Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 januari 2013.

Economiedonderdag, 24 januari 2013

Hoge opbrengst bietentelers in het afgelopen jaar

Groningen | Met een gemiddelde suikeropbrengst van 13,5 ton suiker per hectare zit bietenjaar 2012 in de top drie van hoogste opbrengsten. Alleen 2009 (14 ton) en 2011 (13,6 ton) kwamen hoger uit. Dat meldt suikerbietenverwerker Suiker Unie. Het suikergehalte is op 17,1 procent uitgekomen. Volgens Suiker Unie is dit ,,een mooi cijfer, zeker gezien de minder gunstige omstandigheden in de herfst waarin het te zacht, te nat en te somber was”. Het tarrapercentage (het aandeel verontreinigingen) van 10,9 procent is volgens de verwerker acceptabel. ,,Het is weliswaar iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren maar de oogstomstandigheden, met name in de westelijke en noordelijke rand van Nederland waren zeker niet optimaal.” In het noordelijk kleigebied kwam het suikerpercentage ook uit op 17,1. Met een iets lagere wortelopbrengst is er 13,2 ton suiker per hectare in dit gebied van het land gekomen.

Economiedonderdag, 24 januari 2013

Einde voor Veenstra en Gosse Wijnsma

Dokkum/Jistrum | De rechtbank Noord-Nederland heeft het aangevraagde faillissement van kozijnenbouwer Gosse Wijnsma in Dokkum bekrachtigd. Vorig week liet het bedrijf al weten geen toekomst meer te zien. Twintig werknemers komen waarschijnlijk op straat te staan. Ook beton- en aannemersbedrijf Veenstra in Jistrum is failliet. Juridische problemen rond de bouw van een brug in Haarlem nekten de bouwer met acht werknemers. De curator bekijkt een doorstart.

Economiedonderdag, 24 januari 2013

Wie betaalt voor mensen met vroegpensioen of vut de komende jaren het AOW-gat?

De AOW-leeftijd gaat omhoog, in kleine stapjes naar 67 jaar. Kleine stappen, met grote gevolgen. Tienduizenden werknemers die nu met de vut of vroegpensioen zijn, worden opgezadeld met een AOW-gat van duizenden euro’s.

Hoofdartikeldonderdag, 24 januari 2013

Stijgende zorgkosten en de verzekeraars

Het is moeilijk precies te achterhalen wat de achtergronden zijn van de continue stijging van de zorgkosten. Vaak wordt de vergrijzing aangevoerd. Daarnaast wordt gewezen op de mondiger burger die steeds vaker artsen en ziekenhuizen bezoekt en vraagt om behandelingen die in sommige gevallen ook met een paar aspirientjes of met een paar dagen rust zijn te genezen.

Regiodonderdag, 24 januari 2013

De ooievaars van het station in Spanga werden een kolonie

28 jaar lang runden Thomas en Anne Maarssen uit Spanga een ooievaarsstation. Meer dan veertienhonderd jonge ooievaars vlogen uit. Nu vindt het echtpaar het tijd er een punt achter te zetten.

Regiodonderdag, 24 januari 2013

Jaar respijt voor organisaties

Leeuwarden | Zeker tien Friese maatschappelijke organisaties krijgen een jaar extra de tijd om de overgang van provincie naar gemeenten te verwerken. Per 2015 is het de bedoeling dat het werk van organisaties als Sensoor, Zorgbelang Fryslân, het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden, HOOR, Tűmba en Solidair Friesland door de gemeenten ondersteund wordt.

Regiodonderdag, 24 januari 2013

Familie Smedema krijgt geen antwoorden

Bijna drie jaar na de dood van de zestienjarige Redmar Smedema uit Burgum weet zijn familie nog steeds niet wat er nou in de nacht van 17 op 18 april precies is voorgevallen in Club Q.

Regiodonderdag, 24 januari 2013

Provincie wordt komende tijd doorgelicht

Leeuwarden | De hele provinciale organisatie wordt de komende maanden doorgelicht om te zien of er meer gevallen zijn van haperende procedures, gebrek aan toezicht of een verkeerde werkcultuur. Dat is de uitkomst van het spoeddebat dat gisteravond werd gevoerd door Provinciale Staten over het onbeheerste grondbeleid in de afgelopen jaren. Na de Noordelijke Rekenkamer stelde ook bureau Berenschot onlangs vast dat de provincie bestuurlijk en ambtelijk geen grip had op de aankoop van gronden, dat het aan regie ontbrak en dat er sprake is geweest van een onprofessionele bedrijfsvoering.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2013

Theodorus Beza, meer dan een trouwe leerling van Calvijn

Theodorus Beza staat vooral bekend als de naaste medewerker van kerkhervormer Johannes Calvijn. Een boek over Beza laat ook een andere kant van hem zien.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2013

Syrische rebellen plunderden kerken

New York | Het lijkt erop dat Syrische rebellen bewust heiligdommen van religieuze minderheden hebben vernield in het noorden van Syrië. Het geweld vond eind vorig jaar plaats, nadat de troepen van het regime van president Bashar al-Assad zich hadden teruggetrokken. Dat concludeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gisteren op basis van onderzoek.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

Fabriek moet voor NK halsoverkop naar huis

Leeuwarden | De Friese marathonschaatser Durk Fabriek was gistermiddag koud gearriveerd op de Weissensee toen hij vanuit Nederland bericht kreeg dat morgen het NK zal worden verreden op het Veluwemeer. Samen met ploeggenoot Bjorn Bakker had de Haulerwijker het advies in de wind geslagen om even twee dagen te wachten alvorens af te reizen. Zijn ploeggenoten verwachten dat Fabriek, die vorig jaar nog de Henk Angenent Classic won, morgen van de partij zal zijn.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

Amateurvoetbal dit weekeinde weer afgelast

Zeist | Het amateurvoetbal ligt komend weekeinde opnieuw stil. De KNVB heeft gisteren alle wedstrijden voor zaterdag en zondag afgelast vanwege het winterweer. Afgelopen weekeinde konden de amateurvoetballers ook al niet in actie komen. De afgelasting geldt voor alle districten en landelijke competities veldvoetbal, waaronder de Topklasse. In de eerste divisie werden afgelopen weekeinde vanwege de winterse omstandigheden bijna alle wedstrijden afgelast.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

Boersma pakt nationale titel bij jongens B, Visser vierde

Bantega | Jelte Boersma (Amsterdam) is gisteravond in Bantega Nederlands kampioen geworden op de kortebaan bij de junioren B. IJsclub De Polder had de organisatie op zich genomen, omdat eerst Vught en vervolgens het Drentse Drouwen niet over een acceptabele ijsvloer konden beschikken. Het was de derde opeenvolgende dag dat Bantega als gastheer fungeerde voor een NK kortebaan, terwijl zondag op datzelfde ijs ook al de Friese titels werden vergeven bij de jongens en meisjes B.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

Gestopte Lubbers wint zomaar FK supersprint

Grou | Drie jaar geleden vond hij het mooi geweest. Schaatsen betekende niets meer dan hard werken zonder plezier. Dus verruilde Marco Lubbers de hoop op een mooie sportcarričre voor zijn studie Marketing in Groningen. Op de grote schaatsbanen zien ze hem sindsdien nauwelijks meer. Maar zo gauw er natuurijs ligt, begint het te kriebelen. En dus werd de 25-jarige IJlster gisteren in Grou zomaar de eerste Friese kampioen supersprint ooit.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

Natuurijsprimeur NK in Oudeschoot

Oudeschoot | Aveline Hylkema kon het gisteravond na afloop nog maar amper bevatten dat ze op de ijsbaan van De Volharding in Oudeschoot Nederlands kampioen was geworden op de kortebaan bij meisjes junioren B. De zeventienjarige Groningse uit Zuidwolde pakte de titel op basis van drie ritzeges, hoewel Sanneke de Neeling (Rotterdam) over drie finaleritten zeshonderdste sneller was. ,,Dit had ik echt niet verwacht”, bekende Hylkema na de primeur.

Sportdonderdag, 24 januari 2013

LDODK zet net boven de streep terugreis in

Koog aan de Zaan | LDODK werd gisteravond in Koog aan de Zaan gewogen en te licht bevonden door regerend landskampioen Koog Zaandijk: 31-27. Dat betekent dat de debutant in de Korfbal League de tweede seizoenshelft net bóven de rode streep ingaat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties