Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 22 september 2010.

Cultuurwoensdag, 22 september 2010

Vertaalwedstrijd voor nieuwe Friese woorden

Leeuwarden - Vanwege de Europese talendag die aanstaande zondag plaatsvindt, is een vertaalwedstrijd ingesteld die nieuwe Friese woorden moet opleveren.Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 22 september 2010

Franse opdracht voor componist Jan de Haan

Heerenveen - De Friese componist Jan de Haan uit Heerenveen heeft een compositieopdracht gekregen van het harmonieorkest in de Franse stad Belfort. De Haan schreef het werk Liberté ter gelegenheid van de officiële inwijding van het beeldhouwwerk Le Lion de Belfort van Frederic Auguste Bartholdi op 26 november. De beeldhouwer, die ook het Vrijheidsbeeld in New York maakte, voltooide het werk in 1880, maar het is nooit officieel ingewijd.

Cultuurwoensdag, 22 september 2010

Concours op Schier voor korpsen nu al weer volgeboekt

Schiermonnikoog - Muziekverenigingen kunnen zich niet meer opgeven voor het muziekconcours dat volgend jaar in juni op Schiermonnikoog wordt gehouden. Dat meldt Durk Dam van de organisatie. Er hebben zich al 38 korpsen aangemeld, terwijl er maar plek is voor 28 brassbands, harmonies en fanfares.

Cultuurwoensdag, 22 september 2010

Liefdesproject van Hindrik van der Meer en Eppie Dam

Leeuwarden - Musicus Hindrik van der Meer en dichter Eppie Dam hebben een Friestalig programma gemaakt over de liefde. Het idee voor Fan in tút in tinsje bouwe ontstond door het gegeven dat steeds minder mensen in de kerk trouwen. Volgens Van der Meer hebben veel mensen wel de behoefte om de liefde te vieren, bij een bruiloft of een huwelijksjubileum.

Economiewoensdag, 22 september 2010

Overheidsgaranties op leningen blijven bestaan

Leeuwarden - De crisismaatregelen die door demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken eerder zijn ingevoerd in de vorm van hogere overheidsgaranties op leningen voor bedrijven blijven bestaan tot eind 2011. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde begroting van het ministerie van Economische Zaken.

Economiewoensdag, 22 september 2010

Provincie wil extra eisen bij intensieve landbouw

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten (GS) willen bij de intensivering van de landbouw in de provincie Fryslân de komende jaren extra eisen stellen. Volgens gedeputeerde Konst is schaalvergroting in de melkveehouderij niet te keren en hoort het bij een gezonde economische ontwikkeling van de sector. ,,Groot is voor ons geen probleem bij de grondgebonden landbouw. Een heel ander verhaal is het wanneer boeren vaker voer van elders aanvoeren, het vee op stal houden en de mest af laten voeren. In dat geval gaat het om een duidelijke intensivering van de sector. We gaan eerst kijken of het om incidenten gaat, maar wanneer het doorzet, gaan we kijken of er voorwaarden moeten komen.” Konst zei dit vanochtend bij de presentatie van de Landbouwagenda van de provincie Fryslân voor 2011 tot en met 2013.

Economiewoensdag, 22 september 2010

Zuinige auto’s blijven fiscaal voordeliger

Leeuwarden - Zuinige auto’s blijven goedkoop. Demissionair minister De Jager van Financiën houdt de vrijstelling van bpm en moterrijtuigenbelasting in stand voor de meest milieubesparende voertuigen. Het nultarief voor de motorrijtuigenbelasting blijft zelfs tot 2013 bestaan in het kader van het groener autorijden. Voor zuinige auto’s geldt ook in 2011 14 procent bijtelling. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde begroting van het ministerie van Financiën.

Economiewoensdag, 22 september 2010

Extra geld voor jonge boer die moderniseert

Den Haag - Vanwege de onverwacht grote belangstelling die jonge boeren in 2010 tonen voor een regeling om hun bedrijf te moderniseren, stelt het ministerie van LNV voor volgend jaar zes miljoen euro extra beschikbaar voor de bestaande regeling. De regeling is bedoeld als tegemoetkoming voor jonge landbouwers die hun bedrijf moderner willen maken, maar daar maar moeilijk toe komen vanwege de hoge kosten. Provincies en LNV betalen aan mee aan de regeling.

Economiewoensdag, 22 september 2010

LNV: waarschuwing tegen dierziekten moet beter

Den Haag – Het ministerie van Landbouw wil volgend jaar een waarschuwingssysteem opzetten voor dierziekten die op mensen kunnen overslaan. Een voorbeeld van een dergelijke ziekte is de Q-koorts. Er moeten ook bestrijdingsdraaiboeken komen voor enkele ‘nieuwe’ ziekten zoals Afrikaanse Paardenpest en Rift Valley Fever.

Economiewoensdag, 22 september 2010

LNV krijgt voor landschapsbehoud geen extra geld

Den Haag – Voor volgend jaar is er minder geld voor natuur en landschap dan eerder gedacht. Het extra geld (32 miljoen euro) dat het ministerie van LNV zou ontvangen voor deze doeleinden en voor het programma Schoon en Zuinig, komt er niet door bezuinigingen bij de overheid.

Hoofdartikelwoensdag, 22 september 2010

De bezuinigingen...

De politieke stellingen die na het presenteren van de miljoenennota zijn betrokken, zijn weinig verrassend. Eigenlijk: saai door hun voorspelbaarheid. CDA, ChristenUnie en VVD zijn erkentelijk voor het werk van het demissionaire kabinet; de oppositie is boos, verontwaardigd en teleurgesteld. Dat is de achtergrond van hun voornemen om met een tegenbegroting te komen. Veel kans maakt die niet, maar de behandeling van de reguliere begroting en de tegenbegroting kan wel interessant worden vanwege het stemgedrag van de PVV. Die partij kwam gisteren ook met een voorspelbare reactie. Volgens Wilders moet er nog veel meer worden bezuinigd op het overheidsapparaat en op de kosten die samenhangen met immigratie. Wilders houdt hiermee het gemakkelijkste praatje. De kosten voor inburgering zijn al afgewenteld op de immigranten. Bezuinigen op de overheid is een onderwerp waaraan menig debatuurtje kan worden gewijd, maar waarvan de werkelijke effecten maar moeilijk meetbaar zijn. Wilders zal niet veel op hebben met de meeste alternatieven van de oppositie. Maar hoe zal hij reageren op de voorspelbare optie van de oppositie om, bijvoorbeeld, de aanschaf van de JSF maar uit te stellen of zelfs af te stellen? Wilders heeft ook een grote mond over de zorg; zal hij met de voorstellen dienaangaande met de oppositie mee stemmen?

Regiowoensdag, 22 september 2010

Kijken naar gespit in middeleeuws puin

Rinsumageast - ,,Jullie staan toevallig nu in wat vroeger de gracht was”, zegt Jos Stöver van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed tegen een aantal bezoekers dat net met hun laarzen in een laagje water van een paar centimeter is komen te staan. Groepjes van steeds zo’n dertig mensen trokken gistermiddag het weiland bij Rinsumageast in, waar in de middeleeuwen klooster Klaarkamp heeft gestaan, voor een rondleiding over de opgravingslocatie.

Regiowoensdag, 22 september 2010

‘Rijk schuift tekorten af op gemeente’

Leeuwarden - De Nederlandse gemeenten vinden dat het kabinet rijkstekorten op hen afschuift. Lokale overheden moeten het stellen met miljoenen euro’s minder voor inburgering, werk en zorg voor de zwakste groepen. Creatieve Friese regelingen voor gezinnen in financiële nood sneuvelen waarschijnlijk.

Regiowoensdag, 22 september 2010

Spandoeken verwijderd op Agrarische Dagen Franeker

Franeker - FZC’54 is boos op de burgemeester van Franekeradeel. Die liet volgens de zwemclub spandoeken verwijderen tijdens de Agrarische Dagen.

Regiowoensdag, 22 september 2010

‘We geven elkaar een zoen bij weerzien’

Joure - Al 25 jaar komen 25 vrouwen van de kunst- en cultuurkring uit Joure bij elkaar om iets cultureels te doen. Vaak is het dolle pret.

Regiowoensdag, 22 september 2010

Op uitwisseling; weg met de vooroordelen

Spannum - Uitwisseling van scholieren is meer dan een veredeld schoolreisje. Volgens directeur Gerben Postema van cbs De Tarissing in Spannum zorgt het voor een bredere blik die nodig is om vooroordelen weg te nemen. ,,Kinderen leren groter te denken.”

Geloof & Kerkwoensdag, 22 september 2010

Samen nadenken over gemeente-zijn en eenheid

Ureterp - Overal in Nederland is het zichtbaar: christenen die voorheen vooral binnen de eigen kerkmuren leefden, zoeken elkaar op. Dat verbondenheid het motto van deze tijd is, was in mei ook te merken bij Festival316 in Ureterp. Komend weekend houdt stichting Unite in Christ een conferentie over wat het betekent om gemeente van Christus te zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 september 2010

Een bijna ideale catechisatiemethode voor kerken

De catechisaties beginnen in veel kerken weer. De kerk ziet het onderricht van kinderen en jongeren als een belangrijke opdracht. Doel is de christelijke leer over te dragen en jongeren in te wijden in het leven met de Heer. Leren om te Leven is een complete methode voor het geven van catechisatie.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Vijf turners Turncentrum Sportstad Heerenveen naar WK

Beekbergen - Vijf turn(st)ers van Turncentrum Sportstad Heerenveen (TSH) hebben zich gekwalificeerd voor het WK turnen dat van 16 tot en met 24 oktober in Ahoy Rotterdam wordt gehouden.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Shorttrackseizoen opent op Thialf

Heerenveen - Terwijl de langebaanschaatsers nog volop in voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen is de eerste serieuze shorttrackontmoeting volgende week al op Thialf. Bij de Invitation Cup staan alle nationale toppers aan de start, waaronder de Friezen Sjinkie Knegt uit Bantega en Daan Breeuwsma uit Aldeboarn. Knegt werd afgelopen winter tijdens de Olympische Spelen in Vancouver elfde op de 1000 meter.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportwoensdag, 22 september 2010

Windmill Cup na twintig edities ter ziele

Leeuwarden - De Windmill Cup is na twintig edities ter ziele.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Menzo laat basiselftal ongemoeid

Leeuwarden - De kans is groot dat trainer Stanley Menzo het basiselftal dat vrijdagavond in eigen stadion met 0-1 verloor van BV Veendam in stand houdt voor het bekerduel vanavond tegen topklasser VVSB uit Noordwijkerhout.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Rene Hooghiemster maakt promotie

Drachten - René Hooghiemster koerst volgend wielerseizoen in het shirt van de Ubbink Koga-formatie. De 24-jarige Fries won dit jaar vier klassiekers en die prestaties vielen op. Bijzonder is dat Hooghiemster naast op de weg ook op de baan actief zal zijn. ,,Dit jierr treende ik ek al alle wiken in pear kear op de baan. Dat is my goed befallen.”

Sportwoensdag, 22 september 2010

De cricketdroom van een ‘Pakistaanse Leeuwarder’

Leeuwarden - Met de topclub VRA Amsterdam werd de Pakistaanse Leeuwarder Sohail Bhatti dit jaar voor de eerste keer dubbel cricketkampioen van Nederland. Niet alleen in de topklasse maar ook in de Twenty-20 klasse, een korte en snellere versie van het spel. In zijn flat in de wijk Bilgaard vertelt de 33-jarige cricketkampioen over een droomenvelop en zijn verre vriendin die toch heel dichtbij is.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Cijfers liegen niet: Cambuur allesbehalve een cupfighter

Leeuwarden - Algemeen directeur Alex Pama weet er als halve Amerikaan alles van: in de Verenigde Staten zijn ze dol op cijfers. Alles wat je maar wilt weten over je favoriete sportploeg wordt daar namelijk uitgedrukt in cijfers. Niet altijd stroken ze met het gevoel en in Nederland is dat niet anders; zie Cambuur en de KNVB-beker. Cambuur is immers een volksclub, en daar krijg je ook een gevoel bij van ‘reuzendoder’ in de beker. Hoe anders is dat in Leeuwarden. Want als iets blijkt uit de cijfers van Cambuurs bekerhistorie, dan is het wel dat de ploeg allesbehalve een cupfighter is.

Sportwoensdag, 22 september 2010

Moeizame bekerzege voor Heerenveen

Emmen - Heerenveen heeft het in de eerste bekerronde tegen ‘kleine broer’ Emmen veel moeilijker gekregen dan verwacht. Trainer Ron Jans had na het verlies tegen De Graafschap graag iets recht gezet, maar de Friezen overtuigden wederom niet. ,,Er blijven vraagtekentjes.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties