Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 24 januari 2014.

Hoofdartikelvrijdag, 24 januari 2014

Aardbevingen en falend energiebeleid

De aardbevingen wegens winning van aardgas in Groningen hebben nog eens duidelijk gemaakt hoezeer Nederland afhankelijk is van het gas. De meeste huizen worden verwarmd met aardgas en de elektriciteitsproductie vindt vooral plaats met aardgas als brandstof. De hoeveelheid te winnen gas is sterk verbonden met de vraag; een flink koude winter vraagt meer gas dan de huidige zachte winter. Minister Kamp liet weten dat de verwarming van Nederlandse huizen in gevaar komt als tijdens een strenge winter de winning van aardgas al te zeer wordt beperkt. Die mededeling verraadt de kwetsbaarheid van het Nederlandse energiebeleid: vijf zware winters achter elkaar en de kans op zware aardbevingen neemt fors toe.

Regiovrijdag, 24 januari 2014

Ruzievrije vouwwagen zet zichzelf op

Leeuwarden | ,,Er hangt wel een stevig prijskaartje aan zo’n camper, hoor. En dan zit er nog belasting op. En de stalling kost zomaar vierhonderd euro per jaar.” Ale Jan Duurkens en zijn echtgenoot Ria Dijkstra zijn er nog niet helemaal uit of ze echt aan de camper gaan. Dus is deze eerste dag van de Caravan-, Kampeer- en Camperbeurs Caravana in het WTC Expo in Leeuwarden een uitgelezen mogelijkheid om de oriëntatie voort te zetten, die thuis achter internet is begonnen. ,,We hebben ons huis verkocht, de kinderen zijn de deur uit. We hebben altijd caravans gehad en denken nu aan een camper”, verklaart Dijkstra. Duurkens: ,,Je kunt het beter in een camper stoppen dan dat Den Haag het afpakt.”

Regiovrijdag, 24 januari 2014

Advies: laat in kwelder meerdere diersoorten grazen

Holwerd | Als je alle planten en dieren van een kwelder wilt behouden, moet je niet zoeken naar één optimale manier van beheer. Het is beter om verschillende soorten van begrazing naast elkaar in te zetten. Tot die conclusie komen drie promovendi die de afgelopen vijf jaar onderzoek hebben gedaan in Noard-Fryslân Bûtendyks, het gebied tussen Holwerd en Zwarte Haan.

Regiovrijdag, 24 januari 2014

Onderwijskoepel gaat trouwerijen organiseren

Wolvega | Onderwijskoepel Comperio gaat trouwerijen organiseren. De koepel voor 32 openbare scholen in Oost- en Weststellingwerf heeft begin dit jaar zijn intrek genomen in het historische gebouw Huize Lindenoord aan de Van Harenstraat in Wolvega. Dit monument geldt ook als trouwlocatie. ,,Wij gaan die trouwerijen organiseren. Best bijzonder als onderwijskoepel”, vertelt directeur-bestuurder Sake Saakstra.

Regiovrijdag, 24 januari 2014

Minder Friese faillissementen, tegen de trend in

Den Haag | Het aantal faillissementen heeft in 2013 landelijk de hoogste stand bereikt sinds de eerste meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim zestig jaar geleden. De teller eindigde op 12.306, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2012. Fryslân lijkt al een jaar eerder het ‘hoogtepunt’ te hebben gekend, want dat noteerde een daling van 3 procent.

Sportvrijdag, 24 januari 2014

Friese schaatser Smallenbroek mag van Oostenrijk niet naar OS

Lemmer | Schaatser Bram Smallenbroek ontbreekt op de Olympische Spelen in Sotsji. De Lemster, die al drie jaar voor Oostenrijk schaatst, had voor deelname een versnelde naturalisatie nodig gehad. De Oostenrijkse autoriteiten hebben dat afgewezen; hij moet eerst zeven jaar in het land wonen. Smallenbroek had zich op de 1500 meter via worldcupwedstrijden al wel geplaatst. Hij zet zijn naturalisatie door met het oog op de Spelen van 2018.

Sportvrijdag, 24 januari 2014

VC Sneek na zege al bijna verzekerd van de Final Four

Sneek | VC Sneek staat na de eenvoudige 3-0 (25-14, 25-21 en 25-12) zege in het bekertoernooi op de drempel van deelname aan de Final Four. In de eigen Sneker sporthal werd gisteravond eerstedivisionist vv Utrecht in de heenwedstrijd zonder noemenswaardige problemen opzij gezet. Volgende week donderdag moet de formatie van coach Petra Groenland in de Domstad het karwei afmaken.

Sportvrijdag, 24 januari 2014

Kaatsers kondigen acties aan in sponsorstrijd

Heerenveen | De hoofdklassenkaatsers hebben acties aangekondigd om hun gelijk te halen in de strijd om partuursponsoring. De Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) maakte woensdagavond in een bijeenkomst in het bondsbureau in Heerenveen duidelijk dat er op het shirt geen ruimte is voor sponsoruitingen. Dat recht blijft voorbehouden aan hoofdsponsor Fryslân Boppe Oranjewoud, die exclusiviteit heeft bedongen.

Sportvrijdag, 24 januari 2014

Column Thijsje Oenema: Hoofd in de wolken en een nieuw doel

Mijn schaatsseizoen is tot nu toe niet bepaald fantastisch verlopen. Van het olympische kwalificatietoernooi waar ik me niet plaatste voor Sotsji hoefde ik niet euforisch te worden. Van mijn zevende plaats bij het WK sprint afgelopen weekeinde in Nagano evenmin. En toch was ik amper twee dagen geleden met mijn hoofd in de wolken. Letterlijk.

Sportvrijdag, 24 januari 2014

Volgens Van der Wiel is de rust terug bij Heerenveen

Heerenveen | De rust onder het personeel bij sc Heerenveen is grotendeels terug. Dat verklaarde voorzitter Jelko van der Wiel gisteravond op een supportersavond van de Friese eredivisieclub. Eind vorig jaar bracht de ondernemingsraad uit naam van het personeel nog een negatief advies uit over de benoeming van het nieuwe bestuur waar onder meer Van der Wiel en technisch verantwoordelijke Hans Vonk onderdeel van uitmaken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties