Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 juni 2008.

Cultuurmaandag, 23 juni 2008

Fries talent naar Nationaal Concours in Rotterdam

Leeuwarden - Vier leerlingen van de Ferwerda Academie in Drachten zijn zaterdag doorgedrongen naar het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. De jonge muziektalenten wisten zich te plaatsen door eerste en tweede prijzen te halen op het Inter Provinciaal Muziek Concours in Amersfoort.

Economiemaandag, 23 juni 2008

Meer vraag om maatwerk bij zorgboerderij

Schermerhorn - Zorgboerderijen leveren zorg op maat en kunnen uitgroeien tot een robuuste sector. Dat stelde Joop Wijn, directeur

Economiemaandag, 23 juni 2008

Jonge boer gelooft in de toekomst

Leeuwarden - Jonge melkveehouders investeren dit jaar fors in de uitbreiding van hun bedrijf. Landbouworganisatie LTO Noord constateert dat de boeren anticiperen op een toekomst zonder melkquotum en nu alvast uitbreiden in stalruimte en grond. Daarnaast wordt geïnvesteerd in automatisering om meer tijd over te houden voor een sociaal leven.

Economiemaandag, 23 juni 2008

Herintroductie van de Agriana in het WTC Expo

Leeuwarden - De agrarische vakbeurs Agriana, die voorheen jarenlang in Leeuwarden georganiseerd werd, wordt nieuw leven ingeblazen. De beurs die jaren geleden van de agenda van de voorlopers van het WTC Expo verdween, wordt vanaf komend jaar weer gehouden. De beurs moet een breder publiek trekken dan de Landbouwwerktuigenbeurs, die om de twee jaar in het WTC Expo gehouden wordt. Die beurs blijft bestaan, meldt de een woordvoerder van het Leeuwarder complex. De Agriana is een internationale beurs voor landbouw, veehouderij, tuin, park en techniek, vertegenwoordigers van de toeleverende industrie en de overheid.

Hoofdartikelmaandag, 23 juni 2008

Voetbal, saamhorigheid...

Hoe men ook aankijkt tegen voetbal, iedereen moet erkennen dat ons land de afgelopen weken een bijzondere tijd beleefde. De scores voor televisiekijken waren torenhoog, de televisies vlogen over de toonbank, tijdens de wedstrijden die Nederland speelde waren de kroegen stampvol en de straten leeg.

Regiomaandag, 23 juni 2008

Geen plek voor opvang thuislozen

Leeuwarden - De deconcentratie van opvang van Friese dak- en thuislozen, verslaafden en gezinnen die in de problemen zitten, gaat langzamer dan gewenst. In diverse Friese gemeenten wil het maar niet lukken om een plek te vinden waar de groepen kunnen worden opgevangen. Afspraken met gemeenten en corporaties ten spijt.

Regiomaandag, 23 juni 2008

Brand en burenruzies op Folkloredei in Nij Beets

Nij Beets - ,,Wat sil dat hjir mei ús stamkes!’’, roept een arbeidersvrouw iemand na, die er vandoor dreigt te gaan met een blok hout uit de schuur. Aan de lijn hangen ouderwetse lange onderbroeken te drogen en er klinkt accordeonmuziek. Het openlucht museum It Damshûs in Nij Beets kwam zaterdag tot leven tijdens Folkloredei.

Regiomaandag, 23 juni 2008

Heel fijn, zo’n dagje tussen al de vliegtuigen

Leeuwarden - Gewapend met fototoestellen, klapstoeltjes en proviand stappen ze bij het WTC Expo in Leeuwarden in de bus. Het is nog vroeg, zeker voor een zaterdag. Maar dat hebben ze er graag voor over. Zo vaak krijgen ze nou ook weer niet de kans om eens lekker op de Leeuwarder vliegbasis rond te kijken.

Regiomaandag, 23 juni 2008

Buitenbeentje onder de kastelen; de Schierstins

Veenwouden - Het is de enige nog bewaard gebleven torenstins van Fryslân, de enige middeleeuwse woontoren boven de IJssel, het enige kleine mottekasteel van Nederland. Voor de liefhebber van geschiedenis is het unieke karakter van de Schierstins in Veenwouden onomstreden. Toch ontbrak er een modern boek dat de historie en het belang van het middeleeuwse monument beschreef. In die lacune heeft Jaap van der Boon met zijn De Schierstins. Een ongekende schat nu voorzien.

Regiomaandag, 23 juni 2008

Middeleeuws Ferwert, mét EK-voetbal

Ferwert - Als Saksische soldaten verklede mannen, verhalen over de zwanenjacht en een caféhoudster die haar erfpacht, acht muntstukken groot, afdraagt: Ferwert keerde zaterdag voor een dag terug naar de middeleeuwen. De dag werd afgesloten met een middeleeuws buffet op het plein voor de kerk. Uiteraard kon een groot videoscherm hier niet ontbreken: middeleeuwen of niet, het Nederlands elftal speelt natuurlijk wel.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juni 2008

Jonge ambassadeurs voor oecumene

Utrecht - De Raad van Kerken in Nederland gaat jongvolwassenen (20-35 jaar) inzetten als ,,ambassadeurs voor de oecumene”. Ze gaan de Raad kritisch volgen en ook de eigen kerken doorlichten op het oecumenische elan. Dat maakte voorzitter drs. Henk van Hout zaterdag bekend bij de jubileumviering van het kerkenplatform in Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juni 2008

Christenen willen in regering Irak

Utrecht - ,,VS-troepen en fundamentalisten hebben vreedzaam samenleven verpest. Voor de Amerikaanse inval in 2003 hadden we vreedzame betrekkingen met alle bevolkingsgroepen, ook de moslims.” Aan het woord is een lid van een zeskoppige delegatie van christenen uit Irak, die op uitnodiging van IKV/PaxChristi ons land bezoekt.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Liever verraden dan vernederd

Vinden we Hiddink nog leuk? Stond wel te juichen, hoor, na elk Russisch doelpunt. Elke Poolse Duitser of Turkse Zwitser houdt zich in als hij scoort tegen zijn land van herkomst. Uit respect, uit angst voor represailles of uit spijt zelfs, dat doet er niet zoveel toe, maar hij doet op zijn minst alsof hij het liever niet had gedaan als hij de keuze had gehad. Hiddink deed na afloop zelfs een jubelrondje over het veld. Totaal geen mededogen.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Dressuur is voor de liefhebber

Gorredijk - Bij een Concours Hippique gaat vaak de meeste aandacht uit naar de springrubrieken. Logisch want die zijn voor het niet altijd even deskundige publiek gemakkelijker te volgen dan dat andere belangrijke onderdeel, de dressuur. Dat is meer voor de liefhebbers, de deskundigen, de intimi, zou je kunnen zeggen. In Gorredijk was dat het afgelopen weekeinde niet anders.

Sportmaandag, 23 juni 2008

De trainers en rijders van dravers zijn boos

Wolvega - De trainers en rijders van dravers zijn boos. Donderdag verscheen het programma voor de maand juli en daaruit bleek dat alle prijzengelden met 20 procent zijn verlaagd. Straks wordt er, ook in Wolvega, gekoerst voor vierhonderd euro voor de winnaar. ,,Zover laten we het niet komen”, liet voorzitter Tom Kooyman van de Vereniging van Draf en Rensport Professionals weten. ,,Als het moet, dan gooien we de hele zaak plat.”

Sportmaandag, 23 juni 2008

Judoka Bergstra denkt al een beetje aan ‘2016’

Gorredijk - Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar internationale roem is haar doel. De vijftienjarige Margriet Bergstra wordt door kenners omschreven als een van Nederlands grootste judotalenten. ,,Maar dat kan ik toch niet over mezelf zeggen?”, vraagt de Lemster zich vertwijfeld af. ,,Toch zijn de Olympische Spelen van 2016 mijn doel. Dat durf ik wél te zeggen.” En voor die ambitie moet alles wijken.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Wroeten, struikelen, winnen

Berlikum - Vreugde en verdriet vochten gistermiddag in kaatsland om voorrang. Waar Herman Sprik thuis in Witmarsum de schade opmaakte van een ongelukkige struikelpartij kreeg zijn vervanger Renze Pieter Hiemstra in Berlikum de krans omgehangen. Het was het slotakkoord van een gedenkwaardige kaatsdag.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Van der Graaf brengt damesbond naar Berlikum

Minnertsga - Als 18-jarig meisje zorgde Leonie van der Graaf ervoor dat Bolsward voor het eerst in de historie de damesbond won. Zes jaar later herhaalde ze dat kunststukje voor Berlikum. Zaterdag in Minnertsga was ze samen met Marjette Tuinenga en Harmke Siegersma de sterkste. In de finale moest Sint Annaparochie met Lisette Wagenaar, Romy van der Veen en Gérieke de Groot eraan geloven.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Dubbelzege in Opende voor Andries Fabriek

Opende - Bij de internationale grasbaanraces in Opende was het niet alleen feest voor de organiserende Stichting Baansport, die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert, maar ook voor grasbaanrenner Andries Fabriek. De Jubbegaaster zegevierde in de 125 cc-klasse bij de Topstars en in de internationale shorttrackklasse en pakte een dubbelzege. Bij de Internationaal Specials werd Heerenvener Dirk Fabriek onttroond door de Duitser Stefan Katt.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Hobma grijpt in Grijpskerk eerste dagtitel

Grijpskerk - Fierljepper Thewis Hobma behaalde zaterdagavond in de eersteklassenwedstrijd in Grijpskerk zijn eerste dagtitel. De fierljepper uit Oosthem was al een paar keer dicht bij zijn eerste seizoenzege, maar sloeg in de finale toe met een winnende afstand van 18.93 meter. Daarmee verwees Hobma Oane Galama, naar de tweede plaats.

Sportmaandag, 23 juni 2008

Bos stond te springen en wint wél in Ureterp

Ureterp - ,,Ik kaam de bocht út en tocht: dit is goed.” Eindelijk was ’ie er dan. De langverwachte overwinning voor wielrenner Jan Bos uit Nieuwehorne. In de Ronde van Ureterp greep de coureur zijn eerste seizoenszege en daar was hij hard, heel hard aan toe. ,,De lêste tiid wie ik hieltiid fjirde. Hjir stie ik om te springen.”

Sportmaandag, 23 juni 2008

Titel Kramer op NK triatlon lange afstand

Stein - Mariska Kramer (Drachten) pakte gisteren in het Limburgse Stein de nationale titel triatlon op de lange, niet-olympische, afstand bij de vrouwen. De routinier uit Drachten legde de 3 kilometer zwemmen, 110 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen af in 6.28,49. Op dat laatste onderdeel legde ze de basis voor haar tweede Nederlandse titel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties