Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 september 2008.

Cultuurmaandag, 22 september 2008

‘Professional en amateur hebben elkaar nodig’

Leeuwarden - Fred Sjöberg (1953), leerling van de vermaarde dirigent Eric Ericsson, is een van de bekendste Zweedse dirigenten van dit moment. Zaterdag stonden hij en zijn verhaal centraal op een dag voor koordirigenten, bestuurders en zangers in Leeuwarden. Een dag die werd georganiseerd door Keunstwurk.

Cultuurmaandag, 22 september 2008

Freeze eindigt met een knipoog

Het Freezefestival is al lang niet meer alleen het muziekfeestje met Friese bands aan het begin van het culturele jaar. Inmiddels is het ook het podium geworden waar buitenlandse bands hun kunstje kunnen vertonen in het kader van het uitwisselingsprogramma van Friesland Pop. Het vormt de aftrap van een nieuwe editie van het bandondersteuningsproject Freesonica. En omdat juist dat succesvolle project nu aan zijn vijfde editie begint was er speciale aandacht voor Freesonica en speelden álle bands die aan het project hebben deelgenomen op een van de twee podia in de foyer van de Harmonie, de plek waar het Freeze- festival traditioneel wordt gehouden.

Cultuurmaandag, 22 september 2008

Brigitte Kaandorp als vanouds op herhaling

In de nieuwe theatershow van Brigitte Kaandorp Zó, gaat zij voor duidelijkheid en zekerheid. Ze is niet links, ze is niet rechts maar gaat dwars door een aquarium heen. Zoiets. Geen pakken melk bij de supermarkt meer met vitamine-C extracten en sinaasappelsappakken met daaraan toegevoegd calcium. Nee, houd het simpel en helder. Zet dingen bij elkaar en houd dingen ook bij elkaar. De wereld is al chaotisch genoeg. Een cabaretesk uitgangspunt dat ze ook toepast bij de formule van deze show: een liedje, een stukje cabaret, een liedje, een stukje cabaret. En dan is het de bedoeling dat je als toeschouwer lacht om de stukjes en luistert naar de liedjes. Mochten die liedjes ook om te lachen zijn, dan is dat mooi meegenomen. Een ouderwetse cabaretavond dus.

Hoofdartikelmaandag, 22 september 2008

De banken, lucht, luxe...

Zelfs de meest ongeďnteresseerde Nederlanders kunnen er niet omheen: de kredietcrisis. Dagelijks horen we over de dreiging die er uitgaat van het ontbreken van vertrouwen tussen financiële instellingen; over tientallen, zelfs honderden miljarden die overheden in het financiële circuit pompen en over de dreiging die er uitgaat van wankelende financiële reuzen.

Regiomaandag, 22 september 2008

18 miljoen aan nieuwe dingen in Leeuwarden

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden heeft ruim 18 miljoen euro uitgetrokken voor nieuw beleid. Dat staat in de programmabegroting 2009. De nadruk ligt op het versterken van de economie van de stad, duurzaamheid en de verbetering van de bereikbaarheid. De veelbesproken restauratie van de Oude Stadsbegraafplaats is buiten de boot gevallen.

Regiomaandag, 22 september 2008

Naar het dorpshuis, of toch liever thuis op de bank

Sexbierum – Het dorpshuis van Sexbierum was in de jaren tachtig een begrip in de wijde omtrek. Op brommertjes en fietsen stroomde de jeugd uit buurdorpen toe. Maar zoals zoveel Friese dorpshuizen moet ook ‘It Waed’ zichzelf tegenwoordig opnieuw uitvinden.

Regiomaandag, 22 september 2008

Brede school in Drachtster wijk De Folgeren ‘eindelijk’ geopend

Drachten – Bijna alles wat er mis kon gaan, ging ook mis bij de nieuwbouw voor de christelijke basisschool Het Anker en openbare basisschool de Bolder in Drachten. Maar sinds afgelopen zaterdag kunnen de leerlingen het nieuwe gebouw in. ,,Eindelijk.”

Regiomaandag, 22 september 2008

.Vlieland hijst in zijn wapen gewoon de eigen vlag

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: het wapen van Vlieland.

Regiomaandag, 22 september 2008

Geen zin in theorie: schaatsen gaat veel te lekker

Heerenveen - ,,Ik heb altijd wel zin in schaatsen”, zegt Annet Baken uit Nijeberkoop. Wat kan haar het schelen dat het zaterdagmiddag buiten heerlijk herfstweer is: Thialf is weer open en dus heeft Annet de winterjas opgezocht en de schaatsen uit de kast gehaald. ,,Ik heb buiten nog mensen in korte broek gezien”, giechelt ze. ,,Het is ook nog best wel warm”, zegt haar vriendinnetje Maaike van ’t Klooster. ,,Maar wij wilden toch graag rijden.”

Geloof & Kerkmaandag, 22 september 2008

Terugblik op levensveranderende projecten

Zelhem - Stichting World Servants uit Wolvega bestaat twintig jaar. Reden voor een groot driedaags jubileumfestival op conferentiecentrum en camping De Betteld in Zelhem. Johannes en Gé Holwerda uit Bolsward, al vanaf het begin betrokken bij de organisatie, hielden een dagboek bij.

Geloof & Kerkmaandag, 22 september 2008

Van Calvijn tot streekroman op Lees & Luisterbeurs

Zwolle - De boekenwereld raakt kort na de zomer gewoontegetrouw weer op stoom. Dat geldt ook voor de kring van christelijke boekhandelaren, uitgevers en lezers. Zaterdag keken duizenden boekenliefhebbers hun ogen uit tijdens de Lees & luisterbeurs in de IJsselhallen te Zwolle.

Sportmaandag, 22 september 2008

Het kaatslandschap zit na de Oldehovepartij niet met een gat, maar met een krater

Sportmaandag, 22 september 2008

Op valreep passend adieu voor Berkepas

Leeuwarden - Hij had net als de andere kaatsers die stopten, gehoopt op een passend afscheid. Maar zeker in de vrije formatie liep het dit seizoen bij Klaas Berkepas niet zoals het moest. Er waren uitnodigingszeges in Sneek en Bolsward, maar er moest tot laat in augustus gewacht worden tot hij met Daniël Iseger en Jan Willem van Beem de kransen won (Huizum). Op de PC ging het al in de eerste omloop mis. Op de valreep kreeg de opslager uit Hoornsterzwaag dan toch waar hij gezien zijn staat van dienst meer dan recht op had; een passend afscheid.

Sportmaandag, 22 september 2008

Geen actieve kaatsers meer in de top vijftig

In de top drie kwam tijdens de Oldehovepartij in Leeuwarden geen verandering meer. Chris Wassenaar was al zeker van de overwinning, maar liep nog een punt uit op zijn naaste achtervolger Taeke Triemstra. De zesde eindzege alweer van de Minnertsgaster reus kwam tot stand middels elf overwinningen, vijf verloren finales en drie derde prijzen.

Sportmaandag, 22 september 2008

Harde kennismaking Friese dammers met ereklasse

Wânswert - Een nederlaag was ingecalculeerd, maar de wijze waarop Damcombinatie Fryslân zaterdag klop kreeg van Soest-Baarn kwam hard aan. Het debuut in de ereklasse werd een harde confrontatie met de eigen tekortkomingen. Geen enkele partij werd gewonnen. Het gaat een zwaar seizoen worden voor de vereniging die vorig seizoen als Franeker/Wânswert via de play-offs promoveerde. ,,Niet best”, knikt voorzitter Tjeerd Jaasma van de Damcombinatie.

Sportmaandag, 22 september 2008

Fijne persconferenties worden schaars

De meeste persconferenties na voetbalwedstrijden zijn routineklussen en net zo saai en voorspelbaar als de wedstrijd die je daarvoor in het stadion hebt gezien. De trainer die verloren heeft, moppert wat op de scheidsrechter en benoemt wat momenten waarop de wedstrijd met een beetje meer geluk een hele andere wending had kunnen krijgen. De trainer die heeft gewonnen, zegt dat zijn spelers tactisch goed stonden en er nog wel wat meer hadden mogen maken.

Sportmaandag, 22 september 2008

Heerenveen stopt NEC-trein af

Heerenveen - Op 24 februari van dit jaar was het Abe Lenstrastadion voor NEC het vertrekpunt van een indrukwekkend zegereeks. Zeven maanden lang stapelde het elftal van Mario Been succes op succes, maar uitgerekend op de plek waar het allemaal begon spatte het sprookje gisteren uiteen. Niet zonder fortuin bracht Heerenveen de NEC-trein tot stilstand.

Sportmaandag, 22 september 2008

Menzo begint bij SC Cambuur met een glimlach

Leeuwarden - ,,Jan, wacht even op mij. Ik weet de weg terug naar het stadion nog niet.” Het is zondagochtend, aan het woord is Stanley Menzo, de nieuwe trainer van SC Cambuur-Leeuwarden. Onderwerp is de terugreis van trainingscomplex De Hertgang naar het Cambuur-stadion. Assistent-coach Jan Bruin is de beroerdste niet, hij wacht geduldig. Menzo heeft zojuist voor het eerst de training geleid, onder toeziend oog van een handjevol fans, een fotograaf en een journalist en praat nog even na. De kop is er af. Menzo glimlacht: ,,En ik heb er zin in.”

Sportmaandag, 22 september 2008

Cambuur zet Orca-waterpoloërs onder de paraplu

Leeuwarden - Een officiële gelegenheid hoort gepaard te gaan met een strak pak, ook al speelt zich die af in een subtropisch zwembad. SC Cambuur-Leeuwarden en zwem- en waterpolovereniging Orca winden er zaterdag geen doekjes om tijdens het eerste SC Cambuur/Orca-waterpolotoernooi. In zwembad De Blauwe Golf is het samenwerkingsverband tussen beide Leeuwarder sportverenigingen een feit. En dat mag iedereen weten ook.

Sportmaandag, 22 september 2008

F-League in Sneek: Plezier met een hoofdletter P

Sneek - ‘Ut kost wat, mar dan he je ok wat’, is een veelgehoord statement in Sneek. Een credo dat zeker past bij de fusieclub Sneek Wit Zwart, die zaterdag op Sportpark Molenkrite met veel toeters en bellen een eigen competitie voor F-pupillen lanceert; een zogenaamde F-League. Het is een nieuw fenomeen voor Noord-Nederland. ,,Het gaat alleen om het plezier. Met een hoofdletter P. En de rest komt daar achteraan’’, zegt José Wijnbergen-Abma.

Sportmaandag, 22 september 2008

Met pijn in het hart door één deur in Oentsjerk

Oentsjerk - Het moet wel heel gek lopen, willen Trynwâldster Boys en vv Trynwâlden vanaf volgend seizoen niet onder dezelfde vlag spelen. Tijdens een buitengewone ledenvergadering wordt woensdag hoogstwaarschijnlijk het fiat gegeven voor het voortbestaan van de zaterdag- en zondagclub met eenzelfde naam. Al gaat het bij sommigen met pijn in het hart; het besef leeft dat de twee trotsen uit Oentsjerk beter af zijn mét elkaar als Voetbal Combinatie Trynwâlden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties