Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 februari 2005.

Agendawoensdag, 23 februari 2005

Klassiek

De uitagenda van 24 februari t/m 3 maart 2005

Bijschriftwoensdag, 23 februari 2005

Zo Vader, zo kind

Een van de eerste woorden die een kind leert zeggen, is: papa.

Cultuurwoensdag, 23 februari 2005

‘Een standbeeld voor mijn vader’

De roman heeft dertig jaar boven zijn werk gezweefd. Midden zestig moest |hij ervoor worden. Nog één keer moest hij het de wereld vertellen:

Cultuurwoensdag, 23 februari 2005

Max Havelaar mag gezien worden

Max Havelaar koffie. Max Havelaar thee. Max Havelaar chocolade. Max Havelaar bananen. Hij had nooit kunnen bevroeden dat zijn pamflet, want dat is het boek Max Havelaar in feite, nog eens het wereldwijde keurmerk zou worden voor eerlijke handel. En toch is dit de echoënde impact van zijn boek geworden, ook al heeft het meer dan een eeuw geduurd.

Cultuurwoensdag, 23 februari 2005

Beelden met intercultureel tintje

Het hoogste object is ruim vijf meter, het breedste zes meter en het zwaarste weegt achthonderd kilo. Voor de meeste galeries is het onmogelijk kunstwerken van deze omvang te presenteren. Maar Cilia Bouwmeester van Bouwmeester- project heeft Crystalic tot haar beschikking, het opvallende glazen ‘business & communicationcenter’ in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 23 februari 2005

Boekewikegeskink 2005 te partikulier

Wat makket in reisferhaal nijsgjirrich genôch dat it in breder lęzerspublyk fertsjinnet as allinnich mar famylje en kunde? Dy fraach krong him op by it lęzen fan it Frysk boekewikegeskink 2005 , Groetenis fan Prakash fan Steven de Jong.

Cultuurwoensdag, 23 februari 2005

Charlotte Simmons of Anna Karenina

Met zijn omvangrijke Ik ben Charlotte Simmons plaatst |de inmiddels 74-jarige Amerikaanse schrijver Tom Wolfe zich in een traditie van drie negentiende-eeuwse voorgangers die op eveneens vergevorderde leeftijd een vrouwenleven beschreven: Emma Bovary van Flaubert, Anna Karenina van Tolstoi en de onvergelijkelijke bakvis Effi Briest van Theodor Fontane. Dat hij kan schrijven,

Economiewoensdag, 23 februari 2005

Mogelijk miljoen euro schade door sabotage veerboot

Harlingen – Scheepswerf Volharding in Harlingen lijdt mogelijk een half tot een miljoen schade door sabotage aan een veerboot in aanbouw. Dat maakte directeur G.J. Bodewes vandaag bekend.

Economiewoensdag, 23 februari 2005

Vakbond verwacht lange staking Atoglas

Leeuwarden – Vakcentrale FNV verwacht dat de staking bij kunststoffenfabriek Atoglas langer duurt dan een dag. ,,Ik reken op minimaal een week’’, zei FNV-bestuurder D. de Valk vanmorgen tegen de verzamelde stakers. Nagenoeg alle 130 medewerkers van kunststoffenfabriek Atoglas in Leeuwarden zijn vanmorgen in staking gegaan omdat de directie de productie uiterlijk volgend jaar naar Frankrijk wil overhevelen.

Expowoensdag, 23 februari 2005

Bears, Uniastate: Permanente tent. over de geschiedenis van Staten en Stinzen in Fryslân.

Hoofdartikelwoensdag, 23 februari 2005

Meepraten…

De Duitse kanselier Schröder heeft het bezoek van de Amerikaanse president Bush aangegrepen om zijn bedenkingen te uiten over de in zijn ogen onevenwichtige relatie tussen Europa en Amerika. Hij zei vorige week dat Europa serieuzer moet worden genomen. Nu vindt politiek overleg over veiligheidsvraagstukken plaats binnen de NAVO. Maar daarin zijn niet alle Europese landen vertegenwoordigd en voert Amerika de boventoon. Met de EU kan Washington niet altijd goed praten omdat niet alle EU-landen lid zijn van de NAVO en omdat de Europese Unie onderling verdeeld is. De Duitse kanselier wil daarom een overlegorgaan waarin beide partijen meer gelijkwaardig zijn.

Regiowoensdag, 23 februari 2005

Jack ‘regelde’ boek voor vrouw Gré

Idskenhuizen - ,,Wil jij dat even voor me regelen, lieverd?” Ruim 45 jaar lang was ‘regelen’ een gevleugelde uitdrukking in het huwelijk van Jack en Gré Buur uit Castricum. Gré gebruikte de term vaak om haar man tot iets te bewegen. Soms enigszins gekscherend, zoals die keer dat ze Jack vroeg of hij niet even kon ‘regelen’ dat iedereen stopte met roken. Vaak echter ook bloedserieus: ,,Lieverd, ik wil dat je een boek over me schrijft”, zei ze bijvoorbeeld, ,,en met de opbrengst moet je iets regelen voor iedereen die nooit eens de frisse lucht in kan.”

Regiowoensdag, 23 februari 2005

Vijfhonderdjarig bestaan van het Bildt gevierd met onthulling van een grenspaal

Sint Jacobiparochie – Waarom de kruising van wegen tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie ‘Mooie Paal’ heet – weinig streekbewoners zullen het tot voor kort geweten hebben. Maar voortaan is er weer een tast- en aanschouwbare naamgever ter plekke aanwezig: gisteren werd er een fraaie paal (blank gelakt hout, met een koperbeslag op de kopse kant) onthuld op de plek die tot 1984 de grens was tussen het Bildt en de Friestalige buurgemeente Barradeel. Geen kopie van vroeger, want niemand weet meer hoe de elf palen eruitzagen waarmee van 1650 tot 1795 het jachtgebied van de Friese Nassaus werd afgebakend.

Regiowoensdag, 23 februari 2005

Hoe zes vrouwen 160 AOW’ers aan de dis kregen

Leeuwarden – Het begon vorig voorjaar met een paar vrouwen die ‘iets wilden’. Ze zochten nog wat zielsverwanten en hadden toen, met z’n zessen, een lunchclub. Dertigers en begin-veertigers, bevlogen en welbespraakt: die hebben elkaar genoeg te vertellen. Maar gewoon zomaar wat eten en drinken en kletsen vonden ze te gemakkelijk. ,,We wilden wat dóen’’, zegt Marlise Vroom. Ze dachten eerst aan ,,het analfabetisme van Laurentien’’, maar dat was organisatorisch zo geölied, ,,daar viel niet veel toegevoegde waarde uit te halen’’. Toen in het najaar vaak berichten in de pers verschenen over de moeilijkheden van veel AOW’ers, was hun project al snel bedacht. Ze gingen op zoek naar geld, richtten de stichting Zes&co op, gingen praten met hotel Wyswert van de Christelijke Hogeschool Nederland en al snel stond het op de rails: een dineravond in nostalgische stijl.

Regiowoensdag, 23 februari 2005

Wonen buiten dijk voorlopig op eigen risico

Leeuwarden – Bewoners van buitendijkse gebieden op de waddeneilanden blijven wettelijk onbeschermd tegen overstromingsgevaar. Minister Peijs wil hiertoe voorlopig geen wetswijziging doorvoeren.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 februari 2005

De handen op elkaar voor Israël

Leeuwarden – De Leeuwarder Koepelkerk was dinsdagavond het toneel voor de jubileumavond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Christenen voor Israël (CvI). Het werd een feestavond met de boodschap dat Fryslân achter Israël staat. De bezoekers werden op hun beurt bedankt voor een kwart eeuw steun aan CvI.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 februari 2005

Vrijplaats binnen de politie

Leeuwarden – Vijfentwintig jaar droeg Ingrid Rots het uniform van de politie, laatstelijk als wijkchef in Utrecht. Tweeënhalf jaar geleden, na het voltooien van een studie theologie, nam ze ontslag om geestelijk verzorger te worden bij de Politie Fryslân. Dat is een redelijk unieke situatie in Nederland: niet meer dan zes van de 26 korpsen hebben een geestelijk verzorger in dienst. Dinsdag presenteerde zij zich tijdens de vergadering van de Raad van Kerken in Fryslân.

Sportwoensdag, 23 februari 2005

Bij Kyokushin karate draait alles om respect

Drachten - Het is de hardste stijl die de karatesport kent. Kyokushin karate, in de volksmond full contact karate. ,,Op de mat is het oorlog, maar met groot respect voor de tegenstander’’, zegt Richard von Mansfeldt. Hij is bondscoach van het Nederlands karateteam en organisator van het Open Fries kampioenschap full-contact karate dat zondag plaatsvindt in Grou.

Weerwoensdag, 23 februari 2005

Meer sneeuw

Het is vandaag bewolkt met af en toe sneeuw, maar er komt nog meer sneeuw. Met name vanavond en vannacht kan het flink sneeuwen. De temperaturen schommelen vandaag en morgen rond 1 ŕ 2 graden. Vannacht koelt het af tot rond -2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties