Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 januari 2011.

Cultuurmaandag, 24 januari 2011

Lytsskalige boekesutelaksjes

Ljouwert - Lit ús rjochtsje op lytsskalige sutelaksjes yn doarpen, węrby’t ferienings in part fan de opbringst hâlde meie. Dat wie ien fan de ideeën fan stifting Boeken fan Fryslân. Sneontemiddei wie projektlieder Welmoed Kuiper fan de stifting yn oprjochting te gast op de nijjierssit fan de Skriuwersboun yn Ljouwert.

Cultuurmaandag, 24 januari 2011

Onbekende werken van Thijs Rinsema opgedoken

Drachten - In Museum Drachten zijn gisteren acht of negen onbekende werken van de Drachtster kunstschilder Thijs Rinsema (1877-1947) opgedoken. Iedereen met een werk van Rinsema in het bezit kon dit gisteren in het museum laten beoordelen, registreren en fotograferen in het kader van het Thijs en Evert Rinsemajaar, dat de gemeente Smallingerland en Museum Drachten organiseren. Ruim 150 mensen kwamen op de dag af. ,,Vooral ’s morgens liep het storm. Zo tegen half twaalf konden we de toeloop nauwelijks aan”, zegt Paulo Martina, directeur van Museum Drachten.

Cultuurmaandag, 24 januari 2011

Eerste Sneker Filmwinter trekt 1450 bezoekers

Sneek - De Sneker Filmwinter heeft het afgelopen weekend 1450 bezoekers getrokken. Dat is ,,boven verwachting”, zegt Jacqueline Schrijver, zakelijk leider van Film in Friesland, dat het filmfestival samen met Cine Sneek en het Sneker Filmhuis organiseerde. ,,Vooraf hoopten we op duizend bezoekers, dat aantal hebben we ruimschoots gehaald.” Volgens Schrijver was de sfeer van het festival goed en waren de reacties van het publiek enthousiast.

Hoofdartikelmaandag, 24 januari 2011

De missie naar Afghanistan...

De hoorzitting vandaag in de Tweede Kamer over de ‘politiemissie’ naar Afghanistan is de opmaat naar de besluitvorming door de Kamer later deze week. De informatie van deskundigen zal een bevestiging zijn voor VVD, CDA en SGP en zal mogelijk functioneren als legitimatie voor een standpunt van oppositiepartijen die het nu nog niet weten, de ChristenUnie bijvoorbeeld en GroenLinks.

Regiomaandag, 24 januari 2011

Minder werk bij de sociale werkplaatsen

Sneek - Door de bezuinigingen van het rijk kan sociale werkvoorziening Empatec minder mensen in dienst nemen. Ook moeten mensen langer wachten op een plek, misschien wel vijf jaar. De andere Friese sociale werkvoorziening Caparis moet eveneens bezuinigingsmaatregelen nemen.

Regiomaandag, 24 januari 2011

Zelf breien; ‘we liepen er altijd goed bij’

Leeuwarden - In een nette witte blouse, een chique colbert en met het haar in de krul vertelt Hendrikje van der Meulen-Bijma uit Leeuwarden over haar leven. Ze is vandaag honderd jaar geworden.

Regiomaandag, 24 januari 2011

Vrouwen op het ijs niet tegen te houden

Lemmer - De IJsvereniging Lemmer is de club van sterke vissersmannen en stoere skűtsjeschippers. Wanneer het ijs sterk was en de vissers en schippers gedwongen waren aan de wal te blijven liggen, bonden zij de schaatsen onder. Zo verdienden ze in de wintermaanden een aardig centje bij. Nog steeds wordt er in Lemmer met ontzag over de rijders gesproken.

Regiomaandag, 24 januari 2011

Huismus is opnieuw de meest geziene tuingast

Leeuwarden - De huismus is in Fryslân opnieuw het vaakst waargenomen tijdens de tuinvogeltelling van afgelopen weekend. De Vogelbescherming en vogelonderzoeksbureau Sovon organiseerden de achtste jaarlijkse tuinvogeltelling. Vanmorgen om tien uur waren de formulieren van zo’n 27.000 tellers in heel Nederlanden verwerkt.

Geloof & Kerkmaandag, 24 januari 2011

Arjan Plaisier: laat jongeren niet in de kou staan na Taizé

Leeuwarden - Scriba van de Protestantse Kerk in Nederland dr. Arjan Plaisier roept plaatselijke gemeenten op om jongeren niet in de kou te laten staan, na de Europese Taizé-ontmoeting in Rotterdam eind vorige maand. Dat schrijft hij in zijn column in Christelijk Weekblad.

Geloof & Kerkmaandag, 24 januari 2011

‘Wij stichten géén nieuwe kerken, maar vertellen over Hem’

Kollumerzwaag - Ze noemen zich Evangelisatie Team Friesland (ETF) en duiken steeds vaker op in plaatsen in Fryslân en daarbuiten. Recent zijn er bijvoorbeeld evangelisatiediensten gestart in Burgum. Maar wat wil de ETF eigenlijk? Een gesprek met oprichter Wouter Weistra die niet snel opgeeft als het om geloof gaat. ,,Wij willen bij mensen het geloofsvuur aanwakkeren.”

Geloof & Kerkmaandag, 24 januari 2011

NGK komt met een ‘eerstehulppakket’ seksueel misbruik

Houten - De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben een Eerste-hulp-bij-misbruikpakket (EHBM) samengesteld wat plaatselijke kerken moeten doen bij seksueel misbruik en het voorkomen daarvan. Het EHBM-pakket bevat een protocol, telefoonnummers, gedragscodes en verdere informatie over hoe te handelen bij seksueel misbruik in pastorale relaties. De commissie seksueel misbruik overhandigde het bestuur van de Landelijke Vergadering zaterdag het Eerste-hulp-bij-misbruik-pakket.

Sportmaandag, 24 januari 2011

Cambuur aast op topklasse-spelers

Leeuwarden - Cambuur wil zich voor komend seizoen nadrukkelijk versterken met spelers die het in de topklasse goed doen. De club heeft interesse in onder meer spits Martijn Barto (Harkemase Boys), schaduwspits Marco van der Heide (Flevo Boys) en vleugelaanvaller Renco van Eeken (HHC).

Sportmaandag, 24 januari 2011

Van der Heide niet in basis Cambuur

Leeuwarden - Cambuur kan voor de wedstrijd van vanavond tegen Helmond Sport geen beroep doen op Sandor van der Heide. De spelbepaler van de Friese eerstedivisionist ging vorige week door zijn enkel en is nog niet voldoende hersteld. Hij begint op de bank. Mark de Vries, die inmiddels fit is, zit naast hem. Het trainersduo Alfons Arts en Henk de Jong willen de 35-jarige aanvaller rustig brengen. Daarom speelt Reza tegen Helmond opnieuw in de punt van de aanval.

Sportmaandag, 24 januari 2011

Harkemase Boys zet goede lijn door tegen Flevo Boys

Emmeloord - Na IJsselmeervogels heeft de nieuwe trainer Peter Meindertsma Harkemase Boys zaterdag opnieuw naar de overwinning geleid. In Emmeloord waren de Friezen een klasse beter dan Flevo Boys, al kwam die overmacht in de stand niet helemaal tot uitdrukking. Niettemin oogde de ploeg zeer volwassen en de kwam 1-3 zege tegen de mannen van Willem Brouwer nooit in gevaar.

Sportmaandag, 24 januari 2011

In het veld ploeteren; finishen in de feesttent

Met een eigen wielerronde is Ureterp al jarenlang een trekpleister. Maar de eigen wielerstichting - alle financiële perikelen bij de meeste sportverenigingen ten spijt - kent dit jaar een financiële buffer en dus was het tijd voor iets nieuws. Het werd een veldrit. Met start en finish in een feesttent.

Sportmaandag, 24 januari 2011

‘Dost moet net als voorlopers naam maken bij Heerenveen’

Het huwelijk tussen sc Heerenveen en Bas Dost is vooralsnog niet bijster gelukkig gebleken. De van Heracles Almelo overgekomen spits moet zich onder trainer Ron Jans voorlopig tevreden stellen met een reserverol en dat gaat met steeds meer tegenzin. Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra gaf onlangs al aan een ‘ongelukkige speler niet koste wat kost te willen behouden’ en Dost zelf wilde na het verloren duel met ADO Den Haag (3-1) geen commentaar geven. Waar doen beide partijen verstandig aan?

Sportmaandag, 24 januari 2011

Joop Alberda regiseerde het ‘sportmoment van 20e eeuw’

Joop Alberda, legende en een duizendpoot Zomer, 1996. Een schreeuw. Een sprong. Twee armen in de lucht, gebalde vuisten. Dan de handen op het hoofd, mond open van verbazing. Vreugde, ongeloof en extase. Joop Alberda beseft het: zijn Nederlandse mannenvolleybalploeg is luttele seconden eerder olympisch kampioen geworden in Atlanta.

Sportmaandag, 24 januari 2011

Frisia zet tegen Bergum de opmars in

Burgum - LAC Frisia 1883 heeft gistermiddag in de eerste klasse F bij aanvang van de tweede helft van de competitie de opmars ingezet ten koste van Bergum. De nummer drie van onderen versloeg in de Friese derby in Burgum de nummer drie van de ranglijst met 2-4. De thuisclub leek meer hinder te ondervinden van de overwintering, dan de ploeg van trainer Douwe Zondervan. Hoewel beide ploegen duidelijk last hadden van opstartproblemen was Frisia scherper en had de wil om te winnen.

Sportmaandag, 24 januari 2011

LDODK blijft ‘trots van Fryslân’

Gorredijk - In de jacht op de twee kruisfinaleplaatsen omzeilde de ‘trots van Fryslân’ (LDODK) gistermiddag de ploeg die heel voorzichtig tegen die titel aanschurkt (Mid Fryslân). In een boeiend gevecht in korfbalarena Kortezwaag woog de kwaliteit van LDODK net wat zwaar-der dan het karakter van Mid Fryslân.

Sportmaandag, 24 januari 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportmaandag, 24 januari 2011

Wie van de drie: wil de echte kampioen opstaan?

Leeuwarden - Bij de Friese kampioenschappen tafeltennis is het de laatste jaren in de hoogste klasse bij heren (B-/C-en D-licentie) een kwestie van stuivertje wisselen. Arnoud Meijer, Arnold Terpstra en Jan de Haan zijn de laatste jaren in de eerste maand van het jaar de belangrijkste troeven in de strijd om de Friese titel. Met wisselend succes. Ditmaal is het de beurt aan Meijer om in sporthal Het Kalverdijkje in Leeuwarden met de hoogste eer te gaan strijken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties