Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 januari 2012.

Cultuurdinsdag, 24 januari 2012

Drie Friese dichters in race voor grote poëzieprijs

Leeuwarden | Drie Friezen zijn bij de beste honderd geëindigd in de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, een wedstrijd waaraan een geldprijs van 10.000 euro verbonden is. De winnaar wordt vanavond bekengemaakt in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Ook wordt dan de top-20 openbaar gemaakt.

Cultuurdinsdag, 24 januari 2012

Compositie Jan de Haan op Zwitsers muziekconcours

Leeuwarden | Op het Zwitserse muziekconcours Walberg Contest 2012 wordt door alle deelnemende orkesten een compositie van Friese bodem gespeeld. Componist Jan de Haan uit Oranjewoud werd door de organisatie van dit evenement uitgenodigd om een concertwerk met een tijdsduur van tien minuten te schrijven. De componist heeft het werk, Musica Helvetica, inmiddels klaar zodat de orkesten er binnenkort aan kunnen beginnen. De Haan zal op het concours, dat in juli wordt gehouden, zelf deel uitmaken van het internationale juryteam.

Cultuurdinsdag, 24 januari 2012

Debuutalbum Iris Kroes verschijnt begin mei

Drachten | Het debuutalbum van Drachtster Iris Kroes, winnares van The Voice Of Holland, ligt binnen honderd dagen in de winkels. Dat zegt Robin van Beek van platenmaatschappij 8Ball Music. Dat betekent dat de cd begin mei uitkomt.

Economiedinsdag, 24 januari 2012

SKL Kinderopvang beste Leeuwarder onderneming

Leeuwarden | De ondernemersprijs Leeuwarden 2011 is gisteren gewonnen door SKL Kinderopvang. Directeur Marianne van Hall ontving de prijs uit handen van wethouder Henk Deinum.

Economiedinsdag, 24 januari 2012

Faber Halbertsma lijft Duitse marktleider PAKi in

Grou | Palletbedrijf Faber Halbertsma neemt de Duitse palletverhuurder PAKi over. PAKi is marktleider in Duitsland in verhuur.

Economiedinsdag, 24 januari 2012

Schmallenbergvirus bij twee kalveren aangetroffen

Den Haag | In Nederland is er voor het eerst bij twee misvormd geboren kalveren Schmallenbergvirus aangetoond. Het waren kalveren van bedrijven uit Drenthe en Flevoland. In Nederland is op bijna tachtig bedrijven een infectie geconstateerd. Vooral schapenbedrijven zijn getroffen.

Hoofdartikeldinsdag, 24 januari 2012

Het kabinet, de boerka en kernenergie

Morgen neemt de onderkoning van Nederland afscheid: Tjeenk Willink, de vice-president van de Raad van State. Zijn opvolger is oud-minister Piet Hein Donner. Aan de wisseling van de wacht zit een pikant detail: de opvattingen van de Raad van State over het anti-boerkawetsvoorstel. De Raad is uiterst kritisch over de wet die vooral op aandringen van de PVV door het kabinet is gemaakt en ter beoordeling naar de Raad van State is gestuurd.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Soms is de drokte yn de stęd wol in ergernis, ja

De nieuwe pendeldienst tijdens de spits van de Wâldwei naar de binnenstad van Leeuwarden is nu twee weken in bedrijf. Het Friesch Dagblad reisde een ochtend mee.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Beperking lichtuitstoot kan ook rendement geven

Wyns | Melkveehouders kunnen veel winst behalen door bij nieuwbouw van een stal meer te letten op de lichtuitstoot. Nieuwe stallen worden steeds meer gebouwd met het inzicht dat grote open ruimtes een betere gezondheid van de dieren opleveren. Meer verlichting en een betere ventilatie leiden vaak tot een hogere productie en dus meer winst voor de boer. Door de lichtuitstoot naar de ruimte buiten de stal te verminderen en meer te richten op de binnenkant van de stal is het rendement te verhogen. ,,Dat betekent financieel rendement maar is ook winst voor de maatschappelijke acceptatie”, zei wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel gisteren bij de start van het project ‘Optimalisatie verlichting in open stallen’ in Wyns.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Sloopvergunning voor ‘blauwe flat’ aangevraagd

Sneek | Bewoners van de Furmerusflat in Sneek moeten een andere woning zoeken. Accolade heeft een sloopvergunning ingediend voor de flat, die als enige van de drie flats aan de Furmerusstraat moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Naar verwachting zal de sloop in mei plaatsvinden. De bewoners wonen er sinds een aantal jaar op anti-kraakbasis in overeenkomst met CareX. Ze zien op tegen de verhuizing, maar CareX belooft zijn best te doen om de inwoners een nieuwe plek te geven.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Gemaal Lauwersoog moet nu echt komen

Leeuwarden | Wetterskip Fryslân moet blijven inzetten op de bouw van een gemaal bij Lauwersoog. Deze opdracht kreeg dijkgraaf Paul van Erkelens gisteravond van het waterschapsbestuur mee. Het bestuur besprak het hoogwater van begin dit jaar. Een uitgebreide evaluatie vindt het komende half jaar plaats.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Vertraging voor snelle fusie van Friese Meren

Joure | Er komt voorlopig geen snelle fusie van de gemeenten Skarsterlân, Gaasterlân-Sleat en Lemsterland. De drie gemeenteraden hebben gisteravond besloten de bestuurlijke en ambtelijke fusie niet op 1 januari 2013 door te laten gaan. Het voorstel van de drie colleges van burgemeester en wethouders kreeg onvoldoende steun.

Regiodinsdag, 24 januari 2012

Geweld tegen agent laffe daad

Leeuwarden | De korschef van de Friese politie, Max Daniel, noemt de mishandeling van de agenten in Fryslân het afgelopen weekeinde laffe daden.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 januari 2012

Patriarch: Westen laat Syrische christenen stikken

Libanon | Patriarch Joseph III Younan is zeer teleurgesteld in de steun die de Europese Unie en de Verenigde Staten geven aan de Syrische christenen. Dat heeft de kerkleider van Syrisch-Katholieke Kerk gezegd in een vraaggesprek met de Duitse website Evangelisch.de. Volgens de patriarch offeren de Westerse regeringen mensenrechten op voor geopolitieke en economische belangen in het Midden-Oosten. ,,Ze zijn tot het besluit gekomen dat niet gezegd mag worden dat in deze landen islamitische fanatici aan de macht zullen komen. Ze hebben opgegeven. Wij christenen voelen ons door hen verraden.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 24 januari 2012

Als waarnemer ogen en stem van verdrukte Palestijnen

De autoriteiten in Israël legden onlangs een gebiedsverbod op aan twaalf Joodse extremisten. Wim Minnaard uit Terherne verblijft namens de Wereldraad van Kerken op de Westelijke Jordaanoever als waarnemer.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 januari 2012

Waarheidscommissie nodig voor vrijgemaakten

Leeuwarden | De vrijgemaakt-gereformeerde wereld als geheel zou er goed aan doen een ‘waarheidscommissie’ in te stellen om het geweld van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in kaart te brengen en zo schoon schip te maken.

Sportdinsdag, 24 januari 2012

Het is droevig gesteld met het Nederlandse vrouwenijshockey

Heerenveen - IJshockey. Snel, spectaculair en spannend. Maar voor vrouwen in Nederland slecht toegankelijk. Het deelnemersveld van het eerste Nederlands kampioenschap voor vrouwen komend zondag op Thialf is daarom klein. De kampioen komt uit Heerenveen, Groningen, Tilburg of Geleen.

Sportdinsdag, 24 januari 2012

Valse start Marokko en Assaidi op Afrika Cup

Libreville | Heerenveen-speler Oussama Assaidi heeft gisteren met Marokko een valse start gemaakt bij de Afrika Cup. De ploeg van de Belgische trainer Eric Gerets verloor het eerste duel in groep C met 2-1 van Tunesië.

Sportdinsdag, 24 januari 2012

‘Onze Willy’: bal kappen, een stap opzij en schieten

Elke nieuwe speler van PSV ontvangt traditiegetrouw zijn eerste shirt uit handen van icoon Willy van der Kuijlen. Een mooie traditie waarmee de Eindhovense club haar waardering uitspreekt voor de begaafde middenvelder met zijn unieke kwaliteiten. Aan de hand van ‘mister PSV’ werd de hegemonie van Ajax en Feyenoord doorbroken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties