Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 februari 2003.

Achtergrondmaandag, 24 februari 2003

Arabische Liga verdeeld

De jaarlijkse top van de Arabische Liga moet nog beginnen. Nu al wordt hij overschaduwd door voortdurend geruzie tussen Arabische landen.

Bijschriftmaandag, 24 februari 2003

Wegzenden

Wie herkent in zichzelf niet een stuk verlegenheid als je beelden ziet van hongerende mensen?

Cultuurmaandag, 24 februari 2003

Pittig programma voor orgelimprovisatie

Wout Bosschaart uit Aagtekerke is zaterdagmiddag winnaar geworden van het improvisatieconcours voor amateurs op het orgel in de Koepelkerk te Leeuwarden. Hij werd door de jury aangewezen als de beste van de vier deelnemers die aan dit concours mochten meedoen.

Cultuurmaandag, 24 februari 2003

Scherpenzeelse Dewi (19) uit talentenjacht Idols

Rijswijk - De negentienjarige Dewi Pechler uit Scherpenzeel is zaterdag afgevallen in het televisieprogramma Idols . De Friezin werd weggestemd in de achtste finale-uitzending van het populaire auditieprogramma.

Cultuurmaandag, 24 februari 2003

‘Matilde’: in toanielheechstantsje

It boek Matilde fan de by bern sa populêre skriuwer Roald Dahl is net allinne ferfilme, mar der is ek in toanielbewurking fan makke. Pyt en Tryntsje van der Zee hawwe dêr yn de njoggentiger jierren in treflike Fryske oersetting fan makke.

Hoofdartikelmaandag, 24 februari 2003

Provinciale verkiezingen en Bos

Op 11 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar de landelijke politiek doet volop mee. Met name de PvdA heeft daar belang bij. De leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Staten en de kans bestaat dat de samenstelling van de Eerste Kamer gedomineerd wordt door CDA en VVD.

Hoofdartikelmaandag, 24 februari 2003

Veiligheid en schijnzekerheid

Het is een verhaal voor een film: een baby wordt ontvoerd, het ziekenhuis slaat alarm, de politie legt een ring rondom het ziekenhuis, taxichauffeurs en tram- en busbestuurders speuren de stad af en een helikopter zoekt vanuit de lucht naar een vrouw met kinderwagen. Nog geen uur later zijn de vrouw en de ontvoerde baby gevonden. De politie ondervraagt de dader, die nogal labiel blijkt te zijn.

Regiomaandag, 24 februari 2003

Kleine ziekenhuizen willen meer geld zien van het rijk

Sneek – Kleine ziekenhuizen hebben er schoon genoeg van dat ze minder betaald krijgen dan de grotere hospitalen in Nederland. In een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad eisen de kleinere ziekenhuizen dat de door de politiek gedane beloftes worden nagekomen.

Regiomaandag, 24 februari 2003

Oppositie eist Statendebat over zweeftrein

Leeuwarden – De provincie Fryslân moet haar bod van 200 miljoen euro voor de aanleg van een magneetzweefbaan terugnemen. Over dat voorstel willen de fracties van ChristenUnie/SGP, D66, FNP, Gemeentebelangen Friesland en GrienLinks een spoeddebat voeren in Provinciale Staten.

Regiomaandag, 24 februari 2003

Steeds vaker bijna-ongeval langs spoor

Leeuwarden – Het aantal bijna-ongelukken langs de spoorwegen in Noord-Nederland is vorig jaar verdubbeld. Vervoerder NoordNed, die het treinvervoer in een groot deel van Fryslân en Groningen regelt, signaleert een toenemend aantal mensen dat illegaal langs het spoor wandelt of nog snel even tussen sluitende spoorbomen doorgaat. Vorig jaar werden in het Noorden ternauwernood twaalf ongelukken langs het spoor voorkomen. In 2001 waren dat er zes.

Regiomaandag, 24 februari 2003

Humor is laatste vijftien jaar verdwenen

Leeuwarden - ,,Ik zou wel een boek kunnen schrijven over alles wat we hebben meegemaakt. Alleen mijn handschrift zal niemand kunnen lezen. Dus dat wordt ’m niet. Wat we straks wél gaan doen? Ik zou het niet weten. We hebben beiden nog totaal geen ideeën.’’

Regiomaandag, 24 februari 2003

‘Een sportcomplex blijft geld kosten’

Sint Annaparochie - ,,De gemeenteraad moet niet denken dat ze van alles af is als sportcomplex De Bildtse Slag wordt overgenomen door een bedrijf als Sportfondsen. Als de raadsleden dat denken, dan hebben ze het goed mis.’’

Regiomaandag, 24 februari 2003

‘Helderheid zweeftrein nodig’

Leeuwarden - Statenleden van CDA, PvdA en VVD moeten hoofd voor hoofd bekennen wat hun standpunt is over de magneetzweefbaan. Dat eisen de oppositiepartijen GrienLinks, FNP, ChristenUnie/SGP, D66 en Gemeentebelangen Friesland. Ze willen nog vóór de statenverkiezingen van 11 maart een spoeddebat over de magneetzweefbaan (mzb).

Regiomaandag, 24 februari 2003

Wandeltocht scouts op nippertje gered

Buitenpost - De zesde BP-wandeltocht van de scouts in Fryslân kon zaterdag doorgaan, doordat tien vrijwilligers de avond ervoor een spoedcursus verkeersregelaar hadden gevolgd. Alle deelnemers slaagden en kregen van de politie in Buitenpost een diploma verkeersregelaar voor één dag.

Regiomaandag, 24 februari 2003

Alle dorpsactiviteiten in één gebouw

Zuidhorn – De eerste paal van het multifunctionele centrum aan de Jellemaweg in Zuidhorn gaat dit jaar de grond in. Dat zegt wethouder Hielema van Zuidhorn.

Geloof & Kerkmaandag, 24 februari 2003

Ruimtegebrek door snelle groei ledental

Leeuwarden – Kerkelijke groeigemeenten in ons land kampen steeds vaker met een gebrek aan ruimte. Dat blijkt uit een onderzoek onder de grote evangelische, pinkster- en baptistenkerken in Nederland met meer dan vijfhonderd leden.

Geloof & Kerkmaandag, 24 februari 2003

Visies op verhouding religie en macht

De hausse van boeken over de islam die na de aanslagen van 11 september 2001 op gang kwam, is inmiddels wat geluwd, maar toch komen er nog steeds nieuwe publicaties op de markt over de islam en de relatie van christenen tot de islam en tot moslims.

Geloof & Kerkmaandag, 24 februari 2003

Thom Lemmons schrijver van CLK-actieboek

Leeuwarden – Thom Lemmons is de schrijver van het actieboek van het Christelijk Lektuur Kontakt (CLK) van dit jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 24 februari 2003

Nieuwe opleiding voor katholieke jongerenwerkers

Utrecht – De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland krijgt een nieuwe deeltijdopleiding voor vrijwilligers in het kerkelijke jongerenwerk.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Jan Bos geniet vooral van de jonge talenten

Groningen - Bij Jan Bos is een last van de schouders gevallen. De wereldkampioen sprint van 1998 kreeg afgelopen weekeinde in Groningen de bevestiging dat hij het nog steeds kan. Ook zonder de val van zijn grootste concurrent Gerard van Velde op de laatste 1000 meter, was de Harderwijker voor de vijfde keer in successie sprintkampioen geworden.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Timmer, en daarna een hele tijd niets

Groningen – Het gat tussen Marianne Timmer en de rest blijkt enorm. In ouderwetse vorm bouwde de Groningse, die zondag op thuisbaan Kardinge haar vijfde nationale sprinttitel opstreek, over vier afstanden omgerekend naar de 500 meter een voorsprong op van 3,11 seconde op nummer twee Marieke Wijsman, die het niet eens zo slecht deed. Het gebrek aan concurrentie baart de schaatsbond KNSB zorgen.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Levende legende Jack de Heer na achttien jaar terug in Thialf

Heerenveen - Jack de Heer is een van de beste ijshockeyers die Nederland heeft gekend. In elf jaar dat hij hier speelde won hij tien titels, de meeste met Heerenveen.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Sneek gaat zielloos ten onder

Lichtenvoorde – De volleybalsters van Essent Sneek lijken na de kansloze nederlaag zaterdag in Lichtenvoorde tegen Longa’59 veroordeeld te zijn tot het spelen van de play outs. Alleen een klein wondertje kan de ploeg van trainstercoach Tjitske Ringnalda nog redden.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Ziekte, ongeduld en onervarenheid nekt Friezen in ‘Ster’

Zwolle - De Ster van Zwolle miste zaterdag als opening van het wielerseizoen in Nederland alles wat een voorjaarsklassieker in ieder geval voor de volgers aantrekkelijk kan maken. Vooral door het ontbreken van wind kon de wedstrijd na 166 kilometer uitdraaien op een massasprint.

Sportmaandag, 24 februari 2003

Bears-paar scoort goed op FK

Drachten - Sandra van de Outenaar en Dennis van Tilburg zorgden gisteren voor een stemming van euforie voor de handelsstal Wiepke van de Lageweg in Bears door twee klinkende zeges tijdens de Friese springkampioenschappen voor paarden in het Fries Paarden Centrum in Drachten.

Sportmaandag, 24 februari 2003

‘Nieuwe generatie’ Botma dient zich aan

Drachten - De familie Botma uit Buitenpost heeft al generaties lang een passie voor paarden. Ze hebben er hun werk van kunnen maken. Nestor Ruurd Botma (71) begon als handelaar vanuit Westernijkerk en heeft inmiddels een bekende paardenhandel en fouragehandel in Buitenpost.

Sportmaandag, 24 februari 2003

B-junior Berends neemt revanche met sprinttitel

Groningen – Guido Berends heeft afgelopen weekeinde in Groningen het Nederlands sprintkampioenschap gewonnen bij de junioren B.

Weermaandag, 24 februari 2003

Zonnig

Komende nacht blijft het helder tot licht bewolkt en het kwik kan daarbij zakken tot rond -1 graad, bij een zwakke zuidoostenwind. Morgen is het zonnig en het wordt ongeveer 6 graden, bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties