonderlijke nacht. En in liederen over het kerstfeest kunnen dieren praten, gaan planten bloeien en ondergaan mensen een grote verandering.

Regiovrijdag, 24 december 2010

‘Laat werkloze sneeuwruimen’

Leeuwarden - De VVD in Leeuwarden wil werklozen inzetten om de gladheid te bestrijden bij bejaardenhuizen, bushaltes en in wijken met veel ouderen. De partij wil dat wethouder Florijn in actie komt om dat snel te regelen. Die is dat echter niet van plan.

Regiovrijdag, 24 december 2010

Fryslân loopt witte Kerst opnieuw mis

Leeuwarden - De zo gewenste witte Kerst gaat dit jaar aan Fryslân voorbij. Een groot deel van de provincie blijft vrijwel groen. Landelijk is er wel sprake van een witte Kerst. In het midden en zuiden ligt zelfs meer dan twintig centimeter sneeuw. Door Hinne Bokma.

Regiovrijdag, 24 december 2010

Glazen dak Broerekerk eindelijk gerepareerd

Bolsward - Het gebroken glas in het dak van de Broerekerk in Bolsward wordt komend najaar vervangen. Al sinds 2006, toen de glazen panelen zijn aangebracht, bevinden zich barsten in negentien exemplaren. Volgens burgemeester Vroegindeweij van Bolsward is er nu een constructie bedacht die ervoor zorgt dat de glaspanelen heel blijven.

Regiovrijdag, 24 december 2010

Rijk wil extra zout uit oude put van Frisia

Harlingen - Als het winterweer nog lang aanhoudt, vraagt het rijk aan zoutfabriek Frisia in Harlingen om de afgesloten boorput bij Sexbierum (BAS1) opnieuw open te stellen. Frisia kan dan snel extra zout leveren. De provincie Fryslân is tegen, vanwege de extra bodemdaling. Begin dit jaar sloeg Frisia ook de afgesloten put aan.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 december 2010

‘Kerstmis is geen gemakkelijk feest’

Leeuwarden - Kerstmis wordt de komende dagen volop gevierd. In familie- en vriendenkring en natuurlijk ook in de kerken. Het feest wordt ook steeds vaker en uitbundiger gevierd. Volgens prof. dr. Marcel Barnard is voor veel mensen de specifiek christelijke betekenis van Kerst ,,achter de horizon geraakt”. De saamhorigheid van het gezin is gebleven als belangrijke betekenis van Kerstmis.

Geloof & Kerkvrijdag, 24 december 2010

2010 is een topjaar voor de vredige stad Bethlehem

Bethlehem - In Bethlehem wordt dezer dagen met een glimlach Kerst gevierd. 2010 is namelijk een topjaar voor de geboorteplaats van Jezus. 1,2 miljoen mensen hebben Bethlehem dit jaar al bezocht, zo werd deze week bekend.

Sportvrijdag, 24 december 2010

Plan ‘100 van Earnewâld’ ligt klaar

Earnewâld - IJsclub Lyts Bigjin uit Earnewâld zal komende dinsdag de ‘100 van Earnewâld’ organiseren. Het bestuur maakte gisteren bekend dat alle plannen inmiddels klaar liggen om de befaamde natuurijsklassieker te kunnen houden. De wedstrijd, die onder meer Yep Kramer, Hilbert van der Duim en Henk Angenent als winnaars kende, werd voor het laatst verreden in 1997. Details over inschrijvingen en starttijd zijn nog niet bekend, maar naar verwachting maakt de ijsclub daar de komende dagen meer over bekend.

Sportvrijdag, 24 december 2010

Friese schaatsers: niet te lang aan de kerstmaaltijd

Heerenveen - De schaatsers van Gewest Fryslân, die vanaf maandag aan de NK allround en/of NK sprint deelnemen, zullen dit weekeinde niet uitgebreid van een kerstdiner gaan genieten. Dat is althans de wijze raad die trainer-coach Henk Hospes zijn pupillen voor dit weekeinde heeft meegegeven.

Sportvrijdag, 24 december 2010

‘Gevangen’ Sterk doet titel over aan sterke Van der Wal

Wanneperveen - Aan de staart van een ‘uitgemolken’ peloton kwam ze langzaam tot besef dat de missie op de Belterwiede gedoemd was te mislukken. De benen wilden niet meer, de moraal was geknakt. Maria Sterk (31) trad gistermiddag uit als Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs. Buiten de camera’s finishte de Hallumse als elfde.

Sportvrijdag, 24 december 2010

De Vries rondt fraai ploegenspel af

Wanneperveen - Gelijk de fameuze TI Raleigh-ploeg die het (internationale) wielerpeloton tussen 1974 en 1983 geselde, vertoont de in Fryslân vlees geworden BAM-schaatsmarathonploeg trekjes van een veelvraat. Ontembaar is de groene formatie van coach Jillert Anema.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties