Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 februari 2007.

Dossiervrijdag, 23 februari 2007

Onaanvaardbaar, maar toch uitgevoerd

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen beloven de kiezers van alles. Misschien wel interessanter is de vraag wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en besloten. Deel 4: Het Streekplan.

Economievrijdag, 23 februari 2007

Bestaansrecht door goed te profileren

Zwaagwesteinde – Als zelfstandig slager overleven in een dorp met vijf supermarkten: dat is een grote kunst. Een kunst die slagerij Dantuma verstaat, blijkt ruim zeventig jaar na het begin van het familiebedrijf in Zwaagwesteinde. ,,Je moet je goed kunnen profileren met eigen producten. Mensen moeten een reden hebben om juist bij ons te komen”, legt Albert Dantuma (39) uit. Samen met zijn vrouw Geessiene (34) heeft hij de slagerij aan de Noorder Stationsstraat.

Hoofdartikelvrijdag, 23 februari 2007

De blijdschap

Het nieuwe kabinet is aangetreden. En de groep bewindslieden heeft er zin in. Zelfs zo, dat de meelevende burger iets van euforie bespeurt. Uit de opmerkingen van de bewindslieden - vooral de nieuwe - valt op te maken dat er ‘chemie’ is in het kabinet Balkenende-IV. De een na de ander vertelt hoe er een ‘klik’ is geweest tijdens de ontmoetingen tussen de leden van het kabinet. Niet alleen uit de woorden valt te verstaan hoe goed de start is, dat valt ook af te leiden uit de lichaamstaal. Op de gezichten van diverse bewindslieden lag een brede, of juist ingetogen lach. Minister-president Balkenende was bij dit alles de bijna vaderlijke figuur. Hij is duidelijk trots op de samenstelling van de ploeg en op de manier waarop al die collega’s zich presenteren en laten zien hoe plezierig het allemaal gaat. De traditionele journalistieke benadering in programma’s als Nova en Pauw en Witteman bleek niet altijd doeltreffend; het azijn van de scepsis had in diverse ontmoetingen met kabinetsleden geen werking. Het is te wensen dat het kabinet in staat blijft om deze houding te blijven aannemen.

Regiovrijdag, 23 februari 2007

Centrale As kan aangelegd

Burgum/Dokkum – De Centrale As, de nieuwe weg van Nijega naar Dokkum, kan worden aangelegd, wat de betrokken gemeenten betreft. Tytsjerksteradiel en Dongeradeel zijn gisteren akkoord gegaan met het betalen van elk twaalf miljoen euro voor de aanleg van de Centrale As. Eerder deze week ging Dantumadeel akkoord.

Regiovrijdag, 23 februari 2007

Bouwers onderschatten energieprijs

Dokkum - Gemeenten, woningbouwcorporaties, architecten en projectontwikkelaars bouwen met oogkleppen op. Een zo laag mogelijke opleveringsprijs staat voorop. Dat is gevaarlijk ouderwets denken in een wereld van snel stijgende energieprijzen en een radicaal veranderende brandstofmix.

Regiovrijdag, 23 februari 2007

Ameland proeftuin voor energie-uitvinders

Ameland - Eilanders zijn eigenwijze mensen. Ze weten het vaak beter, staan voor hun gemeenschap en als ze hun eigen boontjes kunnen doppen zonder inmenging van de vaste wal: heel graag. ,,De ideale voedingsbodem voor een proeftuin vol eigenzinnige probeersels”, noemt burgemeester De Hoop van Ameland het.

Regiovrijdag, 23 februari 2007

Subsidiepot voor scholen

Kootstertille - Friese basisscholen kunnen bij de provincie Fryslân subsidie aanvragen voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Scholen kunnen aanspraak maken op het geld door specifieke projectaanvragen in te dienen. Als die door de provincie goedgekeurd worden, krijgt een school maximaal 25.000 euro te besteden voor integraal taalbeleid en onderwijskundige kwaliteit. Voor het bedenken van die projecten kunnen scholen per jaar vijfduizend euro krijgen, om leerkrachten te ontlasten.

Regiovrijdag, 23 februari 2007

‘Te strenge criteria schrijnend geval’

Leeuwarden - De voorwaarden waaronder gevallen door minister Hirsch Ballin schrijnend verklaard zullen worden, zijn te zwaar. Dat zegt W. van der Werff van de Stichting Noodopvang Witmarsum. Hierdoor komen maar weinig vluchtelingen die in de opvang in Witmarsum zitten in aanmerking voor een verblijfsvergunning, ondanks hun schrijnende situatie.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 februari 2007

‘Gebouwen sluiten vraagt moed’

Heerenveen - Drie van de vier kerken sluiten, het roept direct associaties op van ‘teloorgang’ en ‘wie doet als laatste het licht uit’. De Protestantse Wijkgemeente Heerenveen ziet het vooral als een kans op nieuw elan voor de pluriforme gemeente die ze wil zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 februari 2007

Gezangen staan nu op een lcd-scherm

Harlingen - Wie de gereformeerde kerk van Harlingen binnenkomt, moet zoeken naar het liturgiebordje. Dat is weg. Tegenwoordig hangen er beeldschermen. De kerk heeft een complete facelift ondergaan, met onder meer een beamer, een andere vloer, een verlaagd plafond en een moderne preekstoel. Zaterdag is er open huis.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 februari 2007

Marinus van den Berg wordt zondag 60 jaar

Rotterdam - Zondag wordt pastor Marinus van den Berg 60 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnen vrijdag twee boeken. Een van hem, over ouder worden, en een over Van den Berg zelf. ,,Ouder worden schept een tweede vrijheid Er dienen zich nieuwe taken en vragen aan. Ik ga een nieuwe levensfase in.”

Sportvrijdag, 23 februari 2007

Schouwenaar en De Ron gaan voor aanval

Leeuwarden - De koning is dood; lang leve de koning. Zo gaat het meestal in de voetbalwereld, waarin vriendschap en collegialiteit twee rekbare begrippen zijn. Maar bij Cambuur Leeuwarden is het niet zo dat Gerrie Schouwenaar en Wim de Ron, assistenten van de ontslagen trainer Roy Wesseling, morgenavond bij hun eerste duel als interim-duo handenwrijvend op de bank zitten. Leuk vinden ze het ontslag allerminst. ,,Maar de club vroeg ons om het waar te nemen. Dat doen we dan maar. We moeten door”, aldus De Ron. De twee gaan voor de aanval, want ze zullen het elftal tegen Haarlem vanavond offensiever laten spelen.

Sportvrijdag, 23 februari 2007

Vier wijzigingen in basiself Cambuur

Leeuwarden - Gerrie Schouwenaar en Wim de Ron hebben als interim-trainersduo vanavond uit bij Haarlem basisplaatsen ingeruimd voor Chris de Wagt, Ferdinand Katipana, Shutlan Axwijk en Berry Hoogeveen. Koen Stam is geschorst, Jayson Trommel en Marinus Dijkhuizen zijn geblesseerd.

Sportvrijdag, 23 februari 2007

Hoe John Weening zich weer terug vocht

Leeuwarden - ,,Ik ben 34, heb een ernstige blessure gehad, maar sta toch weer op het veld”, zegt John Weening uit Goutum. ,,Dat geeft wel aan hoe belangrijk voetbal voor me is.” Weening, spits van Blauw Wit’34, scoorde vorige week drie keer in de topper van de tweede klasse K tegen Heerenveense Boys. Het was pas de tweede wedstrijd voor de speler sinds hij in februari van vorig jaar zijn kniebanden scheurde.

Weervrijdag, 23 februari 2007

Buien

Vanmiddag, vanavond en vannacht is kans op enkele buien. Verder staat er een matige tot krachtige wind uit zuidelijke richtingen. Morgen kan de dag nog even droog beginnen, maar al snel volgt een regenachtig weertype.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties