Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 januari 2005.

Cultuurmaandag, 24 januari 2005

Vernieuwend ‘Proust’ van RO-theater

Er zijn van die auteurs van wie je de boeken nog nooit hebt gelezen. En toch weet je precies welke titels het betreft als je hun namen hoort. Het is alsof die boeken een eigen artistiek leven zijn gaan leiden. Mann ohne Eigenschaften van Robert Musil is er zo één. Verreweg de bekendste, althans één van de bekendste, is wel A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van Marcel Proust (1871-1922). Dat heeft natuurlijk te maken met de flamboyante en decadente auteur zelf, maar vooral ook met het feit dat dit boek een standbeeld is geworden in een tijd die er om vroeg ‘vernietigd te worden’ om daarna door ‘het geheugen gered te worden’.

Cultuurmaandag, 24 januari 2005

Mooie uitvoering van Verdi’s ‘MacBeth’

De opera Macbeth van Giuseppe Verdi is een heel bijzondere in de reeks van opera’s die deze Italiaanse componist heeft geschreven. Het is het verhaal van Shakespeare dat Verdi inspireerde tot het schrijven van deze opera die vrijdagavond in De Lawei te Drachten door solisten en het koor en orkest van het Grote Theater Lodz werd uitgevoerd. Het libretto is het verhaal van alle tijden; het draait om eerzucht, macht, onderdrukking en oorlog, een verhaal waarin Lady Macbeth het kwade genius is achter Macbeth, die een willig werktuig blijkt. Aan de ene kant wordt hij gekweld door zijn daden en aan de andere kant staan bij hem de macht en eerzucht boven alles.

Dossiermaandag, 24 januari 2005

Begin van het einde


Dossiermaandag, 24 januari 2005

Skate-off


Economiemaandag, 24 januari 2005

‘Oranjewoud’ pleegt overname in België

Heerenveen – Het Belgische advies- en ingenieursbureau Soresma, een zusterbedrijf van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud, heeft het merendeel van de actieve onderdelen van raadgevend ingenieursbureau Haecon uit Drongen overgenomen. Het gaat hierbij om de lopende studieopdrachten en het personeel. De naam Haecon blijft voorlopig bestaan. Met de overname komt het personeelsbestand van Soresma uit op 115 medewerkers.

Hoofdartikelmaandag, 24 januari 2005

Euthanasiepraktijken…

Het Vaticaan houdt Nederland goed in de gaten. Enkele weken geleden was er de uitspraak van een hoge Vaticaanse medewerker over de vervagende grens tussen de Nederlandse euthanasiepraktijk en die van nazi-Duitsland. Het ging toen met name om de behandeling, dan wel de levensbeëindiging bij ernstig zieke baby’s. Dit weekeinde bracht de paus zijn zorgen voorzichtiger onder woorden, namelijk toen hij opriep om vooral vast te houden aan het respect voor de menselijke persoon, vanaf de conceptie tot aan zijn natuurlijke dood. Waardering had de paus voor de grote offervaardigheid van Nederlanders, zoals die bleek na de zeebeving.

Regiomaandag, 24 januari 2005

Veiligheid op school moet verbeterd

Leeuwarden – Het aantal ongelukken op school waarbij kinderen zodanig gewond raken dat ze naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis gebracht moeten worden, moet drastisch omlaag. Dat vindt het ministerie van Onderwijs.

Regiomaandag, 24 januari 2005

Noodopvang blijft voorlopig open

Witmarsum – De 103 uitgeprocedeerde asielzoekers in Witmarsum kunnen de komende maanden in de noodopvang blijven. Een onbekende geldschieter staat garant voor de huisvestingskosten van achtduizend euro per maand.

Regiomaandag, 24 januari 2005

‘Ook al luisteren er maar twee’

Leeuwarden - ,,Niet te veel praten, maar mooie muziek draaien’’, dat is al jarenlang het motto van Durk Ypma uit Lekkum en de 85 andere vrijwilligers van radio Noorderbreedte. Al dertig jaar verzorgt de huisomroep radioprogramma’s voor de patiënten van ziekenhuis MCL en de bewoners van de Leeuwarder verzorgingstehuizen van zorggroep Noorderbreedte. Dit weekeinde vierde de jarige omroep de opening van de nieuwe studio.

Regiomaandag, 24 januari 2005

Reiskriebels komen boven op FD-beurs

Grou – Wat Siem Terlouw uit Ureterp betreft, hoeven ze nooit weer op reis. Elf jaar geleden is hij met zijn vrouw vanuit Amsterdam naar Fryslân verhuisd. ,,Sindsdien voelt elke dag aan als vakantie.’’ Maar bij zijn vrouw Puk is het op de reisbeurs van het Friesch Dagblad in het Aquaverium in Grou toch behoorlijk gaan kriebelen. ,,Ik heb een folder meegenomen van Scandinavië. Dat lijkt me prachtig mooi.’’

Regiomaandag, 24 januari 2005

‘Groep evenredige paarden naar Drachten’

Leeuwarden - ,,Een fijne groep evenredige paarden gaat dit jaar naar Drachten. Opvallend is de ontwikkeling van de paarden. Het zijn grote paarden.’’ Tot deze conclusie kwam Harry Draaijer, de voorzitter van de jury, aan het eind van de zaterdag gehouden hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek in het FEC in Leeuwarden.

Sportmaandag, 24 januari 2005

‘Inschuiven’ is het toverwoord bij Heerenveen

Heerenveen – De winterstop is ideaal voor het aanpassen van doelstellingen en het sleutelen aan tactiek. Bij Heerenveen blijft Europees voetbal halen het doel, maar dan wel met een dominantere speelwijze: meer inschuiven. De ploeg bracht het zaterdag tegen FC Den Bosch in de praktijk. En hoewel het een zege opleverde, valt er nog genoeg te sleutelen.

Sportmaandag, 24 januari 2005

Emmen legt zwakte bij Cambuur pijnlijk bloot

Leeuwarden – Jan Schulting is met Cambuur nog niet waar hij wil zijn. In de eerste echte test voor de tweede seizoenshelft legde Emmen de zwakke punten bij de Friezen genadeloos bloot. Vooral verdedigend lieten de Friezen de nodige steken vallen.

Sportmaandag, 24 januari 2005

Yildirim kiest voor oranje en niet voor rood

Heerenveen - ,,Op basis van diepgaande en brede oriëntatie, die ik absoluut nodig had om mijn keuze te kunnen bepalen, heb ik besloten om voor Nederland te kiezen.” Het waren enkele van de geschreven woorden van Ugur Yildirim, zaterdag na het duel tegen Den Bosch uitgesproken door Lieuwe Brink, perschef van Heerenveen.

Sportmaandag, 24 januari 2005

Zorgen Aris ondanks winst

Leeuwarden - Zonder ook maar even uit te kunnen rusten hebben de Amerikanen bij Woon!Aris zaterdag een zwaarbevochten overwinning binnengehaald op Bergen op Zoom. Even bijkomen is er voor de sterren van het team op dit moment niet bij, want de bank bij de Leeuwarder basketballers begint angstig leeg te raken.

Sportmaandag, 24 januari 2005

Muziek rondom de jonge Bach

Johann Sebastian Bach wordt meestal afgebeeld als een oudere strenge man, bekend om zijn meesterschap in het contrapunt. In de tijd dat hij als organist in Arnstadt gaat werken is er van dat beeld nog geen sprake. Hij is dan nog maar achttien hetgeen hem niet verhindert om al prachtige composities te schrijven.

Sportmaandag, 24 januari 2005

Volleybalsters van Sneek krijgen weer moed

Sneek - Het is een langzaam proces, maar de volleybalsters van VC Sneek worden steeds een beetje beter en krijgen weer vertrouwen. De ploeg gecoacht door Olof van der Meulen ontbeert kwaliteit voor de top, maar moet vlak daaronder in de eredivisie mee kunnen draaien. Gebrek aan lengte breekt de speelsters van Sneek aanvallend nog vaak op.

Weermaandag, 24 januari 2005

Winterweer

Vandaag en morgen winterweer met ’s nachts temperaturen onder nul, overdag iets erboven en winterse buien. Het wordt morgen ongeveer 1 ŕ 2 graden met (natte) sneeuwbuien. De noordoostenwind is matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties