Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 april 2009.

Cultuurdonderdag, 23 april 2009

Tryater speelt ‘Master en Margarita’ op Oerol 2010

Leeuwarden - Tryater speelt volgend jaar op Oerol de voorstelling Master en Margarita, gebaseerd op de novelle van de Russische schrijver Mikhail Bulgakov (1891-1940). ,,Onze regisseur Ira Judkovskaja is op dit moment bezig met de voorbereiding van die voorstelling’’, aldus zakelijk leider Siart Smit. De novelle die zich afspeelt in de atheïstische Sovjet-Unie van begin twintigste eeuw, werd destijds gecensureerd uitgegeven.

Cultuurdonderdag, 23 april 2009

Streekharmonie Concordia Balk wint altsaxofoons

Balk - Streekharmonie Concordia uit Balk is twee altsaxofoons rijker. Korpslid Annelies Adema had op internet een enquête ingevuld van Artis Musik, een onderdeel van Musik Meyer uit Duitsland die onder meer Jupiter instrumenten verkoopt. Adema won met haar actie een altsax voor zichzelf en voor haar vereniging.

Economiedonderdag, 23 april 2009

Pootaardappelbedrijf HZPC in top 50 mkb

Leeuwarden - Als enige Friese bedrijf is pootaardappelbedrijf HZPC uit Joure gekozen in de top 50 van best bestuurde ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Acoountants- en adviesorganisatie Deloitte maakte de bedrijven, die zich een jaar lang Best Managed Company mogen noemen, dinsdag bekend.

Economiedonderdag, 23 april 2009

Kroes krijgt bij splitsingswet niet altijd gelijk

Straatsburg - Is de fles nu halfvol of is hij voor de helft leeg? Die vraag ligt levensgroot op tafel nu het Europees Parlement gisteren met ruime meerderheden vijf ingrijpende wetsvoorstellen definitief heeft goedgekeurd over de levering van elektriciteit en gas aan de consument. De grote strijdvraag was of binnen nu en 1 januari 2011 de vele en ook vaak machtige energiebedrijven zouden moeten worden gesplitst. Eén van de belangrijkste spelers in deze arena was Neelie Kroes, Europees Commissaris voor mededinging.

Hoofdartikeldonderdag, 23 april 2009

Populisten...

Populisten maken in verschillende landen goede tijden door. In Italië zit Berlusconi stevig in het zadel. Welke blunders hij ook maakt, het kan de meerderheid van de Italianen niet veel schelen, zolang hij maar durft te verwoorden wat de man in de straat denkt en vreest. In Zuid-Afrika is een zelfde mechanisme zichtbaar. Jacob Zuma, de ANC-leider met verre van onbesproken gedrag, krijgt een ruime meerderheid van de stemmen. Hoe omstreden zijn verleden ook is, het maakt de meeste mensen niets uit, want Zuma is hún man. Hij weet wat de mensen willen horen en schroomt niet dat op hoge toon naar voren te brengen.

Regiodonderdag, 23 april 2009

Kabinet op scherp door discussie JSF

Den Haag/Leeuwarden - Het debat over de aanschaf van twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) is gisteren uitgemond in een harde botsing tussen staatssecretaris De Vries (CDA) en regeringspartij PvdA. Niet alleen de aanschaf van de straaljager staat nu op losse schroeven, ook het doorregeren van het kabinet.

Regiodonderdag, 23 april 2009

Fryslân moet goede voorbeeld geven

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft huizenhoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft Provinciale Staten, is het de hoogste tijd dat de provincie het goede voorbeeld geeft. Het uitblijven van concrete maatregelen komt de geloofwaardigheid van de provincie niet ten goede, vinden diverse fracties.

Regiodonderdag, 23 april 2009

Compensatiebos maakt computer-CO2 meer dan goed

Twijzel - Computers vreten stroom. Dus als je een ict-bedrijf hebt en milieubewust bent, kan het geen kwaad om compensatiebomen te planten, dachten Alex Talsma en Henk Everts. En wat is er leuker om zo’n bos in je voortuin te planten?

Regiodonderdag, 23 april 2009

Buitje is welkom voor kievit, bloemkool en broccoli

Leeuwarden - De aanhoudende droogte en opvallend hoge temperaturen van de afgelopen weken zorgen nog niet voor problemen in de landbouw of in de natuurgebieden, maar een buitje is meer dan welkom. Het eerste rookverbod is al afgekondigd.

Regiodonderdag, 23 april 2009

Beslissende weken voor Wyldemerk

Harich - De experimentele onderwijsinstelling Wyldemerk bij Harich kampt met geldproblemen. Als de betrokken ministeries niet snel over de brug komen, volgt in het ergste geval sluiting. Tegelijkertijd speelt deze weken de rechtszaak van omwonenden tegen de bouwvergunning.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 april 2009

Geen rol voor beheer in beleidsplan PKN

Lunteren - De landelijke vereniging voor kerkrentmeesters (VKB) heeft grote zorgen over de toekomstvisie van de Protestantse Kerk. Voorzitter Peter de Lange van de VKB stelt vast dat er mogelijk nog meer financiële druk komt op de kleine gemeenten en dat de afstand tussen Utrecht en de gemeenten ,,onoverbrugbaar groot” dreigt te worden. Tevens is de focus te veel gericht op predikanten en professionals.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 april 2009

‘Ooit evangelische’ spiegel is voor iedereen om in te kijken

Deze maand verscheen het boek Ooit evangelisch, dat inzoomde op de achterdeur van evangelische gemeenten. Er volgden reacties van bezinning, én er kwam kritiek. Zo vond ds. Orlando Bottenbley het onderzoek te pretentieus. ,,Het is nog maar het topje van de ijsberg”, reageert mede-auteur Peter Pit.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 april 2009

Zeventig christenen vrijgelaten uit kamp in Eritrea

Ermelo - Zeventig christenen zijn vrijdag vrijgelaten uit het Mitire-kamp, een militair kamp in het noordoosten van Eritrea. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen ondersteunt. De christenen werd simpelweg verteld dat ze naar huis mochten gaan. Ze zeiden geen idee te hebben waarom ze ineens zijn vrijgelaten, aldus Open Doors. Nog steeds zitten ruim 2800 christenen gevangen in kampen in heel Eritrea.

Sportdonderdag, 23 april 2009

Heerenveen viert nog geen feest

Volendam - Een feestje vieren? Nee, daar had Trond Sollied na het bereiken van de bekerfinale ten koste van Volendam geen zin in. Europees voetbal is zo goed als veiliggesteld, maar het seizoen is pas echt geslaagd als daar medio mei in De Kuip een echte prijs aan kan worden toegevoegd.

Sportdonderdag, 23 april 2009

Pranjic kan ‘zijn’ prijs pakken met Heerenveen

Volendam - Het was gisteravond in Volendam voor Danijel Pranjic in meerdere opzichten een heuglijke dag. De 27-jarige Kroatische middenvelder wilde dit seizoen alleen bij sc Heerenveen blijven, als de club mee zou doen om de prijzen. Aan de boorden van het IJsselmeer kreeg Pranjic gisteravond zijn zin, want daar plaatste Heerenveen zich voor de derde keer in de clubhistorie voor de bekerfinale. ,,En driemaal is scheepsrecht, nietwaar. Laat het dan ditmaal maar gebeuren.”

Sportdonderdag, 23 april 2009

Op naar een nieuw Fries volksfeest in De Kuip, op 17 mei

Volendam - Voor de derde keer in de clubhistorie plaatste sc Heerenveen zich gisteravond in Volendam voor de finale van het KNVB bekertoernooi. De laatste keer is al weer twaalf jaar geleden en de keer daarvoor ligt nog verder terug in de tijd: het jaar 1993. Beide seizoenen stond sc Heerenveen in de eindstrijd en genoot Nederland van een waar Fries volksfeest in De Kuip in Rotterdam. Op 17 mei mag Fryslân opnieuw massaal uitlopen, want dat is de dag waarop dit seizoen de finale plaatsvindt.

Sportdonderdag, 23 april 2009

Eimers volgend jaar geen coach meer van Hajé Flyers

Heerenveen - Hajé Flyers moet voor het komende seizoen op zoek naar een nieuwe coach. Het bestuur van de ijshockeyclub uit Heerenveen en coach Chris Eimers hebben na een evaluatiegesprek over het afgelopen seizoen in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Het was Eimers eerste jaar als hoofdcoach van de Friezen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties