Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 januari 2010.

Cultuurzaterdag, 23 januari 2010

Negatieven van fotograaf Paul Janssen naar HCL

Leeuwarden - Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft deze week het negatievenarchief van fotograaf Paul Janssen in bewaring gekregen. Dat heeft een woordvoerder van HCL gisteren gemeld. Janssen, die begon als freelance fotograaf en van 1979 tot 2006 bij de Leeuwarder Courant werkte, overleed in 2009.

Cultuurzaterdag, 23 januari 2010

Muzikanten en bands gezocht voor Liet 2010

Leeuwarden - De inschrijvingsperiode voor het Friese songfestival Liet is begonnen. Dat heeft de Stichting Liet ’91 gisteren gemeld. Tot 22 februari kunnen Friese bands en muzikanten zich aanmelden voor de voorrondes die in april zullen plaatsvinden. Alle soorten muziek zijn welkom, als de compositie en tekst maar origineel zijn.

Cultuurzaterdag, 23 januari 2010

Friese orkestdirigent Gerrit Heeringa overleden

Leeuwarden - Dirigent Gerrit Heeringa uit Ee is op 76-jarige leeftijd na een ziekbed overleden. Donderdag is in besloten kring afscheid van hem genomen. Heeringa was de drijvende kracht achter het Fries Senioren Orkest (FSO) dat hij vanaf het begin heeft geleid en gevormd. Eind 2008 nam hij na 26 jaar afscheid van het orkest. Heeringa heeft in Fryslân meer dan vijftien korpsen onder zijn hoede gehad, waaronder sinds 1998 christelijke brassband Advendo in Burum dat hij tot voor kort nog leidde.

Cultuurzaterdag, 23 januari 2010

Stella Groenewoud wint designprijs jong talent

Leeuwarden - De zeventienjarige Stella Groenewoud uit Leeuwarden heeft de Philips Jongeren Designprijs 2009 gewonnen. Ze krijgt de onderscheiding voor haar ontwerp de Dazzlebag, een rugzak met dertien ritsen. Achter elke rits zit een apart vakje, wat de tas volgens de jury behoorlijk diefstalproof maakt. ‘Een prachtig en origineel idee dat we niet eerder hebben gezien’, oordeelde de jury. ‘Bij deze mooi uitgevoerde rugzak gaat het om het dilemma van de boef, in welk vakje ga ik kijken.’

Economiezaterdag, 23 januari 2010

Productie groen gas in Noorden moet fors groter worden

Assen - De drie noordelijke provincies zetten alles op alles om de productie van grote hoeveelheden groen gas mogelijk te gaan maken. De Taskforce Groen Gas moet dit gaan coördineren. Productie van groen gas is een belangrijke kans voor de plattelandsgebieden, omdat er veel biomassa uit natuur en landbouw beschikbaar is.

Economiezaterdag, 23 januari 2010

‘Gangbaar vlees beter voor klimaat dan biologisch’

Wageningen - De productie van gangbaar varkensvlees is minder schadelijk voor het klimaat dan biologische varkensvleesproductie. Dat blijkt uit een studie van Blonk Milieu Advies en Wageningen Universiteit.

Economiezaterdag, 23 januari 2010

Leegstand winkels groeit snel

Woerden - De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is het afgelopen jaar met 9 procent toegenomen. In Fryslân lag de stijging iets hoger, 11 procent. Toch komt Fryslân met een gemiddelde leegstand van 4,7 procent van de winkelpanden landelijk op de derde plaats. Het landelijk gemiddelde ligt nu op 5,4 procent.

Hoofdartikelzaterdag, 23 januari 2010

Haďti, Linda de Mol...

Het blijft een merkwaardige combinatie: de sterren van de televisie die een uitzending over de ramp in Haďti maken. Wat heeft Linda de Mol te maken met mijn gevoel van verantwoordelijkheid om te geven?

Regiozaterdag, 23 januari 2010

Standbeelden aangekleed om vrijwilligers te werven

Heerenveen - Diverse beelden in Heerenveen zijn de afgelopen weken aangekleed en voorzien van sjerpen met daarop toepasselijke leuzen. Achter de actie zit geen politieke partij die in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen om aandacht vraagt, maar de lokale vrijwilligersorganisatie Caleidoscoop.

Regiozaterdag, 23 januari 2010

Vissers met vast tuig verenigd

Wijnaldum - De vissers die met vast tuig vissen op de Waddenzee en langs de Noordzeekust hebben in Wijnaldum de eerste stap gezet om zich te verenigen. Alleen door één vuist te maken, kunnen ze hun belangen beschermen. Afzonderlijk worden ze niet gehoord.

Regiozaterdag, 23 januari 2010

Jonge meisjes behoeden voor besnijdenis

Leeuwarden - Zo’n 662 meisjes in Fryslân lopen het risico genitaal verminkt te worden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie naar het land van herkomst van de ouders. Het is voor het eerst dat er een inschatting is gemaakt van de risicogroep voor meisjesbesnijdenis in Noord-Nederland. Instanties in de regio werken aan een project dat meer jonge meisjes moet behoeden voor besnijdenis.

Regiozaterdag, 23 januari 2010

‘Dat dit hier is gebeurd, brengt de oorlog dichterbij’

Dokkum - In Dokkum zijn gisteren de twintig mannen herdacht die precies 65 jaar geleden op de Woudweg in Dokkum zijn gefusilleerd. Een stoet van leerlingen, verzetsstrijders en nabestaanden liep langzaam en in stilte van het Dockinga College naar het oorlogsmonument aan de Woudweg. Daar legden scholieren Colin Krul en Tom Seinstra uit klas 2d-vmbo een krans.

Regiozaterdag, 23 januari 2010

Woodbrookers maakt een einde aan ‘een nachtmerrie voor kinderen’

Drachten - De eerste jongeren betrekken volgende week het hagelnieuwe behandelcentrum Woodbrookers, in de bossen buiten Drachten. Daarmee komt een einde aan een internationaal bekritiseerde misstand die jaren doorging: Nederlandse kinderen die lastig waren maar niet crimineel, werden in de gevangenis gezet omdat ze alleen daar onderdak konden krijgen.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 januari 2010

Vrouwenvereniging Tabitha deelt al 75 jaar lief en leed

Oudeschoot - In de Sionskerk in Oudeschoot, wijkgemeente van de Protestantse Gemeente te Heerenveen, is het morgen feest: vrouwenvereniging Tabitha bestaat 75 jaar. De vereniging die nog twintig leden telt - van zestig jaar tot ver in de tachtig - denkt nog niet aan ophouden.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 januari 2010

Op missie om een vluchthaven te bieden

Leeuwarden/Engwierum - Samen met zo’n honderd militairen van Vliegbasis Leeuwarden vertrekt ds. Jaap van der Goot dinsdag naar Afghanistan. Als geestelijk verzorger biedt hij in Kandahar ,,een vluchthaven, een heilige plek”. Morgen krijgt hij in de Protestantse Gemeente Engwierum een reiszegen mee.

Sportzaterdag, 23 januari 2010

Het moest Oenema’s dag worden, en dat werd het

Heerenveen - Als Thijsje Oenema nog mee wilde doen aan de Olympische Spelen in Vancouver, moest gisteren haar dag worden. ,,Dat realiseerde ik me bij het wakker worden’’, zei de schaatsster uit Joure. En het wérd haar dag. Bij het zogeheten ‘OKT 2’ had ze één kans op Vancouver: op de 500 meter, tegen de van een blessure teruggekeerde Marianne Timmer. Twee omlopen en 79 seconden later, had ze een ticket voor de Spelen binnen.

Sportzaterdag, 23 januari 2010

Cambuur mag Reza dankbaar zijn

Leeuwarden - De winterstop sneeuwde onder voor SC Cambuur, maar na een goed trainingskamp in Portugal, ging de ploeg gisteravond in 2010 verder waar ze in 2009 mee ophield: winnen. Dat was te danken aan een droomstart van debutant Reza, want verder was het verre van goed.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties