Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 24 december 2003.

Agendawoensdag, 24 december 2003

Klassiek

De uitagenda voor de week van 25–31 december 2003

Bijschriftwoensdag, 24 december 2003

Kerst

Vanavond worden overal in het land kerstnachtdiensten gehouden. Die mogen zich nog steeds verheugen op een grote belangstelling

Cultuurwoensdag, 24 december 2003

Fries Museum krijgt meer geld Mondriaanclub

Leeuwarden – Het Fries Museum krijgt de komende twee jaar in totaal 75.000 euro van de Mondriaan Stichting. Dat bedrag is fiks hoger dan de toelage voor 2002/2003 (45.000 euro).

Cultuurwoensdag, 24 december 2003

Een vaste burcht als onneembare vesting

Er zijn zo langzamerhand al heel wat romans geschreven over het ouderlijk huis en de relatie tussen vader en zoon. Maarten ’t Hart schreef er al over; Jan Wolkers, A.F.Th. van der Heijden, Geert Mak… Onlangs kreeg Harmen Wind voor zijn ontroerende roman Het verzet de Nederlandse Debutantenprijs 2003. Ook daarin staat de relatie tussen vader en zoon centraal, maar meer nog een zoektocht naar de kwetsbare mens.

Cultuurwoensdag, 24 december 2003

Veel talent in ‘Alleen op de wereld’

Het boek Alleen op de wereld van de Franse schrijver Hector Malot uit 1878 heeft destijds in snel tempo de wereld veroverd. Het gaat over de kleine vondeling Remi, die gedurende acht jaar is opgegroeid bij pleegmoeder Barbarin en later bij de Italiaanse straatmuzikant Vitalis die hem op weg naar de volwassenheid begeleidt. Na de dood van Vitalis staat Remi er alleen voor en wordt, zoals je dat nu zou noemen, zwerfjongere. Samen met zijn vriend Mattia reizen ze met een eigen voorstelling samen met het hondje Capi het land door om uiteindelijk zijn echte moeder in Engeland te vinden.

Cultuurwoensdag, 24 december 2003

Mystieke portretten

In de expositieruimte van de Schierstins in Veenwouden wordt de periode rond de jaarwisseling passend omlijst door de tentoonstelling Mystiek verlangen met werk van de Friese kunstenaars Jan Martien van Welie uit Leeuwarden en Bat-Sheva de Jong uit Burdaard. Terwijl de schilderwerken van Van Welie zich verhullen in mystieke spiritualiteit, geven de houten beelden van Bat-Sheva de Jong zich juist langzaam aan de kijker prijs.

Cultuurwoensdag, 24 december 2003

Mullhouse vol ambitie

Mullhouse won de jongste editie van de Kleine Prijs van Sneek; werd opgepikt door het Nationaal Pop Instituut en mag in de maand januari in alle grote zalen van Nederland zijn kunsten vertonen onder de noemer ‘Best of the unsigned’, een concept waarin acht bandjes uit het land zonder platencontract een promotietournee maken.

Economiewoensdag, 24 december 2003

Jaarlijkse verdubbeling aantal poststukken

Drachten - ,,Na 2 uur barst bij ons bij wijze van spreken de hel los”, zo vat eigenaar Ron Gaarkeuken van de Print Save Groep uit Drachten de kerstdrukte samen. Het bedrijf verwerkt dit jaar met de kerst naar verwachting enkele honderdduizenden poststukken.

Expowoensdag, 24 december 2003

Appelscha, Bezoekerscentrum: uilenexpositie Bailoz Omarchali, kunstschilder, t/m 20 dec. * Fototent. ‘Paddestoelen‘, t/m 20 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 24 december 2003

Het verhaal van de geboorte…

Rondom kerst gaat het er zo gemakkelijk over: de ster van Bethlehem en de wijzen uit het Oosten. Het verhaal daarover staat in het bijbelboek Lucas. Dat verhaal kan niet worden gelezen zonder een ander verhaal te lezen, dat over Bileam, in het oudtestamentische boek Numeri. In dat verhaal wordt als het ware een voor- schouw gegeven van de ster van Bethlehem en van Jezus. In Numeri wordt verteld hoe het volk Israël door Mozes door de woestijn was geleid en het beloofde land binnenkwam. De Israëlieten moesten het land innemen, de aanwezige volkeren waren hen vijandig gezind. Een koning die de komst van de Israëlieten vreesde, liet een magiër komen: Bileam. De koning gebood hem om het volk Israël te vervloeken. Deze weigerde, want God had hem in de nacht gezegd dat het volk Israël gezegend was en niet vervloekt mocht worden. Uiteindelijk zegende Bileam het volk, in plaats van het te vervloeken. De koning werd vreselijk boos, maar de magier, of de ziener, trad op het volk toe en zei een spreuk: Ik zie hem, maar niet nu; ik schouw hem, maar niet van nabij; een ster gaat op uit Jacob, een scepter rijst op uit Israël.

Regiowoensdag, 24 december 2003

Griepvirus houdt ook huis in Fryslân

Leeuwarden - Nederland gaat officieel gebukt onder een griepepidemie. Er zijn landelijk net iets meer dan vijftien op de 10.000 mensen geveld door de virusaandoening. Inmiddels zijn volgens het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam de noordelijke provincies het zwaarst getroffen. Zelfs Hansje Brinker is geveld.

Regiowoensdag, 24 december 2003

Vaten gif zijn tijdbom: bij lek alle leven weg

Vlieland – Het gif in de 630 vaten die een schip zondag tussen Texel en Vlieland verloor, is zo giftig dat alle zeeleven dat ermee in aanraking komt, doodgaat. De vaten kunnen op zijn vroegst maandag worden opgetakeld.

Regiowoensdag, 24 december 2003

NoordNed pakt bedrog aan

Leeuwarden – NoordNed gaat zwartrijders die een valse naam willen opgeven flink aanpakken. De bus- en treinvervoerder in Fryslân en Groningen introduceert per 1 januari een nieuw systeem waardoor controleurs meteen kunnen zien of een zwartrijder de eigen naam opgeeft of de kluit probeert te belazen.

Regiowoensdag, 24 december 2003

Op de gang roken mag niet meer

Leeuwarden – Werknemers hebben na 1 januari recht op een rookvrije werkplek. Vooral voor mensen voor wie roken een van de weinige levensvreugden is, is dat zachtgezegd niet handig. Bij de daklozenopvang wordt stevig gerookt. Omdat de wet het recht op een rookvrije werkplek garandeert, moeten ze straks naar een recreatieruimte om een sjekkie te draaien. Een ,,behoorlijke inperking’’, beaamt directeur Kees van Anken van maatschappelijke opvang de Terp in Leeuwarden. ,,Onze gemiddelde cliënt is een stevige roker. Roken is eigenlijk het enige genotsmiddel dat ze hebben.’’ In het pand van de Terp kunnen de bewoners straks alleen nog maar roken in die recreatieruimte en op de eigen kamer. Nu mag dat nog in het hele gebouw. Ook de favoriete rookplek is straks opgedoekt. Van Anken: ,,In de hal, waar ze bij elkaar zitten en een praatje maken. Een mooi plekje, vlak bij het raam, dus ze kunnen alles mooi in de gaten houden. Daar staan ook asbakken. Die moeten straks weg.’’

Regiowoensdag, 24 december 2003

Zoeken naar saamhorigheid en vertrouwen

Het schooljaar van 2003 begon roerig voor het vmbo van het Dockingacollege in Dokkum. Een groep jongeren met extreemrechtse ideeën hield zich op bij de school en bezorgde de opleiding een slechte naam, vooral door het bekogelen van het asielzoekerscentrum. Leraren en leerlingen blikken terug.

Regiowoensdag, 24 december 2003

Geert Dales is niet van plan zijn mond te houden

Het wordt een heel andere rol, die van burgemeester. Daar is de toekomstige eerste burger van Leeuwarden, wethouder Geert Dales (51) van Amsterdam, zich zeer van bewust. Hij zal minder geprononceerde uitspraken kunnen doen, minder in het nieuws figureren. Maar hij zal z’n aard geen geweld aandoen in Fryslân: Dales wil zich blijven uitspreken, zowel over lokale als landelijke aangelegenheden. ,,Niemand in Leeuwarden verwacht dat ik m’n mond houd.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 24 december 2003

‘Ik geloof dat God woont in mensen’

Jirnsum - Froni Minkema-Langhout (1944) uit Jirnsum maakte de afgelopen anderhalf jaar diverse keermomenten in haar leven mee. In oktober 2002 overleed haar man Gerrit na een langdurige ziekte. Hun huis in Easterlittens werd verkocht en Froni solliciteerde op haar 58ste naar een nieuwe baan: koster in de katholieke Markuskerk van Jirnsum. In dit dorp woont ze nu. Ze heeft er een thuis gevonden in een nieuwe kerk- en dorpsgemeenschap.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 december 2003

Johannes 4 in Indonesië

In het kader van het project ‘intercultureel bijbellezen’ lezen meer dan honderd groepen over de hele wereld het vierde hoofdstuk van het bijbelboek Johannes. Binnen de groep delen de mensen lief en leed, en bestuderen ze vervolgens Johannes 4. In een later stadium wisselen ze hun ervaringen met elkaar uit. In een serie van vier artikelen beschrijft Saskia Ossewaarde vier van die groepen. Deel 2.

Sportwoensdag, 24 december 2003

Epke Zonderland in stijl naar winst in turntoernooi

Heerenveen – Turner Epke Zonderland heeft dinsdag het Bosan Kersttoernooi van de Friese Turnschool op zijn naam geschreven.

Sportwoensdag, 24 december 2003

Jeroen de Vries: marathonschaatser zonder oogkleppen

St. Nicolaasga - Het valt dit winterseizoen op dat marathonschaatser Jeroen de Vries steeds vaker met een glimlach van het ijs stapt, ook als hij niet heeft gewonnen. En dat is wel eens anders geweest. Vooral wanneer de wedstrijd niet helemaal liep zoals de 32-jarige Sintnykster het zich had voorgesteld, kon hij lang na de finish nog ‘de smoar yn’ hebben.

Sportwoensdag, 24 december 2003

Shorttracker Henk Bos in voorlopige selectie voor EK

Zoetermeer - Henk Bos uit Warten is opgenomen in de voorlopige selectie die Nederland op 17 en 18 januari in Zoetermeer zal vertegenwoordigen tijdens de Europese kampioenschappen shorttrack.

Sportwoensdag, 24 december 2003

Zeeuw Provoost wint open FK rapid dammen

Leeuwarden – Bennie Provoost uit het Zeeuwse Aagtekerke heeft dinsdag het open Fries kampioenschap rapid dammen op zijn naam geschreven. Het FK was de vijfde en afsluitende activiteit in het jubileumjaar van de 75-jarige Provinviale Friese Dambond.

Weerwoensdag, 24 december 2003

Hollandse Kerst

Vandaag is het grijs en valt er nu en dan enige lichte regen. Daarbij waait een matige wind uit zuid tot zuidwestelijke richting. Het wordt 7 graden. De kerstdagen verlopen op z’n Hollands: wolken, soms wat regen en 8 ŕ 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties