Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 november 2009.

Cultuurmaandag, 23 november 2009

DongeraDichter helpt met schrijven sinterklaasgedicht

Dokkum - Mensen die moeite hebben met het maken van een sinterklaasgedicht kunnen zaterdag de hulp inroepen van DongeraDichter Mark Spijkers. De stads- en streekdichter van de gemeente Dongeradeel zal die dag gedichten schrijven bij Boekhandel Schaaf aan de Grote Breedstraat in Dokkum. De dichter zal een sinterklaasvers maken op basis van wat de gever hem vertelt over de ontvanger of het cadeau.

Cultuurmaandag, 23 november 2009

Werk van Dopper welluidend maar een anachronisme

In de platenboxen 400 jaar Nederlandse muziek die het Residentie Orkest ooit uitbracht, kwam Cornelis Dopper niet voor. Dat is illustratief voor hoe toen tegen conservatieve componisten als Dopper werd aangekeken. Dopper was lange tijd een gevierd componist maar werd daarna verguisd. Maar, zoals zo vaak, is er ook bij Dopper sinds kort sprake van een herwaardering. Er bestaat zelfs een Stichting Cornelis Dopper en er is een biografie uitgebracht.

Cultuurmaandag, 23 november 2009

Violiste Simone Lamsma raakt het Leeuwarder publiek

Een fenomenaal violiste, behorend tot de tien beste ter wereld op dit moment. Zo beoordeelde Jaap van Zweden violiste Simone Lamsma in het programma Zomergasten. Daarmee had hij niets te veel gezegd. Vrijdagavond raakte Lamsma in De Harmonie in Leeuwarden het publiek met een magnifieke vertolking van Mozarts Vijfde Vioolconcert samen met Sinfonia Rotterdam.

Economiemaandag, 23 november 2009

LTO trekt de precisie van landmetingen in twijfel

Leeuwarden - Boeren reageren boos op aanpassingen van de omvang van hun percelen aan de hand van satellietfoto’s. Landbouworganisatie LTO Nederland vraagt hierover in een brief aan minister Verburg opheldering.

Hoofdartikelmaandag, 23 november 2009

Wantrouwen jegens de overheid...

Vandaag begint de massale vaccinatiecampagne voor kleine kinderen. Tot en met vandaag probeert de overheid de vrij grote onrust die er is over de gevolgen van de vaccinatie bij kleine kinderen, weg te nemen. De afgelopen weken hebben tienduizenden ouders berichten gelezen op internet die zorgden voor veel onrust. Een flink deel van die berichten bevatte indianenverhalen. Het opmerkelijke is dat betrekkelijk veel ouders zich door die onzin lieten beďnvloeden en zich grote zorgen maakten over de vaccinatie.

Regiomaandag, 23 november 2009

Karpervissen de hogeschool van ’t vissen

Heerenveen - ,,Twee kilo.” Een spiegelkarper gaat uit de emmer aan de weeginstallatie en wordt op een natte mat gelegd. Even wachten en dan de volgende stap: meten en fotograferen. Pas als dat achter de rug is, komt de karper weer in een emmer en is het wachten op het uitzetten in het water bij jachthaven De Welle in Heerenveen. En alles gaat heel voorzichtig. ,,Een gevangen karper wordt beter behandeld dan de vrouw thuis”, merkt een man op die heel voorzichtig een vis op de mat legt.

Regiomaandag, 23 november 2009

boerenleven niet romantisch

Leeuwarden - Een groep Friese boerinnen lanceren volgende week de website Vrouw van Boer, als tegenreactie op het populaire KRO-programma Boer zoekt Vrouw.

Regiomaandag, 23 november 2009

Groot onderzoek in ontvoeringszaak

Leeuwarden - De politie Fryslân heeft zaterdag een groot buurtonderzoek gehouden in en rond de Molenstraat in Leeuwarden. Daar werd op 7 november op klaarlichte dag een vrouw uit Jislum ontvoerd. Na zes dagen wist zij te ontkomen. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Regiomaandag, 23 november 2009

Jack Kooistra (79) is in alles een hardloper

Leeuwarden - Overmorgen wordt De Hardloper gepresenteerd, een biografie over nazi-speurder en rechtbankverslaggever van het Friesch Dagblad Jack Kooistra (79) uit Leeuwarden. Klaas Jansma schreef het boek, en blikt terug op zijn gesprekken met Kooistra.

Geloof & Kerkmaandag, 23 november 2009

‘PKN moet alle kerken in een dorp straks sluiten’

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland moet in de toekomst gebieden aanwijzen waar nog een kerk openblijft en de rest sluiten. Er zullen allerlei dorpen zonder zichtbaar kerkelijk leven komen. Daarvoor in de plaats komen regionale PKN-gemeenten. Die voorspelling doet prof. dr. Hijme Stoffels in een interview in het Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkmaandag, 23 november 2009

OM haalt zendingsschip Doulos uit de vaart

Singapore/Emmeloord - De Doulos, het zendingsschip van Operatie Mobilisatie (OM), wordt per 31 december uit de vaart genomen. Dat heeft OM bekendgemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 23 november 2009

‘Nationaal plan nodig om kerkinterieurs te behouden’

Utrecht - Het sluiten van kerken in de toekomst heeft het gevaar in zich dat er een ,,lukrake verspreiding” komt van waardevolle objecten uit kerkgebouwen. Die vrees uitte Mart van der Sterre, directeur van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN) zaterdag tijdens een symposium in de Geertekerk in Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 23 november 2009

Het grafmonument als laatste cadeau voor Henny

Drachten - Het verliezen van een naaste is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Nog elke dag denkt en praat Goff Miedema met zijn vrouw Henny voor hij naar bed gaat. In de slaapkamer hangt in het zicht van zijn bed haar foto. ,,Soms kom ik laat thuis en dan zeg ik: sorry, het is wat later geworden, maar meisje, ik ben er weer.” Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkmaandag, 23 november 2009

De Oasekerk sleept Goff Miedema door de rouwperiode

Drachten - In honderden protestantse kerken in Fryslân worden morgen in kerkdiensten de overledenen herdacht. Het is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en dan wordt traditioneel stilgestaan bij wie in het afgelopen jaar zijn overleden. De diensten worden in steeds meer kerken als zeer indrukwekkend ervaren.

Sportmaandag, 23 november 2009

Vertrouwen Heerenveen loopt deuk op

Amsterdam - Met een dubbele triomf als getuigschrift leefde Heerenveen de jongste twee weken in de veronderstelling dat het de trein weer aardig op de rails had. Op station Amsterdam werd de Friese formatie gisteren ruw wakker geschud. Heerenveen werd weggespeeld en niet zo’n klein beetje ook.

Sportmaandag, 23 november 2009

Breuer: het leek echt helemaal nergens op

Amsterdam - Binnen 35 minuten vijf doelpunten om je oren krijgen en toch met kop en schouders boven je ploeggenoten uitsteken. Het lijkt onverenigbaar, maar Brian Vandenbussche presteerde het gisteren in de Arena. Vrijwel in z’n eentje behoedde de Belgische sluitpost Heerenveen voor een afgang die z’n weerga niet zou hebben gekend.

Sportmaandag, 23 november 2009

Drie weken voorpret leuker dan de dag zelf

Trijntje Bosman zet koffie in de kantine, barman Frans van der Werf laat nog snel even de hond uit, Elles Sikkes krijgt de programmaboekjes van secretaris Andries de Vries en Remco Mollema staat klaar om de spelersbus van WKE de weg te wijzen. RKVV Bakhuizen is klaar voor de grote bekerwedstrijd tegen de algeheel amateurkampioen van Nederland.

Sportmaandag, 23 november 2009

De ironie van de regels

Natuurlijk is het niet leuk om door een handsbal te worden uitgeschakeld voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. De hele sportminnende wereld leeft met de Ieren mee. Arme Ieren, toch al zo’n weggestopt volkje. Een enkele schrijver, wat popzangers en vooral heel veel bierdrinkers. Met dat imago moeten ze het doen. Het WK voetbal zou eindelijk weer een kans zijn geweest om zich op het wereldtoneel te manifesteren als de trotse Kelten die ze diep in hun hart nog altijd zijn. Een unieke mogelijkheid om het Calimero-dopje weer eens van het hoofd te schudden en de rode haren te laten wapperen in de wind. Het mocht niet zo zijn.

Sportmaandag, 23 november 2009

‘Het is heel knap dat Lageweg al zoveel heeft gepresteerd’

De uit Jubbega afkomstige korfballer Peter Lageweg (23) werd de afgelopen seizoenen als een groot talent betiteld. Met DOS’46 uit Nijeveen werd hij vervolgens driemaal Nederlands zaalkampioen en eenmaal op het veld. Na afgelopen seizoen zou de Fries stoppen, maar daar kwam hij op terug om voor LDODK te gaan spelen. Lageweg is nu verkozen tot Korfballer van het Jaar en kreeg in de verkiezing over het afgelopen seizoen de voorkeur boven toenmalig ploeg- en provinciegenoot André Kuipers (DOS’46) en Tim Bakker. Terecht?

Sportmaandag, 23 november 2009

‘Ingetogen trotse’ Pier Alma haalde nooit het grote Oranje

Het was een druilerige zondagochtend en op sportpark ‘t Nijlân speelde ik bijna plichtmatig m’n wedstrijd met de reserves van MKV’29. Totdat zich achter de omheining een opvallende verschijning meldde: Pier Alma. Op weg naar een vleugje voetbal was-ie bij ons neergestreken. Terstond toverde ik er m’n gevreesde ‘slepende beweging’ uit en met een simpele hoofdbeweging gaf ‘Pierke’ het aan. Ja, hij had het gezien.

Sportmaandag, 23 november 2009

De rek is er beslist nog niet uit bij Bant

Bant - Het was zaterdag groot feest in Bant. En niet alleen vanwege de intocht van Sinterklaas. Het eerste elftal, tot zaterdag nog hekkensluiter in de tweede klasse I, boekt een klinkende zege tegen Minnertsga. De cijfers waren misschien wat geflatteerd, maar de rek is er bepaald nog niet uit bij de debutant, die op het eigen veld van sportpark De Akkers nog ongeslagen is. Door de zege stijgt Bant met stip naar de negende plaats.

Sportmaandag, 23 november 2009

VC Sneek slaat eerste aanval af

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag de eerste aanval op de koppositie vakkundig afgeslagen. SV Dynamo uit Apeldoorn, de nummer twee van de B-league, pakte weliswaar een setje, maar de drie punten bleven in de Sneker sporthal. Over een kampioenschap wordt echter met geen woord gerept.

Sportmaandag, 23 november 2009

Noordelijke derby eindigt voor Aris in anticlimax

Groningen - De Friesland Aris heeft zaterdag een ruime nederlaag moeten slikken in en tegen Groningen. Hoewel de Leeuwarder basketballers het overgrote deel van de wedstrijd gelijkwaardig waren aan de koploper in de eredivisie, stortten ze in het laatste kwart als een kaartenhuis in elkaar. ,,Verliezen mag, maar ik haat het als het op zo’n manier gebeurt. Veertig minuten doorgaan, guys. Is dat nou zó moeilijk?’’, brieste coach Pete Miller.

Sportmaandag, 23 november 2009

Russel November schittert in de Prijs der Giganten

Wolvega - Zaterdag waren de zorgen in de drafsport voor even vergeten. Zo’n 3.000 mensen bezochten de drafbaan in Wolvega om getuige te zijn van de Special Jobs Prijs der Giganten. Ze beleefden een topdag met een dito koers. Russel November, de blikvanger in het veld, liet zien dat hij niet voor niets tot de tien beste Europese dravers van dit moment wordt gerekend. De karaktervolle hengst benaderde in de modder het baanrecord dat zijn vader tien jaar eerder liep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties