Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 maart 2004.

Achtergronddinsdag, 23 maart 2004

Apartheid in Z-Afrika nog niet verdwenen

,,Voor veel zwarte Zuid-Afrikanen is weinig veranderd: nog steeds hebben dezelfde mensen de beste banen, de grootste huizen en de grootste auto’s.’’ Oud-president F.W. de Klerk van Zuid-Afrika, de laatste president van het apartheidstijdperk, blikt terug en kijkt vooruit.

Bijschriftdinsdag, 23 maart 2004

Verwende mensen

Lucas 11: 29-32

Cultuurdinsdag, 23 maart 2004

‘Supertex’ komt niet echt tot leven

Supertex is de verfilming van het boek van Leon de Winter. Een internationale productie waarbij uit zowat alle landen van Europa acteurs en medewerkers zijn gekozen.

Cultuurdinsdag, 23 maart 2004

‘Gothinka’ is juweel van een griezelfilm

Voor de liefhebber van het griezelgenre is er met Gothinka weer een juweeltje in de bioscoop uitgebracht. Want ondanks alle ongeloofwaardigheid en de platgetreden paden die de film bewandelt, moet het de makers wel worden nagegeven dat zij er in geslaagd zijn om een griezelfilm te maken waarbij je echt zit te griezelen. En dat is in deze tijd zondermeer een hele prestatie.

Cultuurdinsdag, 23 maart 2004

Indrukwekkend ‘Cyrano’

In het Franse plaatsje Bergerac staat een standbeeld van een man met een wat langere neus dan normaal. Het is natuurlijk een beeld van Cyrano de Bergerac, een romantische held die gestalte werd gegeven door de Franse schrijver Edmond Rostand. Toch is deze Cyrano niet alleen een toneelheld want hij heeft echt bestaan, zijn volledige naam was Savinien Hercule Cyrano de Bergerac en is geboren in 1619 en gestorven in 1655.

Economiedinsdag, 23 maart 2004

‘Leveranciers Philips moeten duurzamer’

Amsterdam - Philips gaat van zijn leveranciers eisen dat zij duurzaam en verantwoord ondernemen. Philips heeft daarvoor een lijst gestuurd met eisen waaraan de leveranciers moeten voldoen. Dat maakte Philips gisteren bekend. Deze eisen worden gesteld op gebieden als arbeidsomstandigheden, milieu en kinderarbeid. De grote leveranciers en de leveranciers in ‘risicogebieden’, zoals Azië, zijn al aangeschreven. De rest van de leveranciers volgt dit jaar.

Economiedinsdag, 23 maart 2004

‘Nederlanders moeten harder werken’

Joure - Als we niet meer en harder werken, verliest Nederland de concurrentieslag. De gemiddelde werknemer in Nederland werkt per jaar ongeveer honderd uren minder dan die in de rest van Europa. De Amerikaanse werknemer werkt zelfs 500 uren meer dan de Nederlandse. Wereldwijd is China de grote economische belofte.

Economiedinsdag, 23 maart 2004

Forse reorganisatie bij Halbertsma Pallets

Grou - Bij Halbertsma Pallets in Grou wordt de komende maanden een grote reorganisatie doorgevoerd. Reden is het wegvallen van een belangrijke opdrachtgever. Bij het bedrijf werken momenteel 110 mensen.

Hoofdartikeldinsdag, 23 maart 2004

De angstige stilte…

In Israël heerst in zeker opzicht stilte; mensen blijven liever thuis dan dat ze in openbare ruimten verblijven. En ze bedenken zich of ze wel of niet in de bus stappen. De reden voor de angstvalligheid is duidelijk: vrees voor wraakacties van Hamas.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

Boeren stoppen met blokkade machines Frisia

Oosterbierum - Zoutfabriek Frisia mag zijn graafmachines uit het land van A. Faassen uit Oosterbierum weghalen. De groep van 25 boeren die gisteren de toegang naar het land met tractoren blokkeerde, heeft de actie gisteravond opgegeven nadat Frisia een dagvaarding voor een kort geding had laten bezorgen. Volgens de boeren heeft Frisia toegezegd alle schade van Faassen en vier andere landeigenaren te vergoeden. Directeur Van Tuinen van de zoutfabriek houdt het erop dat de boeren gebruik kunnen maken van de standaardvergoedingen voor het gedogen van zoutleidingen. Pagina 9: ‘Een overwinning, zou ik zeggen’

Regiodinsdag, 23 maart 2004

‘Magneetzweefbaan levert 8000 banen op’

Groningen – De aanleg van een magneetzweefbaan tussen Amsterdam en Groningen kan 8.000 banen voor Noord-Nederland opleveren. Dat stelt econometrist T. Knaap in het proefschrift waarop hij op 1 april promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Knaap concludeert uit zijn onderzoek dat bedrijven uit de Randstad duizenden arbeidsplekken naar het Noorden zullen verplaatsen als er een snelle treinverbinding is.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

Bank Oudemirdum wordt servicewinkel

Sneek – De Rabobank in Oudemirdum wordt verbouwd tot servicewinkel, waarin naast de bank andere organisaties een baliefunctie krijgen. Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland wil kijken of kleine bankvestigingen zo behouden kunnen blijven. Nu sluiten de kleine kantoren vaak noodgedwongen hun deuren. Oudemirdum dient als proefproject. Mocht het servicepunt een succes zijn, dan worden ook de andere acht kleine kantoren in de zuidwesthoek omgebouwd.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

Noorden blinkt niet uit in uitvindingen

Groningen - In het Noorden worden veel minder uitvindingen gedaan dan elders in Nederland. Het aantal octrooien per duizend bedrijven was de afgelopen tien jaar in Fryslân, Groningen en Drenthe nauwelijks de helft van het landelijk aantal. Dat komt vooral omdat hier geen echt grote bedrijven zijn gevestigd.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

Fryslân ligt dwars bij rekenkamer Noorden

Drachten - De provincie Fryslân ligt ‘dwars’ bij de vorming van een noordelijke rekenkamer. Terwijl Drenthe en Groningen in februari al een besluit hebben genomen tot de oprichting van een gezamenlijke rekenkamer, stellen de Friese statenleden harde voorwaarden aan de oprichting van zo’n instituut. Dat moet met minimale middelen worden opgezet.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

Auto’s weg uit Leeuwarder centrum

Leeuwarden – De drie pleinen in de Leeuwarder binnenstad worden definitief autoluw. Ondanks alarmerend klinkende geluiden van tegenstanders stemde een meerderheid van de gemeenteraad van de stad gisteravond in met het schrappen van 35 van de 50 parkeerplaatsen. De ondernemers rondom de pleinen vrezen inkomstenderving.

Regiodinsdag, 23 maart 2004

‘Particuliere zorg toekomst voor oudere’

Leeuwarden – Ouderen en patiënten zullen in de toekomst steeds vaker hun zorg in de particuliere en informele sfeer regelen. Tot 2020 zal de totale potentiële vraag naar verpleging en verzorging met eenderde stijgen. Het aantal mensen dat ook echt zorg ontvangt, stijgt minder snel.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 maart 2004

Diaconaat in het nieuwe Europa

Het Diakoniewissenschaftliches Institut is het enige diaconiewetenschappelijk instituut in de Duitsprekende wereld en heeft binnen de internationale en nationale diaconale wereld terecht een grote reputatie. Het thema ‘Europa’ is al langer een thema van dit instituut. Het nam in de jaren negentig het initiatief tot een reeks van consultaties, waarbij vertegenwoordigers van het diaconaat uit verschillende Europese landen tot uitwisseling en dialoog kwamen en tot een eerste aanzet van een gezamenlijke visie-ontwikkeling op Europa.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 maart 2004

Band met jongeren aanhalen

Hemelum - Het Russisch-orthodox klooster in Hemelum gaat op ,,een bescheiden wijze’’ de band met orthodoxe jongeren aanhalen. Ze wil meer met de jeugd in gesprek over kerk en geloof, aldus vader Jewsewy. Zaterdag is een tweede bijeenkomst gepland.

Sportdinsdag, 23 maart 2004

Gemiste kans beloftenteam Heerenveen tegen Feyenoord

Heerenveen – Het beloftenteam van SC Heerenveen is er maandag op sportpark Skoatterwâld niet in geslaagd virtueel koploper Feyenoord van de troon te stoten. De formatie van trainer Jan de Jonge was weliswaar de betere ploeg, maar kon dat binnen de lijnen niet in cijfers tot uitdrukking brengen. Jong Heerenveen zag daardoor, met nog zes duels te gaan, de kans op titelprolongatie kleiner worden.

Sportdinsdag, 23 maart 2004

AGOVV maakt einde aan alle illusies Cambuur

Apeldoorn – De toch al naďeve doelstelling om de vierde periodetitel te winnen, kan Cambuur Leeuwarden na maandag definitief laten varen. AGOVV ontnam met een 3-2 overwinning in Apeldoorn de ploeg van trainer Dick de Boer het laatste sprankje hoop daarop. Daarmee is er een vroegtijdig einde gekomen aan een kleurloos seizoen.

Sportdinsdag, 23 maart 2004

Kooistra ontwijkt valkuilen en pakt de titel

Oudega W. – Omdat het Friese spel veel complexer is dan de simpeler doch populairder variant van het Hollands dammen was kamp op voorhand niet een optie voor Kooistra. ,,Fan kamp kinst net útgean, ik bin mar gewoan meigien yn de partij’’, aldus de Hartwerter, die uiteindelijk alle aanvallen van Walinga pareerde en zijn negende Friese titel binnen haalde.

Weerdinsdag, 23 maart 2004

Wat neerslag

Vanavond en vannacht komen er brede opklaringen voor, waarbij het kan afkoelen tot rond het vriespunt. Morgen krijgen we te maken met bewolking en wat neerslag. De temperaturen liggen rond 7 graden, bij een matige tot vrij krachtige noordelijke wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties