Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 mei 2011.

Economiemaandag, 23 mei 2011

Deuk in akkoord aanpak zomerganzen

Leeuwarden - Na maanden van overleg tussen partijen die praten over de aanpak van de groeiende overlast van ganzen, worden vandaag de handtekeningen onder een akkoord gezet. Dat is althans de bedoeling. Vorige week wees de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV het mede door haar zelf ontworpen ganzenakkoord alsnog af. Het bleek dat de leden negatief zijn over het begin mei gepresenteerde akkoord, waarin acht organisaties afspraken hadden gemaakt over het beheer van de uit de hand gelopen populatie wilde ganzen in Nederland. De KNJV ontwierp het akkoord met onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Vogelbescherming, De21Landschappen en Landschapsbeheer Nederland - verenigd in de Ganzen-8.

Hoofdartikelmaandag, 23 mei 2011

De Griekse kwestie als politieke toetssteen

Het succes van Wilders is voor een flink deel te danken aan zijn vermogen de dingen bij de naam te noemen. Misschien beter: om de dingen te benoemen zoals ‘het volk’ die dingen ziet of graag wil zien.

Regiomaandag, 23 mei 2011

Vitens: jaarlijks 800.000 analyses van drinkwater

Leeuwarden - Per jaar worden bij drinkwaterbedrijf Vitens zo’n 800.000 analyses op water uitgevoerd. Schoon drinkwater is een serieuze zaak.

Regiomaandag, 23 mei 2011

Jubileumdag De Welle is een feest der herkenning

Drachten - Waterskiën en kneeboarden in een overdekt zwembad. Dat het kan blijkt tijdens de jubileumdag, afgelopen zaterdag, in zwemcemtrum De Welle in Drachten. Jongens en meisjes laten zich door een katrol over het water trekken. Het is een van de activiteiten die het vijftigjarig bestaan opluisteren.

Regiomaandag, 23 mei 2011

Melkfabrieken moeten blijven bestaan als ziel van het dorp

Veel industrieel erfgoed in Fryslân, zoals zuivelfabrieken, is verloren gegaan. Dat is zonde, meent Atelier Fryslân, want daarmee is een deel van de ziel uit veel dorpen verdwenen. Het is tijd voor actie.

Regiomaandag, 23 mei 2011

Koos bracht Martje na de zanguitvoering thuis

Wijnjewoude - 65 jaar zijn ze getrouwd vandaag, Martje en Koos Pool (beiden 87). In de oorlog kregen ze verkering, toen Koos zijn Martje na een zanguitvoering in Drachten naar huis bracht.

Geloof & Kerkmaandag, 23 mei 2011

Ophef over uitspraken van overste Salesianen

Den Bosch Er is ophef ontstaan over uitspraken die de Nederlandse overste van de Salesianen Herman Spronck zou hebben gedaan in een interview met RTL Nieuws. Volgens dit interview wist Spronck er van dat een pater van de Salesianen van Don Bosco lid was van de pedofielenvereniging Martijn. Spronck zou in het vraaggesprek hebben gezegd dat hij zich kan herinneren dat de pater ,,ooit zoiets verteld heeft”.

Geloof & Kerkmaandag, 23 mei 2011

‘Praat mar Frysk’ in vrijgemaakte kerken

De Nederlânske Geloofsbelidenis en Heidelberger Kategismus, zo heten de vertalingen die woensdag op de Friese synodevergadering van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) gepresenteerd worden.

Sportmaandag, 23 mei 2011

Zwols drama zorgt voor dubbel gevoel Cambuur

Cambuur en play-offs, het is geen gelukkig huwelijk. Aan spanning en sfeer geen gebrek, aan eindresultaat wel. Gisteren faalde poging drie, na een ‘op-het-puntje-van-je-stoelwedstrijd’. Het verlies was onnodig, het vertrek met opgeheven hoofd.

Sportmaandag, 23 mei 2011

‘Het is mooi dat Arts en De Jong voor Cambuur behouden blijven’

De kogel is door de kerk: SC Cambuur speelt volgend seizoen gewoon in de eerste divisie. Ook het derde nacompetitieavontuur op rij bracht de Leeuwarders geen geluk. Deze keer vonden de geelblauwen hun Waterloo in Zwolle. Baalt u mee?

Sportmaandag, 23 mei 2011

Hoeveel doelpunten maakte Abe Lenstra?

Na een carričre van twintig jaar nam Ronnie Pander zaterdag in Harkema afscheid als actief voetballer. In 1995 speelde Pander een van de hoofdrollen in het theaterspektakel Abe! Daarom deze week in de kennisquiz de beste Friese voetballer aller tijden: Abe Lenstra.

Sportmaandag, 23 mei 2011

De sfeer bij Cambuur? Wunderbar!

Zeg sfeer bij een voetbalwedstrijd en ik zeg: Cambuur. Doe ik dat om een wit voetje te halen bij de achterban van de club waarover ik als journalist wekelijks meerdere artikelen schrijf? Neen. Wel omdat ik de Cambuursupporters al jaren van dichtbij meemaak. Een goede reputatie hebben ze niet bij iedereen. Maar reputaties zeggen niet alles.

Sportmaandag, 23 mei 2011

Heerenveen sluit af met ruime oefenzege

Harkema De spelers van sc Heerenveen hebben hun vakantie zaterdag ingeluid met een ruime oefenzege op topklasser Harkemase Boys: 5-1. Oussama Assaidi was met drie treffers de grote man bij de eredivisionist. Samir Fazli en Mika Väyrynen scoorden ook in Harkema. Martijn Barto scoorde de eretreffer.

Sportmaandag, 23 mei 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties