Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 februari 2009.

Cultuurmaandag, 23 februari 2009

Theatertour is vrolijk feestje van Nick en Simon

Een avondje uit voor het hele gezin. Zonder de mannen dan. Nick en Simon staan met hun nieuwe theatertour Overal in een uitverkochte Harmonie in Leeuwarden, waar overwegend vrouwelijke fans staan te swingen. De Volendamse jongens staan nog niet eens op het podium of de bezoekers beginnen al te gillen. De voorstelling begint met een spectaculaire lichtshow en een pakkend nummer waarbij het publiek meteen enthousiast wordt. ,,Leef vandaag alsof deze dag de laatste zou zijn.” Een weinig originele songtekst, maar dat maakt niet uit: iedereen zingt en klapt onmiddellijk mee.

Cultuurmaandag, 23 februari 2009

Als retrostuk geslaagd, als komische zedenschets ’n sof

Annie M.G. Schmidt en Fryslân. Is het soms vijftig jaar geleden dat ze voor het eerst de Friese bodem betrad? In het theaterarchief heb ik geen functionele of esthetische noodzaak kunnen ontdekken waarom haar eerste komedie En ik dan? op de planken moet worden gebracht. Des te opmerkelijker dat Tryater dat dan nu wel doet. Ook dapper, want deze zedenkomedie uit 1968 kende weliswaar een groot succes in Nederland, maar in het buitenland was En ik dan? een grote flop. Zelf weet M.G. Schmidt die ontgoocheling aan de moeilijkheid om haar werk te vertalen. Helemaal als de grappen al niet zo sterk zijn.

Cultuurmaandag, 23 februari 2009

Boekewike los mei feestjűn ‘yn tiden fan soarch’

Skouboarch De Harmonie yn Ljouwert wie ofrűne sneon it dekor fan it Fryske boekefeest, sa’t dat jierliks organisearre wurdt troch Stichting it Fryske Boek yn it ramt fan ’e Fryske Boekewiken. Dit jier bestiet de stichting 75 jier, reden dus om in ekstra feestlike jűn te organisearjen. In feestlike jűn yn tiden fan soarch eins, want de Fryske literatuer liket yn swier waar te sitten.

Economiemaandag, 23 februari 2009

‘Nuon is bijna rond met het Zweedse Vattenfall’

Amsterdam - Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall neemt een belang van bijna 50 procent in Nuon voor 3,5 miljard euro. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Naar verwachting maken de twee partijen de deal vandaag bekend.

Economiemaandag, 23 februari 2009

ING hoopt op steun VS

Amsterdam - ING onderzoekt of het financiële steun kan krijgen van de Amerikaanse overheid. Dat zei ING-bestuursvoorzitter Hommen zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Economiemaandag, 23 februari 2009

Europa gaat eensgezind crisis te lijf

Berlijn - De belangrijkste Europese economieën hebben afspraken gemaakt over scherper toezicht om een nieuwe financiële crisis in de toekomst te voorkomen. Daarnaast zijn maatregelen genomen om de huidige crisis, die in veel landen tot een recessie heeft geleid, gemeenschappelijk aan te pakken.

Hoofdartikelmaandag, 23 februari 2009

De zorgindustrie...

Het heeft jarenlang geduurd eer het ministerie van Onderwijs inzag dat grote scholen meer problemen opleveren dan voordelen. Intussen is de kwaliteit op veel grote scholen ingezakt, mede door enorme opwaardering van het management in de scholen. Dat ging ten koste van de zeggenschap, gezag en positie van leraren en van de leergebieden. Zo kan het gebeuren dat op een groot agglomeraat van hbo-opleidingen er op de pabo-afdeling geen specialist meer is voor bijvoorbeeld geschiedenis. Niet de vorming van leerlingen was en is het criterium van kwaliteit, maar - om het kort door de bocht te zeggen - het aantal managers, leden van de Raad van Bestuur, hun portemonnee en het ‘bedrijfsproces’. Grootschaligheid en bedrijfsmatig denken vormen een monsterverbond, waarin de kwalijke kanten van beide worden versterkt.

Regiomaandag, 23 februari 2009

Syb heeft voor iedere Elfstedenstad een eigen lied

Sneek - Syb van der Ploeg doet voor de tweede keer de Elfstedentocht. Zingend dit keer. In 1986 haalde hij het officiële kruisje. Dit keer treedt hij iedere maand een middag op in een van de elf steden. Gisteren was in Sneek de aftrap.

Regiomaandag, 23 februari 2009

Mag de volgende generatie nog wel recreëren in de arken in Earnewâld?

Earnewâld - ,,Toen ik vijf jaar was, leerde ik hier zwemmen.” Koene Oberman (55) staat tussen de Lange Sleat en het Smidspaed ten westen van Earnewâld. De natuur hier gaat hem aan het hart, maar hoe lang kan hij er nog van genieten?

Regiomaandag, 23 februari 2009

‘Val college mag scholen niet deren’

Grou - De val van het college van B en W van Boarnsterhim mag de voortgang van de bouw van twee brede scholen in Grou en Akkrum niet in de weg staan. Dat stellen de betrokken schoolbesturen en de kinderopvangorganisatie Sisa in een reactie op de politieke crisis.

Regiomaandag, 23 februari 2009

Brand bij opvang voor jongeren in Leeuwarden

Leeuwarden - Bij een grote brand is vanochtend een deel van een opvangvoorziening voor dak- en thuisloze jongeren in Leeuwarden in vlammen opgegaan. Daarbij zijn drie jongeren en een portier gewond geraakt, meldt de politie.

Regiomaandag, 23 februari 2009

Leuk, spelen met een kindje dat je niet kan verstaan

Stiens - ,,Ik hie fan ’e moarn pine yn ’e bűk fan de spanning”, zegt de elfjarige Margith van der Schaaf uit Stiens. Ze wacht deze zaterdag op het parkeerterrein van De Hege Stins met nog enkele tientallen kinderen en ouders op de bus met twintig kinderen uit Wit-Rusland. ,,Ik ha der sa’n sin oan. Ik hoopje dat wy in famke krije. Dan mei se by my op de keamer sliepe.”

Geloof & Kerkmaandag, 23 februari 2009

Helixprijs 2009 naar Thugz Church in Rotterdam

Rotterdam - Het bestuur van de Evangelische Alliantie kent de EA-Helixprijs 2009 aan Thugz Church (kerk voor tuig) in Rotterdam. Daniel en Tanja de Wolf en een team van kernvrijwilligers hebben hier een nieuwe gemeente van jonge Antilianen. De gemeente doet jeugdwerk en heeft een buurthuis in de Millinxbuurt in Rotterdam.

Geloof & Kerkmaandag, 23 februari 2009

De evolutietheorie is weer een gesprek aan de keukentafel

Drachten - Tweehonderd jaar na zijn geboortejaar heeft Charles Darwin (1809-1882) het weer voor elkaar. Er wordt opnieuw volop gepraat en gedebatteerd over de evolutietheorie. Bij voor- én tegenstanders is in het Darwinjaar de discussie weer opgelaaid. Vanaf vandaag wordt landelijk een brochure verspreid die de onhoudbaarheid van Darwins denken wil aantonen. Ook zijn er allerlei ‘evolutiebijeenkomsten’. In de Salvatorkerk in Leeuwarden zaten gisteravond driehonderd mensen voor een lezing van creationist dr. Philip Bell.

Geloof & Kerkmaandag, 23 februari 2009

Oud-EO-directeur ontkent evolutie niet

Drachten - Na EO-coryfee Andries Knevel heeft ook voormalig EO-directeur Henk Hagoort openlijk afstand genomen van het creationisme. In een interview met de Volkskrant van afgelopen zaterdag zegt de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep dat hij Darwin een belangrijke figuur vindt. ‘Zeker. Ik ben niet iemand die de evolutie ontkent. Voor mij is het belangrijk dat deze wereld niet uit toeval is ontstaan, maar volgens een plan. Daarin kan ik de evolutie goed plaatsen.’

Geloof & Kerkmaandag, 23 februari 2009

‘God nam geen rib uit een aap’

Drachten - Een oerknal die het leven op aarde schiep? Het is zo ongelofelijk dat het eigenlijk onmogelijk is. ,,Het is zoiets als een biljartbal van hier naar mijn huis schieten en dan ook nog met voldoende kracht en precisie”, aldus bioloog drs. Tom Zoutewelle. Zaterdag klonk in Drachten een duidelijk pleidooi voor een creationistische scheppingsvisie.

Sportmaandag, 23 februari 2009

De ‘trots fan ’t Bildt’ zet stug door

St. Annaparochie - Humor uit ’t Bildt. Rudy Fopma (34), captain van St. Annaparochie, doet komend seizoen een stapje terug. ,,Tenzij we promoveren natuurlijk.” Voor de goede orde: St. Annaparochie is de hekkensluiter van de tweede klasse K. Twaalf wedstrijden, nul punten.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Haulerwijkse Boys toont spierballen

Haulerwijk - Omdat het tegen Drentse ploegen vaak leuk en lekker voetballen is, ligt er in Oosterwolde niemand wakker van dat De Griffioen niet in een ‘zogenaamde’ Friese klasse speelt. Zaterdag had de ploeg van de Drachtster trainer Piet van der Veen echter geen antwoord op het spierballenvoetbal van Haulerwijkse Boys, uitgerekend die ene andere Friese ploeg in de zaterdag derde klasse D.

Sportmaandag, 23 februari 2009

kSDS excuseert zich voor zege

Sportmaandag, 23 februari 2009

‘Wie wil zijn kind nu niet in het middelpunt zien?’

Heerenveen - Toen Paul Stokker en Chris Lahey twee jaar geleden de populaire tv-show Dancing on Ice op televisie zagen, ging er een lichtje bij de twee branden. Beide fanaten van het kunstrijden zagen tot hun vreugde een grote toestroom komen van mensen die opeens verkocht waren aan de sport. En dus moest er iets verzonnen worden om het instapniveau laag te houden. Het werd showrijden, in de meest pure zin van het woord. Zaterdag was Thialf decor voor het tweede NK van een sport die nog in de kinderschoenen staat.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Bakker is grootverdiener in Wolvega

Wolvega - Met drie overwinningen was Robin Bakker zaterdag op de drafbaan in Wolvega de man van de dag. De eerste rijder voor de stal van trainer Marcel Hauber was in zijn element tijdens de Joure Dag, een koersdag die werd ondersteund door de Jouster grasbaanvereniging. Er was in alle koersen verhoogd prijzengeld, de entree was gratis en er werd onder de bezoekers een waardevolle Jouster stoeltjesklok verloot.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Aris stort weer in slotfase in

Leeuwarden - En opnieuw heeft Aris Friesland zaterdag een nipte nederlaag geleden. Tegen Zwolle werd in de slotfase én in de verlenging een voorsprong weggeven. De Leeuwarder basketballers slagen er dit seizoen maar niet in spannende duels in eigen voordeel te beslissen.

Sportmaandag, 23 februari 2009

De diepere gronden van de erehaag

Het mooie nieuws kwam afgelopen week uit het buitenland. De overwinningen van FC Twente en Ajax in Frankrijk en Italië natuurlijk, waardoor Nederland weer even lijkt mee te tellen in het Europese voetbal. Maar meer nog de reactie van de spelers van Fiorentina op de nederlaag tegen Ajax: ze stonden de Ajacieden die hun meegereisde publiek waren wezen bedanken, op te wachten in een dubbele erehaag, om de eigen nederigheid te tonen en hen een glorieuze aftocht te bieden.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Flyers laat zien dat het kan: winnen van Nijmegen

Heerenveen - Het kan dus toch: winnen van Nijmegen. Hajé Flyers slaagde er dit seizoen maar niet in Devils te verslaan. Zaterdag toonden de Heerenveense ijshockeyers aan dat ze hun angstgegner wel onder de duim kunnen houden. Dat was nodig ook, want verlies had na de nederlaag vrijdag in Nijmegen einde seizoen betekend. Nu mag de formatie van Chris Eimers woensdag laten zien dat het Triavium voor de Friezen geen onneembare vesting is. Wanneer daar gewonnen wordt, treedt Flyers in de halve finale van de play-offs aan tegen Tilburg.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Goud en zilver voor jarige Nauta op WK junioren

Zakopane - Achttien werd ze zaterdag en Yvonne Nauta vierde haar verjaardag afgelopen weekeinde met goud en zilver. De schaatsster uit Uitwellingerga werd in de Poolse stad Zakopana wereldkampioen op de drie kilometer en in het allround klassement van de wereldkampioenschappen voor junioren kwam zij uit op de tweede plaats. Als toetje reed ze met de Nederlandse ploeg gisteren nog naar de titel op in de ploegenachtervolging.

Sportmaandag, 23 februari 2009

Henrique zorgt voor nieuw elan bij Heerenveen

Heerenveen - Voor de uitwedstrijd tegen NEC was Paulo Henrique niet goed genoeg bevonden voor een plaats bij de selectie. Zes dagen later is de negentienjarige Braziliaan de grote man bij sc Heerenveen in het thuisduel tegen Willem II. Hij zorgde voor nieuw elan bij de winnende formatie van trainer Trond Sollied.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties