Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 april 2011.

Achtergrondzaterdag, 23 april 2011

Donkere schaduw op vriendschapsdorp

Minsk - Eenendertig gezinnen uit de directe omgeving van Tsjernobyl hebben aan de andere kant van Wit-Rusland, in Drusjnaja, een nieuw bestaan gevonden. Maar 25 jaar na de kernramp valt er een volgende nucleaire schaduw over hun bestaan.

Cultuurzaterdag, 23 april 2011

Finale Liet 2011 wordt gehouden in openlucht

Leeuwarden - De finale van het Friese songfestival Liet wordt dit jaar in de openlucht gehouden. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Stichting Liet ’91 kwam tot dit besluit, omdat ze vanwege het twintigjarig bestaan van het liedjesfestival iets bijzonders wilde doen. De finale vindt op 4 juni plaats op het plein van de Kenniscampus Leeuwarden tussen de NHL Hogeschool en Stenden University.

Cultuurzaterdag, 23 april 2011

Molkwerum heeft na elf jaar weer ’n iepenloftspul

Molkwerum - Voor het eerst in elf jaar is er weer een iepenloftspul in Molkwerum. Romke Gabe Draaijer, Eke Born, Oane Swart en Hyltsje Smedes voeren vanaf eind mei vijf keer het stuk Fisk - Fang dyn gelok op bij ’t Slûske aan het IJsselmeer. Dat heeft een woordvoerster van het iepenloftspul gisteren gemeld.

Cultuurzaterdag, 23 april 2011

NNO opent eerste editie CityProms in Leeuwarden

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) verzorgt het openingsconcert van de eerste editie van de CityProms in Leeuwarden. Dat heeft de organisatie van het gratis driedaagse klassieke muziekfestival gisteren gemeld. Het orkest zal op 24 juni op het Oldehoofsterkerkhof muziek spelen van onder anderen deejay Armin van Buren, Holst, Elgar en Copland. het concert wordt begeleid door een lasershow.

Economiezaterdag, 23 april 2011

Garnalenvissers gaan staken

Harlingen/Lauwersoog - Een groep van garnalenvissers uit het Noorden heeft de aanzet gegeven om na Pasen in heel Europa vier weken voor de wal te gaan liggen. ,,Ruim 400 van de 500 Europese kotters staan hier achter”, zegt Tjeerd Dussel van vissersvereniging Hulp in Nood uit Zoutkamp. De staking moet leiden tot een betere prijs.

Hoofdartikelzaterdag, 23 april 2011

De betekenis van Goede Vrijdag...

Steeds minder mensen weten wat Goede Vrijdag en Pasen betekenen. De resultaten van onderzoek daarover zijn tamelijk schokkend. De verhalen over het lijden en sterven en over de opstanding van Jezus zijn verhalen van een minderheid. En in die minderheid zijn er mensen voor wie de betekenis ophoudt bij het kennen van de verhalen. De inhoud staat te ver af van de dagelijkse leefwereld om er diepgaand bij betrokken te zijn. Dat geldt eerst het verhaal over Golgotha. De kerkelijke traditie die de volle nadruk legt op het lijden en sterven voor de zonden van de mensheid staat onder kritiek. De bijna juridische afweging van de zondeloosheid van Jezus en de schuld door de zonde van alle mensen kan niet meer worden beleefd.

Regiozaterdag, 23 april 2011

Friese jeugd wacht nog te lang op hulp

Leeuwarden - De provincie Fryslân moet beter toezien op het indicatieproces bij Bureau Jeugdzorg en dit proces tot een minimum beperken. Friese jeugd moet nog steeds te lang wachten tot zij door Bureau Jeugdzorg (BJZ) wordt doorverwezen voor de juiste hulp. Wel is de jeugdzorg in Fryslân professioneler gaan werken.

Regiozaterdag, 23 april 2011

Kijk eens om je heen naar al die eetbare cadeautjes

Haulerwijk - Carolina Verhoeven heeft een passie voor eten. Met haar achtergrond als antropoloog is ze constant op zoek naar verhalen over de historie van eten en eetgewoonten. Want waarom eten we bijvoorbeeld beschuit met muisjes na een geboorte? Of dat ene schilderij van Jan Steen uit 1668, waarom doen ze daar de eierdans op?

Regiozaterdag, 23 april 2011

Schieten bij Texel mag niet meer zomaar

Leeuwarden - Als Defensie schietoefeningen wil houden op zandplaat de Razende Bol zal een ontheffing op de Flora- en faunawet aangevraagd moeten worden. Volgens de rechter is niet bewezen dat dieren op de plaat geen last hebben van de oefeningen, zoals het ministerie van Landbouw claimt.

Regiozaterdag, 23 april 2011

Deense koning verdiende veel aan Friese handel

Leeuwarden - Schipper Lolke Lourens uit Heeg was meer op zee dan thuis in 1788. In dat jaar voer hij af en aan van Amsterdam naar Østersøen, Pernau en Danzig. In de Sonttolregistrers, waarvan nu een deel door Tresoar online is gezet, zijn die reizen te volgen.

Regiozaterdag, 23 april 2011

In Fryslân heeft Jantje Visser liefde gekend

Gytsjerk - Jan Goedel kwam als onderduikertje bij de Osinga’s in Jutrijp terecht. Als wees kwam hij uit de oorlog, en verloor zijn onderduikfamilie even uit het oog. De liefde die hij heeft gekend bij de Osinga’s verzacht zijn verleden, dat hem nog veel pijn doet.

Regiozaterdag, 23 april 2011

De balans tussen ‘X-factor’ en debatten

Sibrandabuorren - Johannes Kramer verontschuldigt zich op voorhand. Het is vier uur, zijn vrouw Christina is nog niet thuis en dus moet de kersverse gedeputeerde een oogje houden op hun vier kinderen.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 april 2011

Paasverhaal met Sky Radio-muziek

Gouda - The Passion, een muziekspektakel over de laatste uren van Jezus, donderdagavond live in Gouda. Niet eerder werd zo op de Nederlandse televisie het verhaal van Pasen gebracht. Of het geslaagd is, daarover zijn de meningen verdeeld.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 april 2011

Omroepen zeer tevreden over resultaat ‘The Passion’

Hilversum - De Evangelische Omroep en RKK zijn zeer tevreden over de reacties en de kijkcijfers van The Passion. Het passiespel in Gouda werd donderdagavond door gemiddeld 979.000 mensen bekeken op Nederland 3.

Sportzaterdag, 23 april 2011

Cambuur zwijnt met zege op Fortuna

Leeuwarden - Met een zege en wat geluk had Cambuur gisteren al deelname aan de play-offs kunnen veiligstellen. Die zege kwam er, dat geluk ontbrak. Die had de ploeg namelijk volop nodig tegen Fortuna Sittard. De Leeuwarders klopten de degradatiekandidaat, op de zege kon iedereen trots zijn. Op het spel niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties