Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 december 2010.

Cultuurdonderdag, 23 december 2010

Musea in Fryslân trekken meer bezoekers dan ooit

Leeuwarden - De Friese musea hebben het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers getrokken. De 75 musea zijn door 890.000 mensen bezocht, 60.000 meer dan vorig jaar. Niet eerder was dat aantal zo hoog, sinds in 1988 de bezoekcijfers worden geregistreerd. Dat heeft de Museumfederatie Fryslân gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 23 december 2010

Laatste werk van Jopie Huisman opgedoken

Workum - Het laatste werk dat Jopie Huisman (1922-2000) in zijn leven schilderde, is opgedoken. Zoon Jacob en neef Joop vonden het werk bij hun zoektocht naar onbekend werk van de kunstschilder voor een expositie volgend jaar ter ere van het 25-jarig bestaan van het Jopie Huisman Museum in Workum. Mogelijk heeft de zoektocht ook drie schilderijen opgeleverd die 25 jaar geleden werden gestolen tijdens een expositie in het Brabantse Nuenen. Jacob Huisman heeft een telefoontje gekregen van iemand die beweert deze schilderijen te hebben.

Economiedonderdag, 23 december 2010

Koopmans Meel krijgt geen boete bij prijsafspraken

Den Haag - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft meelproducenten in Nederland, België en Duitsland boetes opgelegd van in totaal 81,6 miljoen euro. Ook Koopmans Meel in Leeuwarden was betrokken bij verboden prijsafspraken en kartelvorming. Koopmans kreeg geen boete omdat de zaak is verjaard. Volgens de Leeuwarder fabriek betreft het een éénmalige transactie uit 2002.

Hoofdartikeldonderdag, 23 december 2010

Strijd in Ivoorkust...

Wie chocolade wil kopen kan er maar beter snel bij zijn. De marktprijzen van cacao blijven stijgen als gevolg van de onzekerheid en de onrust die er in Ivoorkust heersen na de presidentsverkiezingen die eind november werden gehouden. Ivoorkust is met ongeveer 40 procent van de cacaohoeveelheid de grootste producent en exporteur van deze grondstof ter wereld. Gebeurtenissen in dit land hebben rechtstreekse invloed op de cacao- en chocoladeprijzen.

Regiodonderdag, 23 december 2010

Boekhoven verlaat gemeente in stilte

Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel fuseren per januari 2011 tot Súdwest Fryslân. Vier van de vijf burgemeesters nemen deze maand afscheid. Alleen burgemeester Hayo Apotheker gaat door, hij wordt waarnemend burgemeester van Súdwest Fryslân. Het Friesch Dagblad besteedt de komende twee weken aandacht aan de ‘afzwaaiers’. Vandaag: Hans Boekhoven van Nijfurd.

Regiodonderdag, 23 december 2010

Van stop-ruzieclub naar dierenredclub

Kollum - Frederick Lourens wil met zijn F-rangerclub dieren helpen. Hij heeft met zijn team al een vogel en een eend gered. Door Majelle Hoek.

Regiodonderdag, 23 december 2010

Vorst zorgt voor schade aan wegen

Leeuwarden - Rijkswaterstaat heeft al verschillende reparaties moeten uitvoeren vanwege vorstschade aan wegen. Vorig jaar liep de vorstschade flink in de papieren; tot over de dertig miljoen euro. Als het winterweer lang aanhoudt, dreigt de schade ook nu hoog op te lopen. In Fryslân valt het tot nog toe mee.

Regiodonderdag, 23 december 2010

Toerschaatser tekent voor eigen risico

Koudum - De circa zestienduizend toerschaatsers die meedoen aan de eerstvolgende Elfstedentocht moeten bij hun inschrijven een handtekening zetten op een formulier waarop ze verklaren de tocht op eigen risico te rijden. Het Elfstedenbestuur wil op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld bij eventuele ongelukken.

Regiodonderdag, 23 december 2010

‘Elfstedentocht nog nooit zo dichtbij geweest in veertien jaar’

Koudum - ,,Dom praat.” Zo kwalificeert ijsmeester Jan Oostenbrug van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden de opmerking van de directeur van Meteoconsult Harry Otten dat er volgende week wel een Elfstedentocht kan worden gehouden. En dat Otten de Friezen oproept om massaal het sneeuw van het ijs te halen, is zelfs lachwekkend. Want er ligt nauwelijks sneeuw op het Elfstedenparcours, weet Oostenbrug.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2010

Liefer niet

In de parochies van Noordwest Fryslân is het gebruikelijk dat de viering van de laatste zondag van de Advent een zogeheten boeteviering is. In liederen en teksten vragen de gelovigen God en elkaar in zo’n viering om vergeving voor het tekortschieten in liefde jegens elkaar en de Eeuwige. Vast onderdeel van de boeteviering is de handoplegging. De voorganger legt de gelovigen de handen op terwijl hij zegt ‘De goede God maakt een nieuw begin met u, in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’. Bijna elke kerkganger laat zich de handen opleggen, een enkeling blijft zitten. Ook de voorganger krijgt de handen opgelegd, in mijn geval door een acoliet (een oudere misdienaar) maar door een kerkganger had ook gekund. De voorganger is immers ook een boeteling.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2010

Europese christen heeft het moeilijk

Wenen - Regeringen moeten erkennen en veroordelen dat christenen in Europa worden gediscrimineerd en dat zij te maken krijgen met toenemende intolerantie. Christenen moeten bovendien volledig kunnen participeren in het publieke leven. Dat staat in een nieuw rapport over discriminatie van christenen in Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 december 2010

Een sprong over een grote kloof

Veel christenen komen niet meer in de kerk maar zoeken buiten de traditie om naar wegen om te geloven. Dat geldt zowel voor protestanten als katholieken. Vanaf vandaag een serie daarover op deze pagina. In deze eerste aflevering zet Peter Tuin vraagtekens bij de stellige uitspraken van de kerk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties